Rød-hestehov-dyrkes-i-en-balje-for-at-den-ikke-spreder-sig

Tordenskræppe eller rød hestehov

Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Om foråret vokser de store grønne skræppeblade frem langs veje og vandløb, men for kort tid siden, var der kun få blade. Til gengæld stod de langstrakte, rødlige eller kødfarvede blomterstande der, som et tegn på forårets komme.
Rød hestehov (Pestasites hybridus) blev indført i 1300-tallet som medicinsk plante af munkene som et middel mod pest, men i dag betragtes den som en invasiv art. Med sine jordstængler spreder den sig hurtigt, og de store blade skygger alle andre planter bort.
100 år efter reformationen blev rød hestehov stadig brugt mod pest, og Simon Paulli skriver, at den har ”en særlig skjult kraft til at modstå pestens smitte”. Man spiste roden, og den blev lagt på pestsår og -bylder.
Både blade og jordstængel er blevet anvendt medicinsk, og begge dele indeholder terpener og alkaloider. Traditionelt har øludtræk af roden været drukket mod gigt, og jordstængelen bruges mod nyre- og blæresten. Bladene er især brugt mod høfeber.
Rød hestehov er en af de planter, som er blevet undersøgt i kliniske forsøg for migræne og høfeber. Indtil videre peger forsøgene på, at et ekstrakt af bladene er lige så virksom mod høfeber som nogle antihistaminer. Og lige så interessant er det, at ekstrakt af jordstængelen har en stor virkning som forebyggelse af anfald af migræne.
På trods af forsøgene er det i Danmark ikke tilladt at anvende rød hestehov i urtete eller kosttilskud. Det skyldes, at planten indeholder pyrrolizdin-alkoloider, som ved længere brug er giftige for leveren og kræftfremkaldende.
Heste var tidligere de mest værdifulde husdyr, og rød hestehov blev bl.a. brugt mod hestens lunge- og leversygdomme; bladene blev også brugt til at binde om hingstens sårede og hævede penis. Og så har man stukket et stykke af roden gennem øret på en syg gris eller ko, fordi man troede, at dårligdommen ville komme ud sammen med den betændelse, der blev dannet ved såret.
Rød hestehov kan ses i Medicinhaverne i Tranekær.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________