Der sker en masse i Medicinhaverne, og det vil vi gerne fortælle løbende om – også her. I forvejen har vi Facebook og Instagram, som vi opdaterer løbende med historier fra haverne.
4. OKTOBER 2022 Therese, Tove, Karen Marie og Gudde, fire flittige frivillige, der tager en velfortjent hvilepause.
4. OKTOBER 2022 Grin og græskar 🙂 Jette og Bent i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring med dagens høst af græskar og hjertenødder.
4. OKTOBER 2022 Bent i smukke efterårsfarver med afklip fra vinstokkene, som han passer til perfektion.
27. SEPTEMBER 2022 Jonathan, Flemming og Ole (i traktoren) arbejder på at nedlægger den gamle kompostbunke inde i haverne og flytte indholdet ned i den nye kompoststation, som er anlagt uden for haverne.
Ole flytter den gamle kompostbunke ned i en nyanlagt kompoststation uden for haverne. 27. SEPTEMBER 2022 Det ser ud som om Ole tænker, hvad i alverden har jeg gang i 🙂 Ved hjælp af den store Ferguson – vi har også en lille en – flytter han indholdet i den gamle kompostbunke ned i en ny og noget mere overskuelig kompoststation, der er anlagt uden for haverne.
Povl Erik og Niels-Ove rydder op i laden 27.09.202227. SEPTEMBER 2022 Povl Erik og Niels-Ove rydder op i laden.
Hele fem hvepse hygger sig i druerne i Haven for urin- og kønsveje. 20. SEPTEMBER 2022 Hele fem hvepse har tilsyneladende fundet en særligt sød drue i Haven for urin- og kønsveje.
20. SEPTEMBER 2022 To gamle venner, der har fulgtes ad det meste af livet, nyder en hyggelig stund i solen inden den fælles frokost i havegruppen. Og nu hvor Bjarne og Ole er pensionister har de stadig en fælles interesse: Medicinhaverne. Uden Bjarne (t.v.) var der ikke nogen Medicinhaver. Han var ildsjælen, der fik dannet en forening og startet anlægsarbejdet og var også foreningens første formand. Og da Bjarne ret hurtigt kunne se, at der manglede flittige hænder, ringede han til sin gamle klassekammerat, Ole.
20. SEPTEMBER 2022 Tepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Henrik har opfundet en ret genial “lænestol”.
20. SEPTEMBER 2022 Rønnehækken omkring Haven for urin- og kønsveje får den helt store tur i år. Her er det Niels-Ove, der er i gang med ørnenæbbet.
13. SEPTEMBER 2022 I Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring har vi et hjertenødtræ. Det er en valnød, men nødderne er hjerteformede. Her har Bente haft en af de få nødder, træet har båret i år, i skruestikken. Skallen er nemlig stenhård, men smuk er hjertenødden.
Flemming, Poul og Ole jævner parkeringspladsen.13. SEPTEMBER 2022 Flemming, Poul og Ole (i traktoren) jævner parkeringspladsen.
Povl Erik og Niels-Ove ved det nye kvashegn neden for Haven for urin- og kønsveje. 13. SEPTEMBER 2022 Povl Erik og Niels-Ove ved det nye kvashegn neden for Haven for urin- og kønsveje.
Gerd tjekker om alle planter er der og står rigtigt i forhold til plantelisten. 13. SEPTEMBER 2022 Gerd tjekker skilte og om antallet og arter af planter i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring stemmer overens med den officielle planteliste.
Kaj og Jørgen sætter læhegn op om Planteriet. 13. SEPTEMBER 2022 Kaj og Jørgen sætter læhegn op ind til Planteriet, området hvor de frivillige, der potter planter til salg, arbejder.
Der er altid plads til én til på bænken i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 13. SEPTEMBER 2022 Der er altid plads til én til 🙂 Tepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, hvor det nye bord-bænkesæt bliver udnyttet til sidste plads. Fra venstre er det Peder, John, Lisbeth, Bente og Bent.
6. SEPTEMBER 2022 Ole Jakobsen holder styr på finanserne.
Demonstration af el-transporter6. SEPTEMBER 2022 Bestyrelsen overvejer at købe en lille praktik el-transporter. I dag var der demonstration af maskinen.
De frivillige holder kaffepause i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. 6. SEPTEMBER 2022 Når man er frivillig i havegruppen er hyggeligt socialt samvær med kollegerne en vigtig del af “jobbet”. Her er det de frivillige i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have, der holder en velfortjent pause.
Annie, der er frivillig i Haven for urin- og kønsveje og guide, med et billede af sig selv. Billedet er taget af Jens Vind Frederiksen.6. SEPTEMBER 2022 Annie, der er frivillig i Haven for urin- og kønsveje og guide, med et billede af sig selv taget af Jens Vind Frederiksen. Billedet er taget i haven, hvor Annie arbejder og har været udstillet på flere biblioteker.
Mogens (i traktoren) Jonathan og Jann vander træer i arboretet. 6. SEPTEMBER 2022 Det har ikke regnet i meget lang tid på Langeland, så vi (Mogens i traktoren, Jonathan og Jann) er nødt til at vande træerne i arboretet.
30. AUGUST 2022 Ole og Birgitte klipper pyntegrønt til juledekorationer.
30. AUGUST 2022 Begge traktorer måtte i brug, da Mogens (på den store traktor) og Flemming tømte den gamle kompostbunke og fragtede indholdet ned i den nye kompoststation, der er anlagt uden for haverne.
30. AUGUST 2022 Jann, der har tegnet og tilrettelagt Medicinhaverne, er stadig frivillig og med i havegruppen. Her sidder han og nyder udsigten til dammen med de smukke åkander og grønne frøer i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
25. AUGUST 2022 Der var mange spændende planter at studere i Den Økologiske Have i Odder, hvor årets studietur for havegruppen gik til i dag.
25. AUGUST 2022 I Medicinhaverne er vi alle frivillige, men selv om vi ikke får løn, så er der visse “personalegoder”. En af dem er en årlig studietur, og i år gik turen til Den Økologiske Have i Odder og Glud Museum. Den lækre frokost blev indtaget i drivhuset i Den Økologiske Have.
23. AUGUST 2022 Skal vi skifte den store traktor ud med en meget mindre og langt mere handy en af slagsen? I dag var der i hvert fald mulighed for at se og prøve en Croni-maskine. Her er det Ole, der prøvekører den.
23. AUGUST 2022 Jann, der har tegnet alle haverne i Medicinhaverne, med det kommende sjette haveanlæg, Haven for de 5 sanser. Arbejdet med at anlægge haven går så småt i gang i løbet af efteråret.
23. AUGUST 2022 Vi er simpelthen så heldige med at have vores “egen” smed, Kurt (t.h.). Han kan lave alt og gør det gerne. Her har han lavet et særligt vandingsudtag til højbedene i Planteriet, hvor vi har planter, der klargøres til plantesalgsbordet. Til venstre ses Per, der er formand for Medicinhaverne.
23. AUGUST 2022 Annie viser her en artikel fra Ugebladet Hjemmet. Den blev faktisk lavet sidste sommer, men altså først bragt nu. Det er en rigtig fin artikel, så tak til Hjemmet og Annie for at være med til at udbrede det positive budskab om Medicinhaverne i Tranekær.
23. AUGUST 2022 Så er der et nyt bord-bænke-sæt på vej ind i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Fordelen ved de nye havemøbler er, at de kan stå ude hele året og er vedligeholdelsesfrie, men tunge er de, og så er det godt, at Ole, der er gammel landmand, kan liste traktoren så tæt på de nye møblers fremtidige placering som muligt.
Nu findes ugleopgaverne også på tysk, hvis man scanner denne QR-kode med sin mobil. 22. AUGUST 2022 Nu kan tyske børn også få glæde af ugleopgaverne. Hvis man scanner QR-koden under den danske tekst, får man automatisk den tyske tekst. I Medicinhaverne har vi fire tyske frivillige, og en af dem, Sigrun, har oversat store dele af hjemmesiden og nu også sørget for, at tyske børn kan løse ugleopgaverne.
Haven for infektioner.16. AUGUST 2022 Der er mange muligheder for at slå sig ned og lade hvilen og roen falde på sig i Medicinhaverne. Her er en ledig bænk i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have.
Husk at gå op bag Haven for infektioner for at se dette syn af solsikker. 16. AUGUST 2022 Kommer du i Medicinhaverne så husk at gå op og se dette flotte syn af solsikkerne, syd for Haven for infektioner.
Artiskokker i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 16. AUGUST 2022 Artiskokkerne i grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Familien Ahlefeldt-Laurvig, Tranekær Slot. 13. AUGUST 2021 I midten 14-årige Benedicte, der i flot stil indviede Børnenes Medicinhave. Fra venstre ses Britta og Mette Ahlefeldt-Laurvig og til højre Preben og Christian Ahlefeldt-Laurvig. Familien på Tranekær Slot er trofaste støtter af det arbejde, som de mange frivillige udfører i Medicinhaverne. Åbningen af Børnenes Medicinhave var en del af arrangementet Familiedag i Tranekær, der var arrangeret af Medicinhaverne, Kulinarisk Sydfyn, Pichardt´s, Besøgsbigården og Tickon og var støttet økonomisk af Kulturregion Fyn og Kultur i Natur.
Gunvor er klar med saksen, så Benedicte kan indvie Børnenes Medicinhave. 13. AUGUST 2022 Gunvor overrækker Benedicte Ahlefeldt-Laurvig saksen, så hun kan indvie Børnenes Medicinhave.
Formand Per rækker 14-årige Benedicte mikrofonen, så hun kan holde sin tale og indvie Børnenes Medicinhave. 13. august 2022 Medicinhavernes formand, Per Mansa, rækker Benedicte Ahlefeldt-Laurvig mikrofonen. Benedicte er bare 14 år og lige begyndt i 7. klasse på Ørstedskolen i Rudkøbing. Hun holdt en flot tale, som hun selvfølgelig selv havde skrevet, og der var ikke den mindste rysten i stemmen. Benedicte er det tredje medlem af grevefamilien på Tranekær Slot, der indvier en have. Hendes far, Christian, indviede den 3. september 2017 Haven for nervesystem og bevægeapparat, og Bendictes mor, Mette, indviede den 22. august 2021 Hildegard af Bingens Have, der er en del af Haven for infektioner.

Gunvor med pude og saks som er blevet brugt ved alle haveindvielser i Medicinhaverne.

13. AUGUST 2022 Gunvor med pude og saks som er blevet brugt ved alle haveindvielser i Medicinhaverne.
Elin og Tove med blomsterranken, som Benedicte Ahlefeldt skal klippe og dermed indvie Børnenes Medicinhave. 13. AUGUST 2022 Elin og Tove  med den smukke, flettede blomsterranke, som Benedicte Ahlefeldt-Laurvig senere klippede og dermed indviede Børnenes Medicinhave.
Cirkus Fyr og Flamme.13. AUGUST 2022 Jens Salomonsen, Cirkus Fyr og Flamme, underholdt børn og barnlige sjæle med gøgl, musik og dyr.
Høkildegård solgte toplækre pølser. 13. AUGUST 2022 Der var god søgning til Høkildegård Landhandel, hvor ejeren selv serverede pølser af frilandsgris med tilhørende hjemmebagt brød. I den sorte campingvogn til højre i billedet var der mulighed for at købe øl fra Svendborgsund Bryghus.
13. AUGUST 2022 Der var indrettet cafe i laden, og kagebordet lod ikke det store sønderjyske kagebord noget tilbage. Her er det Bent og Bente, der  bliver betjent af Lissi.
Frivillige fra havegruppen søgte ind i skyggen under indvielsen af Børnenes Medicinhave.13. AUGUST 2022 Lørdag den 13. august vil blandt de frivillige i Medicinhaverne blive husket for to ting: Festlig Indvielse af Børnenes Medicinhave og temperaturer omkring de 30 grader. Solen brændte ubarmhjertigt fra en skyfri himmel, så alle søgte skygge, hvor der var mulighed for det. Her er det Kaj, der dog har fundet sig en plads i solen, Tove, Dorte, Gunvor og Nanna.
10. AUGUST 2022 En falden kæmpe i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Haven for urin- og kønsveje.10. AUGUST 2022 Gederams og solhat klæder hinanden i Haven for urin- og kønsveje.
Peder Lollesgaard klipper Mathildeæbletræet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 10. AUGUST 2022 Peder giver Mathildeæbletræet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring en tiltrængt sommerstudsning.
Kira sætter en QR-kode på ugleopgaven i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
9. AUGUST 2022 Tyske Kira er med mormor på arbejde. Her sætter hun en QR-kode, der linker til en tysk oversættelse af ugleopgaven i Haven for nervesystem og bevægeapparat på ugleskiltet. Kiras mormor, Sigrun, er en af fire tyske frivillige, der bor på Langeland og arbejder i Medicinhaverne. Og det er takket være Sigrun, at Medicinhavernes tyske gæster også kan følge med på vores hjemmeside.
Jan Oskar graver hul til den nye trold i Børnenes Medicinhave. 8. AUGUST 2022 Så er den flotte, nye trold ved at være på plads i pilehytten i Børnenes Medicinhave. Jan Oskar har knoklet for at få ham færdig til den officielle indvielse af haven på lørdag, den 13. august.
Inge, Marita og Jan Oskar med den nye trold til Børnenes Medicinhave. 8. AUGUST 2022 Jan Oskar har brugt rigtig mange timer på at lave en flot ny trold til Børnenes Medicinhave. Her beundres det færdige arbejde af Inge og Marita, der også er en del af Medicinhavernes frivillige skare.
Udsigt til hytten fra Haven for åndedræt og kredsløb. 2. AUGUST 2022 Udsigt til hytten fra duftafdelingen i Haven for åndedræt og kredsløb.
Purpur solhat i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 2. AUGUST 2022 Solhatten i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring er populær hos bier og sommerfugle.
Freja er med mor på besøg i Medicinhaverne og tjekker lige vandet. 2. AUGUST 2022 Lille Freja, der er med sin mor i Medicinhaverne, tjekker lige vandet i vandløbet imellem Haven for nervesystem og bevægelse og Haven for urin- og kønsveje.
John og Henrik arbejder i Børnenes Medicinhave-2. AUGUST 2022 John og Henrik giver solbærrene i solbærlabyrinten Champost.
Peder, Henrik, Grethe, Lisbeth og Bente i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 2. AUGUST 2022 Peder, Henrik, Grethe, Lisbeth og Bente i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Margit plukker solbær. 2. AUGUST 2022 Margit “plukker” solbær i Haven for åndedræt og kredsløb.

Duftafdelingen i Haven for åndedræt og kredsløb.

27. JULI 2022 Duftafdelingen i Haven for åndedræt og kredsløb.
Dammen nedenfor Haven for urin- og kønsveje.
27. JULI 2022 Dammen neden for Haven for urin- og kønsveje.
Nyt kvashegn.
27. JULI 2022 Der er etableret yderligere et kvashegn i Medicinhaverne. Denne gang i arboretet mellem Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring og Haven for urin- og kønsveje. Det første kvashegn er i området ved Planteriet, hvor de frivillige, der laver planter til plantesalgsbordet, arbejder.
Haven for urin- og kønsveje. 27. JULI 2022 Solhat i Haven for urin- og kønsveje.
Ole, John, Jørgen, Flemming, Kaj og Poul nyder en velfortjent kold øl. 20. JULI 2022 Ole, John, Jørgen, Flemming, Kaj og Poul nyder en velfortjent kold øl på en 30 grader varm sommerdag.
Mogens, Tove, Jann, Erling og Dorte holder kaffepause i Haven for infektioner. 20. JULI 2022
En familie fra Løsning fandt skygge under et lindetræ i alleen op mod Medicinhaverne. 20. JULI 2022 Termometret viste 30 grader, så en familie fra Løsning fandt skygge under et lindetræ i alleen.
Når termometeret viser 30 grader er det godt at stå i skygge under Kejsertræet. 20. JULI 2022 Når termometret viser 30 grader er det godt at stå i skygge under kejsertræet.
Bent passer vinstokkene i Haven for urin- og kønsveje. 12. JULI 2022 Bent er en ren troldmand, når det kommer til pasning af vinstokke. Her er han på job i Haven for urin- og kønsveje, der har en lille lund med vinplanter.
Bjarne på jagt efter ukrudt i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 12. JULI 2022 Tilbage i 2008 tog Bjarne initiativ til Medicinhaverne, som han også blev den første formand for. I dag er han stadig frivillig og kommer hver gang rundt i alle haverne på jagt efter ukrudt.
12. JULI 2022 Axel på to år og Vilda på fem var sammen med deres mor, far, lillebror og farmor på besøg i Børnenes Medicinhave. Axel var bekymret for trolden i pilehytten. Han har nemlig mistet en fod, men vi kan berolige Axel med, at der er en ny fod på vej til den venlige trold.
12. JULI 2022 Axel på to og storesøster Vilda på fem var begejstrede for solbærrene i Børnenes Medicinhave, hvor man må røre, snuse og smage på det hele.
Gæster i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 12. JULI 2022 Gæster i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Inge, Niels-Ove, Henrik og Annie på vej til frokost i laden. 12. JULI 2022 Af banen, af banen, her kommer trillebørkaravanen.
Ole og Simon. 12. JULI 2022 Det er et alsidigt job at være frivillig i Medicinhaverne.  Ole er pensioneret landmand, Simon er sømand og sejler på de store have, men når han er hjemme, giver han gerne en hånd med i Medicinhaverne. Fælles for landmanden og sømanden er, at de har hænderne skruet overordentligt godt på.
Ralf og Annie i betalingspavillonen, mandag 4. juli 2022. 4. JULI 2022 Vi har i havegruppen ofte talt om, hvor Medicinhavernes gæster kommer fra. Det satte Annie og Ralf sig for at finde ud af. Mandag 4. juli slog de sig ned i betalingspavillonen i fem timer og talte med alle besøgende i det tidsrum. Hjemme igen lavede de nedenstående meget overskuelige kort over de besøgendes hjembyer. De registrerede i alt 106 besøgende. De fleste danskere, men også gæster fra Tyskland, Norge, England og Østrig. Se mere på de næste to billeder.
Mandag 4. juli 2022: Hvor kommer gæsterne i Medicinhaverne fra. 4. JULI 2022 Annie og Ralf  registrerede i alt 106 besøgende i perioden 10-15 mandag 4. juli i Medicinhaverne. De fleste var selvfølgelig danskere, men der var også gæster fra Tyskland, Norge, England og Østrig. Se mere på næste billede.
Besøgsstatistik mandag 4. juli 2022.4. JULI 2022 Annie og Ralfs statistik over besøgende i Medicinhaverne mandag 4. juli 2022.
Ille luger i Børnenes Medicinhave5. JULI 2022 Ille luger i pergolaen i Børnenes Medicinhave.
Haven for åndedræt og kredsløb. 5. JULI 2022 Lilly, Elsebeth og Niels luger i Duftafdelingen i Haven for åndedræt og kredsløb.
22. JUNI 2022 Entreprenørgruppen holder morgenmøde.22. JUNI 2022 Entreprenørgruppen holder morgenmøde. Flere er både i denne gruppe og arbejder også i haverne, når der er tid til det.
Niels er ballast på et læs grene på vej til rishegnet. 14. JUNI 2022 Det er et alsidigt job at være frivillig i Medicinhaverne. Her fungerer Niels som ballast på et læs grene på vej til rishegnet. Men er der dog ikke også lidt sankthans-stemning over det billede :-)))
7. JUNI 2022 Annie har fået en god ide. Hun er frivillig i Haven for urin- og kønsveje, hvor de bl.a. dyrker rødkløver og lucerne. Harerne plejer dog at barbere netop de to planter ned til ukendelighed. Men så var det Annie kom på ideen om at sætte hvidløg foran de to eftertragtede planter, og viola: Vi kan hermed konstatere, at harer ikke kan lide hvidløg, for nu står både kløveren og lucernen flot.
31. MAJ 2022 I Haven for urin- og kønsveje vokser rosen Rose de Rescht tæt omgivet af timian.
31. MAJ 2022 Niels-Ove på knæ for ukrudtet i Haven for urin- og kønsveje.
24. MAJ 2022 Selv om vejret ikke viste sig fra sin bedste side, var der masser af gæster i haverne i dag, her i Hildegard af Bingens Have, hvor tidligere formand Helle Ravn (med grøn vest) viste en gruppe rundt.
24. MAJ 2022 Formand Per Mansa med den nye folder, som vi udleverer til nye kolleger. Er du interesseret og vil høre mere om at være frivillig i Medicinhaverne så send en mail til Per på medicinhaverne@fynpost.dk. Sidder du nu og tænker, at det der havearbejde ikke lige er dig, så har vi altså mange andre opgaver, der ikke involverer haveredskaber. Vi har bl.a. to Ferguson-traktorer og to plæneklippere, der godt kunne bruge yderligere bemanding. Kom gerne og besøg os helt uforpligtende.
24. MAJ 2022 Vi har haft den store glæde at få (foreløbig) ni nye kolleger i år. Fem af dem, fra venstre Jette, Lissi, Joan og Birgitte samt Pernille, som ikke er med på billedet, arbejder nu sammen med Holger i Planteriet, som plantesalgsgruppen er døbt.
24. MAJ 2022 Per graver en lllaaannnggg 🙂 rende til et vandrør i Børnenes Medicinhave, så den store nedgravede beholder, der leverer vand til pumpen kan fyldes  automatisk.
24. MAJ 2022 Endelig kom regnen, men det gjorde ukrudtet så også… Kaj forsøgte i dag at få bugt med noget af ukrudtet, som gror gevaldigt i den nyplantede solbærlabyrint i Børnenes Medicinhave.
24. MAJ 2022 Vi er så heldige at have en maskinarbejder i entreprenørgruppen. Kurt har sin helt egen smedeafdeling i Medicinhaverne. Og han leverer det ene fine blomsterstativ til haverne efter det andet. I dag svejsede han ben på et bålfad og lavede et stativ til tilbehør til bålfadet, der kommer til at stå i Børnenes Medicinhave.
17. MAJ 2022 I dag havde vi besøg af  journalist Kirsten Skaaning (nr. to fra venstre) og fotograf Lars Skaaning Nielsen (nr. tre fra venstre) fra bladet Ældre Sagen. Til venstre ses Annie Steen Andersen, der viste gæsterne rundt og fortalte om haverne og planterne, nr. to fra højre er Kirstens mand, Hans Erik Skaaning, og yderst til højre ses Medicinhavernes formand Per Mansa.
17. MAJ 2022 De to gule træpæoner, der vokser ved dammen neden for Haven for urin- og kønsveje, blomstrer netop nu.
17. MAJ 2022 Den imponerende rod fra en af de leopardstilke, der i dag blev plantet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
17. MAJ 2022 Nina luger i Haven for åndedræt og kredsløb.
10. MAJ 2022 Gerd vander grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. I midten ses Kong Gulerod, som er en del af de ugleopgaver, Jan Oskar har lavet til stor glæde for vores yngste gæster.
10. MAJ 2022 Plantesalgsgruppen har fået flere nye frivillige medarbejdere i år. Her er det Holger, Pernille og Birgitte, der arbejder på at fylde de nye højbede med jord.
10. MAJ 2022 Grethe planter sukkerplanten stevia i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
10. MAJ 2022 Vi arbejder på at drive Medicinhaverne så bæredygtigt som muligt. Seneste tiltag er vanding med vand fra en gammel ajlebeholder under nabobygningen. Her er det Bent, der pumper vand op i en stor beholder, der køres op i haverne ved hjælp af traktor og vogn.
3. MAJ 2022 Henrik og Per søger for at give den nyplantede bøgehæk madpakke i form af Champost Jordforbedring.
3. MAJ 2022 Jens Jakob på arbejde langs vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje.
26. MAJ 2022 Lissi og Joan har “høstet” planter til salgsboden.

3. MAJ 2022 Peder klargør området, hvor der i morgen skal plantes solsikker ud.

25. APRIL 2022 Gule engkabbelejer og grønne frøer i dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat signalerer forår.
21. APRIL 2022 Medicinhaverne har fået en fantastisk flot donation fra Lolland-Falster og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond på 150.000 til etablering af Planteriet, der fremover skal levere planter til haverne og salgsboden. Pengene er bl.a. gået til dette flotte 21,5 kvm. store Julianadrivhus.
19. APRIL 2022 Flemming harver den kommende sjette have, Haven for de 5 sanser. Denne sommer bliver haven dog sået til med blomsterblandingen Bondens Blanding.
19. APRIL 2022 Mogens og Per sætter den sidste af fire bænke lavet af bolværkstræ på plads langs stien mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for nervesystem og bevægeapparat. Vi har fået 40.000 fra Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond til at købe bænkene for.
19. APRIL 2022 Så er der også mulighed for at sidde og slappe af i Børnenes Medicinhave.
19. APRIL 2022 Medarbejdere fra PODA sætter hegn rundt om Planteriet. Der bor mange rå- og dådyr i området, og de holder meget af medicinplanter.
12. APRIL 2022 Entreprenørgruppen kører Champost Jordforbedring ud til alle planterne i arboretet.
12. APRIL 2022 De frivillige samler fire nye flotte højbede (købt hos zinkbakken.dk). Området er døbt Planteriet, og her skal dyrkes planter til haverne og til salgsboden.
12. APRIL 2022 Jann og Mogens kører Champost Jordforbedring ud til bambushækken i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
12. APRIL 2022 Påskeliljerne blomstrer i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
12. APRIL 2022 Opgaverne som løses af de frivillige i havegruppen er meget varierede. Her er Povl Erik og Simon i gang med at rense støvsugeren, som vi bruger til at støvsuge gulvet i laden med.
12. APRIL 2022 Vi har fra Sydfyenske Damskibsselskabs Fond fået 40.000 kr. til køb af fire bænke lavet af bolværkstræ. Bænkene er placeret langs med stierne mellem haverne.
9. APRIL 2022 Forårets sidste aktivitet, et beskærekursus ved Jann Poulsen, blev afviklet i bidende kulde.
9. APRIL 2022 Jan Oskar har brugt masser af timer vinteren igennem på at skabe nye ugleopgaver til børn og barnlige sjæle i Medicinhaverne. Blandt årets nyskabelser er denne imponerende trold. Vi siger ikke, hvor han bor. Det må I selv finde ud af  🙂
1. APRIL 2022 Julefrokosten 2021 blev på grund af corona til en påskefrokost i 2022, hvor Bagenkop Kro var rammen om en hyggelig sammenkomst for de frivillige i havegruppen.  Og som det ses på billedet herunder, så var der rigeligt af alting, og ifølge Bent, der har taget billederne, så smagte maden så godt, at man nemt kom til at forspise sig.
1. APRIL 2022 Maden var toplækker, og der var rigeligt af den, da Havegruppen holdt påskefrokost på Bagenkop Kro.

29. MARTS 2022 Dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat fik i dag nyt byghalm, som er med til at forebygge, at trådalgerne går helt amok.
29. MARTS 2022 Birgitte og Per samlede i dag det første af adskillige højbede i cortenstål, som vi har købt hos zinkbakken.dk. Her skal planter til salgsboden vokse sig store og stærke.
29. MARTS 2022 Lene og Ille pottede de mange frugttræer, som i dag blev podet – se næste billede.
29. MARTS 2022 Bent, Peder, Jann og Bente podede i dag 70 frugttræer, som snart kommer til salg til plantesalgsboden.
28. MARTS 2022 Disse to leopardstilke har klaret vinteren fint hjemme hos Bente. Når der ikke er udsigt til mere nattefrost, bliver de plantet ud i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
21. MARTS 2022 Så er det sidste af i alt otte betonelementer fra Byggebjerg Beton a to ton stykket på plads. Nu skal området rundt om kompoststationen fyldes op, og inden længe er den klar til at modtage det første haveaffald fra Medicinhaverne.
21. MARTS 2022 Tre medarbejdere fra Byggebjerg Beton sætter de første betonelementer på plads til den nye kompoststation.
21. MARTS 2022 To medarbejdere fra haveentreprenørfirmaet Stougaard arbejder i øjeblikket på at anlægge en ny vej gennem området foran laden og op forbi det kommende drivhus, der skal ligge til venstre i billedet, hvor der er lagt fliser.
19. MARTS 2022 Jann Poulsen og Peder Lollesgaard underviste endnu engang interesserede i podning. Her er de med de indkøbte podekviste. Som noget nyt var der i år også mulighed for at pode kirsebær, blomme og pære.
19. MARTS 2022 Der var trængsel i Frivilligcenter Langeland i Rudkøbing, da Medicinhaverne i dag afviklede podekursus. Knap 40 deltog, og der blev podet i alt 106 frugttræer. Her er det Jann Poulsen, der underviser i podning. Bøtten på bordet i forgrunden er fyldt med varm podevæske, en vigtig ingrediens, hvis podningen skal lykkes.
15. MARTS 2022 Sådan et Københavner-havemøbelsæt er vanvittigt tungt, så det var alle mand på dæk i Haven for infektioner, da de frivillige i dag kunne sætte de flotte havemøbler på plads. De er vedligeholdelsesfrie og kan stå ude hele året. Det betyder, at der er mere tid til at passe haverne, når havemøblerne ikke skal transporteres ind og ud og males. Foreløbig har vi dog kun to sæt, for de er meget kostbare, men vi håber at få råd til flere i de kommende år.  15. MARTS 2022 Haveentreprenør Stougaard er tilbage i haverne for bl.a. at grave ud til en kompoststation. Hele området foran laden gennemgår i øjeblikket en stor renovering.
15. MARTS 2022 Peder og Niels er ude med de store sakse for at beskære æbletræerne i haverne og arboretet.
8. MARTS 2022 Povl Erik med vores fine nye “Hørevogn”, som er udtænkt og udført af Povl Eriks søn Simon. Simon har specialbygget vognen, så den passer helt perfekt til vores højttaleranlæg. Den er noget nær genial, og Annie har synet et betræk, der kan trækkes ud over vognen, så anlægget ikke bliver støvet.
8. MARTS 2022 Peder beskærer de gamle langelandske æblesorter, her Langelands Kæmpe, i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
8. MARTS 2022 De frivillige (her Ib, Dorte og Erling) i Hildegard af Bingens Have pakkede i dag den smukke trækogle ud af vinterhiet. Det varer dog lidt endnu, inden vandet igen kan begynde at sile ned ad koglen. Den grå tingest i forgrunden er tegnet af Ib og fremstillet af smeden Kurt, der også er frivillig i haverne og en troldmand med et svejseapparat. Den har vinteren over været anbragt uden på koglen og været beklædt med en kraftig presenning.
8. MARTS 2022 Selv om kalenderen kun siger 8. marts, så kan man godt holde en kaffepause (næsten) uden at fryse. Her er det Nanna, Sigrun, Marita og Jesper, der hygger sig i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
8. MARTS 2022 Kaj afprøver den nye netrive.
8. MARTS 2022 Så er havegruppen i gang med sæson 2022. Her byder formand Per velkommen. Fire nye har meldt sig til havegruppen. Hjertelig velkommen til dem. Vil du også være med så send en mail til medicinhaverne@fynpost.dk
4. MARTS 2022 Så er Jan Oskars flotte ugler klar til at flyve ud i Medicinhaverne til glæde for vores yngste gæster.
1. MARTS 2022 På traktoren sidder Ole, der har været med i Medicinhaverne stort set siden starten. Han har brugt uendeligt mange kræfter og tid på at arbejde for Medicinhaverne. I december blev han meget alvorligt syg. Han var indlagt på OUH, blev sent på hospice, og da han blev “for god” til det, blev han overført til Plejehjemmet Danahus. I dag havde han fået “udgangstilladelse”. Meningen var, at han bare skulle kigge på, men han slap hurtigt rollatoren og startede traktoren og gik i gang. – Du må ikke tage billeder af mig, sagde han, med et stort smil, for min søster siger, at jeg ikke må køre traktor.
1. MARTS 2022 Finn fra firmaet AutoPartner, Rudkøbing, har haft den lille Ferguson under kærlig behandling, så den er klar til sæson 2022.
24. FEBRUAR 2022 Havekonsulent og havearkitekt Jann Poulsen, der har tegnet og tilrettelagt Medicinhaverne, med tegningen til den kommende have for de fem sanser.
23. FEBRUAR 2022 58 deltagere lyttede interesseret til lic. scient i biologi Bodil Søgaards foredrag om allelopati, det kemiske samspil mellem planter. I forsøg kan man påvise, hvordan de sekundære stoffer både kan være hæmmende og stimulerende for vækst og blomstring. Og hvad sker der, når man forstyrrer den fine balance med gift og kunstgødning? Bodil Søgaard har forsket i planteforædling og har været en meget brugt underviser og foredragsholder om økologi og sundhed. Hun har sammen med Troels V. Østergaard skrevet »Hvad er det, du spiser?« Foredraget blev holdt i Borgerhuset i Rudkøbing.
22. FEBRUAR 2022 Ca. 40 deltog i Havegruppens årlige store planlægningsmøde i Borgerhuset i Rudkøbing.
15. FEBRUAR 2022 Om en måneds tid står der et flot drivhus her. Vi har fået 150.000 kr. af Lolland Falster og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond. De penge skal bruges til en “planteskole”, så vi selv fremover dyrker flere planter til plantesalget og haverne. Drivhuset skal bruges til potning af planter og vækst i ydersæsonen. Ud over drivhuset bliver der også anlagt højbede i metal.

15. FEBRUAR 2022 I slutningen af december sidste år donerede Nordea Fonden 30.000 kr. til en gasbrænder og en kantskærer. I dag blev kantskæreren leveret, og her er det Kaj, der afprøver den. Den kommer til at lette havelivet en hel del for havegruppen, der hidtil har klaret lugning og kantning af gange manuelt.
11. FEBRUAR 2022 Der er nye ugleopgaver og nye figurer på vej til Medicinhaverne til glæde for store og små gæster. Her er Kong Gulerod, der kommer til at bo i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Vi er så heldige at have en meget handy og kreativ frivillig, der gerne bruger de mørke vinteraftenener på at finde på ny underholdning til de børn og barnlige sjæle, der besøger Medicinhaverne.
18. JANUAR 2022 Muldvarpene har travlt. Det virker nærmest som om, de forsøger at grave den ellebladede bærmispel op.
18. JANUAR 2022 Ansatte og beboere på bostedet Sydbo i Svendborg var i dag på inspirationstur til Medicinhaverne. De har nemlig planer om at anlægge en terapihave.
18. JANUAR 2022 Flemming og Mogens har fremover ansvaret for vores maskinpark. De havde i dag hidkaldt mekaniker Søren Elnegaard fra firmaet AMS Biler, Havnegade i Rudkøbing. Søren er udlært i reparation af Ferguson-traktorer. Og sammen med Mogens og Flemming skal han sørge for, at vi er velkørende, når foråret lige pludselig banker på.
13. JANUAR 2022 Jørgen, Per og Povl Erik er klar til at sætte af til den kompoststation, vi håber at kunne skaffe penge til. Den er en del af et større bæredygtighedsprojekt, som også vil betyde, at vi kan vande haverne med regnvand.
13. JANUAR 2022 Når kulden trænger gennem marv og ben i laden, så kan man i stedet holde stående møde i vores nye opbevaringsrum, der kan opvarmes af en elradiator. Per, Povl Erik og Jørgen brugte i dag rummet til at lægge en slagsplan for det indledende arbejde med et stort bæredygtighedsprojekt, som vi håber at kunne skaffe penge til.
11. JANUAR 2022  Da Bent og Bente i dag beskar vinstokkene i Haven for urin- og kønsveje, stødte de på dette farverige insekt. Det er en harlekinmariehøne, en invasiv art, som med tiden desværre kan fortrænge den almindelige mariehøne.
4. JANUAR 2022 Inden de gik på pension, var Bent maskiningeniør, og Flemming var politibetjent. Nu hygger de sig sammen med resten af havegruppen med at udvikle og vedligeholde Medicinhaverne til glæde for alle vores gæster.
4. JANUAR 2022 Bent har savet siddepladser til bålstedet i Børnenes Medicinhave.
11. JANUAR 2022 Bent beskærer vinstokkene i Haven for urin- og kønsveje. Her dyrker vi sorterne Bolero, Galanth, Garanth og Solaris.
3. DECEMBER 2021 Per, Erling og Kaj klippede humlen ned i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Temperaturen var lige omkring frysepunktet, og en isnende vind blæste ind over haverne fra øst, så de var på ikke så lidt af en opgave.
3. DECEMBER 2021 Bent og John bærer de sidste havemøbler ind i laden, hvor de opbevares vinteren over.
3. DECEMBER 2021 Elin var klædt godt på til dagens arbejde i Børnenes Medicinhave, hvor planterne i højbedene blev klippet ned.
3. DECEMBER 2021 Et rimeligt kedeligt billede, men ikke desto mindre en stor forbedring af opbevaringsforholdene i laden. Det lille kombinerede opbevaringsrum/kontor, hvor der også bliver sat en elradiator op, gør, at vi fremover kan opbevare bøger, foldere med mere i laden uden at det tager skade af fugten.
3. DECEMBER 2021 Jørgen, Povl Erik og Holger var blandt de frivillige, der trodsede den isnende østenvind og drog på arbejde i Medicinhaverne i dag. De tre satte af til en ny “arbejdsvej” fra området foran laden og op til det kommende sjette haveanlæg.
1. DECEMBER 2021 Medicinhavernes nissespecialist, Helle Ravn, tager i år modtagere af vores nyhedsbrev med på rejse i Medicinhavenissernes univers. Hun fortæller samtidig om mange af de spændende planter, der vokser i haverne og arboretet.
30. NOVEMBER 2021 Manden bagest til højre, Henrik Damsgaard, inviterede medlemmer af havegruppen til at deltage i STARKS’ statusoptælling af Rudkøbing-afdelingens varer. Lene, Per, Ole, Jesper, Nanna, Bent og Helle tog imod tilbuddet og blev flot beværtet og aflønnet, og lønnen går selvfølgelig direkte i Medicinhavernes kasse.
23. NOVEMBER 2021 Nanna, Kaj og Povl Erik tager imod en stor sending Charmpost Jordforbedring, som vi glæder os til at tage i brug.
23. NOVEMBER 2021 Bent spuler plantesalgsbordene, inden de bæres ind i laden, hvor de står vinteren over.
23. NOVEMBER 2021 Gitte gør vinterklar i Haven for åndedræt og kredsløb.
23. NOVEMBER 2021 Holger gør planter klar til “vinterhi”.
23. NOVEMBER 2021Nanna søger for at sætte beskyttende net omkring unge træer i arboretet.
23. NOVEMBER 2021 Flemming slår græs for sidste gang i 2021.
16. NOVEMBER 2021 Arbejdet med at køre slotsgrus på alle havegange overalt i Medicinhaverne skrider godt frem.
16. NOVEMBER 2021 Varmelamperne over frokostbordene gør, at det stadig er hyggeligt at spise frokost i den ellers kolde lade.
16. NOVEMBER 2021 Bent har foræret Børnenes Medicinhave et bålfad. I dag sørgede han så selv for at save brænde til bålet af alt det træ, der er ryddet for at give plads til drivhus og højbede i det område, som havegruppen har døbt Holgers Plads, fordi det var Holger, der fik ideen og satte gang i projektet.
16. NOVEMBER 2021 Inge fik vinterdækket sarte planter i Haven for urin- og kønsveje med gran. Vi har en frivillig, der har en granplantage, og her har vi mulighed for helt gratis at hente alt det gran, vi skal bruge.
9. NOVEMBER 2021 I dag var det store plantedag, som det fremgår af tavlen. Der skulle plantes bøgehæk omkring Børnenes Medicinhave. Der var oprindelig en takshæk, men huntaksplanter har giftige bær, og det duer jo ikke et sted, hvor børn ellers må smage på det, der er. Så taksen blev rykket op. Som det fremgår af tavlen mellem Bent og Ib, var der ikke overladt noget som helst til tilfældighederne.
9. NOVEMBER 2021 Der var selvfølgelig også indlagt en kaffepause i plantningen af bøgebæk rundt om Børnenes Medicinhave. Og Johns hjemmebagte – og meget lækre – småkager forsvandt som dug for solen.
9. NOVEMBER 2021 9. NOVEMBER 2021 Der er altid tid til en sjov historie om planter, og dem kan Jann mange af. Han har et langt arbejdsliv som havekonsulent og havearkitekt bag sig.
9. NOVEMBER 2021 Der blev ikke kun plantet bøgehæk i dag, der blev også kørt slotsgrus ud på gangene. Her er det Kaj, Jørgen og Flemming, der fordeler gruset.
9. NOVEMBER 2021 Der blev også tid til at fjerne trærødderne fra det, der er blevet døbt Holgers Plads. Det er nemlig Holger fra havegruppen, der har taget initiativ til at rydde området, hvor der fremover skal være planteskole for planter, som skal sælges i planteboden. Her er det Per og Holger, der knokler, mens Ole styrer traktor og skovl.
5. NOVEMBER 2021 Uglerne er pakket ned for i år. Nu skal de hjem på Jans værksted. Nogle skal repareres, og der skal også laves nye figurer.
2. NOVEMBER 2021 Henrik stamper gangene i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, hvor der netop er kørt slotsgrus ud.
2. NOVEMBRE 2021 Lilly, Margit og Niels arbejder i Haven for åndedræt og kredsløb.
2. NOVEMBER 2021 Selv om vi skriver november nu, er det ikke for koldt til en kaffepause i gode havevenners selskab.
2. NOVEMBER 2021 Der plantes en solbærlabyrint i Børnenes Medicinhave.
2. NOVEMBER 2021 Per og Holger beundrer den forgangne uges store arbejde med at rydde et tæt krat, hvor der nu skal være planteskole med drivhus og højbede.
28. OKTOBER 2021 Der sker noget, når en flok frivillige beslutter sig for at rydde et tætbevokset krat. Det er tanken at omdanne vildnisset til venstre for de hvide indgangslåger til en planteskole, som skal lave planter til den lille salgsbod. Hvis det går som planlagt, bliver der både et drivhus og en række højbede.

28. OKTOBER 2021 “Kratrydderne” fandt også tid til en pause.
26. OKTOBER 2021 Jytte og Grete serverer te og hjemmelavet æblekage, lavet på store, flotte langelandske Mathildeæbler fra Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
26. OKTOBER 2021 Vinterforberedelserne i gang i alle haver. Her er Erling og Ib fra Hildegard af Bingens Have i færd med at rense trækoglen, så den inden længe kan bliver beskyttet mod vind og vintervejr.
26. OKTOBER 2021 I dag var det Haven for fordøjelse, stofskifte og ernærings tur til at få kørt nyt slotsgrus ud på gangene. Her er det Flemming, Poul og Jørn, der arbejder flittigt.
26. OKTOBER 2021 Povl Erik har lavet to opslagstavler, som hænger i de to tilmurede vinduer i gavlen af den gamle lade, hvor vi har vores redskaber og maskiner, og hvor vi spiser frokost. Her får den ene tavle det sidste lag grøn maling. Fremover vil vi hænge opslag om forskellige aktiviteter på de to tavler.

21. OKTOBER 2021 Der er et alsidigt job at være frivillig i Medicinhaverne, og ind imellem må ægtefæller også give en hånd med. Vi har høstet rigtig mange kvæder i Haven for infektioner i år. Og de blev forleden omsat til kvædemarmelade, som foreløbig er frosset ned. Til foråret bliver det tøet op, hældt på glas og solgt i vores plantebod. Men kan du ikke vente så længe, så kommer her opskriften på den kvædemarmelade, som Helle, Peter, Karen og Peder lavede den: Ingredienser: 5 kg reven kvædemasse, fem kg sukker, saft og skal af fem revne citroner, 200 gram revet ingefær og et par kg æbler plus 2 og 1/2 liter vand. Hæld det hele i gryden og kog det langsomt op, rør engang i mellem. Når det koger, skal det koge videre i ca. 20 minutter.
21. OKTOBER 2021 Peder river kvæder til kvædemarmelade.

20. OKTOBER 2021 I samarbejde med Spillestedet Harders i Svendborg inviterede Medicinhaverne til arrangementet Ud i naturen, ind i kulturen. Desværre forhindrede vejret, at arrangementet kunne afvikles i haverne. Det blev nødvendigt at rykke ind i laden. Vejret var ikke den eneste negative overraskelse på selve dagen. Blæserkvartetten Doom skulle underholde, men tre af bandmedlemmerne nåede først frem to timer efter, at arrangementet skulle begynder. 20 ud af de 47, der deltog fra starten af, holdt ud og fik musikoplevelsen med. På billedet fortæller Medicinhavernes formand, Per Mansa, om musikernes bilproblemer.

20. OKTOBER 2021 Som den eneste fra blæserkvartetten DOOM nåede Mads frem til det aftalte tidspunkt. Og sammen med Medicinhavernes tidligere formand, Helle Ravn, underholdt han gæsterne. Mads spillede på sin tenorsaxofon, og Helle fortalte om Medicinhaverne og udvalgte planters medicinske egenskaber.
19. OKTOBER 2021 Vi er nu så langt henne på året, at vi er begyndt at grave de planter op, som ikke kan overvintre udendørs. Her er Poul ved at grave agaven i Haven for urin- og kønsveje op, så den kan komme inden døre.
5. OKTOBER 2021 For at holde styr på planter, der gerne vil brede sig rigtig meget, har vi købt nogle store metalringe. Vi har dog planter, der har brug for mere plads, end de indkøbte ringe tillader, men så fandt John da bare på at koble to ringe sammen. Det er han i gang med her sammen med Henrik (med grøn vest). Planten, der skal holdes styr på er slangeurt, og den gror i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Til venstre er Bente ved at beskære en af de mange langelandske sorter af æbletræer, som vokser i denne have.
19. OKTOBER 2021 Jørgen og Jann kører slotsgrus ud på stierne i Haven for infektioner.
10. OKTOBER 2021 Per, formand for Medicinhaverne, og Jette, medlem af havegruppen, deltog i Fællesskabets Folkemøde i Ørstedspavillonen i Rudkøbing. En uformel messe for foreninger og aktiviteter på Langeland og Strynø.
6. OKTOBER 2021 Den kendte svenske have- og kogebogsforfatter Hannu Sarenström, der for fire år siden slog sig ned i Kædeby på Langeland, holdt foredrag om sit haveliv. Hanne fortalte bl.a., at indtil han blev 30, anede han intet om planter og planteglæde. Det forandrede sig helt og aldeles, da han flyttede på landet og fik en kæmpehave. På billedet byder Medicinhavernes formand, Per Mansa, Hannu velkommen.
5. OKTOBER 2021 Elin og Bent er de ledende kræfter i Børnenes Medicinhave, hvor der i øjeblikket arbejdes på fuld tryk (se længere nede). I dag skulle de to afprøve balancebommen, og de blev hurtigt enige om, at betonklodsen, bommen hviler på, skulle graves ned.
5. OKTOBER 2021 Bent skulle da også lige afprøve balancebommen, endda med træsko på 🙂
5. OKTOBER 2021 Det årlige planlægningsmøde i januar blev aflyst i 2021 på grund af corona. I dag holdt vi dog et “mini-planlægningsmøde”, hvor de frivillige i havegruppen havde mulighed for at komme med ønsker og ideer til udvikling af Medicinhaverne. Dagens møde blev indledt med smørrebrød.
5. OKTOBER 2021 Haveentreprenør Stougaard er igen rykket ind i haverne. Denne gang i Børnenes Medicinhave. Der er bl.a. etableret en robinie-pergola, hvor der skal vokse vinplanter. Alle planter i Børnenes Medicinhave er spiselige, og i denne have er store som små gæster velkomne til at smage på det hele.
5. OKTOBER 2021 Lige nu ligner det mest af alt et mudderhul, men inden længe bliver der plantet en solbær-labyrint.
28. SEPTEMBER 2021 Kaj og Poul udskifter trælisterne på pavillonens tag.
28. SEPTEMBER 2021 Så er Haveentreprenørfirmaet Stougaard tilbage i Medicinhaverne for at bygge en robiniepergola i Børnenes Medicinhave. Inden længe kommer der også et bord-bænksæt i haven, så forældre/bedsteforældrene kan lade hvilen falde på sig, mens de yngste går på opdagelse.
22. SEPTEMBER 2021 Som alle, der har en have, ved, så bruger man meget tid på at fjerne ukrudt. Det gør vi også i Medicinhaverne. I dag havde vi inviteret Søren fra Charmpost på besøg for at høre mere om firmaets Champost Jordforbedring. Og prøv da lige at se Sørens forsøg i kassen mellem ham (tv.) og Medicinhavernes formand Per. I kassens venstre side er der fyldt Champost Jordforbedring ovenpå almindelig muldjord, og resultatet er ingen ukrudt. I kassens højre side er der almindelig muldjord og masser af ukrudt. Champost Jordforbedring er komposteret og pasteuriseret hestemøg, så det forbedrer samtidig jordstrukturen og gøder jorden. Vi må vist hellere få sat Champost Jordforbedring på næste års budget 🙂
21. SEPTEMBER 2021 Flemming fortalte under spisningen af den medbragte frokost om vindruerne, som vi har i flere af haverne. Han viste bl.a., hvordan man kan måle alkoholprocenten med et refraktometer.
21. SEPTEMBER Entreprenørgruppen, fra venstre Ole, Jørgen, Poul, Per og Kaj, holder stående møde om kommende arbejdsopgaver.
14. SEPTEMBER 2021 Holger og Ille sørger for, at der er planter til salg i planteboden.
7. SEPTEMBER 2021 Der er jævnligt kø ved håndvasken i laden i Medicinhaverne 🙂 Her er det Inger og John, der pænt venter på, at Bent bliver færdig. Den fine gamle vask hang rusten, vind og skæv i bunden af laden, der engang var en kostald, men så tog Povl Erik den med hjem og fik den rettet op og givet ny emalje.
7. SEPTEMBER 2021 Niels-Ove har lagt slotsgrus på stien op mod rønnehækken i Haven for urin- og kønsveje, og erfaringen har lært de frivillige, at en tur med pladevibratoren er med til at holde ukrudtet på afstand.
7. SEPTEMBER 2021 Therese har plukket brombær, som inden længe kan købes som lækker marmelade i planteboden.
7. SEPTEMBER 2021 Bent, John, Grethe og Bente plukkede havtorn og beskar samtidig planterne, så inden længe er der lækker havtornmarmelade til salg i planteboden.
4. SEPTEMBER 2021 Medicinhaverne deltog i Langeland Kommunes første Kulturarvsdag. Her kunne man høre Peder Lollesgaard og Jann Poulsen fortælle om de 17 gamle langelandske æblesorter, der vokser i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring og i æblealleen mellem den have og Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have.
4. SEPTEMBER 2021 Flere frivillige havde bagt æblekager efter gamle langelandske opskrifter, som Medicinhavernes tidligere formand, Helle Ravn, havde indsamlet i sin tid som museumsinspektør ved Langelands Museum. Du finder opskrifterne HER.
31. AUGUST 2021 Bent har mange forskellige opgaver rundt om i Medicinhaverne, bl.a. er det ham, der passer vindruerne i Haven for urin- og kønsveje. Og som det ses, gør han det godt. Det bugner med vindruer, som dog lige knap er modne endnu.
31. AUGUST 2021 Tranekær-rosen, der gror som en hæk i Haven for urin- og kønsveje, er rodægte. Det betyder, at den breder sig flittigt. Heldigvis er den meget populær hos Medicinhavernes gæster, så her graver Inge nogle eksemplarer op, som bliver solgt i den lille plantebod.
25. AUGUST 2021 Havegruppens årlige udflugt gik i dag til Gråsten Slots park og køkkenhave. Et meget imponerende anlæg. Vi er jo alle ulønnede, men bliver hvert år belønnet med en sommerudflugt/inspirationstur og en julefrokost.
25. AUGUST 2021 Det går guld på udflugt til Gråsten Slotshave 🙂
24. AUGUST 2021 Mod syd i Medicinhaverne er der også i år sået en solsikkelabyrint.
24. AUGUST 2021 Oles drone blev sendt til himmels i dag, så vi kunne få billeder af blomsterhavet i den kommende have, Haven for de 5 sanser. Den 800 kvm store have er et imponerende skue både tæt på (se længere nede) og fra højderne.
22. AUGUST 2021 Det var en festdag i dag i Medicinhaverne, hvor havegruppen officielt indviede Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Og helt i Hildegards ånd var det tre stærke og markante kvinder, der stod for indvielsen. Jane Jegind, chef for erhverv, kultur og turisme i Langeland Kommune klippede guirlanden til Haven for infektioner. Jane Jegind roste bl.a. Medicinhavernes havegruppe for at være med til at fremme turismen på Langeland.
22. AUGUST 2021  Grevinde Mette Ahlefeldt-Laurvig, Tranekær Gods, fortalte i sin tale om Hildegard, der, selv om hun levede for tusind år siden, stadig er kendt for sine beskrivelser af urternes medicinske anvendelse.
22. AUGUST 2021 Sopranen Maria Lantz sang tre af Hildegards sange. Hildegard var nemlig også komponist. Til højre for Maria Lantz ses Medicinhavernes formand, Per Mansa.
22. AUGUST 2021 Der var nye t-shirts til havegruppen i dag. Her ses fra venstre John, Jan, Kaj og Mogens.

og sådan ser de fire flotte fyre ud forfra 🙂
17. AUGUST 2021 Kommer du i Medicinhaverne, så gå helt ned mod syd og kig på solsikkerne, der netop nu blomstrer så smukt.
17. AUGUST 2021 De frivillige har knoklet for, at Haven for infektioner og Hildegard af Bingens have kan stå helt skarpt til den officielle indvielse søndag den 22. august. Haven er blevet utrolig flot, ikke mindst takket være donationer fra Foreningen PlanDanmark, Nordea Fonden, Fynske Bank, Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond samt Havefonden af 2007.
17. AUGUST 2021 Bent ved den fine pilehytte, som han plantede for nogle år siden. Der er seks siddepladser og rigtig hyggeligt inde i den levende hytte.
17. AUGUST 2021 Sådan en veteran-Ferguson kan bruges til lidt af hvert. I dag lykkedes det Ole og Bent, at få den til at “løfte” en bænk op, som står i vejen for en ny hæk rundt om Børnenes Medicinhave.
16. AUGUST 2021 Havegruppen har sået en insektvenlig blomsterblanding i de 800 kvm, der næste år bliver til De 5 sansers have.
11. AUGUST 2021 Faren for corona-smitte har igennem lang tid gjort, at vi ikke kunne afvikle foredrag, kurser og rundvisninger. Situationen har heldigvis bedret sig så meget, at det nu igen kan lade sig gøre. Så i dag  viste Jann Poulsen 45 gæster rundt i Medicinhaverne. Jann fortalte om frugt og bærs gavnlige virkning.
10. AUGUST 2021 De frivillige i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have har haft mange problemer med buksbomhækken, der omkranser haven. Den blev plantet i efteråret 2017, og så kom den ekstraordinært tørre sommer i 2018. Og selv om der blev/bliver vandet flittigt, mistrives en del af planterne, og andre er gået helt ud. Derfor var Erling i dag i gang med at plante nye buksbom, så haven står flot, når vi officielt indvier den 22. august.
3. AUGUST 2021 Synkronrivning – måske en kommende OL-disciplin for frivillige pensionister, her Lene og Jytte.
3. AUGUST 2021 Peter klipper abrikostræerne i pergolaen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. De er vokset helt vildt i år.
3. AUGUST John på vej til kompostbunken med afklip fra abrikostræerne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
1. AUGUST 2021 I Børnenes Medicinhave er der etableret flere højbede med spiselige planter, som man må røre ved, snuse til og smage på. Der er skilte ved alle planterne.
1. AUGUST 2021 I 2022 etablerer havegruppen det sjette haveanlæg, Haven for de 5 sanser, men i år har vi sået bi- og insektvenlige blomstrende planter i de 800 kvm.

21. JULI 2021 Vi har mange gæster i haverne, og selv om Børnenes Medicinhave endnu ikke er færdiganlagt, bliver den flittigt besøgt.
20. JULI 2021 Der var ligefrem kø i betalingspavillonen i dag. Vi er godt 1000 betalende gæster foran sidste år på nuværende tidspunkt. Og sidste år var også et rekordår.
13. JULI 2021 Bent (på pælen) og Ole (bag rattet i Audi-traktoren 🙂 fragter en balancepæl op i Børnenes Medicinhave, så vores yngste gæster kan få afprøvet deres balanceevner.
6. JULI 2021 Ole D. er Medicinhavernes “skiltemand”. Han researcher på planternes medicinske egenskaber. Han er i øvrigt pensioneret overlæge, så det faglige er helt på plads. Han fører database over samtlige planter i haverne og arboretet og skriver tekst til skiltene. Skiltet her er netop kommet op i arealet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Det viser en tegning over hele arealet med numre på alle træer i arboretet. Til venstre kan man så finde de enkelte numre og se, hvilket træ der er tale om, og hvor mange af netop det træ, der er plantet i arboretet.
6. JULI 2021 Boys with toys 🙂 Bent, Per og Ole har fået en ny maskine at “lege” med. Fremover skal vi selv kompostere vores affald og har derfor købt en flismaskine. Den blev indviet i dag, og vi fik ryddet op på den foreløbige kompostplads mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Næste år håber at få råd til en ny og stor kompoststation, så vi kan blive delvist selvforsynende med næringsrig kompost.
29. JUNI 2021 Sonja er en del af plantesalgsgruppen. Hun sørger bl.a. for at skrive skilte med navn og pris til de planter, vi sælger i den lille plantesalgsbod.
29. JUNI 2021 Jørgen, Ole og Kaj kom på hårdt arbejde i det varme sommervejr, da de skulle grave et stort nyt skilt ned. Skiltet kommer til at rumme en tegning over samtlige træer i arboretet samt en liste med alle træernes navne.
22. JUNI 2021 Gunvor i duftafdelingen i Haven for åndedræt og kredsløb.
22. JUNI 2021 Søren er i øjeblikket i gang med at optage en stribe fire-minutters videoer med Medicinhavernes guider – her Helle – som fortæller om planter, som de synes er særligt spændende. Videoerne kommer senere til at ligge på Medicinhavernes Youtube-kanal.
15. JUNI 2021 I dag sørgede Flemming og Peter for, at de hvide låger igen er hvide, og Aage holdt øje med at de gjorde deres arbejde ordentligt 🙂
15. JUNI 2021 Christoffer på fire år var med mormor på arbejde i Medicinhaverne og hjalp med at vande det nyanlagte grøntsagsbed.
15. JUNI 2021 Når man er en lille dreng, der bor i en stor by, så er det ikke hver dag, man får lov til at sidde i en traktor. Det fik Christoffer på fire år i dag, da han var med mormor på arbejde i Medicinhaverne og blev inviteret op i førerhuset af Ole.
15. JUNI 2021 Sonja er ny i havegruppen. Og allerede på sin anden arbejdsdag fik hun en helt særlig opgave:  At binde en blomsterhilsen til en af vores kolleger, som har mistet et meget nært familiemedlem. For god ordens skyld skal vi lige sige, at vi ALDRIG plukker buketter i haverne, men i dag var undtagelsen, der bekræfter reglen. Sonja er måske nok nybegynder i Medicinhaverne, men udi blomsterbinding har hun stor erfaring, og det blev da også en meget smuk buket, som skal fortælle modtageren, at vi alle glæder os til at se hende snart igen i Medicinhaverne.
1. JUNI 2021 Bent var en glad mand i dag. Nu er vandanlægget i Børnenes Medicinhave nemlig klar til leg med vand.
1. JUNI 2021 Så blev vandlægget i Børnenes Medicinhave færdigt. Fra venstre ses Ole, Helle, med ryggen til Peder, Per, Bent og Jens Jakob.
25. MAJ 2021 Der blev brug for hurtigt at komme i ly, da regnen pludselig stod ned i stænger.
25. MAJ 2021 Der var trængsel i den lille hytte, da himlen pludselig åbnede sluserne.
25. MAJ 2021 JUBII nu må igen spise sammen i laden.
25. MAJ 2021 Smørrebrødsguf i anledning af at forsamlingsforbuddet nu tillader 50 mennesker at være sammen inden døre.
18. MAJ 2021 Det er endnu en kapacitet, der fremover skal lede Medicinhaverne. Per Mansa, tidl. ungdomsskoleinspektør og tidl. projektleder på Fjordens Dag, som han selv udviklede og ledede, indtil han gik på pension og flyttede til Langeland, blev i aftes valgt som ny formand for Medicinhaverne. Den nyvalgte formand fortalte på generalforsamlingen, at han bl.a. har disse fokuspunkter: “Fællesskabet – vi skal have det godt og gøre det godt. Planter og haver skal være i fin form, og vi skal være stolte af vores fælles projekt, og så er det vigtigt, at vi hele tiden udvikler Medicinhaverne, så der er noget nyt at komme efter”. 18. MAJ 2021 Medicinhaverne holdt i aftes generalforsamling på noget utraditionel vis. På grund af faren for corona-smitte og det deraf følgende forsamlingsforbud på 25 inden døre blev generalforsamlingen nemlig afviklet udenfor. Heldigvis var vejret med os. Knap 50 medlemmer, mange bevæbnet med lune tæpper, deltog og valgte bl.a. ny formand i stedet for Helle Ravn, som ikke genopstillede.
18. MAJ 2021 Der var stor ros, blomster og gaver til Medicinhavernes afgående formand på generalforsamlingen i aftes. Her blot nogle af de ting, der blev sagt: Per Mansa: “Helle er pissegod, hun er handlekraftig og knaldgod til at søge fondsmidler. Hun er som Laudrup – hun går, mens hun er på toppen”. Ole Due (billedet): “Helle er grundlaget for alt det, der er sket de seneste syv år. Du har været vores mor, og du er god til at skære igennem”. Jann Poulsen: “Du er fantastisk til at søge fondsmidler, derfor har vi kunnet udvikle haverne og arboretet. Vi har fået to fine pavilloner, et toilet, en smuk vandkogle i Have 4, Børnenes Medicinhave og til min store glæde kunne vi i efteråret plante 80-90 træer i arboretet”.
18. MAJ 2021 Bent og Per arbejder på at færdiggære vandanlægget i Børnenes Medicinhaver.
18. MAJ 2021 Elin og Anne planter spiselige planter ud i højbedene i Børnenes Medicinhaver.
11. MAJ 2021 Lene luger i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
11. MAJ 2021 Per og Bent arbejder på at færdiggøre vandanlægget i Børnenes Medicinhave.
11. MAJ 2021 Jytte planter sukkerplanten stevia i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Den tåler ikke under 10 grader, så vi krydser fingre for, at det er slut med frost.
11. MAJ 2021 Det nye grøntsagsbed i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring er ved at være klar til plantning og såning. John banker små træstykker ned, der skal fungere som “trædesten”. Til højre ses Gerd.
10. MAJ 2021 Peder, Jens Jakob – og Bente – som har taget billedet, har sået en solsikkelabyrint på et jordstykke længst mod syd i Medicinhaverne.
4. MAJ 2021 Haveentreprenørfirmaet Stougaard har nu afsluttet arbejdet med at renovere vejen fra Botofte Strandvej og op til de hvide indgangslåger samt parkeringspladserne og pladsen foran laden. Der er kørt rigtig mange tons slotsgrus ud, og i dag var det så havegruppens tur til at plante bøgehæk. Små 300 bøgehækplanter kom i jorden.
4. MAJ 2021 Havegruppen planter bøgehæk, forrest er det Flemming og Jann, der i silende regnvejr får planterne i jorden. Som det ses på billedet, har vi stadig masser af grus liggende. Det er meningen, at det skal køres ud på havegangene i arboretet og de enkelte haver i løbet af foråret/sommeren.
27. APRIL 2021 I Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have, beder den kloge ugle vores yngste gæster om at finde tre forskellige slags svampe. De flotte ugler og svampe er lavet af Jan Oskar, der er frivillig i Havegruppen. Du kan læse mere om uglerne og deres ophavsmand HER.
22. APRIL 2021 Så er der atter hybenmarmelade til salg i planteboden. Vi er så heldige, at ægtefæller til medlemmer af havegruppen gerne plukker, renser og tilbereder de lækreste marmelader, som vi kan sælge i plantesalgsboden.
20. APRIL 2021 Formanden fortæller de seneste nyheder, inden havegruppen går i gang med dagens arbejde.
20. APRIL 2021 John og Jann vander alle de nye træer, vi plantede i efteråret.
20. APRIL 2021 Tepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, hvor abrikosen blomster smukt,  fra venstre Liselotte, Lene og Jytte.
20. april 2021 Jesper og Nanna luger i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
20. APRIL 2021 Engkabbelejerne langs dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat i fuldt flor.
13. april 2021 Fire medarbejdere fra haveentreprenørfirmaet Stougaard arbejder i øjeblikket på at renovere vejen fra Botofte Strandvej og ind betalingspavillonen, parkeringspladserne på begge sider af vejen, alleen op mod de hvide indgangslåger samt pladsen foran laden.
13. APRIL 2021 Fire medarbejdere fra haveentreprenørfirmaet Stougaard arbejder i øjeblikket på at renovere vejen fra Botofte Strandvej og ind betalingspavillonen, parkeringspladserne på begge sider af vejen, alleen op mod de hvide indgangslåger samt pladsen foran laden – her er det alleen op mod indgangen til haverne.
9. april 2021 Medicinhaverne – nu også med tipvogn 🙂

6. APRIL 2021 Bunkerne af slotsgrus bliver snart fordelt på vejen ind til Medicinhaverne fra Botofte Strandvej, i alleen og i flere af haverne.

6. APRIL 2021 Haveentreprenørfirmaet Stougaard er rykket ind med fire mand for i løbet af de næste 14 dage at renovere alleen og vejen ind til Medicinhaverne fra Botofte Strandvej.
6. APRIL 2021 Så er uglerne atter på plads efter et vinterophold og en opfriskning hjemme hos Jan Oskar, der både har fundet på og fremstillet de fine dyr, som er særdeles populære blandt Medicinhavernes yngste gæster.
6. APRIL 2021 Uglen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
30. MARTS 2021 Per henter kompost til Haven for nervesystem og bevægeapparat i den nybyggede kompostkasse, som Kaj og Jørgen laver et eksemplar af til alle haverne.
30. MARTS 2021 Elin, Anne og Bent bygger højbede til Børnenes Medicinhave.
30. MARTS 2021 Formand Helle Ravn havde kogt solæg til alle, der mødte på arbejde i dag. Til et solæg hører, ifølge Helle, soyasauce, sennep og tabasco, og det hele skylles ned med hjemmelavet valnøddesnaps. Sikke en start på en flot og solrig arbejdsdag i Medicinhaverne.
30. MARTS 2021 Formand Helle Ravn og hendes mand, Peter Dragsbo, klippede 55 smukke gækkebreve til alle medlemmer af havegruppen. Det var ikke alle, der havde gættet, hvem der drev gæk med dem.
30. MARTS 2021 John (på traktoren) og Erling kører havemøbler ud i haverne, så påskegæsterne har mulighed for at få et hvil.
23. MARTS 2021 Formand Helle Ravn gør plantesalgsbordet klar til et – forhåbentligt – stort rykind i påsken. Her kan man bl.a. købe nypodede frugttræer, både æbler, blommer og pærer, og den populære Tranekær-rose.
23. MARTS 2021 Jann, Peder og Bjarne potter nye frugttræer.
23. MARTS 2021 Jørgen – med grøn kasket midt i billedet – fylder rundt, og det blev fejret med velsmagende tysk brandy og marcipanbrød. Stort tillykke til Jørgen, der ligner en, der er 10 år yngre. Det må være alt det frivillige arbejde i Medicinhaverne, der holder ham i god form.
23. MARTS 2021 Bente og Ole D. samarbejder om at fjerne en stor busk i grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring,
23. MARTS 2021 Elin, Bent, Bente og Anne laver højbede til spiselige planter i Børnenes Medicinhave.
23. MARTS 2021 Ole J. underviste Flemming og John i at køre med Medicinhavernes to Ferguson-traktorer.
23. MARTS 2021 Kaj og Jørgen laver kompostkasser til alle haverne.
23. MARTS 2021 Ib og Erling, der arbejder i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have, havde i dag besøg af Anja og Henrik fra firmaet GURO Denmark, der har lavet vandkoglen.
22. MARTS 2021 Bent, Peder, Jann og Bente podede i dag 90 æbletræer og 50 blomme- og pæretræer. De bliver løbende sat til salg på plantebordet i alleen op mod Medicinhaverne.
22. MARTS 2021 Lene og Ole J. smører podevæske på de nypodede frugttræer.
9. MARTS 2021 Havegruppens første fælles arbejdsdag i 2021 bød på blå himmel og koldt vejr.
9. MARTS 2021 Arbejdet med Børnenes Medicinhave fortsætter. Her er en flok stærke mænd og en enkelt lige så stærk kvinde i gang med at flytte rammen om sandkassen. Bent, nr. to fra venstre, arbejder i øjeblikket på at bygge tre højbede, som skal bruges til spiselige planter.
2. MARTS 2021 Sådan kan et bestyrelsesmøde i corona-året 2021 også se ud.
2. MARTS 2021 Bente, Ole og Bent holder møde i laden om Børnenes Medicinhave.
22. FEBRUAR 2021 To kønne planter. Den ene med klemme på næsen for at udholde lugten af den anden 🙂 Stor tak til Bente for at lægge hjem til overvintring af Medicinhavernes helt fantastiske leopardstilk, som helt uventet nu blomstrer og derfor også stinker forfærdeligt.
14. FEBRUAR 2021 Bente fra Havegruppen vinteropbevarer flere potter med planten Leopardstilk, og en af planterne er pludselig rendt i vejret, og den lugter fælt, så mon ikke der er en blomstring på vej. Når vejret er til det, bliver leopardstilkene plantet ud i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
14. FEBRUAR 2021  Selv når der er sne, er der at dømme efter de mange fodspor mange gæster i Medicinhaverne.
2. FEBRUAR 2021 Det gamle ordsprog – Mens katten er ude, spiller musene på bordet – kan omskrives til: Når havegruppen holder vinterpause, holder mosegrisene fest i arboretet.

2. FEBRUAR 2021 Pilehytte i Børnenes Medicinhave.
26. JANUAR 2021 Povl-Erik, Jann og Jørgen fra Havegruppen med den nye tegning over hele Medicinhavernes område. Her er bl.a. en oversigt over samtlige træer i arboretet og alle haverne. Det sjette haveanlæg, De 5 sansers have, samt Børnenes Medicinhave bliver anlagt i løbet af i år.
26. JANUAR 2021 Ole harver den kommende De 5 sansers have, som vil blive anlagt i løbet af i år.
26. JANUAR 2021 Bent klipper vindruerne i Haven for urin- og kønsveje, mens Jan Oskar og Inger fra Havegruppen holder øje med, at det går rigtigt til.
26. JANUAR 2021 Selv om det er vinter, er der ihærdige havesjæle, her Bente, der lige skal en tur i Medicinhaverne for at se, om alt er ok.

5. JANUAR 2021 Kurt svejser på den nye Ferguson, der har afløst den gamle McCormick-veteran.

4. JANUAR 2021 Vinteren har ladet vente på sig, men i dag kunne man lige ane en lille smule is på opsamlingsdammen neden for Haven for urin- og kønsveje.

21. DECEMBER 2020 Entreprenør Karl Henning Pedersen grubber den kommende sansesanse, der bliver der sjette haveanlæg i Medicinhaverne.

21. DECEMBER 2020 Entreprenør Karl Henning Pedersen grubber den kommen sansehave, det sjette haveanlæg.
15. DECEMBER 2020 Jann, Bent, Ole og Bente trodsede det våde december-vejr og sætte det kommende sjette haveanlæg af. Havens hovedtema bliver sanseapparatet. De fire fik også sat Børnenes Medicinhave af, idet det oprindelig areal er blevet væsentligt udvidet.
8. DECEMBER 2020 Betalingspavillonen – nu med lys.
1. DECEMBER 2020 De to gunnera’er er pakket godt ind, så de kan klare sig igennem vinteren, hvis det da bliver vinter 🙂
1. DECEMBER 2020 Inden vinterpausen gør Lene haveredskaberne rene og giver dem olie.
1. DECEMBER 2020 De sidste 11 træer til arboretet kom med fragtmand i dag og kom fluks i jorden.
24. NOVEMBER 2020 De er beskedne og ikke meget for at blive fotograferet. men de tre plantedamer, Margit, Grethe og Birthe, fortjener al den opmærksom, de kan få. De har knoklet for at sikre planteboden et stort udvalg af planter og marmelade. Og resultatet er et rekordstort overskud i 2020.
24. NOVEMBER 2020 Plantedamerne giver morgenmad for at fejre det rekordstore overskud planteboden i år har genereret.
24. NOVEMBER 2020 Jørn og Flemming kører havemøblerne ind i laden til vinteropbevaring. Det er dog stadig muligt at tage kaffen eller frokosten med i Medicinhaverne og sidde ned i den lille, hvide pavillon lige inden for lågerne.
24. NOVEMBER 2020 Poul og Annie vinterdækker akebiaplanterne i pergolaen i Haven for urin- og kønsveje med gran.
24. NOVEMBER 2020 Kinesisk schisandra i Haven for urin- og kønsveje har nu fået halmskørter på, så planterne kan klare sig godt gennem vinteren.
17. NOVEMBER 2020 Så fik vi nye flag og flagstænger, så gæsterne kan føle sig velkomne. Jens Jakob hejser de nye flag.
17. NOVEMBER 2020 Mona på jagt efter det sidste ukrudt, inden vinteren sætter ind i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
17. NOVEMBER Vinterforberedelserne er i gang – her i Hildegard af Bingens Have – hvor Dorte og de andre frivillige er ved at gøre vinterklar. Det indebærer bl.a. at “vinterisolere” den smukke vandfontæne, der er formet som en kogle og savet ud af en cypres fra Tranekærskovene.
17. NOVEMBER 2020 Kaj (på stigen) og Per trimmer humlen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
10. NOVEMBER 2020 Planterne i vandløbet i arboretet stortrives efterhånden.
10. NOVEMBER 2020 “Plantedamerne”,  Birthe (t.v.) og Grethe (t.h.), fik i dag hjælp af Medicinhavernes formand (Helle Ravn i midten) til at potte 50 Tranekærroser, som kommer til salg i planteboden til foråret.
10. NOVEMBER 2020 Det er hårdt at komme op ad bakken til Haven for nervesystem og bevægeapparat, men rullestativet er eneste mulighed for, at Per, Bent og Kaj kan komme sikkert til tops og skære humlen ned i den fem-seks meter høje humlekule.
10. NOVEMBER 2020 Bent prøvesidder de nye møbler i pavillonen. Her er god plads til, at hele familien kan slå sig ned og nyde kaffen eller frokosten.
6. NOVEMBER 2020 Halvdelen af dagens arbejdshold. Opgaven var at plante 80 nye træer i arboretet, men nu man var i gang, blev der også lige fjernet en vissen skørpil i Haven for åndedræt og kredsløb.
6. NOVEMBER 2020 80 nye træer kom i dag i jorden i Medicinhavernes arboret.
6. NOVEMBER 2020  Medicinhavernes formand, Helle Ravn, sørgede for varm kakao og wienerbrød i en tiltrængt pause i plantningen af 80 nye træer i arboretet.
6. NOVEMBER 2020 16 havegruppemedlemmer plantede i dag 80 store træer i arboretet. Heldigvis tog entreprenør Karl Henning Pedersen og hans lille gravemaskine det allertungeste slæb.
6. NOVEMBER 2020 Selv om dagens opgave var at plante 80 nye træer i arboretet, blev der også lige fældet et par balsamgraner, der mistrivedes. Her er det Helle og Kaj, der knokler for at få træet op af jorden.
3. NOVEMBER 2020 På fredag er store plantedag. Her skal 83 nye, store, flotte træer plantes i arboretet. Der skal graves nogle seriøse huller, så det er alle mand af hus.
3. NOVEMBER 2020 Der var hektisk aktivitet foran laden, da vi fik leveret 83 nye træer til arboretet.
27. OKTOBER 2020 Bent og Peder indrammer sandkassen i Børnenes Medicinhave med robinietræ.
27. OKTOBER 2020 Jann og Ole (på traktoren) vander de områder, hvor der i den kommende tid skal plantes 80 nye træer i arboretet.
27. OKTOBER 2020 Fire gange måtte Ole fylde vandtanken, inden han og Jann nåede rundt og vandede de områder i arboretet, hvor der i den kommende tid skal plantes 80 træer.
20. OKTOBER 2020 Jan Oskar “indsamler” uglerne i de fem haver. I vinterens løb bliver de shinet op, så de igen til foråret er klar til de yngste gæsters ihærdige uglejagt.
20. OKTOBER 2020 Frokosten i laden bød på gensyn med et par ældre tv-programmer om Medicinhaverne. Udviklingen går så hurtigt, så det er sjovt at se, hvad der skete for bare få år siden.
20. OKTOBER 2020 Planerne for Børnenes Medicinhave.
20. OKTOBER 2020 Årets sidste høst af græskar.
20. OKTOBER 2020 Annie og Bent med tegningen til Børnenes Medicinhave, som for alvor tager form næste forår.
13. OKTOBER 2020 Niels-Ove, Peder og Povl Erik benytter det dejlige lune efterårsvejr til at udskifte pælene i kastaniehegnet omkring opsamlingsdammen neden for Haven for urin- og kønsveje. 13. OKTOBER 2020 Nanna, Benta og Gudde beundrer morbærtræet i Haven for infektioner og Hildegards Have.
13. OKTOBER 2020 Jonathan og resten af entreprenørgruppen forbereder plantningen af 80 nye træer i arboretet.

13. OKTOBER 2020 Henrik og Anja fra firmaet GURO DENMARK, der har lavet vores flotte vandkogle, var på besøg for at tjekke, at alt er ok. Fra venstre ses Erling, Henrik, Bent, Anja og med ryggen til Ole.
6. OKTOBER 2020 Plantedamerne, Margit, Birthe og Grethe, potter planter, der sammen med de mange glas marmelade, de også laver, går som varmt brød i planteboden.
6. OKTOBER 2020. Nogle ellers store og flotte enebærbuske er pludselig begyndt at visne i Haven for åndedræt og kredsløb. Det viser sig, at de har fungeret som musehjem i stor stil, og musene har gnavet barken af grenene, som så går ud.
6. OKTOBER 2020 Efteråret har indfundet sig, og de vinterfølsomme planter skal forberedes til at flytte inden døre. Her er det Gerd, der potter Stevia i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
6. OKTOBER 2020 I dag blev det så tid til at tømme kompostbunken. Og det job tog Bent og den lille Ferguson sig af.
22. SEPTEMBER 2020 Margit foran kompostbunken, der i øjeblikket vokser og vokser.
29. SEPTMEBER 2020 Jan Oscar, Ole og Peder arbejder i arboretet, hvor alle træerne befries for græs rundt om stammen.
29. SEPTEMBER 2020 Myntetepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
22. SEPTEMBER 2020 Peder Lollesgaard med Mathildeæble i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Æblet blev første gang podet af Peders oldefar, og det er opkaldt efter hans oldemor Mathilde.
22. SEPTEMBER 2020  Jytte blandt artiskokker og knoldfennikel i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
22. SEPTEMBER 2020 Efter i flere år at have haft problemer med at dyrke quinoa i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, må quinoahøsten i 2020 siges at være en succes. Planterne er lige så høje som Jytte, og de bærer masser af quinoa.
22. SEPTEMBER 2020 Efter råd fra Iben Thomsen, Københavns Universitet, (se næste billede) klipper de frivillige i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens have nu buksbomhækkene ned. Vi frygtede, at planterne, der tydeligvis mistrivedes, var ramt af sygdom. Men heldigvis tyder alt på, at de kan kureres med vand og saks/hækklipper.
12. SEPTEMBER 2020 Vi har længe haft problemer med de buksbomplanter, der blev plantet i efteråret 2017 omkring Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Den meget tørre sommer i 2018 gjorde det bestemt ikke bedre. Vi har været meget i tvivl om. Er planterne ramt af sygdom, og skal de så fjernes for ikke at smitte andre planter? I dag fik vi besøg af Iben Thomsen, Institut for Geovidenskab og naturforvaltning på Københavns Universitet. Iben er ekspert i sygdomme i træer og buske. Det er Iben med solbrillerne i panden. De tre lyttende er Jann, Dorte og Ib (med ryggen til) fra havegruppen. Vi afventer nu Ibens rapport, men hun var ret sikker på, at planterne ikke var ramt af sygdom, men kan reddes med forskellige tiltag.
12. SEPTEMBER 2020 Når vi nu havde besøg af eksperten Iben Thomsen fra Københavns Universitet, så fik vi også kigget på bl.a. denne enebærbusk, der også er begyndt at visne. Her er der desværre nok tale om sygdom, så den skal væk.
8. SEPTEMBER 2020 Birthe plukker brombær, der bliver til den lækreste marmelade, som kan købes i planteboden.
8. SEPTEMBER 2020 Inge på vej til kompostbunken med afklip fra Haven for urin- og kønsveje.
8. SEPTEMBER 2020 Mona luger i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
1. SEPTEMBER 2020 I dag blev robinietræet, der skal indramme sandkassen i Børnenes Medicinhave. Robinie er en meget hård og holdbar træsort. Det er den, der er brugt til pergolaerne i haverne.
27. AUGUST 2020 Havegruppen plus et par enkelte ledsagere besøgte på sommerudflugten Sanderumgaard og Holstenshuus. Billedet her er fra Sanderumgaard, hvor godsejer Susanne Vind (bagest midt i billedet) fortalte om og viste rundt i “Den Romantiske Have”. Det er en af de første af sin slags i Danmark, oprindelig etableret af Johan Bülow i perioden 1793 – 1828. Havens areal er 15 ha. og af den oprindelig udformning eksisterer stadig hytterne Tankefuld og Sommerlyst. Arealet bindes sammen af et større kanalsystem på ca. 2 km., som samler øer, plæner og park. Du kan læse mere her https://www.sanderumgaard.dk/
25. AUGUST 2020 Fra Haven for nervesystem og bevægeapparat.
25. AUGUST 2020 Træerne i arboretet har klaret augustvarmen og tørken fint.
25. AUGUST 2020 På trods af tørke er grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring frodigt. Her er det artiskokker og knoldfennikel.
25. AUGUST 2020 Ole, Mogens, Kaj og Jørn retter de brune metalkanter op i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
18. AUGUST 2020 En smule regnvejr fik ikke gæsterne til at gå hjem. De fandt blot paraply og regnslag frem. Det var nu heller ikke meget vand, der kom. Vi har brug for meget mere.
18. AUGUST 2020 Der er kommet certificeret sand og legesager i sandkassen for de mindste. Inden længe bliver der også sat et robiniegelænder rundt om sandkassen.
18. AUGUST 2020 Kurt har sat et gedigent gelænder op ved indgangen til det flittigt benyttede toilet. Hvis det ellers nogensinde kommer til at regne igen, og fliserne bliver fugtige, så er det rart med et gelænder at holde ved. 
12. AUGUST 2020 Snogen i dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat har et helt spisekammer af grønne frøer for sig selv, men de er hurtige, så det skal snogen også være for at blive mæt.
12. AUGUST 2020 Jens Jakob har plukket solsikker til salgsboden, så gæsterne har mulighed for at købe en smuk buket med hjem
12. AUGUST 2020 Jytte og Liselotte plukker ribs i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. De bliver senere til gele, som kan købes i planteboden.
12. AUGUST 2020
Bent og Per skærer fliser til sandkassen til de allermindste.

4. AUGUST 2020 Solsikkelabyrinten står i fuldt flor.

4. AUGUST 2020 Coronavirussen er igen på fremmarch, så vi skal atter holde god afstand. Det fik Inge, Ib og Niels-Ove til hurtigt at rigge et interimistisk bord sammen.

4. AUGUST Flemming og Bent og Ole sørger for at tanken, der skal rumme vandet til Børnenes Medicinhave kommer på plads.

4. AUGUST 2020 Det er varmt at besøge Medicinhaverne i øjeblikket, både for dyr og mennesker.
28. JULI 2020 Bente på vej til plantesalgsboden med gule squash.
28. JULI 2020 Arbejdet med Børnenes Medicinhave er netop gået i gang. Bent og Bente har været med til at planlægge, hvad der skal være i haven. Der bliver bl.a. etableret et lille vandløb, som børnene selv skal pumpe vandet op i, og vandet ender i en faskine med medicinske sumpplanter som for eksempel vandmynte. Til efteråret vil der blive plantet frugtbuske, og der kommer højbede med spiselige planter. For de helt små bliver der en sandkasse.
28. JULI 2020 Inger på arbejde i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
27.JULI 2020 Der var stor interesse for Jann Poulsens rundvisning i Medicinhaverne med fokus på frugt og bær. Nåede du det ikke, har du chancen igen mandag den 10. august kl. 13.
21. JULI 2020 Sidste uge bød på publikumsrekord i Medicinhaverne. 1450 betalende gæster gik gennem de hvide låger. Hertil kommer et ukendt antal medlemmer samt børn og unge under 18 år, som jo har gratis adgang. Der er da også rigtig meget at se på og glæde sig over i haverne i øjeblikket.
21. JULI 2020 Jann Poulsen, der har tegnet og tilrettelagt Medicinhaverne og havernes formand, Helle Ravn, holder uformelt møde i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Bag dem har havens frivillige medarbejdere dækket solbærbuskene med net, så fuglene ikke napper alle de lækre bær. Der skal også være nogle at lave marmelade af, som vi jo sælger i den lille plantebod ved indgangen til haverne.
17. JULI 2020 Bent (til venstre) og Bente fra havegruppen og entreprenør Karl Henning Pedersen tjekker, at afmærkningerne til Børnenes Medicinhaverne står korrekt. Inden længe går gravearbejdet til første fase af projektet i gang. Der skal bl.a. anlægges en sti ind til haven, laves sandkasse og graves ud til en tank, der skal rumme vand, så der bliver mulighed for at lege med vand.
14. JULI 2020 Ole og Jørgen klipper bøgehækken i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
14. JULI 2020 Da de frivillige i Haven for nervesystem og bevægeapparat i dag holdt kaffepause, viste det sig, at hele tre af dem havde kage med: Daimcookies, squashmuffins og hindbærsnitter. Det er ikke ringe at være frivillig i Medicinhaverne 🙂
13. JULI 2020 Vi har investeret i nye skilte i og foran betalingspavillonen.
7. JULI 2020 Mogens “planter” nyt skilt om ginkgo biloba-træet i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
7. JULI 2020 Kaj kører kompost ud i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
30. JUNI 2020 Annie afprøver den nye smarte japanske stige.

30. JUNI 2020 Povl Erik og Ole sætter nyt skilt op ved indgangen til Medicinhaverne.
23. JUNI 2020 Tag kaffen eller frokosten med og slå dig/jer ned i haverne og nyd synet og duften af de mange smukke planter og lyden af det rislende vandløb.
23. juni 2020 Arne står næsten på hovedet for at finde ud af, hvad der har fået den gamle veterantraktor til at punktere.
23. JUNI 2020 Kurt, Arne og Ole passer og plejer Medicinhavernes to veterantraktorer.
16. JUNI 2020 Bente, Peder og Flemming arbejder i “den uautoriserede have”, hvor der er plantet solsikker, som skal blive til en labyrint.
16. JUNI 2020 Peder og Bjarne tager tid og holder vagt, mens Flemming fræser i området, hvor der er plantet solsikker, som skal danne en labyrint.
9. JUNI 2020 Hvor heldig er man lige, når der lander en guldsmed/vandnymfe (Stor Blåpil-han ifølge en af Medicinhavernes Facebook-følgere) under havearbejde, og der står står en havekollega klar til at tage et billede af det imponerende dyr. Tak til Nanna for at lægge hånd til og Jan Oskar for at tage det fine billede.
9. JUNI 2020 I efteråret 2017 plante havegruppen store, flotte buksbomplanter som hæk rundt om Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Vi investerede i velvoksne og ret kostbare planter, så de hurtigt kunne gro op danne en smuk hæk om haven. Så kom den rekordtørre sommer i 2018, og selv om vi vandede og vandede, så er mange af planterne døde. I dag fjernede Ib endnu flere døde planter. Vi har heldigvis råd til at erstatte dem, men ærgerligt er det.
9. JUNI 2020 På grund af faren for coronasmitte har havegruppen i flere måneder ikke holdt sin fælles frokost hver tirsdag i laden kl. 12.30. Ud over at man har savnet at sidde og hyggesnakke med havekollegerne i al almindelighed, så har man  heller ikke haft mulighed for at få fællesbeskeder fra formanden (Helle Ravn, midt i billedet med bogen) og kassereren (Ole F. Jacobsen, midt i poråbningen med blå skjorte). Det blev der rådet bod på i dag, hvor der var fællesmorgenmøde uden for laden med passende coronaafstand mellem de lyttende frivillige.
3. JUNI 2020 Medicinhaverne kunne ikke eksistere uden de frivillige i havegruppen. Heldigvis kommer der flere og flere til. Inger er en af de nye, der er startet i år. Har du lyst til at være med i havegruppen, skal du være hjertelig velkommen. Kig på medicinhaverne.dk under menupunktet BLIV FRIVILLIG og se, om det er noget for dig.
3. JUNI 2020 Per og Kaj nyder udsigten fra toppen af det nye rullestativ, der gør det sikkert at arbejde i toppen af humlekulen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
3. JUNI 2020 Havegruppen har investeret i et rullestativ, så det fremover er mere sikkert at arbejde i toppen af humlekulen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
3. JUNI 2020 Jesper luger ved vandløbet i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
3. JUNI 2020 Flemming og Ole reparerer grusvejen hen mod Medicinhaverne.
26. MAJ 2020 Børnebanden (Medicinhavernes bestyrelsen samt gruppen, der arbejder med flere aktiviteter for børn i haverne) holder møde. Havegruppen har fået et tilskud på 20.000 kr. fra Langeland Kommunes Udviklingspulje, og vi kan nu sætte første fase igang. Hvis du vil læse mere om planerne for Børnenes Medicinhave så KLIK HER 
18. MAJ 2020 Jonathan og Bente (bag kameraet) plantede hundredvis af solsikker i labyrint-form i “den uautoriserede” have. Ud over at være smukke kan de mange solsikker forhåbentlig blive en kilde til fornøjelse for børn og voksne, som bevæger sig rundt i solsikkelabyrinten.
12. MAJ 2020 180 nye planter og 98 nye skilte blev i dag placeret i haverne, så der var hektisk aktivitet overalt i de fem haver.
12. MAJ 2020 Året har foreløbig budt på fire nye i havegruppen, bl.a. Jonathan (t.v.), der er med til at sænke gennemsnitsalderen betragteligt i havegruppen, hvor stort set alle ellers er pensionister 🙂
12. MAJ 2020 Jesper og Nanna på arbejde i Haven for nervesystem og bevægeapparat på en kold og blæsende maj-dag.
12. MAJ 2020 Per på arbejde i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Planten forrest i billedet er kvan. Det fortælles ofte, at det var meget vigtigt for vikingerne at have kvanplanten med på deres lange togter, fordi dens C-vitaminer modvirkede skørbug. Det er delvis en skrøne, for en svensk undersøgelse har vist, at der praktisk taget ikke er C-vitamin i de tørrede dele af planten. Bladene holder sig kun friske i kort tid, og yderligere spiste man endda hovedsagelig stilkene.
5. MAJ 2020 Margit på arbejde i duftafdelingen af Haven for åndedræt og kredsløb. Her er hun i gang med at “beskære” krybende timian, der gerne vil brede sig. Her er den brugt som kantplante, og den både dufter dejligt og pynter flot med sine små lilla blomster.
5. MAJ 2020 Peder og Bent styner piletræerne i Haven for åndedræt og kredsløb.
5. MAJ 2020 Ugleopgaven i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring går ud på at finde og smage på et lille blad fra steviaplanten. Mange bliver overraskede over smagen. Og vi kan godt her afsløre, at plantens blade smager helt vildt sødt. Den søder nemlig 300 gange mere end almindeligt sukker.
28. APRIL 2020 Der luges flittigt i Haven for køns- og urinveje.
21. APRIL 2020 Bente kører kompost til Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
21. APRIL 2020 Uglerne med opgaver til Medicinhavernes yngste gæster er atter på plads, og i år har de fået følgeskab af et par grønne uhyrer. De utroligt flotte ugler og uhyrer er lavet af Jan Oskar, der er frivillig i Medicinhaverne. Nogle er lavet af træ andre af papmaché, men fælles for dem er, at Jan Oskar har brugt mange, mange timer på dem. Vi håber, at vores gæster vil passe godt på dem, for de er ikke sådan lige at erstatte.
21. APRIL 2020 Selv om Bent er maskiningeniør, arbejder han også gerne i træ, som her hvor Peder og Aages bænk trænger til nye brædder.

21. APRIL 2020 Engkabbelejerne i Haven for nervesystem og bevægeapparat i fuldt flor.
7. APRIL 2020 Huntaks får giftige bær, derfor fjerner Bent og Ole huntaksplanterne i det område, hvor det er planen at anlægge Børnenes Medicinhave.

 

2. APRIL 2020 Så er der atter mulighed for at købe planter, frø og marmelade. Til venstre ses nypodede æbletræer af bl.a. gamle langelandske sorter, som sælges for 50 kr. stykket.
2. APRIL 2020 Alle havemøbler er malet og på plads i de enkelte haver, her Haven for åndedræt og kredsløb, så tag bare kaffen og kagerne med og slå jer ned. Ja, vi er jo i april, så husk da lige et par tæpper også.
28. MARTS 2020 I havegruppen er vi ikke specielt glade for trådalgerne i de to damme i Medicinhaverne, men det er de grønne frøer til gengæld. I forgrunden ses skud fra en træpæon.

28. MARTS 2020 Bente på lørdagsarbejde i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Selv om havegruppen ikke i denne tid mødes til fælles arbejdsdag hver tirsdag, bliver haverne og arboretet passet og plejet. Vi arbejder bare på forskellige tidspunkter.

28. MARTS 2020 Peder – se næste billede – har lokket Karen med på arbejde i Medicinhaverne.
28. marts 2020 Vi er så heldige, at vi i havegruppen har Peder Lollesgaard, Langelands største æbleekspert. For Peder er pasning af æbletræer ikke et arbejde. Det er en passion, som bliver udført med stor kærlighed til de mange æbletræer, som han i øvrigt selv har podet og plantet i Medicinhaverne. 
27. MARTS 2020 Povl Erik udnyttede den lånte lift til også lige at tjekke tagrenderne.
26. MARTS 2020 På grund af coronasmittefare møder medlemmer af havegruppen på forskellige tidspunkter. Her er det Niels og Gunvor, der arbejder sammen – men holder afstand – i Haven for åndedræt og kredsløb.
24. MARTS 2020 Vi er ved at få installeret en ny moderne automatisk port i den gamle lade i stedet for de tunge gamle træporte, som er godt slidte. Her er det Erling og Povl Erik, der afprøver mekanikken.
24. MARTS 2020 Der er rigtig meget vand i opsamlingsdammen neden for Haven for urin- og kønsveje. Rundt om dammen er der bl.a. plantet singrøn, som netop nu blomster flot.  24. MARTS 2020 Det lokale tømrer- og murerfirma TTS, der i øjeblikket hjælper os med at få udskiftet den store gamle ladeport, har uden beregning lånt os en lift, så vi kan få kittet tagvinduerne og renset tagrenderne på den gamle lade. Her er Ole J. kommet højt til vejrs for at kitte et tagvindue. Stor tak til TTS for lån af lift.  
24. MARTS 2020 Det kan godt lade sig gøre at arbejde i Medicinhaverne og samtidig overholde myndighedernes krav for at mindske coronavirus-smitte. Her er det Jette, der river havegange i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Mange frivillige vælger af gode grunde at blive hjemme. Andre foretrækker at komme på andre tidspunkter end tirsdag, der traditionelt er fælles arbejdsdag.
24. MARTS 2020 Medicinhaverne set fra oven.
17. MARTS 2020 Jørn slog i dag græs for første gang i år. I 2019 skete det den 2. april og i 2018 den 1. maj. Det er da en forskel, der vil noget.
17. MARTS 2020 Først troede vi, at den her var en dræbersnegl, men så blev vi gjort opmærksom på, at det er en leopardsnegl. Og dem skal vi passe godt på. De spiser nemlig andre snegle og deres æg, så de er med til at holde bestanden af dræbersnegle nede.
17. MARTS 2020 I forbindelse med portbyggeriet har vi fået stillet en lift gratis til rådighed af det langelandske tømrer- og murerfirma TTS. Stor tak til TTS for den gestus. Og selv i disse så alvorlige og skræmmende coronavirus-tider måtte vi trække lidt på smilebåndet af liftens navn: Corona. Og på et skilt i den anden ende af maskinen, kunne man læse en meget aktuel besked: Pas godt på dig og dine kolleger! Og det gør vi helt sikkert også. Vi sørger for at holde god afstand, og den fælles frokost i laden er aflyst.
17. MARTS 2020 Arbejdet med ny port i laden blev indledt i dag. Her er det Ole J. og Povl Erik, der giver de nye brædder første gang træbeskyttelse.
10. MARTS 2020 Man får jo helt ondt af den lille mariehøne, som Bente i dag spottede i en guldvalmue i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Våd og kold ser den ud, men forhåbentlig havde den kræfter til at flyve op til Vorherre og bede om godt vejr.
10. MARTS 2020 Regn og fem grader bød årets første officielle arbejdsdag for havegruppen på. Det blev en kold og våd omgang, selv om man som Ille her var klædt godt på.
27. FEBRUAR 2020 Det er stadig lige koldt nok til at arbejde i haverne, men medlemmer af havegruppen mødte alligevel i dag, hvor opgaven lød på klargøring af havemøbler. Dem har vi jo af gode grunde mange af, og de er alle af træ. Vi har været heldige at få foræret mange af dem.
7. FEBRUAR 2020 Et 11-personer stort tv-hold var i dag på optagelse i Medicinhaverne. Her fortæller Medicinhavernes formand, Helle Ravn, om alruneroden, der vokser i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Alrunen var tidligere kendt som en kraftig trolddomsurt, som man troede kunne slå folk ihjel med det voldsomme skrig, den udstødte, når den blev gravet op. Men det havde man en løsning på: Man bandt en sort hund fast til planten, hvorefter man gemte sig bag en busk klar til at støde i en medbragt trompet, så man kunne overdøve alrunens skrig. Det hjælp dog ikke hunden, som faldt død om, men op kom planten.
5. FEBRUAR 2020 54 ud af Medicinhavernes p.t. 332 husstandmedlemmer deltog i generalforsamlingen, hvor formanden, Helle Ravn, kunne fortælle, at 2019 har været endnu et rigtig godt år for Medicinhaverne.
5 FEBRUAR 2020 Formanden, Helle Ravn, (på billedet herover ses hun sammen med ordstyrer Lars Johansen) kunne i sin beretning på Medicinhavernes generalforsamling fortælle, at 2019 har været – endnu et – rigtig godt år for Medicinhaverne. Flere gæster, flere medlemmer og flere frivillige. Valg: Formanden er på valg hvert år og vælges direkte på generalforsamlingen, og Helle Ravn blev genvalgt. Desuden var tre bestyrelsesmedlemmer, Christian Anhlefeldt-Laurvig, Kirsten Jørgensen og Jørgen Fischer på valg. Alle blev genvalgt. Kaj Nielsen blev valgt i stedet for Stig Joensen, der er flyttet fra øen. Lene Anker blev genvalgt som suppleant, og Nanna Mariegaard blev nyvalgt som suppleant, da bestyrelsen fremover ønsker, at der er to suppleanter i bestyrelsen. Torben Tranberg blev valgt som revisor, og Lars Johansen blev valgt som revisorsuppleant. Ud over de nævnte sidder også Ole Flintegaard Jacobsen og Jann Poulsen i bestyrelsen.
4. FEBRUAR 2020 Vinteren har foreløbig været meget mild, så bedet med de gamle grønsags-sorter i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring står flot. Her er det Bente, der luger midt i grønkål-bedet.
4. FEBRUAR 2020 Formanden (Helle Ravn, nr. to fra venstre) bød på en lille skarp og hjemmebag til den lille flok, der var mødt op for at klaregøre haverne til et særligt besøg sidst på ugen.
4. FEBRUAR 2020 Så tidligt på året er vi aldrig før begyndt at arbejde i Medicinhaverne, men det er også i en helt særlig anledning. Vi får nemlig nogle meget velkomne – og indtil videre hemmelige – gæster i Medicinhaverne inden længe. En lille flok, bl.a. Ib og Erling, var derfor mødt op for at tjekke at alt ser godt ud. Der blev luget, klippet vindruer ned, vasket skilte, renset vandløb og ikke mindst blev vandkoglen i Hildegards have pakket ud af det plastikovertræk, som den blev dækket med i slutningen af 2019 for at beskytte den mod vintervejret.
14. JANUAR 2020 40 af havegruppens godt 50 medlemmer mødte i dag op i Borgerhuset i Rudkøbing for at tage hul på planlægningen af opgaverne i 2020. Den store nyhed i år bliver Børnenes Medicinhave. Projektet, der er udtænkt af tre medlemmer af havegruppen, Bente, Bent og Jan Oskar, kommer til at udvikle sig over de næste tre år, men allerede i år bliver der noget at glæde sig til for børnefamilierne. Også de populære ugler, der i hver have byder på opgaver til børn og barnlige sjæle, vender tilbage i løbet af foråret.
7. DECEMBER 2019 Tak til Lolland Falster og Langelands købstæders Brandsocietets Fond for et flot tilskud til dette engelsksprogede pylonskilt, som placeres ved indgangen til Medicinhaverne. Vi har nu velkomstskilte på både dansk, tysk og engelsk og også foldere på de tre sprog. På billedet er det Ole J., der præsenterer det flotte skilt.
3. DECEMBER 2019 Flot fremmøde til den traditionsrige, årlige julefrokost i Medicinhavernes havegruppe.
26. NOVEMBER 2019 Selv om havegruppens sidste officielle arbejdsdag forlængst er passeret, møder en lille flok – her Ole, Bent, Bente, Jann, Jørgen og Jens Jakob – stadig op for at plante. Her er det en udgået kobberbirk i arboretet, der bliver erstattet af en nyt flot eksemplar.
26. NOVEMBER 2019 To tørre somre har kostet en del bøgehækplanter livet. Dem er Jann og Jørgen her ved at erstatte.
26. NOVEMBER 2019 Kurt svejser et stativ til presenning, der vinteren over skal dække koglen i Haven for infektioner og Hildegards Have.
19. NOVEMBER 2019 Der er stadig meget at se på og glæde sig over i Medicinhaverne. Her er det dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
19. NOVEMBER 2019 Der er stadig smukt i Medicinhaverne, som nu er klædt i efterårets flotte farver.
19. NOVEMBER 2019 En lille skare møder stadig op for at klare de sidste forberedelser til den kommende vinter. Det gælder om at være klædt godt på, især under frokosten i den kolde lade.
19. NOVEMBER 2019 Formanden (Helle Ravn) støvsuger gulvet i laden. Et medlem af havegruppen har stillet en vældig fin industristøvsuger til rådighed for Medicinhaverne.
19. NOVEMBER 2019 Vinterforberedelserne fortsætter, og her er det Ole (på traktoren) og Bent, der tømmer kompostbunken.
12. NOVEMBER 2019 Så er det slut med at købe planter for i år. Birthe og Bent brugte arbejdsdagen på at rengøre plantebordet.
12. NOVEMBER 2019 Mon eukalyptustræet i Haven for åndedræt og kredsløb overlever vinteren? Ja, det afhænger af, hvor kold vinteren bliver. I dag sikrede Ib, Peder og Jens Jakob, at det i hvert fald ikke bliver blæst omkuld af en eventuel vinterstorm.
12. NOVEMBER 2019 Inge, Niels-Ove og Birgit i fuld gang med vinterpause-forberedelser. I dag begyndte arbejdet med at rense og oliere haveredskaber.
12. NOVEMBER 2019 Mogens og Ole J. med den gamle McCormick-traktor, som vi bruger til græsslåning. Nu får den en velfortjent vinterpause.
12. NOVEMBER 2019 Grethe med et minidrivhus, som vinteren over skal stå i laden og beskytte sarte planter. De mest sarte er fordelt rundt omkring hos medlemmer af havegruppen.
5. NOVEMBER 2019 Povl Erik, Annie og Niels-Ove sørger for at pakke de to gunneraplanter, også kaldet mammutblad, godt ind, så de kan overleve vinteren.
5. NOVEMBER 2019 Dorte, Nanna, Helle og Grethe holder et af årets vigtigste møder, nemlig planlægningen af julefrokosten 🙂
5. NOVEMBER 2019 Uglerne har begejstret mange børn i sommerens løb i Medicinhaverne. Nu trænger de til en vinterpause, hvor manden, der har fundet på dem og skabt dem, Jan Oskar, vil give dem en kærlig overhaling, så de kan komme ud i haverne igen næste forår.
5. NOVEMBER 2019 I dag var det de frivillige i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, der var “på spanden” i mangel af havemøbler. De er nemllg, som fortalt længere nede på denne side, kørt til vinteropbevaring i laden. Jytte (i gul regnfrakke) laver en dejlig myntete, som hun hver tirsdag forkæler sine havekolleger med. I midten er det Ille og til højre Helle, der er formand for Medicinhaverne.
4. NOVEMBER 2019 Det blev noget af et tilløbsstykke, da Lene og Annie fra havegruppen holdt foredrag om Hildegard af Bingen. Godt 100 deltog. Det er faktisk rekorddeltagelse for et arrangement i Medicinhaverne.
31. OKTOBER 2019 Jens Jakob med dagens fangt, en mosegris og en muldvarp. Han har fanget dem ved hjælp af en ny type fælde, Super Cat, der er meget effektiv.
29. OKTOBER 2019 Jørgen og Peder og flere andre i havegruppen kæmper en brav kamp for at komme mosegrisene til livs.
29. OKTOBER 2019 Povl Erik (på stigen) og Bent lægger nyt tag på plantebordet, mens Grethe holder øje med, at det går rigtigt til.
29. OKTOBER 2019 Birthe og Margit rengør et af plantesalgsbordene. Sammen med Grethe udgør de en trio, der laver planter, plukker bær og laver marmedelade til den store guldmedalje. Dermed sikrer de Medicinhaverne en kærkommen indtægt. Det er bl.a. de tre flittige kvinders arbejde, der gør, at Medicinhaverne har råd til at invitere havegruppens medlemmer på en gratis årlig  sommerudflugt og til julefrokost i december.
29. OKTOBER 2019 På spanden i Haven for urin- og kønsveje kunne godt være overskriften til dette billede af Niels-Ove, Poul, Inge og Birgit. Men hvad gør man, når havemøblerne er på vej til vinteropbevaring i laden og man lige skal have en lille hygge/hvile/snakke-pause, ja så griber man selvfølgelig den nærmeste “ukrudtsspand” og slår sig ned og nyder det dejlige vejr og det gode selskab.
26. OKTOBER 2019 Nanna, Lilly, Birthe og to gange Ole – den ene bag kameraet –  deltog i arrangementet Fantastiske Fællesskaber i Bagenkop for at fortælle om Medicinhaverne. Der blev solgt masser af marmelade, og det blev også til et par nye medlemmer.
22. OKTOBER 2019 Flemming arbejder på det nye tag til plantebordet.
22. OKTOBER 2019 I havegruppen er vi så heldige, at vi kan trække på medlemmernes vidt forskellige ekspertise. Her er det Kurt, der svejser et stativ til en gammel ærtesort, som vi fra næste år vil dyrke i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
22. OKTOBER 2019 Haven for infektioner og Hildegards Have er nu fuldt tilplantet, og det fejrede Bente, Jørgen, Gudde, Dorte, Ib og Erling med boblevand og kransekage.
22. OKTOBER 2019 Mogens giver havemøblerne en omgang med vandslangen, inden de sættes ind i laden til vinteropbevaring.
20. OKTOBER 2019 Tak til familien der købte det største græskar (se billede længere nede) og snittede dette flotte Halloween-græskar af det. Resultatet kan nu beundres på trappen til Tryggelev Brugercenter.
15. OKTOBER 2019 I Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring vokser der et hjertenøddetræ. Det er en variant af valnød, men frugterne er hjerteformede. Årets høst – en enkelt nød – skulle selvfølgelig smages, og det blev lidt af en opgave, som til sidst blev løst ved hjælp af en skruestik.
9. OKTOBER 2019 Så er der snart mere hybenmarmelade og myntegele i boden. Det sørger bl.a. disse to flittige kvinder, Birthe og Margit, for.
9. OKTOBER 2019 Her gik vi i Medicinhaverne i Tranekær og var ved at harve sommerens labyrint af solsikker op. Men mellem solsikkerne var der sået en masse forskellige slags græskar – nogle til at spise og nogle til pynt. I dag besluttede vi at høste græskarrene, og det blev til fire svingende fulde trillebøre. Og hvilke græskar! Nogle var runde, nogle aflange, nogle lignede ufoer, mens andre var fulde af “vorter”. Det ville være synd og skam at hælde dem på kompostbunken, så i stedet lagde vi dem ud på græsset ved indgangen. Det blev et enormt flot skue, og nu kan de besøgende købe græskarrene. Alt i alt en win-win situation. Om ikke andet vil der blive serveret græskarsuppe i rigtig mange hjem på Langeland og i Svendborg.

9. OKTOBER 2019 Niels–Ove, Birgit og Inge tjekker årets høst af tyttebær og tranebær.
1. OKTOBER 2019 Mon ikke Jørgen og Ole glæder sig over, at de ikke gik i gang med at grave afløbsrende med spader og skovle. Selv gravemaskinen kom på hårdt arbejde, da den stødte på flere meget store fundamenter.
1. OKTOBER 2019 Bent klipper bronzefennikel ned i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
24. SEPTEMBER 2019 Hanne og Jørn sørger for, at græsset i arboretet er nyklippet.
24. SEPTEMBER 2019 Bent, Povl Erik, Jens Jakob og Ole lægger nyt tag på plantesalgspavillonen.
24. SEPTEMBER 2019 Kirsten fra Gladsaxe lod ikke en smule regn ødelægge besøget i haverne. Sådan en folder kan da godt tage lidt regn, når man nu ikke lige har en paraply 🙂
17. SEPTEMBER 2019 Vi er glade for, at dyrelivet stortrives i Medicinhaverne, men vi er ikke begejstrede for den lille fyr, som Jens Jakob her har fanget i sin nye Super Cat-fælde. Det er en mosegris, og de elsker bl.a. frugttræernes rødder. Og frugttræer har vi jo mange af – især gamle langelandske sorter – og dem vil vi ikke af med, så vi jagter mosegrisene og i dag med stort held. Fælden var dårligt kommet i jorden, før der var gevinst.

10. SEPTEMBER 2019 Trods silende heldagsregn kom mange fra havegruppen på arbejde. Her er det Erling, Dorte og Ib, der godt formummet kører spagnum ud i Haven for infektioner og Hildegards Have, hvor der skal plantes surbundsplanter.
10. SEPTEMBER 2019 Jens Vind Frederiksen fra Fotoklubben Langeland tager billeder af Peder til en udstilling på Frivilligcenter Langeland i anledning af Frivillig Fredag den 27. september.
3. SEPTEMBER 2019 Vindruestokkene i Haven for åndedræt og kredsløb bugner af frugt, og den hænger ovenikøbet lige i spisehøjde. Dorte og Bent og resten af havegruppen må dog lige vente lidt endnu med at sætte tænderne i de lækre druer, der er af sorten Himrod. De  er ikke helt modne endnu.
3. SEPTEMBER 2019 Vi har mange giftige planter, som vi selvfølgelig advarer mod på skilte ved de enkelte planter. Denne plante, Galnebær, har dog fået en ekstra advarsel, et dødningehoved. Den har nemlig nogle meget fristende, flotte sorte bær, men rør dem ikke. De er giftige.
1. SEPTEMBER 2019 Et par medlemmer af havegruppen har sået en solsikkelabyrint syd for Haven for infektioner og Hildegards Have. Det er et utroligt smukt syn, så vi opfordrer gæster til at gå ind midt i labyrinten og slå sig ned på bænken og nyde synet af de store flotte planter.
1. SEPTEMBER 2019 En stor, flot snog er flyttet ind i dammen neden for Haven for unrin- og kønsveje. Den grønne baggrund af trådalger. Dem kæmper vi en del med, men de fungerer jo som vældig fin fotobaggrund for den sorte snog 🙂
27. AUGUST 2019 Ole renser aquadræn i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Drænene fungerer fint og er med til at mindske skaderne på stierne under voldsomme regnskyl.
27. AUGUST 2019 Det blev en af årets aller varmeste arbejdsdage i Medicinhaverne i dag, så der var brug for en pause undervejs. Her er det Inge, Niels-Ove og Annie, der tager et hvil i Haven for urin- og kønsveje.

20. AUGUST 2019 Der er altid tid til en snak og en hyggestund, når man er frivillig i Medicinhaverne. Her er det Elsebeth og Lilly i Haven for åndedræt og kredsløb, der tager sig et hvil.

20. AUGUST 2019 Et lille udsnit af de 25 flotte motorcykler, der i dag stod parkeret ved den gamle lade, mens ejerne var på guidet tur i Medicinhaverne.

20. AUGUST 2019 Annie (til højre i grøn vest) viste i dag en flok motorcykelentusiaster rundt i Medicinhaverne. Besøget var et led i et kursus på Ollerup Gymnastikhøjskole med foredrag, oplæg og ikke mindst oplevelser på motorcykel på de fynske og langelandske landeveje med besøg på udvalgte natur- og kultursteder, bl.a. Medicinhaverne i Tranekær.
14. AUGUST 2019 En af goderne ved at være frivillig i Medicinhavernes havegruppe er den årlige udflugt. Turen gik i år først til det økologiske landbrug Herrens Mark på nordvestfyn, hvor ejeren Michael Mohr Jensen fortalte om sin produktion af fermenteret rødkløver- og mælkebøtteekstrakt.
14. AUGUST 2019 Lene, Bente, Bent og Marianne tager sig et hvil under paraplyen og de store træer i Geografisk Have i Kolding, der var et af målene for havegruppens årlige udflugt.
14. AUGUST 2019 Medicinhavernes formand, Helle Ravn, og havearkitekt Jann Poulsen, der har tegnet og tilrettelagt haverne, måtte have paraplyerne i brug på den årlige udflugt, der bl.a. gik til Geografisk Have i Kolding, hvor de to er fotograferet.
13. AUGUST 2019 Nu kan cyklister og cykelturister også parkere i Medicinhaverne. De nye cykelstativer er lavet af robinietræ.
13. AUGUST 2019 Kurt svejser plantestativer til klatreplanter i haverne.
13. AUGUST 2019 Naturens farver er forunderlige: Her grøn guldbasse på artiskok i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
13. AUGUST 2019 Der findes ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning, er det ikke sådan ca. vi plejer, at citere vores tyske naboer. Og de har jo ret. Arbejdsdagen i Medicinhaverne bød i dag på regn, regn og mere regn, og vi kan godt afsløre, at damen til højre blev mest våd.
8. AUGUST 2019 Anlægsfirmaet Stougaard arbejder i øjeblikket i Medicinhaverne for at lave to pergolaer i robinietræ i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have.
6. AUGUST 2019 Medicinhaverne – nu med slange 🙂 ok, så snog da. Dette fine, en meter lange, eksemplar nød solen på stenene i dammen nedenfor Haven for urin- og kønsveje.
6. AUGUST 2019 Søren fra anlægsfirmaet Stougaard laver cykelstativer af robinietræ. Der bliver fem på række og dermed plads til 10 cykler.
30. JULI 2019 Sommerfuglene er vilde med purpur solhat.
23. JULI 2019 Planterne vokser utroligt meget i år, så indimellem må vi have gang i den store saks og spaden, så det hele ikke vokser os over hovedet. Her er Bente og Jytte på vej til kompostbunken.
16. JULI 2019 (Grethe t.v.) fejrer sin 85 års fødselsdag med kringle til hele havegruppen.
10. JULI 2019 Vandkoglen i Haven for infektioner, der også rummer Hildegard af Bingens Have, kom i dag på plads. Fremover kan gæsterne slå sig ned på en af bænkene i haven og nyde lyden af vandet, der risler stille ned ad koglen. Næste projekt i denne have er opstillingen af to pergolaer i robinietræ.
9. JULI 2019 Bent fletter grenene i pilehytten, som efterhånden er blevet helt tæt.
9. JULI 2019 Margit og Nina i Haven for åndedræt og kredsløb.
9. JULI 2019 Bent og Jytte dækker ribs- og solbærbuskene i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring med net.
03.JULI 2019 En lille gruppe nappede lige et par timers ekstra arbejde, så vi kunne få det nye skilt i betalingspavillonen på plads. Den slags kalder på kaffe og kage.
03. JULI 2019 Betalingspavillonen – nu med skilt.
02. JULI 2019 Medicinhavernes nye aktivitet for børn er særdeles populær hos vores yngre gæster. Her er det Aviaja, der er på uglejagt.
2.JULI 2019 Der er rigtig meget at se på og glæde sig over i Medicinhaverne i øjeblikket. Her er det rølliken, der blomstrer i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
2. JULI 2019 Ole fræser rundt om Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Det gør det både nemmere at slå græs og at holde ukrudtet væk fra bøgehækken, som i øvrigt også fik en tur med hækklipperen i dag.
 
25. JUNI 2019 Peder og Aage er et par spørgefugle, der altid spreder glæde og munterhed, når de færdes rundt i haverne for at beskære og passe de mange frugttræer, der gror både i de enkelte haver og i arboretet. Her er de på besøg i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, der rummer ti gamle sorter af Langelandske æbler.25. JUNI 2019  Benta og Lene arbejder i Hildegard af Bingen-haven. PlanDanmark har netop bevilget Medicinhaverne 72.000 kr. til to pergolaer i haven, der også snart får en vandkunst, der hvor det blå plasticrør stikker op.
25. JUNI 2019 Bente gjorde lidt af et fund i laden i dag. Den stikkende gæst blev dog forsigtigt båret til en mere passende opholdssted.
18. juni 2019 Bobler og brunsviger er en god kombination, når man skal fejre både formandens fødselsdag og indvielsen af en ny betalingspavillon.
18. JUNI 2019 Formand Helle klipper snoren og indvier dermed den nye betalingspavillon. Det er her gæster fremover skal lægge 30 kr. pr. voksen i betalingsrøret. Medlemmer har fortsat gratis adgang til haverne.
9. JUNI 2019 Idyl i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Idyl ved den lille dam i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 9. JUNI 2019 Mere idyl i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
4. JUNI 2019 Kurt er pensioneret maskinarbejder og kreativ, så han lavede da lige et par plantestativer, da vi fik brug for sådan et par.
4. JUNI 2019 Det er et smukt syn, når Kejsertræerne mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring blomster.
28. maj 2019: Peder, Jens Jakob, Bente og Bjarne planter græskar og solsikker ud i depothaven. 28. MAJ 2019 Peder, Jens Jakob, Bjarne og Bente planter solsikker, pyntegræskar og almindelig græskær i depothaven. Tove fra Sydlangeland har foræret Medicinhaverne fire nye bænke til Haven for infektioner og Hildegards Have.
28. MAJ 2019 Tove fra Sydlangeland, en af Medicinhavernes trofaste private sponsorer, har foræret fire bænke til Haven for infektioner og Hildegards Have.
Kejsertræerne i fuldt flor. 28. MAJ 2019 De to kejsertræer mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring i fuldt flor.
26. MAJ 2019 Rekordmange gæster (542) besøgte i dag Medicinhavernes årlige plantemarked, der altid ligger sidste søndag i maj. Vejret var vådt og koldt, men det afskrækkede ikke gæsterne, der handlede flittigt i de 24 boder. Du kan læse mere HER.
21. MAJ 2019 Her er en af de fine ugler, som Jan har lavet i forbindelse med den leg, han har udviklet og udformet til børn og deres voksne på besøg i Medicinhaverne.
Jan Oskar Andersen er manden bag en ny børneaktivitet i Medicinhaverne. 21. MAJ 2019 Takket være Jan er det nu slut med at kede sig, hvis man er et barn eller barnebarn, der er med familien i Medicinhaverne. Jan har brugt vinteren på at udtænke og udforme en leg, som alle kan deltage i. Læs mere. KLIK HER.
14. MAJ 2019 Myntetepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring med smagsprøver på Jyttes hjemmebagte quinoabrød og Bentes – næsten – sunde chokoladeguf. Det er ikke hårdt arbejde alt sammen 🙂
14. maj 2019 Lille grøn frø i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 14. MAJ 2019 En lille grøn frø i søen i Haven for nervesystem og bevægeapparat holder godt øje med fotografen.
14. maj 2019 De hvide låger er blevet hvide igen efter en gang tiltrængt maling. 14. MAJ 2019 De hvide låger er blevet hvide igen efter en tiltrængt gang maling.
14. maj 2019 Haresikring af spæde bukkehornsplanter i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring14.MAJ 2019 Haresikring af bukkehorn i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Harerne ELSKER bukkehorn.
14. maj 2019 Bent, Jørgen og Jens Jakob lægger røde klinker i den nye betalingspavillon. 14. MAJ 2019 Bent, Jørgen og Jens Jakob lægger røde teglklinker i den næsten færdige betalingspavillon.
7. MAJ 2019 Trædebregnerne i Haven for nervesystem og bevægeapparat stortrives. Planten, der ikke har nogen medicinsk virkning, menes at stamme fra New Zealand.
7. MAJ 2019 Haven for nervesystem og bevægeapparat.
4. MAJ 2019 Nanna, Lilly og Gudde fra Medicinhavernes havegruppe og Kirsten (billedet) fra bestyrelsen deltog traditionen tro i plantemarkedet på Hvidkilde. På trods af blæst og kulde var der mange gæster og stor interesse for Medicinhavernes bod. Især Tranekærroser og æbletræer var populære – og sandelig også de smagsprøver på pebermynteboller med tandsmør, som blev udleveret sammen med en flyer om Medicinhavernes eget plantemarked søndag den 26. maj. Her er det gratis at få en stand, gratis at deltage, og der er fri adgang til haverne denne dag. Du kan læse om plantemarkedet HER.
30. APRIL 2019 Der er knald på farverne i Haven for urin- og kønsveje, når tulipanerne blomstrer. 30. APRIL 2019 Idyl ved vandløbet i Haven for urin- og kønsveje.20. APRIL 2019 Nanna og Bent med dagens forsyninger af nye planter. I forgrunden planten rosenrod, som man bl.a. vil kunne købe til vores plantemarked søndag den 26. maj.23. APRIL 2019 Nanna og Marianne luger i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
23. APRIL 2019 Formand Helle Ravn med sponsortavlen som fornyes hvert år. Det er først og fremmest takket være Medicinhavernes mange sponsorer, at havegruppen har kunne udvikle haverne til det nuværende niveau. At Helle Ravn samtidig er både flittig og ualmindeligt god til at skrive ansøgninger, skader jo heller ikke 🙂
23. APRIL 2019 Bent arbejder på at pilehytten skal blive fin og tæt.
16. APRIL 2019 Der har efterhånden været flere løsninger i spil med hensyn til en vandkunst i Hildegard af Bingen-afdelingen i den nye have, Haven for infektioner og immunsystem. I dag havde vi besøg af indehaverne af firmaet GURO, der laver skulpturer af træ. De er bl.a. kendt for deres store kogler. Om det bliver en “vandkogle-løsning” a la den på billedet – dog med en større kogle – må tiden vise.
16. APRIL 2019 I Medicinhavernes havegruppe er vi – som fortalt flere gange – gode til at finde noget at fejre. I dag var det Majestætens 79 års fødselsdag, og det burde da fejres, tænkte Bente, så hun ryddede Stæhrs Bageri i Tullebølle for brunsvigertærter. Det var et særdeles populært initiativ.
16. APRIL 2019 Det er en tradition, at havegruppens medlemmer spiser fælles frokost hver tirsdag. Kl. 12.30 bliver redskaberne hængt på plads, og vi slår os ned med bordene i laden og nyder den medbragte madpakke og det gode selskab. Det er også her, formanden orienterer om store og små nyheder i haverne, og kassereren fortæller om besøgstal og økonomi.
11. APRIL 2019 Malearbejde er hyggeligt, når man er nogle stykker, og snakken går lystigt. I dag var en lille folk frivillige mødt og for at male træet til den pavillon, der skal opstilles ved indgangen til lindealleen. Det er her, Medicinhavernes gæster fremover skal lægge betalingen for besøg i haverne.
11. APRIL 2019 Ole D. er Medicinhavernes “skiltemand”. Han researcher på planternes medicinske egenskaber og skriver tektsten til alle skiltene. I dag hentede han 120 nye skilte. De fleste skal placeres i den nye have, Haven for infektioner og immunsystem, men der er også skilte til de øvrige haver, så der forestår et større sorteringsarbejde, inden de frivillige i de enkelte haver kan afhente deres skilte.
9. APRIL 2019 Med nogle og halvtreds frivillige, der har et langt arbejdsliv bag sig og dermed en masse erfaring at trække på, så kan vi næsten klare alt selv. Og siden Kurt er kommet med i havegruppen, kan “vi” også svejse. Og det blev der god brug for, da frontlæsseren på veteran-traktoren knækkede. Det har Kurt fixet, så nu arbejder den gamle maskine igen upåklageligt.
2. APRIL 2019 Forberedelserne til byggeriet af en åben pavillon, som fremover skal rumme betalingsrøret, er i fuld gang. Der skal lægges røde klinker, og betalingsrøret skal flyttes. Hytten bliver leveret i denne uge, og når den har fået et par lag maling, bliver den sat op. Og så har havegruppen igen noget at fejre 🙂
2. APRIL 2019 Mogens slog græs for første gang i år – en hel måned tidligere end sidste år!
2. APRIL 2019 Kurt og Flemming har indrettet et velordnet og velassorteret værksted i den gamle lade, og i dag inviterede de til indvielse med snoreklip ved formand Helle og tale af Kurt.
26. MARTS 2019 I dag afleverede fragtmanden hele 250 kg foldere på dansk, tysk og engelsk.
26. MARTS 2019 Stig renser vandløbet for blade og trådalger.
Ole D. rengør skilte, som skal genbruges. 19. MARTS 2019 I Medicinhaverne går vi ind for genbrug. Her er “skiltemanden”, OIe D., igang med at rengøre skilte, som skal opdateres med ny tekst.
Stig hænger en stærekasse op i humlekulen. 19. MARTS 2019 Et medlem af havegruppen har lavet fuglekasser, og her er Stig kravet til tops i humlekulen, så stærene får værelse med udsigt.
12. MARTS 2019 Ole, Kurt og Flemming kører de første havemøbler ud.

12. MARTS 2019 Entreprenørgruppen holder stående møde.
5. MARTS 2019 Formanden og “skiltemanden”, Helle og Ole, er på årets første arbejdsdag rundt at kontrollere skiltene.
5. MARTS 2019 Nanna, Stig, Kaj og Jann tjekker, hvordan planterne i Haven for nervesystem og bevægeapparat har klaret vinteren.
5. MARTS 2019 Årets første arbejdsdag faldt en hel måned tidligere end sidste år, og dagen bød på flot solskin.
14. JANUAR Aktivitetsniveauet er meget højt i Medicinhaverne. Vi er nu midt i januar, og der har allerede været holdt et havegruppemøde, to bestyrelsesmøder, og i dag var det så Frøgruppens tur til at mødes og få styr på frø til både den kommende vækstsæson og til salg i planteboden.
18. DECEMBER Når man ringer og beder seks-syv stykker om at komme på “ekstraarbejde”, kommer der godt og vel det dobbelte. Og de vidste ikke engang på forhånd, at formanden efter veludført plantearbejde ville servere varm cacao og hjemmebagte småkager.
18. DECEMBER Selv om havegruppen er gået på vinterferie, mødte 15 i dag op for at plante 260 bøgehækplanter og tre Ginkgo-træer i området ved laden. Hækplantningen er en del af den forbedring/forskønnelse, som vi arbejder på at give området ved laden. Til foråret bliver betalingsrøret også flyttet til hertil.
27. NOVEMBER Årets sidste arbejdsdag. Æbletræerne fra depothaven plantes i potter og køres til vinteropbevaring.
20. NOVEMBER Alle kræfter blev i dag kastet ind i at plante buksbom i Haven for infektioner og immunsystem.
20. NOVEMBER 2018 160 buksbomplanter kom i dag i jorden omkring Hildegard af Bingen-området i den nye have, Haven for infektioner og immunsystem.
20. NOVEMBER 2018 Aage er 92. Men alderen forhindrer ham ikke i at komme hver tirsdag og hakke løs på ukrudtet. Han er en guldgrube af viden om planter og frugttræer og et meget afholdt medlem af havegruppen. Og så laver han en fantastisk ginko-snaps, som han gavmildt deler med sine havekolleger ved den årlige julefrokost.
16. NOVEMBER 2018 I dag begyndte Søren fra haveentreprenørfirmaet Stougaard, Svendborg, at lægge de røde klinker i Hildegard af Bingen-afdelingen i Haven for infektioner og immunsystem.
13. NOVEMBER 2018 Man sætter stor pris på Ferguson-traktoren – her med Ole J. bag rattet – på en dag, hvor der skal plantes 100 træer og buske. De fleste i Haven for infektioner og immunsystem, der ligger længst væk fra laden, hvortil de var blevet leveret.
13. NOVEMBER 2018 Ole D. skriver skilte til alle planterne, så han var lige rundt og tjekke, hvad det var, der var blevet plantet i dag.
13. NOVEMBER 2018 Ca. 100 træer og buske fik havegruppen i dag plantet. De fleste i den nye have, Haven for infektioner og immunsystem.
6. NOVEMBER 2018 Så blev køkkenet også færdigt.
30. OKTOBER 2018 Bente og Gunvor gør klar til officiel indvielse af det nye handicapvenlige toilet. Bente havde flettet en flot efeuranke pyntet med toiletpapirsblomster, og Gunvor havde medbragt sin fine røde “indvielsespude” – se længere nede.
30. OKTOBER 2018 Formanden for Trafik- Teknik- og Miljøudvalget i Langeland Kommune, Bo Nissen, klippede “snoren” – en fin efeuranke med toiletpapirsblomster – med en havesaks, han fik overrakt af Gunvor på den samme røde pude, som har været brugt til indvielsen af alle haver. Havegruppen takker Langeland Kommune for med et tilskud på 100.000 kr. at have gjort det muligt at etablerede toilettet, der er handicapvenligt og offentligt tilgængeligt.
30. OKTOBER Ingen toiletindvielse uden en velskrevet ode. Så sådan en leverede Lilly Kristensen fra havegruppen.
23. OKTOBER 2018 Havegruppen fik i dag besøg af Fynske Banks erhvervskundechef Bjarne Andersson, der medbragte en check på hele 138.750 kr. Fynske Bank er uden sammenligning den sponsor, der har ydet den største støtte til Medicinhaverne helt fra projektets start for 10 år siden. De mange penge betyder nu, at havegruppen kan gå i gang med etableringen af det femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem.
Bjarne Andersson, Fynske Bank, og Jann Poulsen, Medicinhavernes havegruppe.23. OKTOBER 2018 Den flotte donation fra Fynske Bank blev fejret med en velsmagende brunsvigercheck. Her er det erhvervskundechef Bjarne Andersson, Fynske Bank, og Jann Poulsen fra Medicinhavernes havegruppe, der glæder sig til at sætte tænderne i brunsvigeren.

23. OKTOBER 2018 Søren fra haveentreprenørfirmaet Stougaard, Svendborg, gik i dag i gang med at anlægge Medicinhavernes femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem. Havens undertema er Hildegard af Bingen (1098-1179). Den tyske nonne skrev bl.a. lægeurtebogen ”Physica”, der fik stor betydning i de følgende århundreder. Medicinhaverne vil derfor vise en række af de urter, som Hildegard af Bingen anbefalede og via skilte i haven fortælle om hendes betydning. I Hildegard-afdelingen bliver der lagt røde haveklinker, der kommer til at indramme 20 bede med planter, der er omtalt af Hildegard af Bingen. Centralt i haven vil der – når økonomien er til det – blive placeret et trækar med et lille spingvand, magen til de trækar man finder i parterrehaven i Tivoli i København.
16. OKTOBER 2018 Det er imponerende, at det er nødvendigt at vande her midt på efteråret, men det er endnu mere imponerende, at man kan gøre det i bare arme, som Jann gør her i selskab med Helle.
16. OKTOBER 2018 Takket være det forrygende efterårsvejr kan man stadig male udendørs. Her er Kaj igang med at give en af broerne i Haven for nervesystem og bevægeapparat en gang maling.
16. OKTOBER 2018 Stig fører krig mod trådalgerne i dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

9. OKTOBER 2018 Entreprenørgruppen, her Jens Jakob, Povl Erik og Bent, bygger en rampe i laden.
9. OKTOBER 2018 Peder klipper træerne i birkelunden i arboretet.
9. OKTOBER 2018  Der er masse af muligheder for at få en lille ting med hjem fra besøget i Medicinhaverne: Planter, marmelade og græskar. Og man behøver ikke at have kontanter med. Der kan betales med MobilePay.
9. OKTOBER 2018 Jørgen er igang med det sidste arbejde på muren til rampen til det nye toilet, som meget snart åbner for offentlig adgang.
9. OKTOBER 2018 Et medlem af havegruppen kom omkring et godt tilbud på små 60 brugte, men aldeles brugbare ens stole. Hidtil har stolesortimentet i laden bestået af 40-50 stole af meget forskellig kvalitet og udseende, men nu er der nye “brugte” stole til alle, og pænt ser det ud.

2. OKTOBER 2018 En smule regn kan ikke ødelægge humøret, især ikke når man ved, at Birthes æblekageklassiker – se længere nede – venter i frokostpausen.

2. OKTOBER 2018 På med regntøjet og igang med riven. Jerry lader sig ikke stoppe af en smule regn.

2. OKTOBER 2018 Birthe kan noget helt særligt med kager – ja og med så meget andet i øvrigt. Det nyder hendes kolleger i havegruppen jævnligt godt af. I dag var en småsur våd arbejdsdag, men så kunne man – midt i jagten på de rigelige mængder af ukrudt, som i øjeblikket vælter frem – gå og glæde sig til frokostpausen og Birthes lækre æblekageklassiker lavet af Filippa-æbler.
18. SEPTEMBER 2018 I forbindelse med det arbejde, der er gjort for at indrette laden mere hensigtsmæssigt og give havegruppens medlemmer bedre forhold, fandt vi i et hjørne en meget slidt gammel vask. Den er blevet sat i stand og hængt op, så nu kan man opleve kø ved håndvasken i Medicinhaverne.
11. SEPTEMBER 2018 Peder har gjort klar til prøvesmagning af frugt fra nogle af de mange æbletræer, der er i Medicinhaverne. Her er det formanden, Helle Ravn, der smager på de gode sager.
11. SEPTEMBER 2018 Tirsdag er arbejdsdag for havegruppen, men denne tirsdag bød på dagsregn, og hvad gør de små 30 medlemmer, der mødte op, så? Ja, Sigrun pudsede vinduer i laden, som i virkeligheden er en gammel kostald, som formentlig ALDRIG før har fået pudset sine vinduer.

11. SEPTEMBER 2018 Dagsregn på en arbejdsdag betyder ikke, at arbejdet i Medicinhaverne ligger stille. Nej, så er der heldigvis en masse, der kan gøres i laden. Her er Jerry og Jens Jakob ved at gøre klar til at isolere en port, og bag dem sætter Bent og Jørn ophæng op til vandslanger.
5. SEPTEMBER 2018 Ud over at drive, vedligeholde og udvikle Medicinhavernes anlæg i Tranekær, tilbyder foreningen bag haverne en lang række aktiviteter, bl.a. kurser, foredrag og specialrundvisninger. Her er det Medicinhavernes formand, Helle Ravn, etnolog og tidl. museumsinspektør, der fortæller om landbohaven gennem 300 år, Fra grønkål til artiskok var titlen på hendes foredrag.
4. SEPTEMBER 2018 Entreprenørgruppen i arbejde, fra venstre Jens Jakob, Ole, Bent og Jørgen.

4. SEPTEMBER 2018 Medicinhaverne fik i dag en helt unik gave af et medlem af havegruppen. Det meget store, smukke stentrug har stået ved hans “fædrende gård” i mange år, men i dag fik det plads ved indgangen til laden. Det skal bruges til at skylle haveredskaberne i, inden de hænges på plads i laden.

4. SEPTEMBER 2018 Medarbejdere fra Rudkøbing Plejehjem havde i dag inviteret en gruppe ældre med tilknytning til hjemmet på tur til Medicinhaverne. Og humøret var lige så godt som vejret, så det blev en fin tur med bl.a. smagsprøver på flere af de gamle langelandske æblesorter, som haverne i øjeblikket bugner af.
23. AUGUST 2018 ØV, ØV, ØV. Nogen har natten til i dag ødelagt betalingsrøret ved indgangen til Medicinhaverne og stjålet de penge, som gæster i haven har betalt i entre. Vi er nu gået i tænkeboks for at finde et endnu mere tyverisikret betalingsanlæg. Tyveriet er meldt til politiet
21. AUGUST 2018 I dag under havegruppens fælles frokost i laden kunne kasserer Ole F. Jacobsen (til højre) fortælle, at vi allerede har passeret hele sidste års samlede entreindtægter på nuværende tidspunkt. Det blev fejret med is til hele havegruppen. Til venstre ses Bjarne Møller Petersen, der er en af initiativtagerne til Medicinhaverne og også foreningens første formand.

21. AUGUST 2018 Ole Due Pedersen, der researcher på planternes medicinske virkning og skriver tekst til planteskiltene, ses her med et af de nye skilte, der netop er kommet op ved indgangen til alle haver. Skiltene rummer en planteliste med navn på alle planter på dansk og latin. Det er desuden forsynet med et dronebillede af haven, hvor de enkelte bede er inddelt efter bogstaver, hvilket gør det nemt for gæsterne at finde de planter, de måske især vil vide mere om.
14. AUGUST 2018 Kaj stamper den nye slotsgrusbelægning i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Vi er igang med at udskifte gruset på alle stier i Medicinhaverne. Og det er en bekostelig affære, for vi skifter til Slotsgrus, som skulle være det ypperste inden for grusbelægning. Det er udviklet i samarbejde med Københavns Universitet og fås kun i en enkelt grusgrav på Sjælland. Vi håber, at slotsgruset fremover vil gøre livet lettere for kørestols- og rollatorbrugere og for havegruppen, som sørger for holde haverne og stierne fri for ukrudt.
14. AUGUST 2018 Grethe plukker havtorn i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, så hold øje med “marmeladeskabet” i planteboden ved indgangen til Medicinhaverne. Her sælger vi marmelade af de bær, vi kan plukke i Medicinhaverne, bl.a. brombær, solbær, hyben og havtorn. Og du behøver ikke have kontanter med. Der kan betales med MobilePay.
11. AUGUST 2018 Godt 30 deltagere fik en interessant – og våd – eftermiddag i selskab med Leon Brimer (i lyseblå striktrøje midt i billedet) og Claus Dalskov (med ryggen til i ternet skjorte), der viste rundt i naturen bag Tranekær by på jagt efter medicinplanter. Det var endnu solskin, da deltagerne mødtes på parkeringspladsen ved Tranekær Kirke (billedet herover) for at lægge ud på den godt to kilometer lange tur. Claus Dalskov er pensioneret biologilærer og bor i Tranekær. Leon Brimer er dr. pharm. og medforfatter til bogen “Danmarks vilde lægeplanter”.
11. AUGUST 2018 Medicinplanteinteresserede give ikke op på grund af en smule regn. Claus Dalskov (med paraply og i ternet skjorte) fortæller om planten, som tidligere hed “Dansk ingefær”. Den har intet med ingefær at gøre og har derfor officielt skiftet navn til Dansk arum.
7. AUGUST 2018 Alle i Medicinhaverne arbejder ulønnet, og som tak for det store arbejde, der gøres, bliver medlemmer af havegruppen hvert år inviteret på en sommerudflugt. Turen gik i år til Botanisk Have i Aarhus, parken ved Marselisborg Slot og til den privatejede have “Den Kreative Have” i Haldrup ved Horsens. Billedet ovenover er fra formiddagens kaffe-kringle-stop i Skærup ved Vejle.
7. AUGUST 2018 Årets sommerudflugt gik bl.a. til Botanisk have i Aarhus. Her vurderes kvaliteten af stierne i anlægget uden for væksthusene. Der er altid noget at lære og lade sig inspirere af, når havegruppen er på udflugt 🙂
7. AUGUST 2018 Sidste stop på havegruppens sommerudflugt var hos John Andersen og “Den Kreative Have” i Haldrup ved Horsens. Her fortæller John om sine kostbare koikarper, der nu er beskyttet af et elhegn. Det blev sat op for nylig, efter at han en morgen kom ud og fandt syv af sine flotte fisk skambidte og døde. John mener, at en odder fra et nærliggende vandløb er synderen.
6. AUGUST 2018 Birthe plukker brombær, som hun laver den lækreste brombærmarmelade af og sælger i Medicinhavernes plantebod.
1. AUGUST 2018 Himmelstræbende humle i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
24. JULI 2018 Bente og Peder vander græskarrene i depothaven.
24. JULI 2018 Jørgen fra firmaet Lars Elektriker, Humble, hænger flotte genbrugslamper op over bordene i “kantinen”. Lamperne har tidligere siddet i toppen af lysmaster rundt om på Langeland.
24. JULI 2018 Jørgen og Jan bygger en stenmur ved indgangen til det-forhåbentlig-inden-alt-for-længe-færdige handicapvenlige toilet 🙂
24. JULI 2018 Bogsalget går flot. Her er det Grete, der er klar til at lange nye eksemplarer af “Medicinhaverne i Tranekær. En medicin-botanisk park” over “disken. Du kan læse mere om bogen, og hvordan du kan købe den. KLIK HER.
17. JULI 2018 Gennemsnitsalderen er faldet betragteligt i havegruppen de seneste tre tirsdag, hvor seks-årige Tristan har været med sin farmor på arbejder i Medicinhaverne.
17. JULI 2018 Kaj graver et rør ned ved de tørkelidende træer i Haven for nervesystem og bevægeapparat, så det bliver lettere at vande.
17. JULI 2018 Konen i muddergrøften 🙂 Lene nød at få lov til at lege lidt med mudder i 27 graders varme under plantning af polejmynte i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
17. JULI 2018 Liselotte høstede hvidløg i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. På trods af tørken var der masser af fine hvidløg.
17. JULI 2018 Niels (t.v.) fra Entreprenørfirmaet Elnegaard begyndte i dag at grave ud til el og vand til det femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem. Til højre ses Jann og Ole fra havegruppen.
12. JULI 2018 Det er slut med at lede efter redskaber. Hver have har nu fået sin egen væg med redskaber. Og hver haves redskaber er markeret med en bestemt farve. For nemheds skyld bruger havegruppen tal for de enkelte haver i den rækkefølge, de er anlagt. Have tre, der har fået blå redskaber, er Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
10. JULI 2018 På trods af tørken er haverne fyldt med modne frugter. I dag blev der bl.a. plukket ribs og solbæk. Her er det Benta og Liselotte, der plukker solbær i snapseurteafdelingen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
10. JULI 2018 Alle haverne har forskellige hække. I Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring er der bøgebæk, og her er det Bjarne, der søger for, at den holder den ønskede højde på halvanden meter.
09. JULI 2018 64 medlemmer kom til udgivelsesreception af Helle Ravn og Ole Dues bog “Medicinhaverne i Tranekær. En medicinbotanisk park”. Her er forfatterne i gang med at signere bøger. Læs mere om bogen, og om hvordan du kan købe den. KLIK HER. 
3. JULI 2018 Hannu Sarenström er flyttet til Langeland fra Kinnekulle. Han er forfatter til flere bøger om mad og have, som han også blogger om. Og så er han en meget modig mand. Efter 22 år i et smukt, gammelt hus med en veldrevet have i Sverige, valgte han sidste år at rykke sig selv om med rode og flytte til Langeland, og nu har han meldt sig som frivillig i Medicinhaverne. Det er vi glade for.
3. JULI 2018 Peder pusler om træerne, der lider i varmen.
3. JULI 2018 Også i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring blev der vandet flittigt i dag. Her er det Liselotte, der svinger vandkanden.
3. JULI 2018 Der vandes i Haven for urin- og kønsveje. Her er det Niels-Ove og Poul, der sørger for, at planterne overlever sommervarmen.
25. JUNI 2018 Den fine gamle veteran-Ferguson trængte til en ny kobling, og så hidkalder vi en af Medicinhavernes gode venner, veterantraktor-entusiasten Arne Egelund, og så klarer han det.

25. JUNI 2018 Arbejdet med at etablere toilet i den gamle ladebygning skrider planmæssigt frem.
19. JUNI 2018 25-30 gæster fik en helt særlig rundvisning af en hvid engel (Gitte Dalskov, næste billede) og en heks (Helle Ravn, billedet herover), der i anledning af den kommende sankthansaften fortalte om nogle af de planter, som hekse har brugt gennem tiden for at flyve til Bloksbjerg. Den hvide engel fortalte til gengæld om de samme planters gode medicinske egenskaber. 
19. JUNI 2018 Den hvide engel (Gitte Dalskov, billedet) var sammen med heksen (Medicinhavernes formand Helle Ravn, billedet ovenover) guide på en helt særlig rundvisning inspireret af den kommende sankthansaften. 

19. JUNI 2018 Bent og Jens Jakob planter en gunnera, men jorden er på grund af tørken som beton, så de er kommet på stenhårdt arbejde.

19. JUNI 2018 Siden Jerry blev frivillig i Medicinhaverne, er der kommet styr på havegangene. De bliver luget grundigt, og der bliver kantet af, så de holder målene på 2,5 meter.

19. JUNI 2018 Buskdamen Benta sørger for, at ribsene i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring får net på, så der kan laves ribsgele, som bliver solgt i planteboden.

19. JUNI 2018 Gunvor og Margit klipper roser og gedeblad i Haven for åndedræt og kredsløb.

19. JUNI 2018 Gitte tjekker kostumet forud for aftenens særrundvisning: “En engel og en heks i Medicinhaverne”.
12.JUNI 2018 Så er der snart også en dør ind til det nye toilet, som er ved at blive indrettet i den gamle lade. Det vil blive tilgængeligt for alle trængende, der lægger vejen forbi, bl.a. frivillige i havegruppen, gæster i haverne og vandrere på Øhavsstien, og det bliver indrettet så også handicappede kan bruge det.
12. JUNI 2018 Toiletbyggeriet skrider planmæssigt frem.
5. JUNI 2018 Pause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

5. JUNI 2018. Det var ikke kun planterne, der trængte til vand i dag i sommervarmen. Her er det de frivillige i Haven for åndedræt og kredsløb, der tager en vandpause.

5. juni 2018 Der blev vandet overalt rundt i haverne. Her er det Annie, der vander i Haven for urin- og kønsveje.

5. JUNI 2018 Jann kæmper for at holder liv i den buksbomhæk, der blev plantet rundt om Haven for infektioner og immunsystem, som vil blive færdiganlagt i løbet af efteråret 2018.
5. JUNI 2018 Den voldsomme varme holder heldigvis ikke besøgende fra at komme i Medicinhaverne. 29. MAJ 2018 Jørn og Bent skifter standere på de to “velkomstflagstænger” ved indgangen til Medicinhaverne.
29. MAJ 2018 Med 15 nye medlemmer af havegruppen er der heldigvis brug for flere haveredskaber og trillebøre, så Stig har været på storindkøb hos XL-BYG, Rudkøbing.
29. MAJ 2018 Johnny (i gravemaskinen) og Poul fra Tullebølle VVS gravede i dag ud til kloakledning i forbindelse med etablering af toilet i ladebygningen. Ingen længe bliver der savet hul til en dør til toillet i ladens østlige gavl. Toilettet, der i øvrigt er et handicaptoilet, vil kunne bruges af alle, der kommer forbi – altså også gæster i haverne og vandrere på Øhavsstien.
26. MAJ 2018 Som noget nyt havde Medicinhaverne på det årlige plantemarked salg af ”Langelandsk kulturarv”, bestående af podede frugttræer af gamle langelandske æblesorter og potter med ”Tranekær-rosen”. Og som det fremgår af billedet gik det hele som varmt brød. Efter kun en time var der udsolgt. Peder Lollesgaard fortæller her interesserede om de forskellige gamle langelandske æblesorter.
26. MAJ 2018 Gæster på Medicinhavernes årlige plantemarked blev godt modtaget og orienteret om dagens program af Nanna, Kirsten og Lily.
26. MAJ 2018 Medicinhavernes plantemarked blev igen i år en succes med hele 550 gæster mod 400 året før. Der var flere nye aktiviteter i år. Bl.a. deltog 15 børn i en konkurrence om at finde havenisser gemt blandt havernes planter, og der var  en konkurrence om to flasker af Grevindens Kirsebærvin blandt nye medlemmer, som meldte sig ind på dagen. Endelig var der rundvisning ved Jann Poulsen. Der var i alt 550 besøgende. I 2017 var der omkring 400, så det var en flot fremgang. Som noget nyt havde Medicinhaverne salg af ”Langelandsk kulturarv”, det ville sige podede frugttræer af gamle langelandske æblesorter og potter med ”Tranekær-rosen”.
16. MAJ 2018 Arbejdet med at indrette et længe ønsket toilet i den gamle ladebygning gik i gang i dag. Her er det Johnny Madsen fra Tullebølle VVS og Blik A/S, der saver hul i gulvet til rørføringen. Toiletbyggeriet er blevet muligt takket være de 30.000 kr. fra Fyns Amts Avis’ Initiativpris, som havegruppen modtog i 2017, samt 100.000 kr. fra Langeland Kommunes udviklingspulje.
16. MAJ 2018 Arbejdet med at anlægge Haven for infektioner og immunsystem, det femte haveanlæg i Medicinhaverne, kom i dag lidt videre, da Fussy med det borgerlige navn Aksel Rasmussen fra entreprenørfirmaet Arthur Pedersen A/S fik jævnet sand- og kompostbunkerne i haven ud. Det er planen at harve jorden nogle gange i løbet af sommeren, så vi får bugt med det meste ukrudt. Og hvis økonomien ellers er til det, vil haven blive færdiggjort i løbet af efteråret.
15. MAJ 2018 Jens Jakob, Jørn og Ole J. kører kompost på området mellem dammen og rækværket, hvor der skal plantes Liden singrøn.
15.MAJ 2018 Jann og Jens Jakob planter Liden singrøn (Vinca minor) rundt om dammen. Den egner sig godt som bunddække og kan forhåbentlig holde ukrudtet på afstand.
15. MAJ 2018 Alle i havegruppen har fået veste med rygmærke. Her forfra 🙂
15.MAJ 2018 – og bagfra 🙂
8. MAJ 2018 Denne samling grønne frøer nød i dag livet og det gode vejr på en kæmpedyne af trådalger i opsamlingsdammen nedenfor Haven for urin- og kønsveje.
5. MAJ 2018 Medicinhaverne – i år ved Dorte, Gitte, Kirsten og Nanna – deltog for femte år i træk i Haveselskabets havemarked på Hvidkilde Gods ved Svendborg for at reklamere for Medicinhavernes eget plantemarked, der i år holdes lørdag 26. maj fra kl. 11-15. Her er gratis at få en bod, og det er gratis at deltage i plantemarkedet, og der er ovenikøbet gratis adgang til haverne i de timer, plantemarkedet er åbent. Hvis du – eller nogen du kender – er interesseret i at sælge planter eller andre haverelaterede ting så kontakt venligt Kirsten på 29 82 31 33 eller på mail kirsten62@sydfynsmail.dk
1. MAJ 2018 Jerry, der er pensioneret kirkegårdsgartner og ny i flokken af frivillige, har kastet sig ud i et arbejdskrævende projekt, nemlig at sætte skik på de 2,5 meter brede havegange mellem de foreløbig fem haveanlæg. Der bliver kantet af og luget ukrudt. Og man kan sandelig se, hvor langt, han er kommet. Det bliver så flot.

 

1. maj 2018 Mogens slog græsset for første gang i år. Selv om kalenderen siger, at der nu kun er en måned til sommer, bød dagen på regn, blæst og SYV grader.

26. APRIL 2018 Når man ikke bliver færdig med det, man har gang i om tirsdagen, så må man jo tage en ekstra dag. Det var i hvert fald, hvad Jørgen, Ole J. og Jann gjorde i dag. Og man skal ikke lade sig narre af de hvide skyer og den blå himmel. 10 minutter senere var himlen mørkegrå, og skyerne hældte lige rigeligt med vand ud over de flittige frivillige, men færdige med at lægge fliser under plantesalgsbordet dét blev de.

24. APRIL 2018 Hvor bliver vandet i opsamlingsdammen mon af? Vi arbejder ihærdigt for at finde ud af, hvorfor vandstanden ind imellem er meget lav i opsamlingsdammen neden for Haven for urin- og kønsveje.

24. APRIL 2018 Planteinteresserede gæster fra hele landet fik i dag en guidet rundtur i Medicinhaverne.
24.  APRIL 2018 Der er endelig ved at komme lidt farve på planterne i haverne. Her er det påskeliljerne i Haven for nervesystem og bevægeapparat, der lyser op.

17. APRIL 2018 Her er beviset på, at det har været et MEGET koldt forår. Sølle tre graders varme er der i jorden, og det er dermed for tidligt at så. Vi må væbne os med tålmodighed og vente til jordtemperaturen er omkring 10 grader.
17. APRIL 2018 Så er der skilte til den nyeste have, Haven for nervesystem og bevægeapparat.
10. APRIL 2018 Ole D. og Gitte sorterer skilte. Hele 172 nye skilte er der lavet i vinterens løb.
8. APRIL 2018 I dag fylder Medicinhaverne 10 år. Det blev fejret med kaffe, rundstykker og kafe. Humble Bageri havde lavet den flotte og meget lækre jubilæumskage.
8. APRIL 2018 Havegruppen havde inviteret ægtefæller og tidligere og nuværende bestyrelsesmedlemmer med til jubilæums-kaffe-kage i den gamle lade. I midten med blå striktrøje, formand Helle Ravn.
8. APRIL 2018 Jann, Gitte, Aage og Peder var blandt de 44, der var med til at fejre Medicinhaverne 10 års jubilæum.
8. APRIL 2018 Gitte og Povl Erik tager hul på den lækre jubilæumslagkage.
7. APRIL 2018 Det årlige beskærekursus blev et tilløbsstykke med 45 deltagere. Underviser var som tidligere år Jann Poulsen. Han ses midt i billedet i en rød/hvid jakke.
3. APRIL 2018 Ille er ny i havegruppen og har påtaget sig som sin første opgave at vaske vintersnavs af alle skilte i Medicinhaverne og rette op på blæstens hærgen, så alle skilte er rene og står ret op og ned. Uden at kunne fortælle nøjagtig, hvor mange skilte vi har, så er det uden overdrivelse en kæmpeopgave. Alene i år har vi fået lavet 172 nye skilte.
3. APRIL 2018 Så har havegruppen anskaffet en ny, gammel traktor – her med Ole J. bag rattet. Vi har købt den gamle McCormick-veterantraktor, som vi tidligere lejede, nu er den blot blevet udstyret med styrtbøjle. Der er rigeligt arbejde til de to veterantraktorer, og to havetraktorer, som vi nu råder over.
3 APRIL 2018 Liselotte er nyt medlem af havegruppen, og så er det godt at have en kollega, der har beskæftiget sig med haver og planter hele sit professionelle arbejdsliv, og Jann deler heldigvis gavmildt ud af sin enorme viden. Her er de to på havearbejde i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
3. APRIL 2018 Selv om årets første arbejdsdag i haverne er tre uger senere i år end i 2017, så var der både brug for regntøj og varmt tøj, som det ses på billedet af Bjarne, der klipper roser ned i Haven for urin- og kønsveje.
3. APRIL 2018 Endelig forsvandt sneen og frosten, og havegruppen kunne mødes til årets første arbejdsdag i haverne. Dagen blev indledt med kaffe og kage og velkomst til nye medlemmer. Og der er rekordtilmelding af nye havegruppemedlemmer i år. I alt 12 har meldt sig. Og der er god brug for alle. For er der økonomi til det, går vi i løbet af året i gang med at anlægge det femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem med undertemaet Hildegard af Bingens have.
27. MARTS 2018 Der kommer mange tyske turister i Medicinhaverne. Derfor har vi også en folder på tysk, og hjemmesiden er oversat til tysk, og i dag fik vi så sat et stort pylonskilt med tysk tekst op lige inden for de hvide indgangslåger, så Herzlich Willkommen til vores tyske gæster.
27. MARTS Kaj og Stig og bygger en bænk i Haven for Nervesystem og bevægeapparat, så man kan sidde og holde øje med de grønne frøer og lytte til vandfaldets rislen.
27. MARTS 2018 Grethe og Birthe gør de første planter klar til salg i Medicinhavernes lille plantebod.
27. MARTS 2018 Annie og Ole J. i gang med den store forårsoprydning i Medicinhavernes gamle lade.
23. MARTS 2018 Så slap frosten endelig sit tag i Langeland og kalkearbejdet i laden kunne begynde. Her er det Flemming og Povl Erik, der svinger kalkkostene.
20. MARTS 2018 Bent, Aage og Jann potter æbletræer – både gamle langelandske sorter, bl.a. det populære Mathilde-æble, og moderne, velkendte sorter. Æbletræerne kan købes, når Medicinhaverne afvikler sit årlige plantemarked, i år lørdag den 26. maj.
18. MARTS 2018 Jann, Aage Peder underviser traditionen tro i podning af frugttræer. 34 mødte frem selv om denne lørdag bød på snestorm. Der blev især podet æbletræer, både gamle langelandske sorter og nyere og mere kendte. Men nogle af deltagerne havde selv forskellige grundstammer eller podekviste med, så der blev også lavet pærer- blomme- kvæde og mispeltræer.

8. MARTS 2018. Sådan ser et bestyrelsesmøde ud i Medicinhaverne. Fra venstre formand Helle Ravn, Jann Poulsen, Kirsten Jørgensen, næstformand Christian Ahlefeldt-Laurvig og kasserer Ole F. Jacobsen. To bestyrelsesmedlemmer, Stig Joensen og Jørgen Fischer var på ferie, og suppleant og sekretær Lene Anker stod bag kameraet.

13. MARTS 2018 Vi har fået specialfremstillet redskabsophæng, som nu næsten er klar til at blive taget i brug. Fra venstre ses Ole J., Povl Erik og Bent.

13. MARTS 2018 Grethe – nr. to fra venstre – stod tidligt op og bagte snegle og lavede kaffe, som hun kørte ud og overraskede sine havekolleger med. Det var populært.
13. MARTS 2018 Ole D, Jann og Peder på inspektion i haverne, hvor der stadig ligger meget sne.
13. MARTS 2018 Endelig en dag uden frostvejr, så Flemming kunne komme til at mure et hul til i ladevæggen.
6. MARTS 2018 På trods af masser af sne så er foråret altså på vej.
6. MARTS 2018 Gruppen, der er igang med at renovere laden, holder kaffepause i den lille hvide hytte, som Velux Fonden har sponsoreret.
3. MARTS 2018 Haven for nervesystem og bevægeapparat.
3. MARTS 2018 Velkommen til Medicinhaverne, Nordeuropas største medicinhave.
3. MARTS 2018 Lige da det ifølge kalenderen skulle være forår, blev det for alvor vinter med masser af sne. Her er det vinstokkene i Haven for urin- og kønsveje, der er pakket ind i en halv meter sne.
20. FEBRUAR 2018 Havegruppen står til en flot udvidelse, og godt for det, for vi udvider jo også hele tiden Medicinhaverne, så der bliver mere og mere at lave. I dag kunne Gitte (t.v.) vise en flok interesserede rundt, inden de for alvor beslutter sig for, om de vil være en del af den frivillige, ulønnede gruppe, der driver og udvikler Medicinhaverne.
20. FEBRUAR 2018 Det er stadig for koldt at arbejde i haverne, men en lille gruppe er gået i gang med at renovere væggene i den gamle lade, der fungerer som frokoststue, maskin- og redskabsrum. Inden vi kunne tage fat med kost og spartel, skulle “Skibet”, der har været opbevaret i laden, dog bæres i sikkerhed. Det er planen, at kunstværket skal være en del af udstillingen i Tranekær Slotspark/Tickon.
2. FEBRUAR 2018 I forbindelse med uddelingen af Fyns Amts Avis Initiativpris 2018 havde avisen inviteret læserne på rundvisning i Medicinhaverne, der sidste år modtog den eftertragtede pris. 40 tog imod tilbuddet. Her er det Jann Poulsen (med røde halstørklæde), der viser en gruppe rundt.
4. januar 2018 Gitte viser "slangen" af pilerødder frem.
4. JANUAR 2018 Man forstår bedre, hvorfor drænet i Haven for åndedræt og kredsløb ikke fungerede, når man ser den “slange” Gitte løfter op i. “Slangen” er lavet af pilerødder fra et piletræ tæt på drønrøret. Træet havde fuldstændig overtaget røret.

4. januar 2018 Opsamlingssøen er fyldt til randen.

4. JANUAR 2018 Fyldt til randen er vist det rette udtryk for den nederste sø, hvorfra vandet pumpes tilbage til den øverste sø i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Der er dog lukket for strømmen vinteren over, så nu må regnen godt holde en pause – hvis ikke der skal blive oversvømmelse.
19. DECEMBER 2017 Også i december er der noget at se i Medicinhaverne. Her er Helle, Birthe, Annie, Nanna, Gunvor og Gitte – alle fra havegruppen – på rundtur for at se, om alt ser fint ud. Det gør det 🙂
7. december 2017 Taget på den gamle lade sikres. 7. DECEMBER 2017 Det er ingen hemmelighed, at den gamle lade, der fungerer som havegruppens frokoststue, maskinhus og redskabsrum, trænger til en kærlig hånd. På det seneste er der udført tømrerarbejde på tagkonstruktionen, et arbejde, der sikrer, at laden bliver stående, selv om en strid vinterstorm skulle lægge vejen forbi Tranekær. På billedet ses Mads fra tømrerfirmaet JTS, der har udført arbejdet med vindafstivning af laden.
6. december 2017: Ole J. højtryksrenser plæneklipperne. 6. DECEMBER 2017 Græsset er slået for sidste gang i 2017, så nu skal plæneklipperne lige have en tur med højtryksrenseren, og Ole J. har fundet endnu en måde at anvende Ferguson-traktorens skovl på 🙂
6. december 2017: Plantebordet i laden.6. DECEMBER 2017 De mest kuldskære planter fra haverne står nu i laden på et plantebord, der kan opvarmes, hvis det bliver rigtig koldt. Fra oven varmer et plantelys, bobleplasten skærmer for den værste kulde, og vandet befinder sig inden for rækkevidde. Hvad mere kan sarte planter ønske sig?
WEB-Arne-Egelund-gør-klar-til-at-lukke-vandet-af-for-vinteren-05.12.20175. DECEMBER 2017 Arne er en god ven af Medicinhaverne, og han giver gerne en hånd med, hvis der er brug for specialviden. Her tjekker han, at alt er vel med vandforsyningen, inden vi om få dage lukker af for vandet vinteren over.
WEB-Julefrokost-til-hjemmesiden-21.11.201721. NOVEMBER 2017 Det er ikke mange, der har en stue, der kan rumme 32 spisende gæster. Det har Niels-Ove, og igen i år lagde han hjem til den traditionsrige julefrokost i Medicinhavernes havegruppe. Skal du med næste år, så se her hvordan du bliver medlem af havegruppen.
Burmesere-i-Medicinhaverne20.11.201720. NOVEMBER 2017 Så har Medicinhaverne også prøvet at have gæster fra Myanmar. Tun Nay Win og Sai Hso Awn Mine, begge politikere i deres hjemland, er på besøg i Danmark i forbindelse med et tværdemokratisk samarbejde, som Socialdemokratiet er en del af på globalt plan. På billedet kigger Tun Nay Win nærmere på misteltenen, der vokser på et aromaæbletræ i Haven for åndedræt og kredsløb. Gæsterne blev vist rundt af Medicinhavernes formand Helle Ravn og Jesper Ansbæk, der er medlem af havegruppen.
WEB-Haveredskaberne-renses-og-olieres-14.11.201714. NOVEMBER 2017 Årets sidste arbejdsdag blev bl.a. brugt på at rense og oliere haveredskaber. Det er – indrømmet – nok ikke mange af os, der får gjort det med vores egne haveredskaber derhjemme, men når man er mange, så er det pludselig en hyggelig opgave, og når man så ved, at dagen slutter af med Birthes fremragende æblekage, så går arbejdet som en leg 🙂
WEB2-Kaj-og-Jann-kører-havemøbler-ind-14.11201714. NOVEMBER 2017 På årets sidste arbejdsdag kørte Kaj og Jann havemøblerne ind i laden, hvor der heldigvis er der god plads. Vi har nemlig i årets løb fået foræret flere sæt havemøbler samt et bordbænkesæt. Og det er vi – og ikke mindst vores gæster – meget glade for.
7. NOVEMBER 2017 Hønen her kommer troligt på besøg hver tirsdag, når havegruppen er på arbejde. Først var den en del af en flok på tre, så var der to, og nu er der så denne her tilbage. Vi krydser fingre for, at den finder hjem, inden det for alvor bliver vinter – og inden ræven får øje på den.
WEB-Margit,-Lilly-og-Gunvor7. NOVEMBER 2017 Margit og Lilly benytter en af årets sidste arbejdsdage til at køre kompost ud i Haven for åndedræt og kredsløb. I baggrunden ses Gunvor.
WEB-Gudde-pakker-Gotu-Kola'en-godt-ind-07.11.20177. NOVEMBER 2017 Den første nattefrost har aflagt besøg, så nu er det tid til at dække de vintersarte planter med gran. Her er det Gudde, der lægger gran på Gotu Kola-planten (Centella asiatica) i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Udtræk af bladene er meget brugt i indisk medicin til at styrke hukommelsen og koncentrationsevnen.
Så er der kaffepause.31. OKTOBER 2017 Hele havegruppen minus Grethe (i blå jakke med ryggen til) var i sving for at få de flotte buksbomplanter i jorden i Haven for infektioner og immunsystem. Grethe blev til gengæld dagens helt, da hun besluttede sig for at køre til Bager Stæhr i Tullebølle og rydde butikken for wienerbrød. Tilbage i Medicinhaverne fyldte Grethe en trillebør og serverede kaffe og wienerbrød for sine  kolleger i havegruppen. Det var et meget populært initiativ.
Grethe serverer kaffe og wienerbrød i trillebøren. 31. OKTOBER 2017 Grethe (t.v.) serverede også kaffe og wienerbrød for Benta, Nanna, Gudde og Bjarne, der arbejdede i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Jens Jakob, Jørgen, Kaj og Bente klar til at plante buksbomhæk i Haven for infektioner og immunsystem.31. OKTOBER 2017 Jens Jakob, Jørgen, Kaj og Bente holder taktikmøde, inden der skal plantes buksbombæk.
WEB-Jørgen-Andersen,-Magtenbølle,-og-Jann-læsser-290-buxbomplanter-af-27.10.2017---redigeret-og-lysnet27. OKTOBER 2017 300 ca. 80 cm højre buksbomplanter fylder en hel del – eller ret præcist tre lastbiler. Her er Jørgen Andersen, (t.v.) Magtenbølle Planteskole ankommet med det første læs flotte planter, som skal blive til hæk omkring det nye haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem, som havegruppen netop har taget hul på. Til højre ses Jann, der nu kan se det femte haveanlæg tage form. Jann er havearkitekt, og det er ham, der har tegnet alle haverne.
24. OKTOBER 2017 Kaj, Ole J. og Jørgen udbedrede i dag de værste skader efter den store, tunge dumper, som forleden transporterede grus og kompost op til den næste have, der skal anlægges, Haven for infektioner og immunsystem. På grund af al den regn, der er faldet, omdannede dumperen indgangsalleen op mod Medicinhaverne til to mudrede hjulspor. Men den opgave klarede den lille Ferguson 35 med frontlæsser og dens tre hårdtarbejdende assistenter i fin stil.
Super-Bente-17.10.2017 17. OKTOBER 2017 Det kræver sin kvinde at tynde ud i de efterhånden mange bronzefennikelplanter i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Og det kræver også en ordentlig greb. Bronzefennikel har nemlig meget lange rødder. Men Bente er en sej kvinde, så op kom bronzefennikelen – og ud kom greben, for den var ikke meget værd, da Bente var færdig med udtyndingen.
Jørgen Nielsen fræser området, hvor der skal plantes buksbomhæk i Haven for infektioner og immunforsvar.10. OKTOBER 2017 Sådan ser begyndelsen på en ny have ud. Som tidligere fortalt er der kørt godt 100 tons sand og kompost op på det areal, hvor Haven for infektioner og immunsystem skal anlægges. Tak til Jørgen Nielsen for at dukke op med superfræseren og fræse det område, hvor der inden længe skal plantes buksbomhæk.
4. oktober 2017. Dumperen kørte fast på vej med grus og kompost til Haven for infektioner og immunforsvar og måtte have et skub af gravemaskinen. 4. OKTOBER 2017 Arbejdet med det næste haveanlæg, Haven for infektioner og immunforsvar, er gået i gang. Første skridt er jordforbedring, men dumperen der i dag skulle køre godt 100 tons sand og kompostjord op i haven, kom på hårdt arbejde, da regnen begyndte at sile ned, og jorden blev blød som smør. Sidst på eftermiddagen måtte dumperen derfor have gravemaskinen til at skubbe bagpå, inden det lykkedes den at forcere det ret skrånende terræn i Medicinhaverne. Haven for infektioner og immunforsvar bliver det sydligste anlæg i Medicinhaverne og det højestbeliggende.

2. oktober 2017. Ole J kører slotsgrus på stierne i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

2. OKTOBER 2017 Ole J. kører slotsgrus på gangene i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Med tiden skal vi have den nuværende grusbelægning udskiftet med slotsgrus på alle stier.

2. oktober 2017. Tre farverige ænder har slået sig ned i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

2. OKTOBER 2017 Rip, Rap og Rup er flyttet ind i søen i Haven for nervesystem og bevægeapparat 🙂
26. september 2017 Povl Erik, Annie og Niels Ove klipper Tranekærrosen ned.26. SEPTEMBER 2017 Povl Erik, Annie og Niels-Ove klipper den rodægte Tranekær-rose ned i Haven for urin- og kønsveje.

26. september 2017 Ole J., Jørgen og Bent har lagt fliser under bord-bænkesættet.

26. SEPTEMBER 2017 Ole J., Jørgen og Bent har lagt fliser under det ene bord-bænkesæt ved hytten, så det ikke skal flyttes hver gang, der bliver slået græs. Næste tirsdag går de igang med mere fliselægning, så også det fine bord-bænkesæt, Medicinhaverne fik doneret af Tove Dølby, kan komme til at stå på flisebelægning.
19. september 2017 Ole D. og Jann sætter Haven for infektioner og immunsystem af.19. SEPTEMBER 2017 Ole og Jann satte i dag det femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem, af. Det vil sige, at de markerede havens omkreds og centrum. Det er planen i første omgang at plante en buksbomhæk omkring haven. Derefter går arbejdet med at søge penge til selve etableringen af haven i gang. I centrum af haven – ved pinden, som Jann sidder ved – skal der være et springvand. Havens undertema er Hildegard af Bingens Have.
18. september 2017 Kaffepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 18.09.2017 Hvad gør man, når ukrudtet er ved at tage modet fra en? Så sender man en mail til vennerne i havegruppen, og fluks møder 13 op for at hjælpe med at tage livet af alle de planter, der ikke er velkomne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Lokkemidlet var kaffe og kage. Når man dertil lægger solskin og forrygende septembervejr, så kan sådan en helt almindelig mandag lige pludselig blive rigtig hyggelig.
12. september 2017 Bjarne Bay Jacobsen, Fynske Bank, Rudkøbing, overrækker havegruppen en check på 50.000 kr.12. SEPTEMBER 2017 Det var en glad havegruppe, der i dag fik besøg af filialbestyrer Bjarne Bay Jacobsen fra Fynske Banks Rudkøbing-afdeling. Bjarne medbragte nemlig en check på 50.000 kr. Fynske Bank Fonden er en af Medicinhavernes mest trofaste sponsorer, og det er vi umådeligt glade og taknemmelige for.
5. september 2017: Bent reparerer havegange efter voldsomt regnskyl.5. SEPTEMBER 2017 Efter flere skybrud over Tranekær må Bent atter igang med at reparere stier. Problemet er heldigvis ikke så stort, efter at vi har installeret flere aquadræn på de mest udsatte steder i stierne.
3. september 2017: Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig indvier Haven for nervesystem og bevægeapparat. 3. SEPTEMBER 2017 Flot solskinsvejr og glade gæster. Hvad mere kan man ønske sig, når man officielt indvier en ny have. Det var (med ryggen til i lyseblå skjorte) grev Christian Ahlefeldt-Laurvig, der førte havesaksen og klippede guirlanden over og dermed indviede Haven for nervesystem og bevægeapparat. Der var taler af både formanden Helle Ravn (med ryggen til i hvid kjole) og Christian Ahlefeldt, der begge fremhævede havegruppens store indsats. Det var – som traditionen foreskriver – Gunvor Rosell (til venstre i rødt) – der overrakte grev Christian havesaksen. Både Gunvor, saks og rød silkepude har været i brug hver gang en ny have blev indviet – første gang 16. september 2010, hvor Haven for åndedræt og kredsløb blev åbnet officielt af Langelands borgmester Bjarne Nielsen.
3. september 2017: Indvielse af Haven for nervesystem og bevægeapparat.3. SEPTEMBER 2017 De mange gæster, der deltog i indvielsen af Haven for nervesystem og bevægeapparat, blev budt på vandmelon, rabarberlikør, kirsebærlikør, græsk bjergte og vandmyntegele på små ristede brødstykker.
Grethe beskærer havtorn og "plukker" samtidig de små lækre orange bær.29. AUGUST 2017 De små orange bær på havtornebusken er meget populære, men de er vanskelige at plukke, fordi planten – som navnet antyder – er forsynet med torne. Det problem har Grethe løst. Hun beskærer planterne og kan så stå ved et bord og “plukke” de lækre bær, som hun laver til en delikat marmelade, som bliver solgt i Medicinhaverne lille plantebod.
Haven for nervesystem og bevægeapparat indvies officielt søndag 3. september 2017.29. AUGUST 2017 Alle gode kræfter blev kastet ind for at klargøre Haven for nervesystem og bevægeapparat til den officielle indvielse søndag 3. september kl. 14. Midt i billedet ses haveartikekt Jann Poulsen, der har tegnet og tilrettelagt hele det 3,2 ha store areal, som Medicinhaverne råder over.

Bent (til venstre) og Ole J. færdiggør den nye kompostbeholder.

29. AUGUST 2017 Denne tirsdag endte med at blive en af kun 12 sommerdage i Danmark i 2017. Det blev til gengæld også en utrolig flot dag, hvor (f.v.) Bent og Ole J. færdiggjorde den nye kompostbeholder.
24. august 2017: Besøg af Lolland Falster og Langelands købstæders Brandsocietets Fond. 24. AUGUST 2017 Fra venstre Medicinhavernes formand, Helle Ravn, der byder bestyrelsen for Lolland Falster og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond velkommen til Medicinhaverne med en hjemmelavet ginko biloba-snaps. Fonden har i flere omgang ydet støtte til Medicinhaverne. Vil du også lave din egen ginko biloba-snaps, så kan du finde opskriften her. Og vil du vide mere om ginko biloba-træet så klik her.
Birthe plukker havtorn.22. AUGUST 2017 Birthe plukker havtorn, så inden længe er der lækker havtornmarmelade til salg i planteboden i alleen op mod indgangslågerne.
Poul Erik og Annie arbejder i Haven for urin- og kønsveje. 22. AUGUST 2017 Povl Erik og Annie arbejder i Haven for urin- og kønsveje.
Peder og Aage okulerer æbletræer.22. AUGUST 2017 Peder og Aage okulerer æbletræer.

Havegruppen på rundvisning i Landbohøjskolens Have.

17. AUGUST 2017 Havegruppens årlige sommerudflugt gik i dag til hovedstadsområdet. Her er gruppen på rundvisning i Landbohøjskolens have. Samme dag besøgte havegruppen Pometet i Høje Tåstrup og Valbyparken.
Jens Jakob luger omkring det nye vandløb.15. AUGUST 2017 Jens Jakob på knæ for at fjerne ukrudt langs det nye vandløb – og se lige det flotte resultat.
Gæster fra Middelalderhaven i Stege.15. AUGUST 2017 17 medlemmer af havelauget fra Foreningen Historiske Planter, der driver Middelalderhaven i Stege, kom i dag på besøg i Medicinhaverne. Der blev snakket planter og erfaringer og udvekslet masser af tanker og ideer.
Medicinhavernes Ferguson 35 uden venstre forhjul.08. AUGUST 2017 Ole – midt i billedet – fik i dag lidt af et chok, da Medicinhavernes nyrestaurerede veterantraktor midt under græsklipningen pludselig tabte venstre forhjul. Mandag var den i et par timer uden opsyn parkeret ved indgangen til Medicinhaverne, og nogen har her løsnet alle møtrikkerne i venstre forhjul. Ingen – heller ikke traktoren – kom heldigvis til skade.
En gruppe bestående af fra venstre Gerd, Ole D., Nanna, Gitte, Jann og Annie vil fremover holde styr på planterne.08. AUGUST 2017 Gruppen på billedet skal fremover sikre, at der er fuldstændig styr på alle planter i Medicinhaverne. Fra venstre er det Gerd, der repræsenterer Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, Ole Due, der sørger for, at alle oplysninger om flytning af planter, nye planter, udgående planter bliver opdateret i en database samt på Medicinhavernes hjemmeside, Nanna fra Haven for nervesystem og bevægeapparat, Gitte fra Haven for åndedræt og kredsløb, Jann Poulsen, der repræsenterer arboretet, og Annie Steen Andersen fra Haven for urin- og kønsveje.
Flemming befrier træerne i arboretet for ukrudt. 08. AUGUST 2017 Flemming har sat sig for at befri alle træer og buske i arboretet for ukrudt i en diameter på en meter rundt om stammen. Og da vi har 130 træer samt forskellige buske alene i arboretet, bliver han ikke arbejdsløs lige med det samme.

Hans og hans hun Teis.

01. AUGUST Hund ingen hindring 🙂 Teis er en hund efter godt selskab, så han vil gerne med sin ejer Hans  på arbejde i Medicinhaverne – her i Haven for åndedræt og kredsløb.
Vi har mange gæster i haven.1. AUGUST 2017 Vi har mange gæster i haverne i år. I juli har vi flere gange slået publikumsrekorden. I uge 30 havde vi godt 500 betalende gæster. Hertil kommer, at alle medlemmer og deres husstand har gratis adgang, og det samme har børn og unge under 18 år.

Ole J., Nanna og Jann i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

1. AUGUST 2017 Ole J., Nanna og Jann planter vandplanter i søen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Niels Ove, Poul og Ole D. planter vandplanter i det nye vandløb.1. AUGUST 2017 Niels-Ove, Poul og Ole D. planter vandplanter i vandløbet i Haven for urin- og kønsveje.
Peder og Gerd beskærer abrikostræer i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 18.JULI 2017 Peder og Gerd beskærer abrikos i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Ole J. og Jens samler et nyt bord-bænkesæt, vi har fået foræret. 18. JULI 2017 Fra venstre: Ole og Jens samler et bord-bænke-sæt, som vi har fået foræret af Tove, som trofast har støttet Medicinhaverne gennem årene. Det er vi meget glade for.
Elisabeth, Margit og Hans arbejder i Haven for åndedræt og kredsløb. 11. JULI 2017 Fra venstre: Elisabeth, Margit og Hans tynder ud i violroden i Haven for åndedræt og kredsløb.
Familien Blak fra Vestjylland på besøg i Medicinhaverne. 11. JULI 2017 Juli er feriemåned, og det betyder heldigvis mange gæster i Medicinhaverne. Her er det familien Blak fra Vestjylland, der er rundt og kigge på medicinplanter.
Brobyggerne Jørgen, Ole J. og Jann planlægger ny bro. 11. JULI 2017 Fra venstre: Jørgen, Ole og Jann er i gang med planlægningen af den bro, der skal krydse vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje.
Nu med køleskab :-)6. JULI 2017 Først fik vi strøm, så en kaffemaskine, så en kaffemaskine mere og nu et køleskab. Det ender da nok med et samtalekøkken 🙂
Ingefær i Haven for urin- og kønsveje.27. JUNI 2017 Vi gør meget for at gøre livet så let og behageligt for planterne i Medicinhaverne som muligt, men flere af vores planter hører hjemme i meget varmere omgivelser, end vi kan tilbyde dem. Denne ingefærplante bryder sig f.eks. ikke om det danske blæsevejr, så den har fået sin helt egen skærm til beskyttelse af vinden. Forhåbentlig kvitterer den med lidt mere livsmod.
Guldvalmuer i fuldt flot i Haven for urin- og kønsveje. 27. JUNI 2017 Der er meget smukt i Medicinhaverne nu, hvor alting blomstrer. Her er det guldvalmue og røllike i Haven for urin- og kønsveje.
Vandløbet i Haven for urin- og kønsveje.19. JUNI 2017 I dag blev pumpen i den nye opsamlingsdam justeret og vandløbet færdiggjort.
19. juni 2017 Tranekær-rosen blomstrer i disse dage.19. JUNI 2017 Tranekær-rosen står i fuldt flor i disse dage i Haven for urin- og kønsveje. Det er et fantastisk syn, og duften er himmelsk.
WEB-Vandfaldet-08.068. JUNI 2017 Så er der vand i vandfaldet i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Dejlig rislende lyd.
WEB-Alle-mand-ved-pumpen-08.068. JUNI 2017 Alle mand ved pumpen – fra venstre er det Kaj, Bent og Jann fra havegruppen og Fritz og Bent fra Junckerhaven – i det øjeblik, Bent tænder for pumpen. Det virker – selvfølgelig 🙂
WEB-Kim-og-Bent-(Junckerhaven)-med-pumpen-08.06
8. JUNI 2017 Kim fra havegruppen (t.v.) og Bent fra Junckerhaven gør klar til at installere pumpen, der skal pumpe vandet fra opsamlingsdammen retur til Haven for nervesystem og bevægeapparat.
6. juni 2017 Nannas bil fyldt med hele 130 planter til Haven for nervesystem og bevægeapparat. 6. juni 2017 Nannas bil fyldt med 130 planter til Haven for nervesystem og bevægeapparat. Alle blev plantet i dag, og haven er nu fuldt tilplantet.
6. juni 2017 Bent fra Junckerhaven svejser gummidug i det kommende vandløb. 6. JUNI 2017 Bent fra Junckerhaven svejser gummidug.
Fritz (på knæ), Bent (med skovl) og Bjarne (med trillebør) knokler med vandløbet. 6. JUNI 2017 Arbejdet med vandløbet fortsatte i dag og forventes afsluttet fredag 9. juni. Her er det Fritz (på knæ) fra Junckerhaven, Bent (med skovl) og Bjarne (med trillebør), der knokler.
31. MAJ 2017 Nogen skal jo tage slæbet 🙂 Her er det Medicinhavernes tidligere formand, Bjarne Møller Pedersen, der sørger for, at fiberdugen i den nye opsamlingsdam ikke flytter sig.
WEB-Dugen-foldes-ud-31.05.201731.MAJ 2017 Så er dugen i den nye opsamlingsdam neden for Haven for urin- og kønsveje næsten på plads.
WEB-Men-at-work-31.05.201731. MAJ 2017 Dagens arbejdshold: Fritz og Bent fra Junckerhaven (de to i grønt tøj) får hjælp af Kim og Bent (forrest) og Stig og Niels-Ove (bagest).
WEB Kim-kører-dumper-30.04.201730. MAJ 2017 Havegruppen består faktisk IKKE udelukkende af pensionister. En af de frivillige, der trækker godt ned på gennemsnitsalderen er KIm, der dagen igennem har kørt dumper med overskudsjord fra udgravningen af den nye opsamlingsdam.
WEB-2-Bent-og-Bente-ved-den-nye-dam-30.05.2017
30. MAJ 2017 Arbejdet med udgravning til vandløb og dam fortsætter de næste par dage med uformindsket styrke. Her er det Bent og Bente og en medarbejder fra Junckerhaven.
Bent-kører-dumper29. MAJ 2017 Man skal have mod på lidt af hvert for at være medlem af Medicinhavernes havegruppe. I dag lærte Bent noget helt nyt, nemlig at køre dumper.
Junckerhaven29. MAJ 2017 I dag kom så dagen, vi har ventet længe på: Tre mand fra firmaet Junckerhaven, der er specialister i vandanlæg i haver og parker, rykkede ind i Medicinhaverne for sammen med en gruppe frivillige at etablere et vandløb fra Haven for nervesystem og bevægeapparat til Haven for urin- og kønsveje. Med lidt held er arbejdet færdigt sidst på ugen.
WEB-Gunvor-28.05.201728. maj 2017 Der kom ikke mange dråber, da Medicinhaverne i dag holdt sit årlige plantemarked, men Gunvor, der er frivillig i haverne, var beredt, så paraplyen nåede lige at komme i brug.
WEB-Helle-Ravn-ved-kagebordet-28.05.201728. maj 2017 Plantemarked uden kaffe og kagebord det går ikke. Så der var selvfølgelig mulighed for at forsyne sig fra et righoldigt kagebord, da Medicinhaverne i dag holdt sit årlige plantemarked. Det femte af slagen i havernes historie.  Her er det formand Helle Ravn, der skærer kage ud.
Gerd potte rød havemælde til plantemarkedet23. MAJ 2017 Gerd potter rød havemælde til plantemarkedet på søndag (28. maj kl. 11-14) Gæsterne er begejstrede for vores røde havemælder, der da også pynter i enhver salat og i øvrigt også kan bruges lige som, man bruger spinat. Vi dyrker rød havemælde i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

WEB-Aage-final

23. MAJ 2017. Hip, Hip Hurra for Aage, som i dag fylder 91 år og havde kringle med til sine havegruppekolleger.
WEB-Træjuntaen-16.0516. MAJ 2017 “Træjuntaen” – Peder, Aage og Jann – på arbejde i silende regn for at tjekke, at alt nu trives.
Besøg-af-Uffe-Elbæk10. MAJ 2017 Der var kaffe og kage på bordet i Medicinhavernes hytte, da formanden for Alternativet, Uffe Elbæk, og partiets lokalformand på Langeland, Helle Munkholm Davidsen, samt lokale partimedlemmer besøgte Medicinhaverne for at høre om det kæmpestore frivillige arbejde, Medicinhavernes havegruppe gør. Senere på dagen besøgte selskabet den økologiske herregård Skovsgård.
Jann-og-Helle-modtager-planter-fra-Magtenbølle-9.-maj-20179. MAJ 2017 Formand Helle Ravn og havearkitekt Jann Poulsen tjekker, om det nu også er de rigtige planter, som vores faste planteleverandør, Magtenbølle Planteskole, afleverede i dag.
Hektisk-aktivitet-9.-maj-20179. MAJ 2017. Der var gang i rigtig mange ting i dag i haverne. Et hold hentede planter fra vinteropbevaring i drivhuset på Nordlangeland, nogle plantede hæk, andre kontrollerede nye planter, som Magtenbølle Planteskole kom for at aflevere i dag. Andre igen støbte rør ned til flagstænger. Og så blev der ellers sået og plantet til den store guldmedalje rundt om i haverne og arboretet. Og endelig gravede en entreprenør en ledning ned til el i haverne. Nå ja, så var der da også lige to slags kager til at slutte frokosten af med. Vi skulle nemlig både fejre en fødselsdag og den fine nye Ferguson 35s ankomst forleden. På billedet herover er der gang i støberiet.
2017-05-06_13-55-00_DMC-TZ8_256. MAJ 2017 Gitte (t.v.) fra Medicinhavernes havegruppe og Kirsten fra bestyrelsen deltog for fjerde år i træk i Haveselskabets havemarked på Hvidkilde Gods ved Svendborg for at reklamere for Medicinhaverne og vores eget plantemarked, der altid finder sted sidste søndag i maj. I år er det 28. maj fra kl. 11-14. Det er gratis at få en bod, og det er gratis at deltage i plantemarkedet, og der er ovenikøbet gratis adgang til haverne i de tre timer, plantemarkedet er åbent. Hvis du – eller nogen du kender – er interesseret i at sælge planter eller andre haverelaterede ting så kontakt venligt Kirsten på 29 82 31 33 eller på mail kirsten62@sydfynsmail.dk

WEB-Ferguson-35-før,-under-og-efter-6.-maj-2017

6. MAJ 2017. Her ovenover kan I se, hvordan en helt udslidt gammel Ferguson 35 går fra “lig til lækker” 🙂 Ole J. og Arne hentede den på Skanderborgkanten sidste efterår. Vinteren over brugte de ca. 200 timer på at skille den totalt ad, reparere og male. Nu skinner den gamle traktor igen i sine originale farver, som da den for mange år siden kørte af båndet på fabrikken i England, og motoren spinder som en mis.
NY-traktor4. MAJ 2017 Så kom Medicinhavernes nye traktor. En tip-top istandsat trecylindret Ferguson 35 med tilhørende grab, frontlæsser og harve. Den er købt og udlånt af manden i førersædet, Ole J., der også har brugt vinteren på at istandsætte den sammen med veterantraktorentusiasten Arne. Til højre ses Allan, der gerne giver traktorvennerne en hånd med, når der er brug for det.
Ole J. og Jens sætter de sidste metalkanter på plads i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 2. MAJ 2017 Arbejdet med at færdiggøre vores nyeste have, Haven for nervesystem og bevægeapparat, skrider fint frem. I dag satte Ole J. og Jens de sidste metalkanter i jorden. Der mangler stadig nogle planter, bl.a. vandplanter til vandløbet, men de kommer i løbet af foråret.
Den lille sø i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 2. MAJ 2017 I dag begyndte arbejdet med at lægge strøm ind i den gamle lade og inden længe også i selve haverne. Sidst på måneden rykker anlægsfirmaet Junckerhaven ind og etablerer et vandløb fra Haven for nervesystem og bevægeapparat til Haven for urin- og kønsveje. Og da vand som bekendt ikke kan løbe op ad bakke, skal det pumpes retur til den lille sø i nervesystem- og bevægehaven.
Fra venstre Gerd, Aage, Jens og Lene 25. APRIL 2017 Lene, der er hjemmesideredaktør og derfor bestemmer, hvad der skal stå her, arbejder flittigt, mens Gerd, Aage og Jens ser beundrende til 🙂 🙂
Ole og Helle på vej rundt i haverne for at tjekke skilte. 25. APRIL 2017 Det er et kæmpearbejde at researche på planternes medicinske betydning og skrive tekster til skilte i Medicinhaverne. Vi har nemlig rigtig mange skilte. Det arbejde tager Ole sig af. Her er han sammen med Medicinhavernes formand, Helle, rundt for at tjekke, om alt er, som det skal være.
Bent klipper roser i Haven for åndedræt og kredsløb.18. APRIL 2017 Bent klipper roser ned i Haven for åndedræt og kredsløb. Vi krydser fingre for, at temperaturerne holder sig på den positive del af skalaen.
18. APRIL 2017 Det var bidende koldt at være på arbejde i haverne i dag. Vinden stod iskold ind fra øst. Her er det Lise, der trodser kulden og luger i Haven for urin- og kønsveje.
Jens fra Svendborg med sin fine, nye røde bil. 11. APRIL 2017 Flere af de 40 frivillige i havegruppen kommer langvejs fra for at knokle i haverne. Jens bor i Svendborg. Det er jo ikke så langt i kilometer, men det tager ham alligevel en times tid at komme til Tranekær i den fine, nye røde bil.
Mandeltræet i Haven for åndedræt og kredsløb blomster. Billedet er taget 11. april 2017.11. APRIL 2017 Det er et dejligt syn, når Mandeltræet i Haven for åndedræt og kredsløb blomstrer, som det gør netop nu. I baggrunden lyser et par knaldgule forsythiabuske op.
Jann Poulsen forklarer, hvordan man beskærer et ungt æbletræ.8. APRIL 2017 Så blev det medlemmer og andre interesseredes tur til at lære at beskære af havearkitekt Jann Poulsen. Her er han i gang med at demonstrere beskæring et af de gamle langelandske sorter æbletræer, som gror i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. I denne have er der plantet i alt 10 forskellige gamle langelandske æblesorter.
Internt-beskærekursus-04.04.20174. APRIL 2017 Havearkitekt Jann Poulsen holdt i dag internt beskærekursus for kollegerne i havegruppen. Lørdag 8. april er det medlemmerne og alle andre interesseredes tur til at høre, hvordan man beskærer, så det giver frugttræer, træer og buske – også de stedsegrønne – de bedste vækstbetingelser og den smukkeste form.
Nanna og Gudde knokler med at køre champignonmuld ud i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 28. MARTS 2017 Nanna og Gudde læsser champignonmuld af i Haven for nervesystem og bevægeapparat, den senest anlagte have.
Lilly, Margit og Gunvor planter duftroser i Haven for åndedræt og kredseløb. Havens undertema er duftroser.28. MARTS 2017 Lilly, Margit og Gunvor planter nye duftroser i Haven for åndedræt og kredsløb, der har undertemaet dufthave.
Kaj-skærer-kanter-mellem-Have-2-og-5,-21.03.201721.MARTS 2017 Græskanter har det med at blive noget “uldne” med tiden, men så må man jo – som Kaj her – spænde en snor ud og bruge kantspaden, så det hele igen kommer til at stå knivskarpt.
Gl.-sort-gulerødder14. MARTS 2017 Så er der da noget ved at dyrke gulerødder 🙂 750 gram, 585 gram og 1275 gram vejede disse tre gulerødder, som i dag blev høstet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. De er af den gamle sort Valoria og dyrket med frø fra den nordiske genbank, NordGen. De har – ud over størrelsen – den fordel, at de ikke er så lette ofre for skadedyr, fordi de stadig har alle bitterstofferne i behold. Dem har man af hensyn til smagen avlet ud af moderne grøntsager.
Peder, Aage, Jens Jacob og Gerd 14. 03.201714. MARTS 2017 Jens Jacob (nr. to fra højre) er ny i havegruppen og skal fremover arbejde i “trægruppen” samme med to erfarne herrer, Peder og Aage, som i dag viste ham rundt. Her er de på besøg hos Gerd i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Bent-fletter-14-03-201714. MARTS 2017 Bent benyttede første arbejdsdag i den nye havesæson til bl.a. at sørge for, at pilehytten får den rigtige facon.
Hele-flokken-første-arbejdsdag-14-03-201714. MARTS 2017 Første arbejdsdag i en ny havesæson er altid noget særligt. For fire nye frivillige var det første arbejdsdag overhovedet i Medicinhaverne. Vi er efterhånden 40 frivillige i havegruppen, og der er god brug for alle, for vi har mange arbejdskrævene planer for Medicinhaverne i fremtiden. I midten ses formand Helle Ravn med den smukke bronzefigur, som havegruppen fik i forbindelse med tildelingen af Den Sydfynske Initiativpris.
WEB-Charlotte-Bøgh-foredrag-09-03-20179. MARTS 2017 Aktiviteterne i Medicinhaverne rummer ud over selve haverne i det 3,2 ha store område syd for Tranekær Slot også en omfattende kursus- og foredragsvirksomhed. I dag var etnolog og nødhjælpsarbejder Charlotte Bøgh, der har arbejdet for Red Barnet igennem 25 år, inviteret til at fortælle om brugen af planter og plantemedicin i nogle af de lande, hun har arbejdet i, bl.a. Kasakhstan, Mali, Sydsudan, Etiopien og Libanon.
WEB-Stor-check-og-havegruppe-02.02.20172. FEBRUAR 2017 Medicinhavernes havegruppe fik i dag overrakt Fyns Amts Avis’ Den Sydfynske Initiativpris på 30.000 kr. Prisen blev overrakt af juryformand Anni Jensen og chefredaktør Troels Mylenberg, Jysk Fynske Medier. Overrækkelsen og festlighederne foregik på Det Gamle Vært i Ærø. Og en flok håbefulde havegruppemedlemmer tog færgen til naboøen. Fra venstre ses Medicinhavernes kasserer, Ole Jacobsen, Bente Wulff, Birthe Pranger-Rasmussen, Lene Anker, Gunvor Rosell, Gerd Andsager, Jann Poulsen, Medicinhavernes formand Helle Ravn, og chefredaktør Troels Mylenberg.
Charlotte, Kim og Kaj kører champignonmuld ud i Haven for nervesystem og bevægeapparat.17. JANUAR 2017 Hvis man tror, at Medicinhavernes havegruppe ligger på sofaen i vinterhalvåret, så tager man grundigt fejl. I dag var Stig, Nanna, Kaj, Kim og Charlotte, der har ansvaret for den nyeste have, Haven for nervesystem og bevægeapparat, i fuld gang med at køre champignonmuld ud, så alle de nye planter kan få en god start på livet i Medicinhaverne.
WEB-Gerd,-Grethe-og-Bente-pakker-frø-til-generalforsamlingen-02.0216. JANUAR 2017 Gerd, Grethe, Bente og Lene (bag kameraet) har i dag pakket poser med frø af gamle gulerods- og grønkålsorter. Dem vil vi tilbyde medlemmer, der deltager i den ordinære generalforsamling torsdag 2. februar kl. 19 i Borgerhuset i Rudkøbing. Forskning har vist, at de gamle bitre sorter er væsentlig sundere end de moderne grønsager, vi kan købe i dag.
WEB Havegruppen-i-laden-20.09.201615. JANUAR 2017 Medicinhavernes havegruppe er blevet nomineret til Fyns Amts Avis’ Den Sydfynske Initiativpris. Af de i alt 45 personer og projekter, avisens læsere har indstillet til prisen, har en jury nomineret fem, og heriblandt altså Medicinhavernes havegruppe. Prisen uddeles 2. februar ved et arrangement på Ærø. Vi krydser fingre 🙂
web-roser-i-have-15. JANUAR 2017 I går kom sneen og kulden til Tranekær, men det har endnu ikke fået Tequila Sunrise-rosen i Haven for åndedræt og kredsløb til at opgive ævred.
mistelten-27-12-201627. DECEMBER 2016 Selv om det snart er 1. januar, er der stadig friske grønne planter i Medicinhaverne. Her er det den smukke mistelten, der lyser op med sine fine hvide bær. Der gror faktisk hele to misteltenplanter på et ungt Aroma-æbletræ i det første haveanlæg, der møder de besøgende, Haven for åndedræt og kredsløb.
Fra venstre Ingvard Hansen, Helle Ravn og Ole F. Jacobsen14. DECEMBER 2016 Medicinhaverne har fået  milde gaver her i december – endda to gange. Onsdag 14. december overrakte Ingvard Hansen (t.v.) fra Spirit Langeland en stor, dejlig check på 18.523,30 kr. til Medicinhavernes formand Helle Ravn og kasserer Ole F. Jacobsen. Spirit Langeland er blevet opløst, og bestyrelsen har valgt at give formuen videre til Medicinhaverne. Tidligere på måneden blev Medicinhaverne ved et arrangement på Hotel Troense begavet af Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond med 25.000 kr, De to donationer betyder, at vi i foråret 2017 kan få etableret vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje.
Julefrokost 22. november 2016 med Gittes alternative pakkeleg.22. NOVEMBER 2016 Der er garanti for højt humør og god stemning, når Medicinhavernes havegruppe afvikler den årlige julefrokost. De gode grin på billedet skyldes den altid kreative Gitte (stående til venstre), der til lejligheden havde opfundet en alternativ, men meget underholdende pakkeleg.
9. NOVEMBER 20126 Knap havde vi stillet redskaberne på plads, før frosten for alvor satte ind, og sneen væltede ned.
web-trilleboerparade-08-11-20168. NOVEMBER 2016 Haveredskaberne er renset og smurt ind i olie. Trillebørene er gjort rene. Gulvet er fejet. Nu kan vinteren bare komme an.
web-jann-stig-kaj-aage-og-peder-08-11-20168. NOVEMBER 2016 Selv til det ellers så lune Langeland er frosten nu nået, så i dag blev sidste udendørs arbejdsdag. Som det fremgår af billedet af Jann, Stig, Kaj, Aage og Peder, så var der da heller ikke ligefrem varme i luften, da de mødtes i Haven for nervesystem og bevægeapparat for at snakke om havens videre udvikling.
poul-og-niels-ove-koerer-havemoebler-ind1. NOVEMBER 2016. Poul og Niels-Ove tog en tur på bagsmækken af Oles trailer, da de i dag kørte havemøblerne fra de fire haver til vinteropbevaring i laden.
gulerod-valoria-845-gram1. NOVEMBER 2016 Ikke mindre end 845 gram vejede denne imponerende gulerod, som vi høstede i dag i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Den er af den gamle sort Daucus carota ssp. sativus “Valoria”. Frøene har vi fået fra den nordiske genbank NordGen.
Hans og Grethe i drivhuset på Nordlangeland, hvor vi opbevarer sarte planter hver vinter.25. OKTOBER 2016 Vinteren nærmer sig, og vi har en del sarte planter i Medicinhaverne, som ikke bryder sig om frost og kulde. Heldigvis har vi rådighed over en stort drivhus på Nordlangeland, og oven i købet en frivillig, Hans, som hver vinter tager sig kærligt af planterne. Her er Hans ved at forklare Grethe om drivhusets herligheder.
4. oktober 2016: Kaj vibrerer slotsgrus i Haven for nervesystem og bevægeapparat.4. OKTOBER 2016 Kaj kunne i dag indvie vores nyeste anskaffelse, en pladevibrator. Den bliver der rigtig god brug for i fremtiden, når vi skal skifte den eksisterende grusbelægning på stierne ud med slotsgrus. I dag fik Haven for nervesystemet og bevægeapparatet, som den første have nyt grus på flere stier. I baggrunden beundrer Medicinhavernes formand, Helle Ravn, og kasserer, Ole Jacobsen, resultatet.
4. oktober 2016: Carl fra Andersens Maskinstation kører slotsgrus på Haven for nervesystemet og bevægeapparatet4. OKTOBER 2016 I dag tog vi bogstavelig talt første spadestik til ny grusbelægning på stierne i Medicinhaverne. Der er tale om slotsgrus, som er en helt speciel blanding udviklet i samarbejde med Københavns Universitet. Desværre fås den kun i Stenrand Grusgrav på Sjælland, så det bliver ikke bare en arbejdskrævende affære, men også en bekostelig. Der blev skovlet rigtig meget, men med hjælp fra Carl Andersen fra Andersens Maskinstation gik det alligevel ret hurtigt.
27. september 2016: Dronebillede fra Medicinhaverne27. SEPTEMBER 2016 Et medlem af havegruppen har en drone. Den blev i dag sendt på vingerne over Medicinhaverne og lavede bl.a. dette billede.
27. september: Vortebirk-lunden i Medicinhavernes arboret.27. SEPTEMBER 2016 Ordet arboret stammer fra det latinske ord arboretum, som betyder “sted med træer”. Og sådan et har vi i Medicinhaverne. Græsarealet rundt om haverne er plantet til med ikke færre end 70 forskellige træer og buske, der alle har eller har haft medicinsk betydning. Selv om Medicinhaverne ikke har mange år på bagen, har mange af træerne og buskene vokset sig pænt store. Det gælder f.eks. vortebirklunden, der er plantet lidt syd for Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Gæster fra Langeland Kommunes nordiske venskabsbyer var i dag på besøg i Medicinhaverne.23.SEPTEMBER 2016 Flere end 20 repræsentanter fra Langeland Kommunes tre venskabsbyer i Sverige, Norge og Findland gæster i øjeblikket Langeland, og kommunen havde i dag inviteret de nordiske venner på besøg i Medicinhaverne, hvor de blev vist rundt af Gitte Dalskov, der ses midt i billedet.
Stig, Ole, Bent og Annie kører kompost ud. 13. SEPTEMBER 2016 Kalenderen siger efterår, men temperaturen siger højsommer. Det var en varm opgave at køre kompost ud i dag, og så er det godt med en snakkepause til lige at køle af på. Fra venstre ses Stig, Ole, Annie og Bent.
Bente har plukket solsikker. 6. SEPTEMBER 2016 Selv om kalenderen siger efterår, så bød dagen i dag på flot sommervejr. Og Bente sørgede for at forsyne planteboden med solsikker.
Jutta igang med lugearbejdet. 6. SEPTEMBER 2016 Tyske Jutta er det nyeste medlem af Medicinhavernes havegruppe. Efter at have boet i Paris og Berlin det meste er livet er hun flyttet til Langeland og kommer nu hver tirsdag og arbejder i haverne. Indtil videre taler Jutta kun tysk, men hun er lærenem, så vi satser på, at hun snart taler langelandsk.
Formanden-samler-boghvedefrø-30.08.201630. AUGUST 2016 Medicinhavernes formand, Helle Ravn, samler frø fra boghveden i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Folderne findes nu på både dansk, tysk og engelsk. 27. AUGUST 2016 Medicinhaverne – nu på både dansk, tysk og engelsk.
Græskar---august-201623. AUGUST 2016 I dag kunne vi høste den første portion græskær.
GitteDalskov-viser-medlemmer-rundt-21.08.201621. AUGUST 2016 Som noget nyt har vi i år indført endnu en fordel ved at være medlem af Medicinhaverne, nemlig en gratis rundvisning, så medlemmerne kan følge med i udviklingen i haverne. Her er det Gitte Dalskov, der viser den første gruppe rundt.
Årets udflugt 2016 gik til Humlemagasinet på Nordfyn.18. AUGUST 2016 Havegruppens årlige udflugt gik i år til Humlemagasinet på Nordfyn.
Grethe-plukker-havtorn-i-Haven-for-fordøjelse,-stofskifte-og-ernæring.16. AUGUST 2016 I dag kunne Grethe fra Havegruppen begynde at høste havtorn i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Grethe-plukker-solbær-02.08.20162. AUGUST 2016 Grethe fra Havegruppen plukker solbær i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

2. AUGUST 2016 Fra venstre: Kaj, Peder (iført malerkittel), Gitte og Aage sørger for, at de hvide indgangslåger fortsat er hvide.

 8-årige Jeppe fra Horsens beundrer solsikkerne.

25. JULI 2016 Vi har mange gæster i haverne i øjeblikket. En af dem er 8-årige Jeppe fra Horsens, der her beundrer solsikkerne i den “uautoriserede” have i det sydøstlige hjørne af Medicinhavernes areal. Her er der plantet 41 frugttræer af gamle langelandske sorter og sået græskar og solsikker (se evt. mere på billedet fra 5. JULI.)
Drønrør-graves-ned-19.07.201619. JULI 2016 Det sker indimellem, at naturen vælter store mængder regnvand ud over Medicinhaverne i Tranekær. Det har tidligere kostet os dyrt i reparation af stier. Vi har derfor gang i et større forebyggende arbejde, der går ud på at grave drænriste ned på de steder, hvor regnen under skybrud ynder at omdanner stierne til vandløb. Her er det fra venstre Bent, Jens, Ole og Jørgen der er på gravearbejde.

Peder og Jann klipper Kinesisk schisandra-planterne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

12. JULI 2016 Peder og Jann klipper Kinesisk schisandra-planterne i Haven for fordøjelse og stofskifte og ernæring. De vokser, som det ses på billedet, i en pergola og skal klippes til, så de ikke kun render i vejret, men også breder sig ud langs trådene.

Den-uautoriserede-have-lysnet

5. JULI 2016 Da vi i sommeren 2015 fik udgravet den lille sø i Haven for nervesystem og bevægeapparat, fik vi en masse jord i overskud. Det blev kørt ned i det sydøstlige hjørne af Medicinhavernes areal, hvor der er en naturlig lavning i landskabet. Da det blev forår fik et par medlemmer af havegruppen øje på al den dejlige bare jord og gik fluks igang med at plante 41 små nypodede langelandske frugttræer af gamle sorter fundet rundt om på øen. Og for at det hele skulle se lidt pænt ud, plantede de solsikker rundt om arealet, og da der stadig var ledig jord, plantede de et større antal græskar af  forskellige sorter. Kommer du til Medicinhaverne, så snyd ikke dig selv for en tur op i det sydøstlige hjørne, hvor den “uautoriserede” have findes. Her er det Bente, der nyder synet af de frodige planter.
Bente-og-Birthe-lyskorrigeret-fuld-sidebredde28. JUNI 2016 Mange af de planter, vi har i Medicinhaverne, har det med at brede sig voldsomt. Her har Bente og Birthe været igang med saksen.
Ole-Jacobsen-med-dronen-18.06.2016
17. JUNI 2016 Ole er manden bag mange af de billeder, der ligger på medicinhaverne.dk og på Medicinhavernes Facebookside. Her er han med sin spritnye drone, der kan tage billeder i biografkvalitet.
LEF-borer-pæle-ned-17.06.2016
17. JUNI 2016 Langelands Elforsyning gav os i dag en hjælpende hånd – eller rettere sagt et hjælpende jordbor. Vi skulle have “plantet” fem høje cypresstammer i Haven for nervesystem og bevægeapparat, og det ville have givet rigtig meget sved på panden og taget rigtig lang tid at grave de fem en meter dybe huller med håndkraft. Men takket være Jesper (til venstre) og Hans-Erik (til højre) fra LEF gik det lynhurtigt. Her er det Stig og Bent (i rød t-shirt) fra havegruppen, der samarbejder med de de to professionelle. Kæmpestor tak til LEF, Jesper og Hans-Erik.
Kaffepause-i-Have-3,-14.-juni-201614. JUNI 2016 Kaffepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Fra venstre ses Jutta, Helle, Viggo og Gerd.
Bent-og-Jørgen-kører-kompost-ud-i-Have-3
31. MAJ 2016 Bent (t.v.) og Jørgen kører kompost ud. Vi krydser fingre for, at der ikke er alt for meget ukrudt i det.
Nye-skilte29. MAJ 2016 Dagens plantemarked og Åbent-Hus-arrangement bød på to nyskabelser i Medicinhaverne. Takket være to såkaldte pylonskilte er det blevet endnu nemmere at orientere sig i Medicinhavernes 3,2 hektar store anlæg og få viden om projektet. Læs mere om den anden nyskabelse på billedet herunder.
Rikke-Goerllich29. MAJ 2016 Der var rigtig godt gang i plantesalget, da Medicinhaverne søndag 29. maj fra kl. 11.00-14.00 afviklede sit årlige plantemarked og Åben Have-arrangement med gratis adgang til haverne. 400 gæstede i løbet af de tre timer Medicinhaverne, og ca. 50 var på rundvisning med urteeksperten Rikke Goerlich (midt i billedet), der bl.a. er kendt fra tv-serien ”Urt”. Ved samme lejlighed blev Medicinhavernes nye lydanlæg taget i brug. Takket være en donation fra Velux Fonden kan alle nu klart og tydeligt høre guiden fortælle – også selv om man er sakket lidt bagud, eller lige skal have et hvil på den nærmeste bænk.
Arne-Egelund
24. MAJ 2016 Alt arbejde i Medicinhaverne udføres af frivillige. Arne er ikke medlem af havegruppen, men han er en af de venner, som gerne giver en hånd med, når der er brug for det. Her er han igang med at få pæleboret køreklar, så vi kan få gravet huller til de fem cypresstammer, der skal udgøre humlekulen i Haven for nervesystemet og bevægeapparatet. Og så er det i øvrigt også Arne, der stiller veterantraktoren på det næste billede gratis til rådighed for Medicinhaverne.

foto-2---redigeret-til-web

10. MAJ 2016 Ole J. (på traktoren) og Stig sørger for sikker transport af cypresstammerne, der skal blive til en humlekule i Haven for nervesystemet og bevægeapparatet, der netop i disse dage er ved at blive fuldt tilplantet. Inden længe skal der graves nogle meget dybe huller til stammerne.

Helle fortæller

11. MAJ 2016 Medicinhaverne havde i dag besøg af gæster fra Læsø, Samsø og Ærø, der sammen med Langeland udgør en LAG-aktionsgruppe. Medicinhaverne er blandt de langelanske projekter, der tidligere har modtaget LAG-midler. Derfor var første stop på gæsternes tur Medicinhaverne, hvor formand Helle Ravn (med armene strakt frem) fortalte, om udviklingen i Medicinhaverne og planerne for fremtiden.
Viggo i det grønne
10. MAJ 2016 Tidligere efterskoleleder Viggo Knudsen er efter alvor sygdom blevet fysisk handicappet. Alligevel er Viggo et særdeles flittigt medlem af havegruppen. Her har vi fanget ham midt i alt det grønne i gang med at befri bøgehækken for ukrudt.
Tre biler, to tradilere og fem mænd
10. MAJ 2016 To trailere, tre biler og fem mænd på job i Medicinhaverne. En arbejder og fire kommer med gode råd 🙂

10. MAJ 2016 Medicinhaverne råder over et areal på 3,2 hektar, og bortset fra de fire haver på hver 800 kvm, der allerede er anlagt, er der et stort areal med græs, som skal slåes en gang om ugen i vækstsæsonen. Det tager to mand – det kunne jo også være kvinder, men det er mest mænd, der gør det – ca. tre og en halv time hver gang. Her er det Ole på veterantraktoren, som vi har lånt af en lokal traktorentusiast, og Kaj på den gule græsklipper, der arbejder koncentreret med græsklipningen.
Tulipaner
4. MAJ 2016 Foråret er endelig kommet til Tranekær. I Medicinhaverne kan man i disse dage bl.a. nyde synet af en masse gule tulipaner.

 

Drivhuset i Hou

3. MAJ 2016: I dag var det tid til at hente alle de kuldskære planter, som har været opbevaret vinteren over i et drivhus i Hou på Nordlangeland. Medicinhaverne ejer ikke drivhuset. Det bliver stillet gratis til rådighed af direktør Hans Michael Jebsen, Hong Kong. Han fik drivhuset med, da han købte de to nordlangelandske godser Nedergård og Charlottenlund.

Bent, Aage og Peder ved de nye æbletræer

19. APRIL 2016: Bent Bundgaard, Aage Hansen og Peder Lollesgaard fra havegruppen har plantet 42 nypodede æbletræer af gamle langelandske sorter. Her er de igang med at “haresikre” arealet.

 

10. APRIL 2016: På billedet herover ses Ole F. Jacobsen fra havegruppen på den første tur med den nyindkøbte rive. Tidligere blev stierne luget med håndkraft. Nu klarer Ole og den lille havetraktor det meget hurtigere og meget nemmere – i hvert fald for vi andre.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________