Haven for infektioner og immunsystem skal bringe gæsterne mindelser om en klosterhave i Middelalderen med Hildegard af Bingens planter. I Hildegard-afdelingen bliver stierne, der omkranser de 20 bede belagt med røde haveklinker. Resten af bedene i haven bliver omkranset af metalkanter, som de også er i de andre haver. I midten af Hildegard-haven bliver der anbragt et trækar med et lille springvand. I de middelalderlige klosterhaver var der ofte centralt anbragt en fontæne.
Den tyske nonne Hildegard von Bingen (1098-1179) skrev bl.a. bogen ”Physica”, som er en lægeurtebog med anvisning på behandlinger ved hjælp af urter. Hendes kongstanke var at styrke kroppen for at modstå djævelen. Hildegards bog fik stor betydning i de følgende århundreder, og derfor vil vi vise en række af de urter, som Hildegard anbefalede og give en forklaring på hendes betydning.
Haven for og infektioner og immunsystem bliver den fjerneste have i anlægget. Havearkitekt Jann Poulsen har derfor valgt at give vores gæster flere muligheder for at sidde ned og nyde udsigten mod Tranekær Slot, duften fra de mange planter og den stille rislen fra springvandet.
Arbejdet med Haven for infektioner og immunsystem blev indledt i oktober 2017, hvor der blev kørt godt 100 tons grus og kompost op i området, hvor den skal anlægges. I slutningen af oktober 2017 plantede havegruppen ca. 300 buksbomplanter som hæk omkring haven. Der var – takket være en donation på 30.000 kr. fra Fonden Langelands Elforsyning – muligt at plante meget flotte 80 cm høje planter. Buksbomplanter er langsomtvoksende, men med så høje planter vil hækken i løbet af forholdsvis få år få en fin højde. Hækkene rundt om alle haver i Medicinhaverne skal være halvanden meter høje.
Arbejdet med anlæggelsen af haven fortsætter i oktober 2018, hvor entreprenør Stougaard, Svendborg, grubber jorden i 70 centimeters dybde, laver bede omkranset af Milton-stålkanter, som i de øvrige haver, etablerer stier belagt med Slotsgrus, og lægger de røde klinker, der skal omkranse de 20 bede i Hildegard-afdelingen, som bliver havens centrale del.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
_______________________________________________________________________________________________________________________________________