20. OKTOBER 2021 UD I NATUREN, IND I KULTUREN
I samarbejde med Spillestedet Harders i Svendborg havde Medicinhaverne arrangeret en musikalsk begivenhed, Ud i naturen, ind i kulturen. Desværre viste naturen sig fra sin barske side med regn og rusk, så arrangementet rykkede inden for i laden. De 47 deltagere fik en noget usædvanlig oplevelse, idet tre af DOOM Kvartets fire blæsere fik motorproblemer og først dukkede op to timer efter det annoncerede starttidspunkt. Fjerdemanden, Mads Egetoft, der spillede tenorsaks, måtte sammen med Helle Ravn stå for underholdningen til det tålmodige publikum. Helle fortalte ind imellem Mads’ numre om Medicinhaverne og medicinplanter, og en rundvisning i haverne bød hun også på i ventetiden.

 

9. OKTOBER 2021 ÅBEN HAVE – GRATIS ADGANG
Ca. 100 gæster benyttede sig mellem kl. 10 til 16 af Medicinhavernes tilbud på gratis adgang. Der var frivillige i alle haver, så det var muligt at få en snak om planterne og Medicinhaverne.

 

 

 

 

5. OKTOBER 2021 FOREDRAG MED HAVE- OG KOGEBOGSFORFATTER HANNU SARENSTRÖM 
For fire år siden flyttede den kendte svenske have- og kogebogsforfatter Hannu Sarenström fra Kinnekulle i Sverige til Kædeby på Langeland for at starte et helt nyt haveliv. Hannu, der netop har udgivet sin 12. bog, Det nya trädgårdslandet, som i øvrigt er ved at blive oversat til dansk, fortalte små 50 deltagere om sine “30+ år i haven”.

 

 

 

4. SEPTEMBER 2021 MAD OG ÆBLER
Medicinhaverne var i dag en del af Langelands første Kulturarvsdag. I løbet af de tre timer arrangementet varede, kom 160 gæster og hørte Jann Poulsen og Peter Lollesgaard fortælle om de 17 gamle langelandske æblesorter, der vokser i haverne. Flere medlemmer af havegruppen havde bagt æblekage efter to gamle langelandske opskrifter, som Medicinhavernes tidl. formand, Helle Ravn, indsamlede, da hun var museumsinspektør på Langelands Museum. KLIK HER for at finde opskriften på de to bagte æblekager. 

 

22. AUGUST 2021 OFFICIEL INDVIELSE AF HAVEN FOR INFEKTIONER OG HILDEGARD AF BINGENS HAVE
300 deltog da tre stærke og markante kvinder, grevinde Mette Ahlefeldt-Laurvig, Tranekær Gods, Jane Jegind, chef for erhverv, kultur og turisme i Langeland Kommune, samt sopranen Maria Lantz, officielt indviede Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Maria Lantz sang tre af Hildegards sange. Hildegard var nemlig ikke kun lægekyndig. Hun var også komponist.

 

 

11. AUGUST 2021 RUNDVISNING MED FOKUS PÅ FRUGT OG BÆR
Havekonsulent Jann Poulsen, der er frivillig i Medicinhaverne, viste i dag 45 gæster rundt og fortalte om de gavnlige indholdsstoffer i frugt og bær. I Medicinhaverne har vi mange frugttræer og bærbuske med sunde, velsmagende frugter og bær, og vi har mandeltræer, hasselnødder og valnødder. Blandt de mange planter, Jann fortalte bl.a. om blåbær, “Naturens gave til mennesker”, havtorn, “Nordens citron”, og hylden, der er proppet med naturlig sundhed.

 

 


18.MAJ 2021 GENERALFORSAMLING Formand Helle Ravn bød velkommen til generalforsamling i utraditionelle omgivelser. På grund af faren for corona-smitte og det deraf følgende forsamlingsforbud inden døre på 25 personer blev generalforsamlingen, som det ses på billedet, afviklet foran laden i Medicinhaverne. Knap 50 deltog i generalforsamlingen og valgte Per Mansa som ny formand efter Helle Ravn, som ikke ønskede genvalg. På valg var desuden tre bestyrelsesmedlemmer Ole Flintegaard Jacobsen, Kaj Nielsen og Jann Poulsen. Alle tre blev genvalgt. Bestyrelsessuppleanterne Lene Anker og Nanna Mariegaard blev ligeledes genvalgt. Torben Tranberg genvalgtes som revisor. Ud over de nyvalgte/genvalgte er også Christian Ahlefeldt-Laurvig, Kirsten Jørgensen og Jørgen Fischer medlemmer af bestyrelsen. Lars Johansen er revisorsuppleant og kun på valg hvert andet år.

 

27. JULI OG 10. AUGUST 2020 RUNDVISNING MED JANN POULSEN MED FOKUS PÅ FRUGT OG BÆR. 34 i alt deltog de to mandage, hvor havekonsulent Jann Poulsen, der har tegnet og tilrettelagt Medicinhaverne, viste rundt i haverne med fokus på de mange frugttræer og frugtbuske, der vokser i haverne.

 

 

 

 

5. FEBRUAR 2020 GENERALFORSAMLING 54 Medlemmer deltog i generalforsamlingen, der blev holdt i Borgerhuset i Rudkøbing. Formanden, Helle Ravn, kunne i sin beretning fortælle, at 2019 har været – endnu et – rigtig godt år for Medicinhaverne. Flere gæster, flere medlemmer og flere frivillige. Det lykkedes Medicinhaverne at komme ud af 2019 med et flot overskud, som bliver hensat til et forprojekt til et planlagt formidlingscenter. Valg: Formanden er på valg hvert år og vælges direkte på generalforsamlingen, og Helle Ravn blev genvalgt. Desuden var tre bestyrelsesmedlemmer, Christian Anhlefeldt-Laurvig, Kirsten Jørgensen og Jørgen Fischer på valg. Alle blev genvalgt. Kaj Nielsen blev valgt i stedet for Stig Joensen, der er flyttet fra øen. Lene Anker blev genvalgt som suppleant, og Nanna Mariegaard blev nyvalgt som suppleant, da bestyrelsen fremover ønsker, at der er to suppleanter i bestyrelsen. Torben Tranberg blev valgt som revisor, og Lars Johansen blev valgt som revisorsuppleant. Ud over de nævnte sidder også Ole Flintegaard Jacobsen og Jann Poulsen i bestyrelsen.

 

5. NOVEMBER 2019 FOREDRAG OM HILDEGARD AF BINGEN VED LENE SJØRUP OG ANNIE STEEN ANDERSEN. Det blev noget af et tilløbsstykke, da Lene Sjørup og Annie Steen Andersen fra havegruppen holdt foredrag i Borgerhuset i Rudkøbing om Hildegard von Bingen  (1098-1179). Flere end 100 hørte de to fortæller om den tyske var nonne, visionær, abbedisse, teolog, musiker, kirkepolitiker og fremragende naturlæge med en omfattende viden om natur, planter, menneskers temperamenter og om sin tids lægekunst. Lene Sjørup fortalte om Hildegard af Bingens forståelse af Gud og menneskenaturen og viste nogle af hendes smukke illuminationer fra hendes gamle manuskripter. Annie Steen Andersen fortalte om Hildegards egne beskrivelser af planternes helbredende egenskaber. Hun viste, hvordan Medicinhavernes Hildegardhave er designet og fortalte hvilke planter, der findes i den.

 

5. AUGUST 2019 RUNDVISNING VED LENE SJØRUP MED FOKUS PÅ HILDEGARD AF BINGENS HAVE. 21 deltagere hørte Lene Sjørup fortælle om den tyske nonne og mystiker Hildegard af Bingen og om planterne i Hildegard af Bingens Have. KLIK HER hvis du vil læse mere om Hildegard. KLIK HER hvis du vil se, hvilke planter, der findes i Hildegard-haven og læse Hildegards egen beskrivelse af planternes egenskaber.

 

 

 

 

Gitte Dalskov
2. AUGUST 2019 RUNDVISNING VED GITTE DALSKOV. Medicinhaverne har pr. 1. august 2019 312 husstandsmedlemmer, det vil sige, at et medlemsskab, som koster 200 kr. årligt, gælder for alle i husstanden. Blandt de fordele medlemmerne har, er muligheden for en årlig gratis rundvisning. Dagens rundvisning ved Gitte Dalskov, der er en af Medicinhavernes faste rundvisere, var dog også åben for andre, og det var der flere, der benyttede sig af.

 

 

 

Gitte Dalskov.
31. JULI 2019  RUNVISNING VED GITTE DALSKOV. Blandt de fordele Medicinhavernes medlemmer har, er muligheden for en årlig gratis rundvisning. Dagens rundvisning ved Gitte Dalskov, der er en af Medicinhavernes faste rundvisere, var dog også åben for andre, og det var der flere, der benyttede sig af.

 

 

 

Jann Poulsen.29. JULI 2019 RUNDVISNING VED JANN POULSEN MED FOKUS PÅ DE GAMLE GRØNTSAGSSORTER. Nyere dansk forskning har vist, at de gamle grøntsagssorter, der har de bitre indholdsstoffer i behold, er sundere end moderne grøntsager. Det kunne deltagerne i dag høre meget mere om i Jann Poulsen rundvisning. I Medicinhaverne dyrker vi bl.a. rødbeder, grøntkål, gulerødder, hvidkål og selleri med frø, som vi har fået hos NordGen, den nordiske genbank. KLIK HER hvis du vil vide mere om de gamle sorter.

 

 

 

Forrest: Dorte Meyer.22. JULI 2019 RUNDVISNING VED DORTE MEYER. Dorte Meyer, der er frivillig i Medicinhavernes havegruppe og en af havernes faste rundvisere, arbejder i den nyeste have, Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Ved rundvisningen i dag tog Dorte dog deltagerne med rundt i alle de nu fem haver, hvor hun fortalte om udvalgte planter.

 

 

 

19. JULI 2019 RUNDVISNING VED GITTE DALSKOV. En af fordelene ved at være medlem af Medicinhaverne er, at man bliver tilbudt en gratis årlig rundvisning i haverne. Ikke-medlemmer kunne dog også deltage i dagens rundvisning ved Gitte Dalskov, der er medlem af Medicinhavernes havegruppe og en del af havernes rundviserkorps.
17. JULI 2019 RUNDVISNING VED GITTE DALSKOV. Årets første gratis grundvisning for medlemmer. Der er mange fordele ved at være medlem af Medicinhaverne. En af dem er muligheden for en årlig gratis rundvisning med en af Medicinhavernes erfarne rundvisere. Ikke-medlemmer kunne også koble sig på dagens rundvisning mod betaling. KLIK HER hvis du vil se, hvordan du bliver medlem.

 

15. JULI 2019 RUNDVISNING MED VED ANNIE STEEN ANDERSEN MED FOKUS PÅ SNAPS OG SNAPSEURTER. Annie Steen Andersen, der er frivillig i Medicinhavernes havegruppe og en af havernes faste rundvisere, tog en håndfuld gæster med rundt i de fem haver og fortalte om havernes mange planter, her dog med særligt fokus på snaps og snapseurter, bl.a. ginko biloba-træet, som man kan lave en meget velsmagende snaps af. KLIK HER hvis du vil have opskriften.

 

 

 

8. JULI 2019 RUNDVISNING VED JANN POULSEN MED FOKUS PÅ FRUGT OG BÆR. I Medicinhaverne dyrker vi mange forskellige bær og frugter. Og som et led i sommerens tilbud af temarundvisninger var der mulighed for at få lidt mere at vide om frugt og bærs gavnlige indholdstoffer. 25-30 interesserede gik med havearkitekt og havekonsulent Jann Poulsen fra Medicinhavernes havegruppe rundt i de fem haver og hørte ham fortælle om de bær og frugter, der dyrkes i Medicinhaverne, bl.a. blåbær, havtorn og de mange langelandske sorter af æbletræer.

 

 

 

 

25. JUNI 2019 EN HEKS OG EN ENGEL I MEDICINHAVERNE Helle Ravn og Gitte Dalskov iførte sig endnu engang hekse- og engelkostume og fortalte om nogle af de mange spændende planter, bl.a. alrune og bulmeurt, i Medicinhaverne. Englen og heksen svedte bravt i deres kostumer på årets første tropedag med en aftentemperatur på 26 grader. Arrangementet, der også bød på smagsprøver på heksebryg og engeldrik og afrevne fingre med røde negle, blev afviklet for andet år i træk og havde små 20 deltagere.

 

 

 

26. MAJ 2019 PLANTEMARKED På trods af lunefuldt forårsvejr med kulde og regn satte Medicinhaverne publikumsrekord til det årlige plantemarked, der blev afviklet fra 11-15. 542 gæster besøgte markedet og handlede planter til den store guldmedalje i de 24 boder. Medicinhaverne solgte ud af “den langelandske kulturarv”, den populære Tranekær-rose samt æbletræer af gamle langelandske sorter. Der var gratis adgang til både plantemarked og haverne. 17 benyttede sig af chancen for at komme på rundvisning i haverne med formanden Helle Ravn, og 13 meldte sig ind som medlem og deltog derved i konkurrencen om to flasker af Grevindens Kirkebærvin.

 

6. APRIL 2019 BESKÆREKURSUS. For femte gang afviklede Medicinhaverne beskærekursus ved Jann Poulsen, der er medlem af Medicinhavernes bestyrelse og havegruppe. 30 deltog og lærte om beskæring af bl.a. timian, lavendler, kejsertræ, forsythia, podede hybenroser, frugttræer og meget mere. Efter kurset var der kaffe og kage i laden.

 

 

 

 

16. MARTS 2019 PODEKURSUS. For femte gang arrangerede Medicinhaverne podekursus ved Jann Poulsen, Peder Lollesgaard og Aage Hansen. 30 deltog. Bl.a. lærte tre generationer af familien Elmann fra Stenstrup at pode. Fra højre Christian Elmann, i midten hans barnebarn og til venstre Livs mor og Christians svigerdatter, Kristina.

 

 

 

 

16. MARTS 2019 FRØBYTNING. For første gang forsøgte Medicinhaverne sig med et frøbytningsarrangment. Der var dog også mulighed for at købe frø af planter, der dyrkes i Medicinhaverne.

 

 

 

 

27. FEBRUAR 2019 FOREDRAG: DE GAMLE KØKKENSORTER FØR 1950. Knap 40 hørte en passioneret foredragsholder, Svend Erik Nielsen, fortæller om sin forskning i de gamle grøntsagsorter fra før 1950. Svend Erik Nielsen har gennempløjet alle mulige skriftlige kilder på biblioteker, i frødatabaser og frøkataloger, ja sågar i annoncer, på jagt efter beskrivelser af de gamle grønsagsorter. Det er der kommet et imponerende værk: ‘De gamle sorter af vores køkkenurter’ ud af. Her fortæller, Svend Erik Nielsen, der til daglig er organist i Silkeborg, om køkkenurternes historie fra tiden før 1950, hvor  multinationale firmaers opkøb af skandinaviske frøfirmaer havde den triste bivirkning, at mange gamle sorter endte med at forsvinde.

 

 

6. FEBRUAR 2019 GENERALFORSAMLING. 52 deltog i Medicinhavernes generalforsamling og kunne høre formanden, Helle Ravn, fortælle om endnu et fantastisk år i Medicinhavernes historie. 2018 bød på et meget højt aktivitetsniveau. Vi fik anlagt Haven for infektioner og immunsystem, det femte haveanlæg, og vi fik både toilet og køkkenfaciliteter i laden. Besøgstallet i 2018 var  på 10.380 mod 8433 i 2017, en fremgang på 23 pct. Tre bestyrelsesmedlemmer, Jann Poulsen, Stig Joensen og Ole F. Jacobsen blev genvalgt. Det samme blev bestyrelsessuppleant Lene Anker. Nyvalgt revisor blev Lars Johansen. KLIK HER hvis du vil læse formandens beretning.

 

 

 

Til venstre ses forsker Per Bendix Jeppesen, Aarhus Universitet, og til højre Jann Poulsen, der er medlem af Medicinhavernes bestyrelse og havegruppe. 1. NOVEMBER 2018 FOREDRAG OM RØDKLØVER I MEDICIN OG KOSTTILSKUD, STEVIA TIL DIABETES 2-PATIENTER OG FUNCTIONAL FOODS. Medicinhaverne satte torsdag aften et flot punktum for et år med hele 15 kurser, foredrag og andre arrangementer med offentlig adgang. Forsker Per Bendix Jeppesen, Aarhus Universitet, trak 100 deltagere til et spændende foredrag om medicin og kosttilskud udvundet af planter. Foredraget var arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitet Langeland. Per Bendix Jeppesen havde især fokus på rødkløver, stevia og gamle grøntsagssorter, som han har udført forsøg med i forbindelse med sin forskning i diabetes 2 og hormonrelaterede sygdomme, bl.a. knogleskørhed. Planter som alle findes i Medicinhaverne, og som ligeledes omtales i den bog Medicinhaverne udgav tidligere på året ”Medicinhaverne i Tranekær. En medicin-botanisk park”. Første arrangement i 2019 i Medicinhaverne er generalforsamlingen 6. februar i Borgerhuset i Rudkøbing.

 

 

5. SEPTEMBER 2018 FRA GRØNKÅL TIL ARTISKOK. LANDBOHAVEN GENNEM 300 ÅR. 40 deltagere hørte Medicinhavernes formand, Helle Ravn, fortælle om landbohavens udvikling gennem 300 år. Hun fortalte bl.a., at for 300 år siden, var grønkålen den vigtigste plante i landbohaverne – i dag dyrkes der ofte eksotiske afgrøder som artiskokker, figner og tomater. Fra landbofællesskabets tid har der omkring gårde og huse ligget mindre stykker jord, som var uden for fællesskabet. Her har der været små haver, og landsbyvedtægterne fortæller i kort form om, hvad man havde på disse arealer. Med landboreformerne fik bønderne en anden selvbevidsthed, og deres jorder blev samlet. Det medførte en helt anden havekultur. Langsomt udvikledes haver med både store nytte- og prydhaver. Først da håndmalkningen ophørte, og der bliver færre tjenestefolk, ændrede de store haver sig igen.

 

 

11. AUGUST 2018 VANDRETUR I NATUREN BAG TRANEKÆR BY PÅ JAGT EFTER MEDICINPLANTER. 32 mødte op for at følge med pensioneret biologilærer Claus Dalskov og dr. pharm. Leon Brimer på en to kilometer lang vandretur i naturen bag Tranekær by på jagt efter planter med medicinsk betydning. De to fortalte bl.a. om planten gaffelvortemælk, der indeholder stoffet Ingenol, som nu bruges til behandling af forstadier til hudkræft. Du kan læse mere HER. Turen sluttede med kaffe og hjemmebag i Medicinhavernes lade.

 

 

7. AUGUST 2018 HAVEGRUPPENS ÅRLIGE UDFLUGT. Alt arbejde i Medicinhaverne er ulønnet, men som tak for det store arbejde havegruppens medlemmer gør, har de hvert år i august mulighed for at komme på en gratis udflugt. Den gik i år til Botanisk Have i Århus, parken ved Marselisborg Slot og Den Kreative Have i Haldrup ved Horsens. Billedet til venstre er fra Den Kreative Have, der er japanskinspireret og bl.a. har en koikarpedam. Som det fremgår af billedet er dammen indhegnet med elhegn. Det skete efter at en odder – mener ejeren John Andersen – fra et nærliggende vandløb besøgte haven og bed syv koikarper ihjel.
31. JULI 2018 RUNDVISNING MED FOKUS PÅ GAMLE GRØNTSAGSSORTER. 15 deltagere var i dag med Medicinhavernes formand, Helle Ravn, (billedet) på en guidet rundtur i haverne med fokus på de gamle grøntsagssorter, som vi dyrker i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring med frø fra den nordiske genbank NordGen. De gamle sorter har i modsætning til moderne grøntsager stadig bitterstofferne i behold, og videnskabelige undersøgelser har vist, at de er meget sundere end moderne grøntsager.  Du kan læse mere om undersøgelsen HER.

 

 

 

23. JULI 2018 RUNDVISNING OM KOST OG MEDICINPLANTER. 25 var med Fru Grøn (Anne Grete Rasmussen) på rundvisning for at høre om dyrkning og anvendelse af “medicin-planter”, der er med til at styrke immunsystemet og give bedre spiseoplevelser. Efter rundvisningen gik selskabet til Sukkerfabrikken og spiste en menu bestående af lokale rådyrbøffer, rød spidskål, grøn kartoffelmos, råsyltet agurkesalat, syltede vilde kirsebær, pyntet med blade fra morgenfruer. Hertil håndrørt estragonsovs og Fru Grøns hjemmebagte boller med boghvede, valnødder og ingefær.  Efterfølgende var der gættekonkurrence om navne og funktion af de 25 forskellige medicinplanter, der var i buketten på bordene. Desserten var lyse mirabeller og vilde kirsebær, og aftenen blev rundet af med et glas af Fru Grøns snaps med pebermynte, timian og hyldeblomst.

 

16. JULI 2018 RUNDVISNING MED FOKUS PÅ BÆR OG FRUGT. 30 gæster trodsede varmen på årets første tropedag – det vil sige mere en 30 graders varme – og tog på rundvisning i Medicinhaverne. Jann Poulsen viste rundt, og der var fokus på frugt og bær og deres gavnlige indholdsstoffer. I Medicinhaverne har vi bl.a. solbær, ribs, hindbær, brombæk, blåbær, og æbler i massevis – heraf mange gamle langelandske sorter.

 

 

 

9. JULI 2018 BOGUDGIVELSE OG RECEPTION. Så udkom bogen om Medicinhaverne “Medicinhaverne i Tranekær. En medicinbotanisk park”, skrevet af Medicinhavernes formand, Helle Ravn, og Ole Due Pedersen, der står for research af planternes medicinske betydning og skriver tekster til planteskilte i haverne. Her ses forfatterne igang med at signere bøger. Bogen er på 187 sider og flot illustreret. Den koster 195 kr. Se hvordan du køber bogen. KLIK HER.

 

 

9. JULI 2018 DET ER FOR BØRN. 29 børn fik en sjov oplevelse i Medicinhaverne, da Medicinhavernes formand, Helle Ravn, sendte dem på enten skattejagt eller ud for at finde ud af, hvad havenisserne laver. Det flotte sommervejr blev bestemmende for præmien for at have fuldført opgaven: Is fra den nærliggende Cafe Orangeriet.

 

 

 

 

2. JULI 2018 RUNDVISNING MED FOKUS PÅ ALKOHOL OG PLANTER. Det er efterhånden blevet meget populært at lave sin egen snaps. I Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring er et område dedikeret til urter, der egner sig til snapsefremstilling. Her er vokser bl.a. porse, prikbladet perikon og paradisæbler. Blandt medlemmerne af Medicinhavernes havegruppe er især Ginkgo Biloba-snaps populært. Du kan se opskriften HER. Guider på snapseturen var Annie Steen Andersen (billedet) og Gitte Dalskov.

 

 

 

 

 

19. JUNI 2018 EN HEKS OG EN ENGEL I MEDICINHAVERNE 25-30 gæster fik en helt særlig rundvisning af en hvid engel (Gitte Dalskov) og en heks (Medicinhavernes formand Helle Ravn), der i anledning af den kommende sankthansaften fortalte om nogle af de planter, som hekse har brugt gennem tiden for at flyve til Bloksbjerg. Den hvide engel fortalte til gengæld om de samme planters gode medicinske egenskaber. 

 

 

 

 

26. MAJ 2018 PLANTEMARKED
Det årlige plantemarked i Medicinhaverne blev igen en succes med glade mennesker og adskillige aktiviteter, bl.a. deltog 15 børn i en sporleg, og der var  en konkurrence om to flasker af Grevindens Kirsebærvin blandt nye medlemmer samt rundvisning ved Jann Poulsen. Der var omkring 550 besøgende. I 2017 var der omkring 400. Som noget nyt havde Medicinhaverne salg af ”Langelandsk kulturarv”, det ville sige podede frugttræer af gamle langelandske æblesorter og potter med ”Tranekær-rosen”.

 

 

 

7. APRIL 2018 BESKÆREKURSUS
Det blev et tilløbsstykke, da Jann Poulsen i dag underviste 45 deltagere i beskæring i Medicinhaverne. Vi måtte stoppe tilmeldingen ved de 45. Det blev en rigtig god dag, hvor Medicinhaverne også fik fem nye medlemmer og et enkelt nyt medlem til havegruppen.

 

 

 

 

 18. MARTS 2018 PODEKURSUS
Selv om der var snestorm mødte 34 kommende frugtavlere op til Medicinhavernes podekursus. Der var sat en øvre grænse på 35 deltagere, så det kunne ikke passe bedre. Som de foregående tre år var det Peder Lollesgaard, Aage Hansen og Jann Poulsen, der underviste, og det er nogen seje gutter, for den ældste er næsten 92. Der blev især podet æbletræer, både gamle langelandske sorter og nyere og mere kendte. Men nogle af deltagerne havde selv forskellige grundstammer eller podekviste med, så der blev også lavet pærer- blomme- kvæde og mispeltræer. Så nu ser deltagerne frem til en kommende frugthøst fra hjemmelavede frugttræer.

 

 

 22. FEBRUAR 2018 FOREDRAG OM ETNOBOTANIKEREN VAGN BRØNDEGAARD
50 kom for at høre forfatteren, reporteren og filmdokumentaristen Gorm Rasmussen, Askeby, fortælle om den internationalt kendte danske etnobotaniker Vagn Brøndegaard, der viede sit liv til studiet af planter og deres samliv med mennesker i Danmark. Foredraget foregik i Borgerhuset i Rudkøbing. Det lykkedes foredragsholderen at få Brøndegaards fortrolighed i hans allersidste år. Brøndegaard, der døde i 2014, 95 år gammel, var et omvandrende bibliotek med kolossal viden om dansk kultur og topografi. Han er især kendt for værkerne (se billedet til venstre) “Folk og flora” (1978–80), “Folk og fauna” (1985–86) og “Folk og fæ” (1991–92).

 

 

8. FEBRUAR 2018 GENERALFORSAMLING
Medicinhaverne slog endnu engang rekorden med hensyn til antal deltagere til generalforsamlingen. Hele 57 mødte frem i Borgerhuset i Rudkøbing. 2018 har været endnu et forrygende år i Medicinhaverne med en flot fremgang i antallet af gæster. Det var året, hvor Haven for nervesystem og bevægeapparat blev indviet, og hvor haverne fik Langelands første “vandfald” samt et vandløb mellem to af haverne. Der var genvalg til formand Helle Ravn samt bestyrelsesmedlemmerne Christian Ahlefeldt Laurvig, Jørgen Fischer og Kisten Jørgensen samt bestyrelsessuppleant Lene Anker og revisor Ole Olesen. Du kan læse formandens beretning HER.

 

WEB-Leon-Brimer-foredrag-16.11.201716. NOVEMBER 2017 FOREDRAG: BLOMSTERDUFT TIL HELBREDELSE, KROPSLIG VELLUGT OG MEDITATIV RØGELSE
Lektor emeritus (KU) Doctor Pharmaciae Leon Brimer holdt foredrag for godt 50 deltagere i Borgerhuset i Rudkøbing. Leon Brimer, der er medforfatter til bogen “Danmarks vilde lægeplanter”, fortalte om røgelsens historie årtusinder tilbage og frem til vor tid. Og om velduftende bade, som et middel til helbredelse, der er beskrevet langt tilbage. Specielt i nær- og fjernøstlige kulturer. Han fortalte også om aromaterapien i Azerbaijans medicinske tradition og sluttede af med at fortælle om parfumens fascinerende udviklingshistorie.

 

 


Martin-Jensen-og-Kai-Grevsen-foredrag-28.09.201728. SEPTEMBER 2017 FOREDRAG: FRA PLANTEMEDICIN TIL FØDEVARER – BIOAKTIVE STOFFER I PLANTER
Seniorforskerne Martin Jensen (t.v.) og Kai Grevsen fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Aarslev, holdt foredrag for 50 interesserede i Borgerhuset i Rudkøbing. Aftenen bød bl.a. på smagsprøver af to typer stevia samt mulighed for at dufte til kinesisk malurt. Studier har vist, at kinesisk malurt indeholder stoffer, der kan bekæmpe både bakterier og parasitter. Det kan du læse mere om her. Martin Jensen fortalte ligeledes om sin forskning i ramsløg. Det kan du læse mere om her.

 

 

Haveindvielse-3.9.20173. SEPTEMBER 2017 INDVIELSE AF HAVEN FOR NERVESYSTEM OG BEVÆGEAPPARAT
Grev Christian Ahlefeldt-Laurvig, nabo til Medicinhaverne og næstformand i foreningen bag haverne, stod for den officielle indvielse af Haven for nervesystem og bevægeapparat. Ca. 100 var mødt op for at fejre begivenheden. Grev Christian fik havesaksen, som han skulle klippe en guirlande over med, overbragt på en fin, rød silkepude af Gunvor Rosell fra Havegruppen. Den røde “saksepude” bliver brugt hver gang en ny have indvies. Første gang var da Haven for åndedræt og kredsløb blev indviet i september 2010.

 

WEB Havegruppen-i-Landbohøjskolens-have17. AUGUST 2017 HAVEGRUPPENS SOMMERUDFLUGT
Alle i Medicinhavernes havegruppe arbejder frivilligt og ulønnet. Til gengæld bliver man hvert år i august inviteret på en udflugt og i december til julefrokost. I år gik sommerudflugten, der blev afviklet 17. august, i bus til hovedstadsområdet, hvor gruppen besøgte Landbohøjskolens have (billedet), Pometet i Høje Tåstrup – det er herfra vi får grundstammer til de årlige podekurser – og Valbyparken, som Jann Poulsen, der har tegnet og planlagt Medicinhaverne, har været projektleder på. Se hvordan du bliver medlem af havegruppen her.

 

WEB-Plantemarked-gæster-28

28. MAJ 2017 PLANTEMARKED
Medicinhavernes årlige plantemarked – det femte af slagen i havernes historie – var som sædvanlig velbesøgt og de godt 400, der lagde vejen forbi haverne, handlede masser af planter. Blandt de mange gæster var en familie, der kom helt fra Ølgod for at købe lakridsrod. Der var 21 boder med planter og ting, der relaterer sig til haven. For første gang forsøgte Medicinhavernes havegruppe sig med salg af kaffe/te og kage, og det var et populært tiltag.

 

 

 

8. APRIL 2017 BESKÆREKURSUS
Vejret var koldt og blæsende, da 31 medlemmer og andre interesserede var mødt op i Medicinhaverne for at lære om beskæring. Underviser var havearkitekt Jann Poulsen, Svendborg, der er medlem af Medicinhavernes havegruppe og i øvrigt også medlem af bestyrelsen. På grund af det kolde vejr blev kaffe og hjemmebag indtaget i laden, der til daglig fungerer som redskabsrum og kantine for havegruppen.

 

 

 

WEB-Jann-Poulsen,-Peder-Lollesgaard-og-Aage-Hansen-underviser-i-podning.-18.03

18. MARTS 2017 PODEKURSUS
 30 deltagere mødte op i Borgerhuset i Rudkøbing for at lære at pode frugttræer. Og der blev podet til den store guldmedalje under vejledning af Jann Poulsen, Peder Lollesgaard og Aage Hansen. Medicinhaverne havde indkøbt podestammer, og der var mulighed for at pode både gamle langelandske sorter og moderne sorter.

 

 

 

WEB Charlotte-Bøgh-holder-foredrag-09.039. MARTS 2017 FOREDRAG
 45 deltagere hørte i Borgerhuset i Rudkøbing etnolog og nødhjælpsarbejder for Red Barnet i 25 år, Charlotte Bøgh, fortælle om brugen af planter og plantemedicin i nogle af de lande, hun har arbejdet i: Kasakhstan, Mali, Sydsudan, Etiopien og Libanon. Charlotte Bøgh viste mange smukke billeder, og alle fik to små poser frø, som Charlotte havde købt og taget med hjem. Det bliver spændende at se, om der kommer en masse tropiske planter på Langeland i den kommende tid.

 

 

 

WEB-Mads-Rosell-Jørgensen-(i-midten)-forlader-bestyrelsen,-22. FEBRUAR 2017. GENERALFORSAMLING
Hele 47, eller ca. en fjerdele af alle medlemmer, mødte op til generalforsamling i Borgerhuset i Rudkøbing. Formand Helle Ravn kunne indlede med at fortælle den kun få timer gamle nyhed om, at Medicinhavernes havegruppe havde fået overrakt Fyns Amts Avis’ Den Sydfynske Initiativpris på 30.000. Det blev i pausen fejret med bobler, kaffe og ikke mindre end FIRE slags kage. 2016 har været et godt år for Medicinhaverne. Godt 6000 betalende gæster gik gennem de hvide låger.  Der har også været fremgang i medlemstallet, der er på lige knap 200.  På billedet til venstre ses i midten Mads Rosell Jørgensen, der forlod bestyrelsen efter at have været med fra starten 8. april 2008. I stedet blev Jann Poulsen valgt. Der var genvalg til Stig Joensen og Ole F. Jacobsen. Du kan læse formanden beretning her.

 

 

23. NOVEMBER 2016. FOREDRAG OM LÆGEPLANTER FØR OG NU
 Foredraget havde små 50 tilhørere, der fik en underholdende aften i selskab med biolog og naturprojektmedarbejder ved Nationalpark Mols Bjerge, Jens Reddersen. I Middelalderen var lægeplantehaver kun for konger, adel og gejstlighed, men den reformivrige pastor Begtrup forsøgte at forbedre bøndernes forhold, bl.a. ved i 1760 at lave en have med ”Medicinske Urter” til inspiration for bønderne. Jens Reddersen fortalte også kort om sygdom og helbredelse førhen og baggrunden for udtryk som ”der skal skarp lud til skurvede hoveder” og ”med ondt skal ondt fordrives”. Endelig fortalte han om reliktplanter fra Mols Bjerge – især fra Kalø Slotsruin, hvor 15-20 lægeplanter har overlevet siden 1660, da borgen blev forladt.

 

 

Monsterparken i Italien.19. OKTOBER 2016. FOREDRAG OM STORE PARKER I EUROPA
Formanden for Medicinhaverne i Tranekær, havehistoriker og tidl. museumsinspektør Helle Ravn rejser meget – og gerne langt – for at få endnu mere viden og nye inspirerende have- og parkoplevelser. Og kameraet er altid med. Aftenens foredrag, som havde 20-25 deltagere, bød på masser af smukke billeder af monsterhoveder hugget ud i klipperne, en kunstig vulkan, vandkunst, orangerier, forgyldte skulpturer og kinesiske pavilloner. Ting som findes i en række store parker ved slotte og paladser rundt om i Europa. I løbet af foredraget tog Helle Ravn tilhørerne rundt i parker – fra Sct. Petersborgs overdådighed til engelske landskabsparker, franske stilparker og danske parker som Frederiksborg og Liselund.

 

 

GitteDalskov-viser-medlemmer-rundt-21.08.201621. OG 28. AUGUST 2016 MEDLEMMER PÅ GRATIS RUNDVISNING
Som noget nyt tilbyder vi fremover, som en del af medlemskabet af Medicinhaverne, en årlig gratis rundvisning. Det benyttede 19 sig af, og de fik serveret morgenfruete krydret med bl.a. mynte og citronverbena. De fik også mulighed for at prøvesmage den gamle gulerodsort, Daucus carota ssp. sativus “Valoria”, som vi dyrker i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Gitte Dalskov, der stod for de to rundvisninger, medbragte desuden smagsprøver på moderne gulerødder, så der var mulighed for at sammenligne smagen på den gamle sort og de moderne gulerødder. Og der er stor forskel, var deltagerne enige om. Den gamle sort indeholder masser af bitterstoffer, som har gavnlig indflydelse på Diabetes 2.

 

 

Plantemarked 2016450 TIL PLANTEMARKED I MEDICINHAVERNE 29. MAJ 2016
Der var rigtig godt gang i plantesalget, da Medicinhaverne søndag 29. maj 2016 fra kl. 11.00-14.00 afviklede sit årlige plantemarked og Åben Have-arrangement med gratis adgang til haverne. 450 gæstede i løbet af de tre timer Medicinhaverne, og ca. 50 var på rundvisning med urteeksperten Rikke Goerlich, der bl.a. er kendt fra tv-serien ”Urt”.

 

 
 
LOGO-100KBEKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING 12. APRIL 2016
Den ekstraordinære generalforsamling, der blev afviklet 12. april 2016 i Medicinhaverne, var lovligt indkaldt med annonce i Øboen og mail til samtlige medlemmer. Navneskiftet og de øvrige ændringer blev enstemmigt vedtaget. De nye vedtægter kan ses her.
Bjarne Møller Petersen ønskede ordet. Han redegjorde for foreningens stiftelse og de praktiske ændringer af foreningens virke, der skete, da CEBI Invest ApS blev udskilt. Bjarne Møller Petersen bifaldt navneskiftet.

 

 

Podekursus 19. marts 2016 i Borgerhuset i RudkøbingPODEKURSUS 19. MARTS 2016
42 deltagere podede på livet løs, da Peder Lollesgaard og Aage Hansen lærte fra sig i Borgerhuset i Rudkøbing. Hele 25 måtte vi desværre sige nej til, fordi der ikke var plads, og fordi Peder og Aage ikke kunne servicere flere kursister. Interesserede får chancen igen i 2017, hvor vi gentager kurset for fjerde gang.

 

 

 

 

LOGO-100KB
GENERALFORSAMLING 16. MARTS 2016
28 deltog i generalforsamlingen, der blev holdt i Borgerhuset i Rudkøbing. Helle Ravn blev genvalgt som formand. Christian Ahlefeldt-Laurvig, Kirsten Jørgensen og Max Jørgen Fischer blev genvalgt til bestyrelsen. Lene Anker blev genvalgt som suppleant, og Tommy Rasmussen blev genvalgt som revisor. Foreningen har pr. generalforsamlingsdatoen 174 medlemmer. Kontingentet fastsattes uændret til 150 kr. årligt pr. husstand. Bestyrelsen foreslog omfattende vedtægtsændringer, bl.a. at foreningens navn fremover kun er Medicinhaverne i Tranekær. Vedtægtsændringerne blev vedtaget og skal endeligt godkendes på en ekstraordinær generalforsamling 12. april 2016 i Medicinhaverne, Botofte Strandvej 2A, Tranekær. Du kan læse formandens beretning for 2015 her

 


Jens Soelberg
FOREDRAG: 100 HØRTE OM MEDICINPLANTE-FORSKNING

Hele 100 interesserede mødte op den 3. februar 2016 i Borgerhuset i Ahlefeldtsgade i Rudkøbing for at høre etnobotaniker Jens Soelberg fortælle om sine forskerrejser til nogle af verdens mest øde og barske områder for at sikre ny viden om medicinplanter.

 

 

 

 

Donationsstander SuperBrugsen

MANGE STØTTEDE MEDICINHAVERNE MED DERES KASSEBON
Fredag den 20. november 2015, Super Brugsen i Rudkøbing.
Alle, der handlede i Super Brugsen denne dag, havde mulighed for at støtte Medicinhaverne uden selv at skulle have penge op af lommen. Man skulle blot lægge sin kassebon i Medicinhavernes rør i den røde donationsstander (se billedet), der var placeret ved kasseområdet. Og det var der heldigvis mange, der valgte at gøre. 9. december 2015 fik Medicinhavernes formand, tidl. museumsinspektør Helle Ravn, overrakt 8533,77 af uddeler Kim Behnfeld.
 

 

Foredrag ved biolog Preben Nielsen om Alkohol og planter i Tranekær Beboerhus den 18. nov. 2015.
FOREDRAG: 46 HØRTE OM OM ALKOHOL OG PLANTER
Onsdag 18. november kl. 19 i Tranekær Beboerhus.
45 hørte biolog Preben Nielsen, Kerteminde, fortælle om alkohol og planter. Medlemmer af havegruppen havde “sat bryg over”, så der var noget at smage på undervejs. Der var mulighed for at smage snaps af valnød, sødskærm, hvidtjørn, ingefær og chili, paradisæbler, og endelig var der mulighed for at smage Lutentrank og polsk brændevin.

 

 

Peter Lollesgaard - redigeret til web i fuld sidebredde LANGELANDS STØRSTE, FLOTTESTE ELLER SJOVESTE GRÆSKAR
Lørdag den 17. oktober 2015 havde langelænderne mulighed for at få bedømt deres hjemmedyrkede græskar. Frivillige i Medicinhaverne har i år dyrket græskar (se billedet af Peder Lollesgaard med græskar til venstre), og det største af dem vejede 57 kg. Om det var rygterne om de 57 kg, der afholdt langelænderne fra at fremvise egne græskar, skal være usagt. Der dukkede desværre ikke nogen op til konkurrencen.

 

 

 

FruGrøn viser rundt
SPIS LANGELAND
Juni og juli 2015
Seks gange i løbet af juni og juli viste FruGrøn alias idemager Anne Grethe Rasmussen rundt i Medicinhaverne med efterfølgende fællesspisning på det økologiske spisested Sukkerfabrikken i Tranekær.
 

 

 

Plantemarked 31. maj 2015.INDVIELSE AF HAVE 3 SAMT PLANTEMARKED
Søndag 31. maj 2015 kl. 10-15 ved indgangen til Medicinhaverne
Ca. 300 gæstede haverne i forbindelse med indvielsen af Have 3 og det årlige planemarked. 19 boder tilbød planter og andet med relation til haven. Tidligere planteskoleejer Anders Mink, Tåsinge, indviede haven og klippede symbolsk guirlanden, der var lavet af syrener og gyvel. I dagens anledning var der gratis adgang til haverne.

 

 

Leon Brimer-foredragFOREDRAG: DANMARKS VILDE LÆGEPLANTER
Tranekær Beboerhus lørdag 9. maj 2015 fra kl. 14-16.
Leon Brimer er lektor i toksikologi og kemisk fødevaresikkerhed på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet, og han er Doktor Pharm. med speciale i planter og deres indholdsstoffer og har også stor viden om planters historiske anvendelse. Leon Brimer udgav sidste år sammen med to kolleger en spændende bog om Danmarks vilde lægeplanter. 61 mødte op for at høre hans inspirerende foredrag.

 

 

Beskærerkursus 11. april 2015.BESKÆREKURSUS
Lørdag 11. april 2015 kl. 10-12 ved indgangen til Medicinhaverne. 45 var heldige at få plads på beskærekurset. Vi måtte desværre sige nej til otte-ti stykker. Jann Poulsen sprudlede af energi og begejstring, så ud over en lærerig dag, blev det også et hyggeligt arrangement, hvor pausen bød på kaffe og Gitte Dalskov og Birte Pranger Rasmussens lækre hjemmebag. Alle deltagere fik et tresiders dokument udleveret med Janns råd til beskæring.

 

 

 

Podekursus 21. marts 2015.PODEKURSUS
Lørdag 21. marts 2015 kl. 10-12 i Beboerhuset i Tranekær
Der blev arbejdet koncentreret, da 25 kursister lærte at pode æbletræer – bl.a. flere gamle langelandske sorter – af de to nu pensionerede frugtavlerne Peder Lollesgaard og Aage Hansen, begge Rudkøbing. Flere af kursisterne kom langvejs fra: København, Viborg og Kolding. Peder Lollesgaard indvier kursister i podningens kunst.

 

 

 

Æresmedlem Bjarne Møller Petersen
.
GENERALFORSAMLING
Onsdag 18. marts 2015 kl. 19.00: Borgerhuset i Rudkøbing
Der var mødt 32 til generalforsamlingen. Helle Ravn blev valgt til ny formand i stedet for Bjarne Møller Petersen, der har været formand siden foreningens start i 2008. Bjarne Møller Petersen (billedet til venstre) blev udnævnt som æresmedlem. Nye i bestyrelsen er Stig Joensen, Ole Flintegaard Jacobsen og Max Jørgen Fischer. Lene Anker blev suppleant, og Tommy Rasmussen blev revisor. Anne Jensen, Gustav Kaadtmann og Bjarne Møller Petersen ønskede ikke genvalg, og Anne Mette Wandsøe ønskede at udtræde af bestyrelsen. Mads Rosell Jørgensen blev genvalgt. Christian Ahlefeldt-Laurvig og Kirsten Jørgensen var ikke på valg. Efter generalforsamlingen fortalte Jann Poulsen om udviklingen i haverne og om planerne for Have 5 og 6.