Kom til Kulturarvsdagen på Langeland 4. september 2021 fra kl. 11.00 – 14.00 i Medicinhaverne i Tranekær.
I Medicinhaverne bliver der på Kulturarvsdagen sat fokus på de gamle langelandske æblesorter og på en gammel langelandsk madopskrift med æbler. Hver halve time mellem kl. 11.00 og kl. 13.30 vil enten frugtavler Peder Lollesgaard eller havearkitekt- og konsulent Jann Poulsen fortælle om de gamle frugttræer.
Og så bliver der smagsprøver på en gammeldags langelandsk bagt æblekage.
I Medicinhaverne er der bevaret ikke mindre end 17 gamle langelandske æblesorter ud af de cirka 20, man har kendskab til. Medicinhaverne er med andre ord blevet en lille langelandsk genbank. Følgende æblesorter står i Medicinhaverne:
Annas æble. Bakkeæblet fra Nordenbro. Bredsted æblet, der blev tiltrukket som frøplante 1913 i Rifbjerg af R.H. Rasmussen. Grevinde Ahlefeldt er fra Lindelse og navngivet efter grevinden på Hjortholm. Holmegaard. Langeland, der også er kaldt ”Det hvide æble fra Langeland”. Langelands kæmpe. Langelands hvid pigeon. Langelandsæblet der kom som podekvist til Tølløsegård på Sjælland omkring år 1800. Lejbøllegaards æble. Marieæble fra Hjortholm. Mathildeæblet som også står hos Peder Lollesgaard, (se billedet) Frugtplantagen Strandlyst, Peløkke; det blev tiltrukket af R.H. Rasmussen, Rifbjerg, og blev opkaldt efter Peder Lollesgaards oldemor. Rifbjerg skarlagen Permin (siden 1913). Tiltrukket af R.H. Rasmussen, Rifbjerg. Rifbjerg Gylding, der blev dannet som frøplante omkring 1820. Tranekær. Tullebølleæblet. Vestens skønhed / Skønheden fra Langeland. Podekvist fra frugtplantagen Strandlyst, Peløkke.
Når man har haft mange æbler på Langeland, har det været helt naturligt, at de blev brugt på mange måder i den traditionelle mad. Heldigvis er der bevaret mange af de langelandske madopskrifter for eksempel med tørrede æblestykker, som blev brugt i sødsuppe, gule ærter og i blodpølse. Æblerne indgår også som en væsentlig del i de langelandske fedtegrever, som den dag i dag kan købes hos slagteren i Rudkøbing ved vintertide.
Medicinhaverne i Tranekær ligger på Botofte Strandvej 2 A, Tranekær, og i dagens anledning er der gratis adgang mellem kl. 11.00 og 14.00.
Du kan se hele programmet for Kulturarvsdagen på Langeland herKULTURARVSDAG 4. SEPTEMBER PÅ LANGELAND