Fra grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring i Medicinhaverne. FOREDRAG
Onsdag den 27. februar kl. 19.00 i Borgerhuset i Rudkøbing holder Svend Erik Nielsen foredrag om gamle sorter køkkenurter før 1950. Her vil han fortælle om sit treårige forskningsprojekt ”De gamle sorter af vore køkkenurter – beskrivelse for at genopdage og bevare”. Han vil bl.a. komme ind på, hvor vigtigt bevaringsarbejdet er for fremtidig plantemedicin samt erhvervsmæssig og privat avl.
Pris 30 kr. for medlemmer, 50 for ikke-medlemmer. Tilmelding til medicinhaverne@mail.dk
I en artikel på Økologisk Landsforenings hjemmeside fortæller Svend Erik Nielsens, at der er mange gode grunde til at interessere sig for gamle sorter:
– Klimaændringerne gør, at vi inden længe kan få brug for afgrøder med andre egenskaber end de sorter, vi dyrker nu. Men forædlingsprocesser er langsommelige, så vi skal hele tiden være på forkant for at have plantemateriale, der passer til de udfordringer, vi kommer til at møde, fortæller Svend Erik Nielsen og fortsætter:
– Ved at tilbagebringe et større genetisk udvalg fra de gamle sorter, kan vi eksempelvis finde spændende sorter med forskellige modningstidspunkter. Tidligere brugte man nemlig sortsudvalget som grundlag for at kunne producere friske grønsager næsten året rundt i Danmark.
– De gamle sorter vil måske også kunne have en effekt på vores sundhed. Førhen var basismaden en del af vores “medicin”. Desværre er der et bredt sortiment af forskellige planteindholdsstoffer, som vi har forædlet os væk fra. Det kunne være spændende, hvis vi igen kunne få en større diversitet af grønsager, der vil gavne vores sundhed, fortæller Svend Erik Nielsen i artiklen på Økologisk Landsforenings hjemmeside. Hvis du har lyst til at læse hele artiklen, der er fra 9. februar 2017, så KLIK HER.
Jann Poulsen, Aage Hansen og Peder Lollesgaard underviser i podning.PODEKURSUS
Lørdag 16. marts kl. 10-12.00 i Borgerhuset i Rudkøbing er der mulighed for at lære at pode et helt personligt æbletræ. Medicinhaverne har indkøbt grundstammer og sørger for podekviste og podevoks, men medbring gerne en lille skarp kniv, hvis det er muligt. Man er også velkommen til selv at medbringe podekviste fra et frugttræ, som man ønsker at pode. Podekvisten skal laves af etårige skud, og skuddet/grenen skal være på tykkelse med en lillefinger og cirka 20 cm lang. Husk at bruge en skarp kniv/saks, så snittet ikke bliver flosset. Undervisere er Jann Poulsen, Peder Lollesgaard og Aage Hansen, alle fra Medicinhavernes havegruppe. Pris: 50 kr. for medlemmer, 75 for ikke-medlemmer samt 25 kr. pr. podet træ. Tilmelding senest 14. marts til medicinhaverne@mail.dk eller på 21847822. Der er plads til max 40 deltagere. Har du særlige ønsker til sorter, du ønsker at pode, så skriv det i mailen, når du tilmelder dig, så vil vi forsøge at skaffe de ønskede podekviste.
Jann Poulsens beskærekurser er meget populære, så husk tilmelding. BESKÆREKURSUS
Lørdag 6. april kl. 10 i haverne. Underviser Jann Poulsen. Pris medlemmer 50 kr. Ikke-medlemmer 75 kr. Tilmelding senest 8. april til medicinhaverne@mail.dk eller på 21847822.
PLANTEMARKED
Søndag 26. maj. Fra 11-14 afvikler Medicinhaverne sit femte plantemarked med prøvesmagning, guidede rundvisninger og børneaktiviteter. Alle kan mod forud tilmelding hos Kirsten Jørgensen ( kirsten62@sydfynsmail.dk) stille en bod med planter op gratis. Der er ligeledes gratis adgang til plantemarkedet.
CPH GARDEN
Fra fredag 20. juni til og med søndag 23 juni er Medicinhaverne en del af Hannu Sarenströms stand på Haveselskabets udstilling CPH GARDEN. på Standen vil der bl.a. bliver holdt foredrag om danske haver og Medicinhaverne.
Gitte Dalskov forklædt som engel.HEKSEN OG ENGLEN VISER RUNDT OG FORTÆLLER
Tirsdag 25. juni kl. 19.00-20.30 Rundvisning med Englen og Heksen, der fortæller om hekseplanter, som samtidig er medicinske. Helle Ravn er heksen og Gitte Dalsgaard er englen.
TEMARUNDVISNINGER
Mandag 8. juli kl. 15.00-16.30. Temaet er endnu ikke fastlagt.
Mandag 15. juli kl. 15.00-16.30 Temaet er endnu ikke fastlagt.
Mandag 22. juli kl. 15.00-16.30 Temaet er endnu ikke fastlagt.
Mandag  29. juli kl. 15.00-16.30 Temaet er endnu ikke fastlagt.
Mandag 5. august kl. 15.00-16.30 Temaet er endnu ikke fastlagt.
GRATIS RUNDVISNINGER FOR MEDLEMMER. IKKE-MEDLEMMER: 75 KR. 
Onsdag 17. juli 2019, kl. 15.00-16.30 Rundvisning ved Gitte Dalskov. Medlemmer deltager gratis. For andre er prisen 75 kr. pr. person. Tilmelding til gittedalskov@hotmail.com. Turister kan tilmelde sig på Turistkontoret.
Fredag 19. juli 2019, kl. 15.00-16.30 Rundvisning ved Gitte Dalskov. Medlemmer deltager gratis. For andre er prisen 75 kr. pr. person. Tilmelding til gittedalskov@hotmail.com. Turister kan tilmelde sig på Turistkontoret.
Onsdag 31. juli 2019, kl. 15.00-16.30 Rundvisning ved Gitte Dalskov. Medlemmer deltager gratis. For andre er prisen 75 kr. pr. person. Tilmelding til gittedalskov@hotmail.com. Turister kan tilmelde sig på Turistkontoret.
Fredag 2. august 2019, kl. 15.00-16.30 Rundvisning ved Gitte Dalskov. Medlemmer deltager gratis. For andre er prisen 75 kr. pr. person. Tilmelding til gittedalskov@hotmail.com. Turister kan tilmelde sig på Turistkontoret.
FOREDRAG
Ultimo september: Endelig aftale er ikke truffet endnu.
Primo november: Endelig aftale er ikke truffet endnu.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________