MARIAS LYSEBLÅ KAPPE FARVEDE ROSMARINENS BLOMSTER

Af Helle Ravn, etnolog, mag. art.
En legende fortæller, at Jomfru Maria lagde sin lyseblå kappe til tørre på en rosmarinbusk, da hun og Josef om natten flygtede fra kong Herodes med det nyfødte Jesusbarn. Rosmarinens blomster, som hidtil havde været hvide, tog farve af kappen og siden da har de været lyseblå.
Men Rosmarin (Rosmarinus officinalis) har også været brugt som medicinsk plante siden oldtiden, og den har været dyrket i Danmark siden 1500-tallet. Den har været brugt i afkog mod snue og hovedpine, men også i afkog mod hæmorroider. I dag anbefaler man den mod hovedpine, såvel i udtræk som ved at smøre olien direkte på hovedbunden.
Bladene af rosmarin samles om sommeren efter blomstringen og tørres i skyggen. Rosmarinblade indeholder flere forskellige æteriske olier, blandt andet rosmaricin, og forskning har vist, at netop rosmaricin er mildt smertestillende og bakteriehæmmende. Men nogen vil sige, at den også har negativ virkning, for den øger blodtrykket og giver mere appetit!
På grund af duften var rosmarin tidligere en yndet stueplante, og kviste blev brugt sammen med andre duftplanter i kvindernes lille duftbuket, som de havde med i kirke. I dag bruges den en del i madlavningen.
Det kan være svært at få rosmarin til at overvintre udendørs, men dækkes den med sne, eller godt med tørre blade og grangrene, kan det lade sig gøre.
Den smukke krydderbusk siges også at have evnen til at give livslyst samt bevare kærligheden og troskaben i ægteskabet.