Der sker en masse i Medicinhaverne, og det vil vi gerne fortælle løbende om – også her. I forvejen har vi Facebook og Instagram, som vi opdaterer løbende med historier fra haverne.
17. SEPTEMBER 2019 Vi er glade for, at dyrelivet stortrives i Medicinhaverne, men vi er ikke begejstrede for den lille fyr, som Jens Jakob her har fanget i sin nye Super Cat-fælde. Det er en mosegris, og de elsker bl.a. frugttræernes rødder. Og frugttræer har vi jo mange af – især gamle langelandske sorter – og dem vil vi ikke af med, så vi jagter mosegrisene og i dag med stort held. Fælden var dårligt kommet i jorden, før der var gevinst.

10. SEPTEMBER 2019 Trods silende heldagsregn kom mange fra havegruppen på arbejde. Her er det Erling, Dorte og Ib, der godt formummet kører spagnum ud i Haven for infektioner og Hildegards Have, hvor der skal plantes surbundsplanter.
10. SEPTEMBER 2019 Jens Vind Frederiksen fra Fotoklubben Langeland tager billeder af Peder til en udstilling på Frivilligcenter Langeland i anledning af Frivillig Fredag den 27. september.
3. SEPTEMBER 2019 Vindruestokkene i Haven for åndedræt og kredsløb bugner af frugt, og den hænger ovenikøbet lige i spisehøjde. Dorte og Bent og resten af havegruppen må dog lige vente lidt endnu med at sætte tænderne i de lækre druer, der er af sorten Himrod. De  er ikke helt modne endnu.
3. SEPTEMBER 2019 Vi har mange giftige planter, som vi selvfølgelig advarer mod på skilte ved de enkelte planter. Denne plante, Galnebær, har dog fået en ekstra advarsel, et dødningehoved. Den har nemlig nogle meget fristende, flotte sorte bær, men rør dem ikke. De er giftige.
1. SEPTEMBER 2019 Et par medlemmer af havegruppen har sået en solsikkelabyrint syd for Haven for infektioner og Hildegards Have. Det er et utroligt smukt syn, så vi opfordrer gæster til at gå ind midt i labyrinten og slå sig ned på bænken og nyde synet af de store flotte planter.
1. SEPTEMBER 2019 En stor, flot snog er flyttet ind i dammen neden for Haven for unrin- og kønsveje. Den grønne baggrund af trådalger. Dem kæmper vi en del med, men de fungerer jo som vældig fin fotobaggrund for den sorte snog 🙂
27. AUGUST 2019 Ole renser aquadræn i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Drænene fungerer fint og er med til at mindske skaderne på stierne under voldsomme regnskyl.
27. AUGUST 2019 Det blev en af årets aller varmeste arbejdsdage i Medicinhaverne i dag, så der var brug for en pause undervejs. Her er det Inge, Niels-Ove og Annie, der tager et hvil i Haven for urin- og kønsveje.

20. AUGUST 2019 Der er altid tid til en snak og en hyggestund, når man er frivillig i Medicinhaverne. Her er det Elsebeth og Lilly i Haven for åndedræt og kredsløb, der tager sig et hvil.

20. AUGUST 2019 Et lille udsnit af de 25 flotte motorcykler, der i dag stod parkeret ved den gamle lade, mens ejerne var på guidet tur i Medicinhaverne.

20. AUGUST 2019 Annie (til højre i grøn vest) viste i dag en flok motorcykelentusiaster rundt i Medicinhaverne. Besøget var et led i et kursus på Ollerup Gymnastikhøjskole med foredrag, oplæg og ikke mindst oplevelser på motorcykel på de fynske og langelandske landeveje med besøg på udvalgte natur- og kultursteder, bl.a. Medicinhaverne i Tranekær.
14. AUGUST 2019 En af goderne ved at være frivillig i Medicinhavernes havegruppe er den årlige udflugt. Turen gik i år først til det økologiske landbrug Herrens Mark på nordvestfyn, hvor ejeren Michael Mohr Jensen fortalte om sin produktion af fermenteret rødkløver- og mælkebøtteekstrakt.
14. AUGUST 2019 Lene, Bente, Bent og Marianne tager sig et hvil under paraplyen og de store træer i Geografisk Have i Kolding, der var et af målene for havegruppens årlige udflugt.
14. AUGUST 2019 Medicinhavernes formand, Helle Ravn, og havearkitekt Jann Poulsen, der har tegnet og tilrettelagt haverne, måtte have paraplyerne i brug på den årlige udflugt, der bl.a. gik til Geografisk Have i Kolding, hvor de to er fotograferet.
13. AUGUST 2019 Nu kan cyklister og cykelturister også parkere i Medicinhaverne. De nye cykelstativer er lavet af robinietræ.
13. AUGUST 2019 Kurt svejser plantestativer til klatreplanter i haverne.
13. AUGUST 2019 Naturens farver er forunderlige: Her grøn guldbasse på artiskok i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
13. AUGUST 2019 Der findes ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning, er det ikke sådan ca. vi plejer, at citere vores tyske naboer. Og de har jo ret. Arbejdsdagen i Medicinhaverne bød i dag på regn, regn og mere regn, og vi kan godt afsløre, at damen til højre blev mest våd.
8. AUGUST 2019 Anlægsfirmaet Stougaard arbejder i øjeblikket i Medicinhaverne for at lave to pergolaer i robinietræ i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have.
6. AUGUST 2019 Medicinhaverne – nu med slange 🙂 ok, så snog da. Dette fine, en meter lange, eksemplar nød solen på stenene i dammen nedenfor Haven for urin- og kønsveje.
6. AUGUST 2019 Søren fra anlægsfirmaet Stougaard laver cykelstativer af robinietræ. Der bliver fem på række og dermed plads til 10 cykler.
30. JULI 2019 Sommerfuglene er vilde med purpur solhat.
23. JULI 2019 Planterne vokser utroligt meget i år, så indimellem må vi have gang i den store saks og spaden, så det hele ikke vokser os over hovedet. Her er Bente og Jytte på vej til kompostbunken.
16. JULI 2019 (Grethe t.v.) fejrer sin 85 års fødselsdag med kringle til hele havegruppen.
10. JULI 2019 Vandkoglen i Haven for infektioner, der også rummer Hildegard af Bingens Have, kom i dag på plads. Fremover kan gæsterne slå sig ned på en af bænkene i haven og nyde lyden af vandet, der risler stille ned ad koglen. Næste projekt i denne have er opstillingen af to pergolaer i robinietræ.
9. JULI 2019 Bent fletter grenene i pilehytten, som efterhånden er blevet helt tæt.
9. JULI 2019 Margit og Nina i Haven for åndedræt og kredsløb.
9. JULI 2019 Bent og Jytte dækker ribs- og solbærbuskene i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring med net.
03.JULI 2019 En lille gruppe nappede lige et par timers ekstra arbejde, så vi kunne få det nye skilt i betalingspavillonen på plads. Den slags kalder på kaffe og kage.
03. JULI 2019 Betalingspavillonen – nu med skilt.
02. JULI 2019 Medicinhavernes nye aktivitet for børn er særdeles populær hos vores yngre gæster. Her er det Aviaja, der er på uglejagt.
2.JULI 2019 Der er rigtig meget at se på og glæde sig over i Medicinhaverne i øjeblikket. Her er det rølliken, der blomstrer i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
2. JULI 2019 Ole fræser rundt om Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Det gør det både nemmere at slå græs og at holde ukrudtet væk fra bøgehækken, som i øvrigt også fik en tur med hækklipperen i dag.
 
25. JUNI 2019 Peder og Aage er et par spørgefugle, der altid spreder glæde og munterhed, når de færdes rundt i haverne for at beskære og passe de mange frugttræer, der gror både i de enkelte haver og i arboretet. Her er de på besøg i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, der rummer ti gamle sorter af Langelandske æbler.25. JUNI 2019  Benta og Lene arbejder i Hildegard af Bingen-haven. PlanDanmark har netop bevilget Medicinhaverne 72.000 kr. til to pergolaer i haven, der også snart får en vandkunst, der hvor det blå plasticrør stikker op.
25. JUNI 2019 Bente gjorde lidt af et fund i laden i dag. Den stikkende gæst blev dog forsigtigt båret til en mere passende opholdssted.
18. juni 2019 Bobler og brunsviger er en god kombination, når man skal fejre både formandens fødselsdag og indvielsen af en ny betalingspavillon.
18. JUNI 2019 Formand Helle klipper snoren og indvier dermed den nye betalingspavillon. Det er her gæster fremover skal lægge 30 kr. pr. voksen i betalingsrøret. Medlemmer har fortsat gratis adgang til haverne.
9. JUNI 2019 Idyl i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Idyl ved den lille dam i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 9. JUNI 2019 Mere idyl i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
4. JUNI 2019 Kurt er pensioneret maskinarbejder og kreativ, så han lavede da lige et par plantestativer, da vi fik brug for sådan et par.
4. JUNI 2019 Det er et smukt syn, når Kejsertræerne mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring blomster.
28. maj 2019: Peder, Jens Jakob, Bente og Bjarne planter græskar og solsikker ud i depothaven. 28. MAJ 2019 Peder, Jens Jakob, Bjarne og Bente planter solsikker, pyntegræskar og almindelig græskær i depothaven. Tove fra Sydlangeland har foræret Medicinhaverne fire nye bænke til Haven for infektioner og Hildegards Have.
28. MAJ 2019 Tove fra Sydlangeland, en af Medicinhavernes trofaste private sponsorer, har foræret fire bænke til Haven for infektioner og Hildegards Have.
Kejsertræerne i fuldt flor. 28. MAJ 2019 De to kejsertræer mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring i fuldt flor.
26. MAJ 2019 Rekordmange gæster (542) besøgte i dag Medicinhavernes årlige plantemarked, der altid ligger sidste søndag i maj. Vejret var vådt og koldt, men det afskrækkede ikke gæsterne, der handlede flittigt i de 24 boder. Du kan læse mere HER.
21. MAJ 2019 Her er en af de fine ugler, som Jan har lavet i forbindelse med den leg, han har udviklet og udformet til børn og deres voksne på besøg i Medicinhaverne.
Jan Oskar Andersen er manden bag en ny børneaktivitet i Medicinhaverne. 21. MAJ 2019 Takket være Jan er det nu slut med at kede sig, hvis man er et barn eller barnebarn, der er med familien i Medicinhaverne. Jan har brugt vinteren på at udtænke og udforme en leg, som alle kan deltage i. Læs mere. KLIK HER.
14. MAJ 2019 Myntetepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring med smagsprøver på Jyttes hjemmebagte quinoabrød og Bentes – næsten – sunde chokoladeguf. Det er ikke hårdt arbejde alt sammen 🙂
14. maj 2019 Lille grøn frø i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 14. MAJ 2019 En lille grøn frø i søen i Haven for nervesystem og bevægeapparat holder godt øje med fotografen.
14. maj 2019 De hvide låger er blevet hvide igen efter en gang tiltrængt maling. 14. MAJ 2019 De hvide låger er blevet hvide igen efter en tiltrængt gang maling.
14. maj 2019 Haresikring af spæde bukkehornsplanter i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring14.MAJ 2019 Haresikring af bukkehorn i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Harerne ELSKER bukkehorn.
14. maj 2019 Bent, Jørgen og Jens Jakob lægger røde klinker i den nye betalingspavillon. 14. MAJ 2019 Bent, Jørgen og Jens Jakob lægger røde teglklinker i den næsten færdige betalingspavillon.
7. MAJ 2019 Trædebregnerne i Haven for nervesystem og bevægeapparat stortrives. Planten, der ikke har nogen medicinsk virkning, menes at stamme fra New Zealand.
7. MAJ 2019 Haven for nervesystem og bevægeapparat.
4. MAJ 2019 Nanna, Lilly og Gudde fra Medicinhavernes havegruppe og Kirsten (billedet) fra bestyrelsen deltog traditionen tro i plantemarkedet på Hvidkilde. På trods af blæst og kulde var der mange gæster og stor interesse for Medicinhavernes bod. Især Tranekærroser og æbletræer var populære – og sandelig også de smagsprøver på pebermynteboller med tandsmør, som blev udleveret sammen med en flyer om Medicinhavernes eget plantemarked søndag den 26. maj. Her er det gratis at få en stand, gratis at deltage, og der er fri adgang til haverne denne dag. Du kan læse om plantemarkedet HER.
30. APRIL 2019 Der er knald på farverne i Haven for urin- og kønsveje, når tulipanerne blomstrer. 30. APRIL 2019 Idyl ved vandløbet i Haven for urin- og kønsveje.20. APRIL 2019 Nanna og Bent med dagens forsyninger af nye planter. I forgrunden planten rosenrod, som man bl.a. vil kunne købe til vores plantemarked søndag den 26. maj.23. APRIL 2019 Nanna og Marianne luger i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
23. APRIL 2019 Formand Helle Ravn med sponsortavlen som fornyes hvert år. Det er først og fremmest takket være Medicinhavernes mange sponsorer, at havegruppen har kunne udvikle haverne til det nuværende niveau. At Helle Ravn samtidig er både flittig og ualmindeligt god til at skrive ansøgninger, skader jo heller ikke 🙂
23. APRIL 2019 Bent arbejder på at pilehytten skal blive fin og tæt.
16. APRIL 2019 Der har efterhånden været flere løsninger i spil med hensyn til en vandkunst i Hildegard af Bingen-afdelingen i den nye have, Haven for infektioner og immunsystem. I dag havde vi besøg af indehaverne af firmaet GURO, der laver skulpturer af træ. De er bl.a. kendt for deres store kogler. Om det bliver en “vandkogle-løsning” a la den på billedet – dog med en større kogle – må tiden vise.
16. APRIL 2019 I Medicinhavernes havegruppe er vi – som fortalt flere gange – gode til at finde noget at fejre. I dag var det Majestætens 79 års fødselsdag, og det burde da fejres, tænkte Bente, så hun ryddede Stæhrs Bageri i Tullebølle for brunsvigertærter. Det var et særdeles populært initiativ.
16. APRIL 2019 Det er en tradition, at havegruppens medlemmer spiser fælles frokost hver tirsdag. Kl. 12.30 bliver redskaberne hængt på plads, og vi slår os ned med bordene i laden og nyder den medbragte madpakke og det gode selskab. Det er også her, formanden orienterer om store og små nyheder i haverne, og kassereren fortæller om besøgstal og økonomi.
11. APRIL 2019 Malearbejde er hyggeligt, når man er nogle stykker, og snakken går lystigt. I dag var en lille folk frivillige mødt og for at male træet til den pavillon, der skal opstilles ved indgangen til lindealleen. Det er her, Medicinhavernes gæster fremover skal lægge betalingen for besøg i haverne.
11. APRIL 2019 Ole D. er Medicinhavernes “skiltemand”. Han researcher på planternes medicinske egenskaber og skriver tektsten til alle skiltene. I dag hentede han 120 nye skilte. De fleste skal placeres i den nye have, Haven for infektioner og immunsystem, men der er også skilte til de øvrige haver, så der forestår et større sorteringsarbejde, inden de frivillige i de enkelte haver kan afhente deres skilte.
9. APRIL 2019 Med nogle og halvtreds frivillige, der har et langt arbejdsliv bag sig og dermed en masse erfaring at trække på, så kan vi næsten klare alt selv. Og siden Kurt er kommet med i havegruppen, kan “vi” også svejse. Og det blev der god brug for, da frontlæsseren på veteran-traktoren knækkede. Det har Kurt fixet, så nu arbejder den gamle maskine igen upåklageligt.
2. APRIL 2019 Forberedelserne til byggeriet af en åben pavillon, som fremover skal rumme betalingsrøret, er i fuld gang. Der skal lægges røde klinker, og betalingsrøret skal flyttes. Hytten bliver leveret i denne uge, og når den har fået et par lag maling, bliver den sat op. Og så har havegruppen igen noget at fejre 🙂
2. APRIL 2019 Mogens slog græs for første gang i år – en hel måned tidligere end sidste år!
2. APRIL 2019 Kurt og Flemming har indrettet et velordnet og velassorteret værksted i den gamle lade, og i dag inviterede de til indvielse med snoreklip ved formand Helle og tale af Kurt.
26. MARTS 2019 I dag afleverede fragtmanden hele 250 kg foldere på dansk, tysk og engelsk.
26. MARTS 2019 Stig renser vandløbet for blade og trådalger.
Ole D. rengør skilte, som skal genbruges. 19. MARTS 2019 I Medicinhaverne går vi ind for genbrug. Her er “skiltemanden”, OIe D., igang med at rengøre skilte, som skal opdateres med ny tekst.
Stig hænger en stærekasse op i humlekulen. 19. MARTS 2019 Et medlem af havegruppen har lavet fuglekasser, og her er Stig kravet til tops i humlekulen, så stærene får værelse med udsigt.
12. MARTS 2019 Ole, Kurt og Flemming kører de første havemøbler ud.

12. MARTS 2019 Entreprenørgruppen holder stående møde.
5. MARTS 2019 Formanden og “skiltemanden”, Helle og Ole, er på årets første arbejdsdag rundt at kontrollere skiltene.
5. MARTS 2019 Nanna, Stig, Kaj og Jann tjekker, hvordan planterne i Haven for nervesystem og bevægeapparat har klaret vinteren.
5. MARTS 2019 Årets første arbejdsdag faldt en hel måned tidligere end sidste år, og dagen bød på flot solskin.
14. JANUAR Aktivitetsniveauet er meget højt i Medicinhaverne. Vi er nu midt i januar, og der har allerede været holdt et havegruppemøde, to bestyrelsesmøder, og i dag var det så Frøgruppens tur til at mødes og få styr på frø til både den kommende vækstsæson og til salg i planteboden.
18. DECEMBER Når man ringer og beder seks-syv stykker om at komme på “ekstraarbejde”, kommer der godt og vel det dobbelte. Og de vidste ikke engang på forhånd, at formanden efter veludført plantearbejde ville servere varm cacao og hjemmebagte småkager.
18. DECEMBER Selv om havegruppen er gået på vinterferie, mødte 15 i dag op for at plante 260 bøgehækplanter og tre Ginkgo-træer i området ved laden. Hækplantningen er en del af den forbedring/forskønnelse, som vi arbejder på at give området ved laden. Til foråret bliver betalingsrøret også flyttet til hertil.
27. NOVEMBER Årets sidste arbejdsdag. Æbletræerne fra depothaven plantes i potter og køres til vinteropbevaring.
20. NOVEMBER Alle kræfter blev i dag kastet ind i at plante buksbom i Haven for infektioner og immunsystem.
20. NOVEMBER 2018 160 buksbomplanter kom i dag i jorden omkring Hildegard af Bingen-området i den nye have, Haven for infektioner og immunsystem.
20. NOVEMBER 2018 Aage er 92. Men alderen forhindrer ham ikke i at komme hver tirsdag og hakke løs på ukrudtet. Han er en guldgrube af viden om planter og frugttræer og et meget afholdt medlem af havegruppen. Og så laver han en fantastisk ginko-snaps, som han gavmildt deler med sine havekolleger ved den årlige julefrokost.
16. NOVEMBER 2018 I dag begyndte Søren fra haveentreprenørfirmaet Stougaard, Svendborg, at lægge de røde klinker i Hildegard af Bingen-afdelingen i Haven for infektioner og immunsystem.
13. NOVEMBER 2018 Man sætter stor pris på Ferguson-traktoren – her med Ole J. bag rattet – på en dag, hvor der skal plantes 100 træer og buske. De fleste i Haven for infektioner og immunsystem, der ligger længst væk fra laden, hvortil de var blevet leveret.
13. NOVEMBER 2018 Ole D. skriver skilte til alle planterne, så han var lige rundt og tjekke, hvad det var, der var blevet plantet i dag.
13. NOVEMBER 2018 Ca. 100 træer og buske fik havegruppen i dag plantet. De fleste i den nye have, Haven for infektioner og immunsystem.
6. NOVEMBER 2018 Så blev køkkenet også færdigt.
30. OKTOBER 2018 Bente og Gunvor gør klar til officiel indvielse af det nye handicapvenlige toilet. Bente havde flettet en flot efeuranke pyntet med toiletpapirsblomster, og Gunvor havde medbragt sin fine røde “indvielsespude” – se længere nede.
30. OKTOBER 2018 Formanden for Trafik- Teknik- og Miljøudvalget i Langeland Kommune, Bo Nissen, klippede “snoren” – en fin efeuranke med toiletpapirsblomster – med en havesaks, han fik overrakt af Gunvor på den samme røde pude, som har været brugt til indvielsen af alle haver. Havegruppen takker Langeland Kommune for med et tilskud på 100.000 kr. at have gjort det muligt at etablerede toilettet, der er handicapvenligt og offentligt tilgængeligt.
30. OKTOBER Ingen toiletindvielse uden en velskrevet ode. Så sådan en leverede Lilly Kristensen fra havegruppen.
23. OKTOBER 2018 Havegruppen fik i dag besøg af Fynske Banks erhvervskundechef Bjarne Andersson, der medbragte en check på hele 138.750 kr. Fynske Bank er uden sammenligning den sponsor, der har ydet den største støtte til Medicinhaverne helt fra projektets start for 10 år siden. De mange penge betyder nu, at havegruppen kan gå i gang med etableringen af det femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem.
Bjarne Andersson, Fynske Bank, og Jann Poulsen, Medicinhavernes havegruppe.23. OKTOBER 2018 Den flotte donation fra Fynske Bank blev fejret med en velsmagende brunsvigercheck. Her er det erhvervskundechef Bjarne Andersson, Fynske Bank, og Jann Poulsen fra Medicinhavernes havegruppe, der glæder sig til at sætte tænderne i brunsvigeren.

23. OKTOBER 2018 Søren fra haveentreprenørfirmaet Stougaard, Svendborg, gik i dag i gang med at anlægge Medicinhavernes femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem. Havens undertema er Hildegard af Bingen (1098-1179). Den tyske nonne skrev bl.a. lægeurtebogen ”Physica”, der fik stor betydning i de følgende århundreder. Medicinhaverne vil derfor vise en række af de urter, som Hildegard af Bingen anbefalede og via skilte i haven fortælle om hendes betydning. I Hildegard-afdelingen bliver der lagt røde haveklinker, der kommer til at indramme 20 bede med planter, der er omtalt af Hildegard af Bingen. Centralt i haven vil der – når økonomien er til det – blive placeret et trækar med et lille spingvand, magen til de trækar man finder i parterrehaven i Tivoli i København.
16. OKTOBER 2018 Det er imponerende, at det er nødvendigt at vande her midt på efteråret, men det er endnu mere imponerende, at man kan gøre det i bare arme, som Jann gør her i selskab med Helle.
16. OKTOBER 2018 Takket være det forrygende efterårsvejr kan man stadig male udendørs. Her er Kaj igang med at give en af broerne i Haven for nervesystem og bevægeapparat en gang maling.
16. OKTOBER 2018 Stig fører krig mod trådalgerne i dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

9. OKTOBER 2018 Entreprenørgruppen, her Jens Jakob, Povl Erik og Bent, bygger en rampe i laden.
9. OKTOBER 2018 Peder klipper træerne i birkelunden i arboretet.
9. OKTOBER 2018  Der er masse af muligheder for at få en lille ting med hjem fra besøget i Medicinhaverne: Planter, marmelade og græskar. Og man behøver ikke at have kontanter med. Der kan betales med MobilePay.
9. OKTOBER 2018 Jørgen er igang med det sidste arbejde på muren til rampen til det nye toilet, som meget snart åbner for offentlig adgang.
9. OKTOBER 2018 Et medlem af havegruppen kom omkring et godt tilbud på små 60 brugte, men aldeles brugbare ens stole. Hidtil har stolesortimentet i laden bestået af 40-50 stole af meget forskellig kvalitet og udseende, men nu er der nye “brugte” stole til alle, og pænt ser det ud.

2. OKTOBER 2018 En smule regn kan ikke ødelægge humøret, især ikke når man ved, at Birthes æblekageklassiker – se længere nede – venter i frokostpausen.

2. OKTOBER 2018 På med regntøjet og igang med riven. Jerry lader sig ikke stoppe af en smule regn.

2. OKTOBER 2018 Birthe kan noget helt særligt med kager – ja og med så meget andet i øvrigt. Det nyder hendes kolleger i havegruppen jævnligt godt af. I dag var en småsur våd arbejdsdag, men så kunne man – midt i jagten på de rigelige mængder af ukrudt, som i øjeblikket vælter frem – gå og glæde sig til frokostpausen og Birthes lækre æblekageklassiker lavet af Filippa-æbler.
18. SEPTEMBER 2018 I forbindelse med det arbejde, der er gjort for at indrette laden mere hensigtsmæssigt og give havegruppens medlemmer bedre forhold, fandt vi i et hjørne en meget slidt gammel vask. Den er blevet sat i stand og hængt op, så nu kan man opleve kø ved håndvasken i Medicinhaverne.
11. SEPTEMBER 2018 Peder har gjort klar til prøvesmagning af frugt fra nogle af de mange æbletræer, der er i Medicinhaverne. Her er det formanden, Helle Ravn, der smager på de gode sager.
11. SEPTEMBER 2018 Tirsdag er arbejdsdag for havegruppen, men denne tirsdag bød på dagsregn, og hvad gør de små 30 medlemmer, der mødte op, så? Ja, Sigrun pudsede vinduer i laden, som i virkeligheden er en gammel kostald, som formentlig ALDRIG før har fået pudset sine vinduer.

11. SEPTEMBER 2018 Dagsregn på en arbejdsdag betyder ikke, at arbejdet i Medicinhaverne ligger stille. Nej, så er der heldigvis en masse, der kan gøres i laden. Her er Jerry og Jens Jakob ved at gøre klar til at isolere en port, og bag dem sætter Bent og Jørn ophæng op til vandslanger.
5. SEPTEMBER 2018 Ud over at drive, vedligeholde og udvikle Medicinhavernes anlæg i Tranekær, tilbyder foreningen bag haverne en lang række aktiviteter, bl.a. kurser, foredrag og specialrundvisninger. Her er det Medicinhavernes formand, Helle Ravn, etnolog og tidl. museumsinspektør, der fortæller om landbohaven gennem 300 år, Fra grønkål til artiskok var titlen på hendes foredrag.
4. SEPTEMBER 2018 Entreprenørgruppen i arbejde, fra venstre Jens Jakob, Ole, Bent og Jørgen.

4. SEPTEMBER 2018 Medicinhaverne fik i dag en helt unik gave af et medlem af havegruppen. Det meget store, smukke stentrug har stået ved hans “fædrende gård” i mange år, men i dag fik det plads ved indgangen til laden. Det skal bruges til at skylle haveredskaberne i, inden de hænges på plads i laden.

4. SEPTEMBER 2018 Medarbejdere fra Rudkøbing Plejehjem havde i dag inviteret en gruppe ældre med tilknytning til hjemmet på tur til Medicinhaverne. Og humøret var lige så godt som vejret, så det blev en fin tur med bl.a. smagsprøver på flere af de gamle langelandske æblesorter, som haverne i øjeblikket bugner af.
23. AUGUST 2018 ØV, ØV, ØV. Nogen har natten til i dag ødelagt betalingsrøret ved indgangen til Medicinhaverne og stjålet de penge, som gæster i haven har betalt i entre. Vi er nu gået i tænkeboks for at finde et endnu mere tyverisikret betalingsanlæg. Tyveriet er meldt til politiet
21. AUGUST 2018 I dag under havegruppens fælles frokost i laden kunne kasserer Ole F. Jacobsen (til højre) fortælle, at vi allerede har passeret hele sidste års samlede entreindtægter på nuværende tidspunkt. Det blev fejret med is til hele havegruppen. Til venstre ses Bjarne Møller Petersen, der er en af initiativtagerne til Medicinhaverne og også foreningens første formand.

21. AUGUST 2018 Ole Due Pedersen, der researcher på planternes medicinske virkning og skriver tekst til planteskiltene, ses her med et af de nye skilte, der netop er kommet op ved indgangen til alle haver. Skiltene rummer en planteliste med navn på alle planter på dansk og latin. Det er desuden forsynet med et dronebillede af haven, hvor de enkelte bede er inddelt efter bogstaver, hvilket gør det nemt for gæsterne at finde de planter, de måske især vil vide mere om.
14. AUGUST 2018 Kaj stamper den nye slotsgrusbelægning i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Vi er igang med at udskifte gruset på alle stier i Medicinhaverne. Og det er en bekostelig affære, for vi skifter til Slotsgrus, som skulle være det ypperste inden for grusbelægning. Det er udviklet i samarbejde med Københavns Universitet og fås kun i en enkelt grusgrav på Sjælland. Vi håber, at slotsgruset fremover vil gøre livet lettere for kørestols- og rollatorbrugere og for havegruppen, som sørger for holde haverne og stierne fri for ukrudt.
14. AUGUST 2018 Grethe plukker havtorn i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, så hold øje med “marmeladeskabet” i planteboden ved indgangen til Medicinhaverne. Her sælger vi marmelade af de bær, vi kan plukke i Medicinhaverne, bl.a. brombær, solbær, hyben og havtorn. Og du behøver ikke have kontanter med. Der kan betales med MobilePay.
11. AUGUST 2018 Godt 30 deltagere fik en interessant – og våd – eftermiddag i selskab med Leon Brimer (i lyseblå striktrøje midt i billedet) og Claus Dalskov (med ryggen til i ternet skjorte), der viste rundt i naturen bag Tranekær by på jagt efter medicinplanter. Det var endnu solskin, da deltagerne mødtes på parkeringspladsen ved Tranekær Kirke (billedet herover) for at lægge ud på den godt to kilometer lange tur. Claus Dalskov er pensioneret biologilærer og bor i Tranekær. Leon Brimer er dr. pharm. og medforfatter til bogen “Danmarks vilde lægeplanter”.
11. AUGUST 2018 Medicinplanteinteresserede give ikke op på grund af en smule regn. Claus Dalskov (med paraply og i ternet skjorte) fortæller om planten, som tidligere hed “Dansk ingefær”. Den har intet med ingefær at gøre og har derfor officielt skiftet navn til Dansk arum.
7. AUGUST 2018 Alle i Medicinhaverne arbejder ulønnet, og som tak for det store arbejde, der gøres, bliver medlemmer af havegruppen hvert år inviteret på en sommerudflugt. Turen gik i år til Botanisk Have i Aarhus, parken ved Marselisborg Slot og til den privatejede have “Den Kreative Have” i Haldrup ved Horsens. Billedet ovenover er fra formiddagens kaffe-kringle-stop i Skærup ved Vejle.
7. AUGUST 2018 Årets sommerudflugt gik bl.a. til Botanisk have i Aarhus. Her vurderes kvaliteten af stierne i anlægget uden for væksthusene. Der er altid noget at lære og lade sig inspirere af, når havegruppen er på udflugt 🙂
7. AUGUST 2018 Sidste stop på havegruppens sommerudflugt var hos John Andersen og “Den Kreative Have” i Haldrup ved Horsens. Her fortæller John om sine kostbare koikarper, der nu er beskyttet af et elhegn. Det blev sat op for nylig, efter at han en morgen kom ud og fandt syv af sine flotte fisk skambidte og døde. John mener, at en odder fra et nærliggende vandløb er synderen.
6. AUGUST 2018 Birthe plukker brombær, som hun laver den lækreste brombærmarmelade af og sælger i Medicinhavernes plantebod.
1. AUGUST 2018 Himmelstræbende humle i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
24. JULI 2018 Bente og Peder vander græskarrene i depothaven.
24. JULI 2018 Jørgen fra firmaet Lars Elektriker, Humble, hænger flotte genbrugslamper op over bordene i “kantinen”. Lamperne har tidligere siddet i toppen af lysmaster rundt om på Langeland.
24. JULI 2018 Jørgen og Jan bygger en stenmur ved indgangen til det-forhåbentlig-inden-alt-for-længe-færdige handicapvenlige toilet 🙂
24. JULI 2018 Bogsalget går flot. Her er det Grete, der er klar til at lange nye eksemplarer af “Medicinhaverne i Tranekær. En medicin-botanisk park” over “disken. Du kan læse mere om bogen, og hvordan du kan købe den. KLIK HER.
17. JULI 2018 Gennemsnitsalderen er faldet betragteligt i havegruppen de seneste tre tirsdag, hvor seks-årige Tristan har været med sin farmor på arbejder i Medicinhaverne.
17. JULI 2018 Kaj graver et rør ned ved de tørkelidende træer i Haven for nervesystem og bevægeapparat, så det bliver lettere at vande.
17. JULI 2018 Konen i muddergrøften 🙂 Lene nød at få lov til at lege lidt med mudder i 27 graders varme under plantning af polejmynte i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
17. JULI 2018 Liselotte høstede hvidløg i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. På trods af tørken var der masser af fine hvidløg.
17. JULI 2018 Niels (t.v.) fra Entreprenørfirmaet Elnegaard begyndte i dag at grave ud til el og vand til det femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem. Til højre ses Jann og Ole fra havegruppen.
12. JULI 2018 Det er slut med at lede efter redskaber. Hver have har nu fået sin egen væg med redskaber. Og hver haves redskaber er markeret med en bestemt farve. For nemheds skyld bruger havegruppen tal for de enkelte haver i den rækkefølge, de er anlagt. Have tre, der har fået blå redskaber, er Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
10. JULI 2018 På trods af tørken er haverne fyldt med modne frugter. I dag blev der bl.a. plukket ribs og solbæk. Her er det Benta og Liselotte, der plukker solbær i snapseurteafdelingen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
10. JULI 2018 Alle haverne har forskellige hække. I Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring er der bøgebæk, og her er det Bjarne, der søger for, at den holder den ønskede højde på halvanden meter.
09. JULI 2018 64 medlemmer kom til udgivelsesreception af Helle Ravn og Ole Dues bog “Medicinhaverne i Tranekær. En medicinbotanisk park”. Her er forfatterne i gang med at signere bøger. Læs mere om bogen, og om hvordan du kan købe den. KLIK HER. 
3. JULI 2018 Hannu Sarenström er flyttet til Langeland fra Kinnekulle. Han er forfatter til flere bøger om mad og have, som han også blogger om. Og så er han en meget modig mand. Efter 22 år i et smukt, gammelt hus med en veldrevet have i Sverige, valgte han sidste år at rykke sig selv om med rode og flytte til Langeland, og nu har han meldt sig som frivillig i Medicinhaverne. Det er vi glade for.
3. JULI 2018 Peder pusler om træerne, der lider i varmen.
3. JULI 2018 Også i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring blev der vandet flittigt i dag. Her er det Liselotte, der svinger vandkanden.
3. JULI 2018 Der vandes i Haven for urin- og kønsveje. Her er det Niels-Ove og Poul, der sørger for, at planterne overlever sommervarmen.
25. JUNI 2018 Den fine gamle veteran-Ferguson trængte til en ny kobling, og så hidkalder vi en af Medicinhavernes gode venner, veterantraktor-entusiasten Arne Egelund, og så klarer han det.

25. JUNI 2018 Arbejdet med at etablere toilet i den gamle ladebygning skrider planmæssigt frem.
19. JUNI 2018 25-30 gæster fik en helt særlig rundvisning af en hvid engel (Gitte Dalskov, næste billede) og en heks (Helle Ravn, billedet herover), der i anledning af den kommende sankthansaften fortalte om nogle af de planter, som hekse har brugt gennem tiden for at flyve til Bloksbjerg. Den hvide engel fortalte til gengæld om de samme planters gode medicinske egenskaber. 
19. JUNI 2018 Den hvide engel (Gitte Dalskov, billedet) var sammen med heksen (Medicinhavernes formand Helle Ravn, billedet ovenover) guide på en helt særlig rundvisning inspireret af den kommende sankthansaften. 

19. JUNI 2018 Bent og Jens Jakob planter en gunnera, men jorden er på grund af tørken som beton, så de er kommet på stenhårdt arbejde.

19. JUNI 2018 Siden Jerry blev frivillig i Medicinhaverne, er der kommet styr på havegangene. De bliver luget grundigt, og der bliver kantet af, så de holder målene på 2,5 meter.

19. JUNI 2018 Buskdamen Benta sørger for, at ribsene i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring får net på, så der kan laves ribsgele, som bliver solgt i planteboden.

19. JUNI 2018 Gunvor og Margit klipper roser og gedeblad i Haven for åndedræt og kredsløb.

19. JUNI 2018 Gitte tjekker kostumet forud for aftenens særrundvisning: “En engel og en heks i Medicinhaverne”.
12.JUNI 2018 Så er der snart også en dør ind til det nye toilet, som er ved at blive indrettet i den gamle lade. Det vil blive tilgængeligt for alle trængende, der lægger vejen forbi, bl.a. frivillige i havegruppen, gæster i haverne og vandrere på Øhavsstien, og det bliver indrettet så også handicappede kan bruge det.
12. JUNI 2018 Toiletbyggeriet skrider planmæssigt frem.
5. JUNI 2018 Pause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

5. JUNI 2018. Det var ikke kun planterne, der trængte til vand i dag i sommervarmen. Her er det de frivillige i Haven for åndedræt og kredsløb, der tager en vandpause.

5. juni 2018 Der blev vandet overalt rundt i haverne. Her er det Annie, der vander i Haven for urin- og kønsveje.

5. JUNI 2018 Jann kæmper for at holder liv i den buksbomhæk, der blev plantet rundt om Haven for infektioner og immunsystem, som vil blive færdiganlagt i løbet af efteråret 2018.
5. JUNI 2018 Den voldsomme varme holder heldigvis ikke besøgende fra at komme i Medicinhaverne. 29. MAJ 2018 Jørn og Bent skifter standere på de to “velkomstflagstænger” ved indgangen til Medicinhaverne.
29. MAJ 2018 Med 15 nye medlemmer af havegruppen er der heldigvis brug for flere haveredskaber og trillebøre, så Stig har været på storindkøb hos XL-BYG, Rudkøbing.
29. MAJ 2018 Johnny (i gravemaskinen) og Poul fra Tullebølle VVS gravede i dag ud til kloakledning i forbindelse med etablering af toilet i ladebygningen. Ingen længe bliver der savet hul til en dør til toillet i ladens østlige gavl. Toilettet, der i øvrigt er et handicaptoilet, vil kunne bruges af alle, der kommer forbi – altså også gæster i haverne og vandrere på Øhavsstien.
26. MAJ 2018 Som noget nyt havde Medicinhaverne på det årlige plantemarked salg af ”Langelandsk kulturarv”, bestående af podede frugttræer af gamle langelandske æblesorter og potter med ”Tranekær-rosen”. Og som det fremgår af billedet gik det hele som varmt brød. Efter kun en time var der udsolgt. Peder Lollesgaard fortæller her interesserede om de forskellige gamle langelandske æblesorter.
26. MAJ 2018 Gæster på Medicinhavernes årlige plantemarked blev godt modtaget og orienteret om dagens program af Nanna, Kirsten og Lily.
26. MAJ 2018 Medicinhavernes plantemarked blev igen i år en succes med hele 550 gæster mod 400 året før. Der var flere nye aktiviteter i år. Bl.a. deltog 15 børn i en konkurrence om at finde havenisser gemt blandt havernes planter, og der var  en konkurrence om to flasker af Grevindens Kirsebærvin blandt nye medlemmer, som meldte sig ind på dagen. Endelig var der rundvisning ved Jann Poulsen. Der var i alt 550 besøgende. I 2017 var der omkring 400, så det var en flot fremgang. Som noget nyt havde Medicinhaverne salg af ”Langelandsk kulturarv”, det ville sige podede frugttræer af gamle langelandske æblesorter og potter med ”Tranekær-rosen”.
16. MAJ 2018 Arbejdet med at indrette et længe ønsket toilet i den gamle ladebygning gik i gang i dag. Her er det Johnny Madsen fra Tullebølle VVS og Blik A/S, der saver hul i gulvet til rørføringen. Toiletbyggeriet er blevet muligt takket være de 30.000 kr. fra Fyns Amts Avis’ Initiativpris, som havegruppen modtog i 2017, samt 100.000 kr. fra Langeland Kommunes udviklingspulje.
16. MAJ 2018 Arbejdet med at anlægge Haven for infektioner og immunsystem, det femte haveanlæg i Medicinhaverne, kom i dag lidt videre, da Fussy med det borgerlige navn Aksel Rasmussen fra entreprenørfirmaet Arthur Pedersen A/S fik jævnet sand- og kompostbunkerne i haven ud. Det er planen at harve jorden nogle gange i løbet af sommeren, så vi får bugt med det meste ukrudt. Og hvis økonomien ellers er til det, vil haven blive færdiggjort i løbet af efteråret.
15. MAJ 2018 Jens Jakob, Jørn og Ole J. kører kompost på området mellem dammen og rækværket, hvor der skal plantes Liden singrøn.
15.MAJ 2018 Jann og Jens Jakob planter Liden singrøn (Vinca minor) rundt om dammen. Den egner sig godt som bunddække og kan forhåbentlig holde ukrudtet på afstand.
15. MAJ 2018 Alle i havegruppen har fået veste med rygmærke. Her forfra 🙂
15.MAJ 2018 – og bagfra 🙂
8. MAJ 2018 Denne samling grønne frøer nød i dag livet og det gode vejr på en kæmpedyne af trådalger i opsamlingsdammen nedenfor Haven for urin- og kønsveje.
5. MAJ 2018 Medicinhaverne – i år ved Dorte, Gitte, Kirsten og Nanna – deltog for femte år i træk i Haveselskabets havemarked på Hvidkilde Gods ved Svendborg for at reklamere for Medicinhavernes eget plantemarked, der i år holdes lørdag 26. maj fra kl. 11-15. Her er gratis at få en bod, og det er gratis at deltage i plantemarkedet, og der er ovenikøbet gratis adgang til haverne i de timer, plantemarkedet er åbent. Hvis du – eller nogen du kender – er interesseret i at sælge planter eller andre haverelaterede ting så kontakt venligt Kirsten på 29 82 31 33 eller på mail kirsten62@sydfynsmail.dk
1. MAJ 2018 Jerry, der er pensioneret kirkegårdsgartner og ny i flokken af frivillige, har kastet sig ud i et arbejdskrævende projekt, nemlig at sætte skik på de 2,5 meter brede havegange mellem de foreløbig fem haveanlæg. Der bliver kantet af og luget ukrudt. Og man kan sandelig se, hvor langt, han er kommet. Det bliver så flot.

 

1. maj 2018 Mogens slog græsset for første gang i år. Selv om kalenderen siger, at der nu kun er en måned til sommer, bød dagen på regn, blæst og SYV grader.

26. APRIL 2018 Når man ikke bliver færdig med det, man har gang i om tirsdagen, så må man jo tage en ekstra dag. Det var i hvert fald, hvad Jørgen, Ole J. og Jann gjorde i dag. Og man skal ikke lade sig narre af de hvide skyer og den blå himmel. 10 minutter senere var himlen mørkegrå, og skyerne hældte lige rigeligt med vand ud over de flittige frivillige, men færdige med at lægge fliser under plantesalgsbordet dét blev de.

24. APRIL 2018 Hvor bliver vandet i opsamlingsdammen mon af? Vi arbejder ihærdigt for at finde ud af, hvorfor vandstanden ind imellem er meget lav i opsamlingsdammen neden for Haven for urin- og kønsveje.

24. APRIL 2018 Planteinteresserede gæster fra hele landet fik i dag en guidet rundtur i Medicinhaverne.
24.  APRIL 2018 Der er endelig ved at komme lidt farve på planterne i haverne. Her er det påskeliljerne i Haven for nervesystem og bevægeapparat, der lyser op.

17. APRIL 2018 Her er beviset på, at det har været et MEGET koldt forår. Sølle tre graders varme er der i jorden, og det er dermed for tidligt at så. Vi må væbne os med tålmodighed og vente til jordtemperaturen er omkring 10 grader.
17. APRIL 2018 Så er der skilte til den nyeste have, Haven for nervesystem og bevægeapparat.
10. APRIL 2018 Ole D. og Gitte sorterer skilte. Hele 172 nye skilte er der lavet i vinterens løb.
8. APRIL 2018 I dag fylder Medicinhaverne 10 år. Det blev fejret med kaffe, rundstykker og kafe. Humble Bageri havde lavet den flotte og meget lækre jubilæumskage.
8. APRIL 2018 Havegruppen havde inviteret ægtefæller og tidligere og nuværende bestyrelsesmedlemmer med til jubilæums-kaffe-kage i den gamle lade. I midten med blå striktrøje, formand Helle Ravn.
8. APRIL 2018 Jann, Gitte, Aage og Peder var blandt de 44, der var med til at fejre Medicinhaverne 10 års jubilæum.
8. APRIL 2018 Gitte og Povl Erik tager hul på den lækre jubilæumslagkage.
7. APRIL 2018 Det årlige beskærekursus blev et tilløbsstykke med 45 deltagere. Underviser var som tidligere år Jann Poulsen. Han ses midt i billedet i en rød/hvid jakke.
3. APRIL 2018 Ille er ny i havegruppen og har påtaget sig som sin første opgave at vaske vintersnavs af alle skilte i Medicinhaverne og rette op på blæstens hærgen, så alle skilte er rene og står ret op og ned. Uden at kunne fortælle nøjagtig, hvor mange skilte vi har, så er det uden overdrivelse en kæmpeopgave. Alene i år har vi fået lavet 172 nye skilte.
3. APRIL 2018 Så har havegruppen anskaffet en ny, gammel traktor – her med Ole J. bag rattet. Vi har købt den gamle McCormick-veterantraktor, som vi tidligere lejede, nu er den blot blevet udstyret med styrtbøjle. Der er rigeligt arbejde til de to veterantraktorer, og to havetraktorer, som vi nu råder over.
3 APRIL 2018 Liselotte er nyt medlem af havegruppen, og så er det godt at have en kollega, der har beskæftiget sig med haver og planter hele sit professionelle arbejdsliv, og Jann deler heldigvis gavmildt ud af sin enorme viden. Her er de to på havearbejde i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
3. APRIL 2018 Selv om årets første arbejdsdag i haverne er tre uger senere i år end i 2017, så var der både brug for regntøj og varmt tøj, som det ses på billedet af Bjarne, der klipper roser ned i Haven for urin- og kønsveje.
3. APRIL 2018 Endelig forsvandt sneen og frosten, og havegruppen kunne mødes til årets første arbejdsdag i haverne. Dagen blev indledt med kaffe og kage og velkomst til nye medlemmer. Og der er rekordtilmelding af nye havegruppemedlemmer i år. I alt 12 har meldt sig. Og der er god brug for alle. For er der økonomi til det, går vi i løbet af året i gang med at anlægge det femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem med undertemaet Hildegard af Bingens have.
27. MARTS 2018 Der kommer mange tyske turister i Medicinhaverne. Derfor har vi også en folder på tysk, og hjemmesiden er oversat til tysk, og i dag fik vi så sat et stort pylonskilt med tysk tekst op lige inden for de hvide indgangslåger, så Herzlich Willkommen til vores tyske gæster.
27. MARTS Kaj og Stig og bygger en bænk i Haven for Nervesystem og bevægeapparat, så man kan sidde og holde øje med de grønne frøer og lytte til vandfaldets rislen.
27. MARTS 2018 Grethe og Birthe gør de første planter klar til salg i Medicinhavernes lille plantebod.
27. MARTS 2018 Annie og Ole J. i gang med den store forårsoprydning i Medicinhavernes gamle lade.
23. MARTS 2018 Så slap frosten endelig sit tag i Langeland og kalkearbejdet i laden kunne begynde. Her er det Flemming og Povl Erik, der svinger kalkkostene.
20. MARTS 2018 Bent, Aage og Jann potter æbletræer – både gamle langelandske sorter, bl.a. det populære Mathilde-æble, og moderne, velkendte sorter. Æbletræerne kan købes, når Medicinhaverne afvikler sit årlige plantemarked, i år lørdag den 26. maj.
18. MARTS 2018 Jann, Aage Peder underviser traditionen tro i podning af frugttræer. 34 mødte frem selv om denne lørdag bød på snestorm. Der blev især podet æbletræer, både gamle langelandske sorter og nyere og mere kendte. Men nogle af deltagerne havde selv forskellige grundstammer eller podekviste med, så der blev også lavet pærer- blomme- kvæde og mispeltræer.

8. MARTS 2018. Sådan ser et bestyrelsesmøde ud i Medicinhaverne. Fra venstre formand Helle Ravn, Jann Poulsen, Kirsten Jørgensen, næstformand Christian Ahlefeldt-Laurvig og kasserer Ole F. Jacobsen. To bestyrelsesmedlemmer, Stig Joensen og Jørgen Fischer var på ferie, og suppleant og sekretær Lene Anker stod bag kameraet.

13. MARTS 2018 Vi har fået specialfremstillet redskabsophæng, som nu næsten er klar til at blive taget i brug. Fra venstre ses Ole J., Povl Erik og Bent.

13. MARTS 2018 Grethe – nr. to fra venstre – stod tidligt op og bagte snegle og lavede kaffe, som hun kørte ud og overraskede sine havekolleger med. Det var populært.
13. MARTS 2018 Ole D, Jann og Peder på inspektion i haverne, hvor der stadig ligger meget sne.
13. MARTS 2018 Endelig en dag uden frostvejr, så Flemming kunne komme til at mure et hul til i ladevæggen.
6. MARTS 2018 På trods af masser af sne så er foråret altså på vej.
6. MARTS 2018 Gruppen, der er igang med at renovere laden, holder kaffepause i den lille hvide hytte, som Velux Fonden har sponsoreret.
3. MARTS 2018 Haven for nervesystem og bevægeapparat.
3. MARTS 2018 Velkommen til Medicinhaverne, Nordeuropas største medicinhave.
3. MARTS 2018 Lige da det ifølge kalenderen skulle være forår, blev det for alvor vinter med masser af sne. Her er det vinstokkene i Haven for urin- og kønsveje, der er pakket ind i en halv meter sne.
20. FEBRUAR 2018 Havegruppen står til en flot udvidelse, og godt for det, for vi udvider jo også hele tiden Medicinhaverne, så der bliver mere og mere at lave. I dag kunne Gitte (t.v.) vise en flok interesserede rundt, inden de for alvor beslutter sig for, om de vil være en del af den frivillige, ulønnede gruppe, der driver og udvikler Medicinhaverne.
20. FEBRUAR 2018 Det er stadig for koldt at arbejde i haverne, men en lille gruppe er gået i gang med at renovere væggene i den gamle lade, der fungerer som frokoststue, maskin- og redskabsrum. Inden vi kunne tage fat med kost og spartel, skulle “Skibet”, der har været opbevaret i laden, dog bæres i sikkerhed. Det er planen, at kunstværket skal være en del af udstillingen i Tranekær Slotspark/Tickon.
2. FEBRUAR 2018 I forbindelse med uddelingen af Fyns Amts Avis Initiativpris 2018 havde avisen inviteret læserne på rundvisning i Medicinhaverne, der sidste år modtog den eftertragtede pris. 40 tog imod tilbuddet. Her er det Jann Poulsen (med røde halstørklæde), der viser en gruppe rundt.
4. januar 2018 Gitte viser "slangen" af pilerødder frem.
4. JANUAR 2018 Man forstår bedre, hvorfor drænet i Haven for åndedræt og kredsløb ikke fungerede, når man ser den “slange” Gitte løfter op i. “Slangen” er lavet af pilerødder fra et piletræ tæt på drønrøret. Træet havde fuldstændig overtaget røret.

4. januar 2018 Opsamlingssøen er fyldt til randen.

4. JANUAR 2018 Fyldt til randen er vist det rette udtryk for den nederste sø, hvorfra vandet pumpes tilbage til den øverste sø i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Der er dog lukket for strømmen vinteren over, så nu må regnen godt holde en pause – hvis ikke der skal blive oversvømmelse.
19. DECEMBER 2017 Også i december er der noget at se i Medicinhaverne. Her er Helle, Birthe, Annie, Nanna, Gunvor og Gitte – alle fra havegruppen – på rundtur for at se, om alt ser fint ud. Det gør det 🙂
7. december 2017 Taget på den gamle lade sikres. 7. DECEMBER 2017 Det er ingen hemmelighed, at den gamle lade, der fungerer som havegruppens frokoststue, maskinhus og redskabsrum, trænger til en kærlig hånd. På det seneste er der udført tømrerarbejde på tagkonstruktionen, et arbejde, der sikrer, at laden bliver stående, selv om en strid vinterstorm skulle lægge vejen forbi Tranekær. På billedet ses Mads fra tømrerfirmaet JTS, der har udført arbejdet med vindafstivning af laden.
6. december 2017: Ole J. højtryksrenser plæneklipperne. 6. DECEMBER 2017 Græsset er slået for sidste gang i 2017, så nu skal plæneklipperne lige have en tur med højtryksrenseren, og Ole J. har fundet endnu en måde at anvende Ferguson-traktorens skovl på 🙂
6. december 2017: Plantebordet i laden.6. DECEMBER 2017 De mest kuldskære planter fra haverne står nu i laden på et plantebord, der kan opvarmes, hvis det bliver rigtig koldt. Fra oven varmer et plantelys, bobleplasten skærmer for den værste kulde, og vandet befinder sig inden for rækkevidde. Hvad mere kan sarte planter ønske sig?
WEB-Arne-Egelund-gør-klar-til-at-lukke-vandet-af-for-vinteren-05.12.20175. DECEMBER 2017 Arne er en god ven af Medicinhaverne, og han giver gerne en hånd med, hvis der er brug for specialviden. Her tjekker han, at alt er vel med vandforsyningen, inden vi om få dage lukker af for vandet vinteren over.
WEB-Julefrokost-til-hjemmesiden-21.11.201721. NOVEMBER 2017 Det er ikke mange, der har en stue, der kan rumme 32 spisende gæster. Det har Niels-Ove, og igen i år lagde han hjem til den traditionsrige julefrokost i Medicinhavernes havegruppe. Skal du med næste år, så se her hvordan du bliver medlem af havegruppen.
Burmesere-i-Medicinhaverne20.11.201720. NOVEMBER 2017 Så har Medicinhaverne også prøvet at have gæster fra Myanmar. Tun Nay Win og Sai Hso Awn Mine, begge politikere i deres hjemland, er på besøg i Danmark i forbindelse med et tværdemokratisk samarbejde, som Socialdemokratiet er en del af på globalt plan. På billedet kigger Tun Nay Win nærmere på misteltenen, der vokser på et aromaæbletræ i Haven for åndedræt og kredsløb. Gæsterne blev vist rundt af Medicinhavernes formand Helle Ravn og Jesper Ansbæk, der er medlem af havegruppen.
WEB-Haveredskaberne-renses-og-olieres-14.11.201714. NOVEMBER 2017 Årets sidste arbejdsdag blev bl.a. brugt på at rense og oliere haveredskaber. Det er – indrømmet – nok ikke mange af os, der får gjort det med vores egne haveredskaber derhjemme, men når man er mange, så er det pludselig en hyggelig opgave, og når man så ved, at dagen slutter af med Birthes fremragende æblekage, så går arbejdet som en leg 🙂
WEB2-Kaj-og-Jann-kører-havemøbler-ind-14.11201714. NOVEMBER 2017 På årets sidste arbejdsdag kørte Kaj og Jann havemøblerne ind i laden, hvor der heldigvis er der god plads. Vi har nemlig i årets løb fået foræret flere sæt havemøbler samt et bordbænkesæt. Og det er vi – og ikke mindst vores gæster – meget glade for.
7. NOVEMBER 2017 Hønen her kommer troligt på besøg hver tirsdag, når havegruppen er på arbejde. Først var den en del af en flok på tre, så var der to, og nu er der så denne her tilbage. Vi krydser fingre for, at den finder hjem, inden det for alvor bliver vinter – og inden ræven får øje på den.
WEB-Margit,-Lilly-og-Gunvor7. NOVEMBER 2017 Margit og Lilly benytter en af årets sidste arbejdsdage til at køre kompost ud i Haven for åndedræt og kredsløb. I baggrunden ses Gunvor.
WEB-Gudde-pakker-Gotu-Kola'en-godt-ind-07.11.20177. NOVEMBER 2017 Den første nattefrost har aflagt besøg, så nu er det tid til at dække de vintersarte planter med gran. Her er det Gudde, der lægger gran på Gotu Kola-planten (Centella asiatica) i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Udtræk af bladene er meget brugt i indisk medicin til at styrke hukommelsen og koncentrationsevnen.
Så er der kaffepause.31. OKTOBER 2017 Hele havegruppen minus Grethe (i blå jakke med ryggen til) var i sving for at få de flotte buksbomplanter i jorden i Haven for infektioner og immunsystem. Grethe blev til gengæld dagens helt, da hun besluttede sig for at køre til Bager Stæhr i Tullebølle og rydde butikken for wienerbrød. Tilbage i Medicinhaverne fyldte Grethe en trillebør og serverede kaffe og wienerbrød for sine  kolleger i havegruppen. Det var et meget populært initiativ.
Grethe serverer kaffe og wienerbrød i trillebøren. 31. OKTOBER 2017 Grethe (t.v.) serverede også kaffe og wienerbrød for Benta, Nanna, Gudde og Bjarne, der arbejdede i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Jens Jakob, Jørgen, Kaj og Bente klar til at plante buksbomhæk i Haven for infektioner og immunsystem.31. OKTOBER 2017 Jens Jakob, Jørgen, Kaj og Bente holder taktikmøde, inden der skal plantes buksbombæk.
WEB-Jørgen-Andersen,-Magtenbølle,-og-Jann-læsser-290-buxbomplanter-af-27.10.2017---redigeret-og-lysnet27. OKTOBER 2017 300 ca. 80 cm højre buksbomplanter fylder en hel del – eller ret præcist tre lastbiler. Her er Jørgen Andersen, (t.v.) Magtenbølle Planteskole ankommet med det første læs flotte planter, som skal blive til hæk omkring det nye haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem, som havegruppen netop har taget hul på. Til højre ses Jann, der nu kan se det femte haveanlæg tage form. Jann er havearkitekt, og det er ham, der har tegnet alle haverne.
24. OKTOBER 2017 Kaj, Ole J. og Jørgen udbedrede i dag de værste skader efter den store, tunge dumper, som forleden transporterede grus og kompost op til den næste have, der skal anlægges, Haven for infektioner og immunsystem. På grund af al den regn, der er faldet, omdannede dumperen indgangsalleen op mod Medicinhaverne til to mudrede hjulspor. Men den opgave klarede den lille Ferguson 35 med frontlæsser og dens tre hårdtarbejdende assistenter i fin stil.
Super-Bente-17.10.2017 17. OKTOBER 2017 Det kræver sin kvinde at tynde ud i de efterhånden mange bronzefennikelplanter i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Og det kræver også en ordentlig greb. Bronzefennikel har nemlig meget lange rødder. Men Bente er en sej kvinde, så op kom bronzefennikelen – og ud kom greben, for den var ikke meget værd, da Bente var færdig med udtyndingen.
Jørgen Nielsen fræser området, hvor der skal plantes buksbomhæk i Haven for infektioner og immunforsvar.10. OKTOBER 2017 Sådan ser begyndelsen på en ny have ud. Som tidligere fortalt er der kørt godt 100 tons sand og kompost op på det areal, hvor Haven for infektioner og immunsystem skal anlægges. Tak til Jørgen Nielsen for at dukke op med superfræseren og fræse det område, hvor der inden længe skal plantes buksbomhæk.
4. oktober 2017. Dumperen kørte fast på vej med grus og kompost til Haven for infektioner og immunforsvar og måtte have et skub af gravemaskinen. 4. OKTOBER 2017 Arbejdet med det næste haveanlæg, Haven for infektioner og immunforsvar, er gået i gang. Første skridt er jordforbedring, men dumperen der i dag skulle køre godt 100 tons sand og kompostjord op i haven, kom på hårdt arbejde, da regnen begyndte at sile ned, og jorden blev blød som smør. Sidst på eftermiddagen måtte dumperen derfor have gravemaskinen til at skubbe bagpå, inden det lykkedes den at forcere det ret skrånende terræn i Medicinhaverne. Haven for infektioner og immunforsvar bliver det sydligste anlæg i Medicinhaverne og det højestbeliggende.

2. oktober 2017. Ole J kører slotsgrus på stierne i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

2. OKTOBER 2017 Ole J. kører slotsgrus på gangene i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Med tiden skal vi have den nuværende grusbelægning udskiftet med slotsgrus på alle stier.

2. oktober 2017. Tre farverige ænder har slået sig ned i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

2. OKTOBER 2017 Rip, Rap og Rup er flyttet ind i søen i Haven for nervesystem og bevægeapparat 🙂
26. september 2017 Povl Erik, Annie og Niels Ove klipper Tranekærrosen ned.26. SEPTEMBER 2017 Povl Erik, Annie og Niels-Ove klipper den rodægte Tranekær-rose ned i Haven for urin- og kønsveje.

26. september 2017 Ole J., Jørgen og Bent har lagt fliser under bord-bænkesættet.

26. SEPTEMBER 2017 Ole J., Jørgen og Bent har lagt fliser under det ene bord-bænkesæt ved hytten, så det ikke skal flyttes hver gang, der bliver slået græs. Næste tirsdag går de igang med mere fliselægning, så også det fine bord-bænkesæt, Medicinhaverne fik doneret af Tove Dølby, kan komme til at stå på flisebelægning.
19. september 2017 Ole D. og Jann sætter Haven for infektioner og immunsystem af.19. SEPTEMBER 2017 Ole og Jann satte i dag det femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem, af. Det vil sige, at de markerede havens omkreds og centrum. Det er planen i første omgang at plante en buksbomhæk omkring haven. Derefter går arbejdet med at søge penge til selve etableringen af haven i gang. I centrum af haven – ved pinden, som Jann sidder ved – skal der være et springvand. Havens undertema er Hildegard af Bingens Have.
18. september 2017 Kaffepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 18.09.2017 Hvad gør man, når ukrudtet er ved at tage modet fra en? Så sender man en mail til vennerne i havegruppen, og fluks møder 13 op for at hjælpe med at tage livet af alle de planter, der ikke er velkomne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Lokkemidlet var kaffe og kage. Når man dertil lægger solskin og forrygende septembervejr, så kan sådan en helt almindelig mandag lige pludselig blive rigtig hyggelig.
12. september 2017 Bjarne Bay Jacobsen, Fynske Bank, Rudkøbing, overrækker havegruppen en check på 50.000 kr.12. SEPTEMBER 2017 Det var en glad havegruppe, der i dag fik besøg af filialbestyrer Bjarne Bay Jacobsen fra Fynske Banks Rudkøbing-afdeling. Bjarne medbragte nemlig en check på 50.000 kr. Fynske Bank Fonden er en af Medicinhavernes mest trofaste sponsorer, og det er vi umådeligt glade og taknemmelige for.
5. september 2017: Bent reparerer havegange efter voldsomt regnskyl.5. SEPTEMBER 2017 Efter flere skybrud over Tranekær må Bent atter igang med at reparere stier. Problemet er heldigvis ikke så stort, efter at vi har installeret flere aquadræn på de mest udsatte steder i stierne.
3. september 2017: Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig indvier Haven for nervesystem og bevægeapparat. 3. SEPTEMBER 2017 Flot solskinsvejr og glade gæster. Hvad mere kan man ønske sig, når man officielt indvier en ny have. Det var (med ryggen til i lyseblå skjorte) grev Christian Ahlefeldt-Laurvig, der førte havesaksen og klippede guirlanden over og dermed indviede Haven for nervesystem og bevægeapparat. Der var taler af både formanden Helle Ravn (med ryggen til i hvid kjole) og Christian Ahlefeldt, der begge fremhævede havegruppens store indsats. Det var – som traditionen foreskriver – Gunvor Rosell (til venstre i rødt) – der overrakte grev Christian havesaksen. Både Gunvor, saks og rød silkepude har været i brug hver gang en ny have blev indviet – første gang 16. september 2010, hvor Haven for åndedræt og kredsløb blev åbnet officielt af Langelands borgmester Bjarne Nielsen.
3. september 2017: Indvielse af Haven for nervesystem og bevægeapparat.3. SEPTEMBER 2017 De mange gæster, der deltog i indvielsen af Haven for nervesystem og bevægeapparat, blev budt på vandmelon, rabarberlikør, kirsebærlikør, græsk bjergte og vandmyntegele på små ristede brødstykker.
Grethe beskærer havtorn og "plukker" samtidig de små lækre orange bær.29. AUGUST 2017 De små orange bær på havtornebusken er meget populære, men de er vanskelige at plukke, fordi planten – som navnet antyder – er forsynet med torne. Det problem har Grethe løst. Hun beskærer planterne og kan så stå ved et bord og “plukke” de lækre bær, som hun laver til en delikat marmelade, som bliver solgt i Medicinhaverne lille plantebod.
Haven for nervesystem og bevægeapparat indvies officielt søndag 3. september 2017.29. AUGUST 2017 Alle gode kræfter blev kastet ind for at klargøre Haven for nervesystem og bevægeapparat til den officielle indvielse søndag 3. september kl. 14. Midt i billedet ses haveartikekt Jann Poulsen, der har tegnet og tilrettelagt hele det 3,2 ha store areal, som Medicinhaverne råder over.

Bent (til venstre) og Ole J. færdiggør den nye kompostbeholder.

29. AUGUST 2017 Denne tirsdag endte med at blive en af kun 12 sommerdage i Danmark i 2017. Det blev til gengæld også en utrolig flot dag, hvor (f.v.) Bent og Ole J. færdiggjorde den nye kompostbeholder.
24. august 2017: Besøg af Lolland Falster og Langelands købstæders Brandsocietets Fond. 24. AUGUST 2017 Fra venstre Medicinhavernes formand, Helle Ravn, der byder bestyrelsen for Lolland Falster og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond velkommen til Medicinhaverne med en hjemmelavet ginko biloba-snaps. Fonden har i flere omgang ydet støtte til Medicinhaverne. Vil du også lave din egen ginko biloba-snaps, så kan du finde opskriften her. Og vil du vide mere om ginko biloba-træet så klik her.
Birthe plukker havtorn.22. AUGUST 2017 Birthe plukker havtorn, så inden længe er der lækker havtornmarmelade til salg i planteboden i alleen op mod indgangslågerne.
Poul Erik og Annie arbejder i Haven for urin- og kønsveje. 22. AUGUST 2017 Povl Erik og Annie arbejder i Haven for urin- og kønsveje.
Peder og Aage okulerer æbletræer.22. AUGUST 2017 Peder og Aage okulerer æbletræer.

Havegruppen på rundvisning i Landbohøjskolens Have.

17. AUGUST 2017 Havegruppens årlige sommerudflugt gik i dag til hovedstadsområdet. Her er gruppen på rundvisning i Landbohøjskolens have. Samme dag besøgte havegruppen Pometet i Høje Tåstrup og Valbyparken.
Jens Jakob luger omkring det nye vandløb.15. AUGUST 2017 Jens Jakob på knæ for at fjerne ukrudt langs det nye vandløb – og se lige det flotte resultat.
Gæster fra Middelalderhaven i Stege.15. AUGUST 2017 17 medlemmer af havelauget fra Foreningen Historiske Planter, der driver Middelalderhaven i Stege, kom i dag på besøg i Medicinhaverne. Der blev snakket planter og erfaringer og udvekslet masser af tanker og ideer.
Medicinhavernes Ferguson 35 uden venstre forhjul.08. AUGUST 2017 Ole – midt i billedet – fik i dag lidt af et chok, da Medicinhavernes nyrestaurerede veterantraktor midt under græsklipningen pludselig tabte venstre forhjul. Mandag var den i et par timer uden opsyn parkeret ved indgangen til Medicinhaverne, og nogen har her løsnet alle møtrikkerne i venstre forhjul. Ingen – heller ikke traktoren – kom heldigvis til skade.
En gruppe bestående af fra venstre Gerd, Ole D., Nanna, Gitte, Jann og Annie vil fremover holde styr på planterne.08. AUGUST 2017 Gruppen på billedet skal fremover sikre, at der er fuldstændig styr på alle planter i Medicinhaverne. Fra venstre er det Gerd, der repræsenterer Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, Ole Due, der sørger for, at alle oplysninger om flytning af planter, nye planter, udgående planter bliver opdateret i en database samt på Medicinhavernes hjemmeside, Nanna fra Haven for nervesystem og bevægeapparat, Gitte fra Haven for åndedræt og kredsløb, Jann Poulsen, der repræsenterer arboretet, og Annie Steen Andersen fra Haven for urin- og kønsveje.
Flemming befrier træerne i arboretet for ukrudt. 08. AUGUST 2017 Flemming har sat sig for at befri alle træer og buske i arboretet for ukrudt i en diameter på en meter rundt om stammen. Og da vi har 130 træer samt forskellige buske alene i arboretet, bliver han ikke arbejdsløs lige med det samme.

Hans og hans hun Teis.

01. AUGUST Hund ingen hindring 🙂 Teis er en hund efter godt selskab, så han vil gerne med sin ejer Hans  på arbejde i Medicinhaverne – her i Haven for åndedræt og kredsløb.
Vi har mange gæster i haven.1. AUGUST 2017 Vi har mange gæster i haverne i år. I juli har vi flere gange slået publikumsrekorden. I uge 30 havde vi godt 500 betalende gæster. Hertil kommer, at alle medlemmer og deres husstand har gratis adgang, og det samme har børn og unge under 18 år.

Ole J., Nanna og Jann i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

1. AUGUST 2017 Ole J., Nanna og Jann planter vandplanter i søen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Niels Ove, Poul og Ole D. planter vandplanter i det nye vandløb.1. AUGUST 2017 Niels-Ove, Poul og Ole D. planter vandplanter i vandløbet i Haven for urin- og kønsveje.
Peder og Gerd beskærer abrikostræer i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 18.JULI 2017 Peder og Gerd beskærer abrikos i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Ole J. og Jens samler et nyt bord-bænkesæt, vi har fået foræret. 18. JULI 2017 Fra venstre: Ole og Jens samler et bord-bænke-sæt, som vi har fået foræret af Tove, som trofast har støttet Medicinhaverne gennem årene. Det er vi meget glade for.
Elisabeth, Margit og Hans arbejder i Haven for åndedræt og kredsløb. 11. JULI 2017 Fra venstre: Elisabeth, Margit og Hans tynder ud i violroden i Haven for åndedræt og kredsløb.
Familien Blak fra Vestjylland på besøg i Medicinhaverne. 11. JULI 2017 Juli er feriemåned, og det betyder heldigvis mange gæster i Medicinhaverne. Her er det familien Blak fra Vestjylland, der er rundt og kigge på medicinplanter.
Brobyggerne Jørgen, Ole J. og Jann planlægger ny bro. 11. JULI 2017 Fra venstre: Jørgen, Ole og Jann er i gang med planlægningen af den bro, der skal krydse vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje.
Nu med køleskab :-)6. JULI 2017 Først fik vi strøm, så en kaffemaskine, så en kaffemaskine mere og nu et køleskab. Det ender da nok med et samtalekøkken 🙂
Ingefær i Haven for urin- og kønsveje.27. JUNI 2017 Vi gør meget for at gøre livet så let og behageligt for planterne i Medicinhaverne som muligt, men flere af vores planter hører hjemme i meget varmere omgivelser, end vi kan tilbyde dem. Denne ingefærplante bryder sig f.eks. ikke om det danske blæsevejr, så den har fået sin helt egen skærm til beskyttelse af vinden. Forhåbentlig kvitterer den med lidt mere livsmod.
Guldvalmuer i fuldt flot i Haven for urin- og kønsveje. 27. JUNI 2017 Der er meget smukt i Medicinhaverne nu, hvor alting blomstrer. Her er det guldvalmue og røllike i Haven for urin- og kønsveje.
Vandløbet i Haven for urin- og kønsveje.19. JUNI 2017 I dag blev pumpen i den nye opsamlingsdam justeret og vandløbet færdiggjort.
19. juni 2017 Tranekær-rosen blomstrer i disse dage.19. JUNI 2017 Tranekær-rosen står i fuldt flor i disse dage i Haven for urin- og kønsveje. Det er et fantastisk syn, og duften er himmelsk.
WEB-Vandfaldet-08.068. JUNI 2017 Så er der vand i vandfaldet i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Dejlig rislende lyd.
WEB-Alle-mand-ved-pumpen-08.068. JUNI 2017 Alle mand ved pumpen – fra venstre er det Kaj, Bent og Jann fra havegruppen og Fritz og Bent fra Junckerhaven – i det øjeblik, Bent tænder for pumpen. Det virker – selvfølgelig 🙂
WEB-Kim-og-Bent-(Junckerhaven)-med-pumpen-08.06
8. JUNI 2017 Kim fra havegruppen (t.v.) og Bent fra Junckerhaven gør klar til at installere pumpen, der skal pumpe vandet fra opsamlingsdammen retur til Haven for nervesystem og bevægeapparat.
6. juni 2017 Nannas bil fyldt med hele 130 planter til Haven for nervesystem og bevægeapparat. 6. juni 2017 Nannas bil fyldt med 130 planter til Haven for nervesystem og bevægeapparat. Alle blev plantet i dag, og haven er nu fuldt tilplantet.
6. juni 2017 Bent fra Junckerhaven svejser gummidug i det kommende vandløb. 6. JUNI 2017 Bent fra Junckerhaven svejser gummidug.
Fritz (på knæ), Bent (med skovl) og Bjarne (med trillebør) knokler med vandløbet. 6. JUNI 2017 Arbejdet med vandløbet fortsatte i dag og forventes afsluttet fredag 9. juni. Her er det Fritz (på knæ) fra Junckerhaven, Bent (med skovl) og Bjarne (med trillebør), der knokler.
31. MAJ 2017 Nogen skal jo tage slæbet 🙂 Her er det Medicinhavernes tidligere formand, Bjarne Møller Pedersen, der sørger for, at fiberdugen i den nye opsamlingsdam ikke flytter sig.
WEB-Dugen-foldes-ud-31.05.201731.MAJ 2017 Så er dugen i den nye opsamlingsdam neden for Haven for urin- og kønsveje næsten på plads.
WEB-Men-at-work-31.05.201731. MAJ 2017 Dagens arbejdshold: Fritz og Bent fra Junckerhaven (de to i grønt tøj) får hjælp af Kim og Bent (forrest) og Stig og Niels-Ove (bagest).
WEB Kim-kører-dumper-30.04.201730. MAJ 2017 Havegruppen består faktisk IKKE udelukkende af pensionister. En af de frivillige, der trækker godt ned på gennemsnitsalderen er KIm, der dagen igennem har kørt dumper med overskudsjord fra udgravningen af den nye opsamlingsdam.
WEB-2-Bent-og-Bente-ved-den-nye-dam-30.05.2017
30. MAJ 2017 Arbejdet med udgravning til vandløb og dam fortsætter de næste par dage med uformindsket styrke. Her er det Bent og Bente og en medarbejder fra Junckerhaven.
Bent-kører-dumper29. MAJ 2017 Man skal have mod på lidt af hvert for at være medlem af Medicinhavernes havegruppe. I dag lærte Bent noget helt nyt, nemlig at køre dumper.
Junckerhaven29. MAJ 2017 I dag kom så dagen, vi har ventet længe på: Tre mand fra firmaet Junckerhaven, der er specialister i vandanlæg i haver og parker, rykkede ind i Medicinhaverne for sammen med en gruppe frivillige at etablere et vandløb fra Haven for nervesystem og bevægeapparat til Haven for urin- og kønsveje. Med lidt held er arbejdet færdigt sidst på ugen.
WEB-Gunvor-28.05.201728. maj 2017 Der kom ikke mange dråber, da Medicinhaverne i dag holdt sit årlige plantemarked, men Gunvor, der er frivillig i haverne, var beredt, så paraplyen nåede lige at komme i brug.
WEB-Helle-Ravn-ved-kagebordet-28.05.201728. maj 2017 Plantemarked uden kaffe og kagebord det går ikke. Så der var selvfølgelig mulighed for at forsyne sig fra et righoldigt kagebord, da Medicinhaverne i dag holdt sit årlige plantemarked. Det femte af slagen i havernes historie.  Her er det formand Helle Ravn, der skærer kage ud.
Gerd potte rød havemælde til plantemarkedet23. MAJ 2017 Gerd potter rød havemælde til plantemarkedet på søndag (28. maj kl. 11-14) Gæsterne er begejstrede for vores røde havemælder, der da også pynter i enhver salat og i øvrigt også kan bruges lige som, man bruger spinat. Vi dyrker rød havemælde i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

WEB-Aage-final

23. MAJ 2017. Hip, Hip Hurra for Aage, som i dag fylder 91 år og havde kringle med til sine havegruppekolleger.
WEB-Træjuntaen-16.0516. MAJ 2017 “Træjuntaen” – Peder, Aage og Jann – på arbejde i silende regn for at tjekke, at alt nu trives.
Besøg-af-Uffe-Elbæk10. MAJ 2017 Der var kaffe og kage på bordet i Medicinhavernes hytte, da formanden for Alternativet, Uffe Elbæk, og partiets lokalformand på Langeland, Helle Munkholm Davidsen, samt lokale partimedlemmer besøgte Medicinhaverne for at høre om det kæmpestore frivillige arbejde, Medicinhavernes havegruppe gør. Senere på dagen besøgte selskabet den økologiske herregård Skovsgård.
Jann-og-Helle-modtager-planter-fra-Magtenbølle-9.-maj-20179. MAJ 2017 Formand Helle Ravn og havearkitekt Jann Poulsen tjekker, om det nu også er de rigtige planter, som vores faste planteleverandør, Magtenbølle Planteskole, afleverede i dag.
Hektisk-aktivitet-9.-maj-20179. MAJ 2017. Der var gang i rigtig mange ting i dag i haverne. Et hold hentede planter fra vinteropbevaring i drivhuset på Nordlangeland, nogle plantede hæk, andre kontrollerede nye planter, som Magtenbølle Planteskole kom for at aflevere i dag. Andre igen støbte rør ned til flagstænger. Og så blev der ellers sået og plantet til den store guldmedalje rundt om i haverne og arboretet. Og endelig gravede en entreprenør en ledning ned til el i haverne. Nå ja, så var der da også lige to slags kager til at slutte frokosten af med. Vi skulle nemlig både fejre en fødselsdag og den fine nye Ferguson 35s ankomst forleden. På billedet herover er der gang i støberiet.
2017-05-06_13-55-00_DMC-TZ8_256. MAJ 2017 Gitte (t.v.) fra Medicinhavernes havegruppe og Kirsten fra bestyrelsen deltog for fjerde år i træk i Haveselskabets havemarked på Hvidkilde Gods ved Svendborg for at reklamere for Medicinhaverne og vores eget plantemarked, der altid finder sted sidste søndag i maj. I år er det 28. maj fra kl. 11-14. Det er gratis at få en bod, og det er gratis at deltage i plantemarkedet, og der er ovenikøbet gratis adgang til haverne i de tre timer, plantemarkedet er åbent. Hvis du – eller nogen du kender – er interesseret i at sælge planter eller andre haverelaterede ting så kontakt venligt Kirsten på 29 82 31 33 eller på mail kirsten62@sydfynsmail.dk

WEB-Ferguson-35-før,-under-og-efter-6.-maj-2017

6. MAJ 2017. Her ovenover kan I se, hvordan en helt udslidt gammel Ferguson 35 går fra “lig til lækker” 🙂 Ole J. og Arne hentede den på Skanderborgkanten sidste efterår. Vinteren over brugte de ca. 200 timer på at skille den totalt ad, reparere og male. Nu skinner den gamle traktor igen i sine originale farver, som da den for mange år siden kørte af båndet på fabrikken i England, og motoren spinder som en mis.
NY-traktor4. MAJ 2017 Så kom Medicinhavernes nye traktor. En tip-top istandsat trecylindret Ferguson 35 med tilhørende grab, frontlæsser og harve. Den er købt og udlånt af manden i førersædet, Ole J., der også har brugt vinteren på at istandsætte den sammen med veterantraktorentusiasten Arne. Til højre ses Allan, der gerne giver traktorvennerne en hånd med, når der er brug for det.
Ole J. og Jens sætter de sidste metalkanter på plads i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 2. MAJ 2017 Arbejdet med at færdiggøre vores nyeste have, Haven for nervesystem og bevægeapparat, skrider fint frem. I dag satte Ole J. og Jens de sidste metalkanter i jorden. Der mangler stadig nogle planter, bl.a. vandplanter til vandløbet, men de kommer i løbet af foråret.
Den lille sø i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 2. MAJ 2017 I dag begyndte arbejdet med at lægge strøm ind i den gamle lade og inden længe også i selve haverne. Sidst på måneden rykker anlægsfirmaet Junckerhaven ind og etablerer et vandløb fra Haven for nervesystem og bevægeapparat til Haven for urin- og kønsveje. Og da vand som bekendt ikke kan løbe op ad bakke, skal det pumpes retur til den lille sø i nervesystem- og bevægehaven.
Fra venstre Gerd, Aage, Jens og Lene 25. APRIL 2017 Lene, der er hjemmesideredaktør og derfor bestemmer, hvad der skal stå her, arbejder flittigt, mens Gerd, Aage og Jens ser beundrende til 🙂 🙂
Ole og Helle på vej rundt i haverne for at tjekke skilte. 25. APRIL 2017 Det er et kæmpearbejde at researche på planternes medicinske betydning og skrive tekster til skilte i Medicinhaverne. Vi har nemlig rigtig mange skilte. Det arbejde tager Ole sig af. Her er han sammen med Medicinhavernes formand, Helle, rundt for at tjekke, om alt er, som det skal være.
Bent klipper roser i Haven for åndedræt og kredsløb.18. APRIL 2017 Bent klipper roser ned i Haven for åndedræt og kredsløb. Vi krydser fingre for, at temperaturerne holder sig på den positive del af skalaen.
18. APRIL 2017 Det var bidende koldt at være på arbejde i haverne i dag. Vinden stod iskold ind fra øst. Her er det Lise, der trodser kulden og luger i Haven for urin- og kønsveje.
Jens fra Svendborg med sin fine, nye røde bil. 11. APRIL 2017 Flere af de 40 frivillige i havegruppen kommer langvejs fra for at knokle i haverne. Jens bor i Svendborg. Det er jo ikke så langt i kilometer, men det tager ham alligevel en times tid at komme til Tranekær i den fine, nye røde bil.
Mandeltræet i Haven for åndedræt og kredsløb blomster. Billedet er taget 11. april 2017.11. APRIL 2017 Det er et dejligt syn, når Mandeltræet i Haven for åndedræt og kredsløb blomstrer, som det gør netop nu. I baggrunden lyser et par knaldgule forsythiabuske op.
Jann Poulsen forklarer, hvordan man beskærer et ungt æbletræ.8. APRIL 2017 Så blev det medlemmer og andre interesseredes tur til at lære at beskære af havearkitekt Jann Poulsen. Her er han i gang med at demonstrere beskæring et af de gamle langelandske sorter æbletræer, som gror i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. I denne have er der plantet i alt 10 forskellige gamle langelandske æblesorter.
Internt-beskærekursus-04.04.20174. APRIL 2017 Havearkitekt Jann Poulsen holdt i dag internt beskærekursus for kollegerne i havegruppen. Lørdag 8. april er det medlemmerne og alle andre interesseredes tur til at høre, hvordan man beskærer, så det giver frugttræer, træer og buske – også de stedsegrønne – de bedste vækstbetingelser og den smukkeste form.
Nanna og Gudde knokler med at køre champignonmuld ud i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 28. MARTS 2017 Nanna og Gudde læsser champignonmuld af i Haven for nervesystem og bevægeapparat, den senest anlagte have.
Lilly, Margit og Gunvor planter duftroser i Haven for åndedræt og kredseløb. Havens undertema er duftroser.28. MARTS 2017 Lilly, Margit og Gunvor planter nye duftroser i Haven for åndedræt og kredsløb, der har undertemaet dufthave.
Kaj-skærer-kanter-mellem-Have-2-og-5,-21.03.201721.MARTS 2017 Græskanter har det med at blive noget “uldne” med tiden, men så må man jo – som Kaj her – spænde en snor ud og bruge kantspaden, så det hele igen kommer til at stå knivskarpt.
Gl.-sort-gulerødder14. MARTS 2017 Så er der da noget ved at dyrke gulerødder 🙂 750 gram, 585 gram og 1275 gram vejede disse tre gulerødder, som i dag blev høstet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. De er af den gamle sort Valoria og dyrket med frø fra den nordiske genbank, NordGen. De har – ud over størrelsen – den fordel, at de ikke er så lette ofre for skadedyr, fordi de stadig har alle bitterstofferne i behold. Dem har man af hensyn til smagen avlet ud af moderne grøntsager.
Peder, Aage, Jens Jacob og Gerd 14. 03.201714. MARTS 2017 Jens Jacob (nr. to fra højre) er ny i havegruppen og skal fremover arbejde i “trægruppen” samme med to erfarne herrer, Peder og Aage, som i dag viste ham rundt. Her er de på besøg hos Gerd i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Bent-fletter-14-03-201714. MARTS 2017 Bent benyttede første arbejdsdag i den nye havesæson til bl.a. at sørge for, at pilehytten får den rigtige facon.
Hele-flokken-første-arbejdsdag-14-03-201714. MARTS 2017 Første arbejdsdag i en ny havesæson er altid noget særligt. For fire nye frivillige var det første arbejdsdag overhovedet i Medicinhaverne. Vi er efterhånden 40 frivillige i havegruppen, og der er god brug for alle, for vi har mange arbejdskrævene planer for Medicinhaverne i fremtiden. I midten ses formand Helle Ravn med den smukke bronzefigur, som havegruppen fik i forbindelse med tildelingen af Den Sydfynske Initiativpris.
WEB-Charlotte-Bøgh-foredrag-09-03-20179. MARTS 2017 Aktiviteterne i Medicinhaverne rummer ud over selve haverne i det 3,2 ha store område syd for Tranekær Slot også en omfattende kursus- og foredragsvirksomhed. I dag var etnolog og nødhjælpsarbejder Charlotte Bøgh, der har arbejdet for Red Barnet igennem 25 år, inviteret til at fortælle om brugen af planter og plantemedicin i nogle af de lande, hun har arbejdet i, bl.a. Kasakhstan, Mali, Sydsudan, Etiopien og Libanon.
WEB-Stor-check-og-havegruppe-02.02.20172. FEBRUAR 2017 Medicinhavernes havegruppe fik i dag overrakt Fyns Amts Avis’ Den Sydfynske Initiativpris på 30.000 kr. Prisen blev overrakt af juryformand Anni Jensen og chefredaktør Troels Mylenberg, Jysk Fynske Medier. Overrækkelsen og festlighederne foregik på Det Gamle Vært i Ærø. Og en flok håbefulde havegruppemedlemmer tog færgen til naboøen. Fra venstre ses Medicinhavernes kasserer, Ole Jacobsen, Bente Wulff, Birthe Pranger-Rasmussen, Lene Anker, Gunvor Rosell, Gerd Andsager, Jann Poulsen, Medicinhavernes formand Helle Ravn, og chefredaktør Troels Mylenberg.
Charlotte, Kim og Kaj kører champignonmuld ud i Haven for nervesystem og bevægeapparat.17. JANUAR 2017 Hvis man tror, at Medicinhavernes havegruppe ligger på sofaen i vinterhalvåret, så tager man grundigt fejl. I dag var Stig, Nanna, Kaj, Kim og Charlotte, der har ansvaret for den nyeste have, Haven for nervesystem og bevægeapparat, i fuld gang med at køre champignonmuld ud, så alle de nye planter kan få en god start på livet i Medicinhaverne.
WEB-Gerd,-Grethe-og-Bente-pakker-frø-til-generalforsamlingen-02.0216. JANUAR 2017 Gerd, Grethe, Bente og Lene (bag kameraet) har i dag pakket poser med frø af gamle gulerods- og grønkålsorter. Dem vil vi tilbyde medlemmer, der deltager i den ordinære generalforsamling torsdag 2. februar kl. 19 i Borgerhuset i Rudkøbing. Forskning har vist, at de gamle bitre sorter er væsentlig sundere end de moderne grønsager, vi kan købe i dag.
WEB Havegruppen-i-laden-20.09.201615. JANUAR 2017 Medicinhavernes havegruppe er blevet nomineret til Fyns Amts Avis’ Den Sydfynske Initiativpris. Af de i alt 45 personer og projekter, avisens læsere har indstillet til prisen, har en jury nomineret fem, og heriblandt altså Medicinhavernes havegruppe. Prisen uddeles 2. februar ved et arrangement på Ærø. Vi krydser fingre 🙂
web-roser-i-have-15. JANUAR 2017 I går kom sneen og kulden til Tranekær, men det har endnu ikke fået Tequila Sunrise-rosen i Haven for åndedræt og kredsløb til at opgive ævred.
mistelten-27-12-201627. DECEMBER 2016 Selv om det snart er 1. januar, er der stadig friske grønne planter i Medicinhaverne. Her er det den smukke mistelten, der lyser op med sine fine hvide bær. Der gror faktisk hele to misteltenplanter på et ungt Aroma-æbletræ i det første haveanlæg, der møder de besøgende, Haven for åndedræt og kredsløb.
Fra venstre Ingvard Hansen, Helle Ravn og Ole F. Jacobsen14. DECEMBER 2016 Medicinhaverne har fået  milde gaver her i december – endda to gange. Onsdag 14. december overrakte Ingvard Hansen (t.v.) fra Spirit Langeland en stor, dejlig check på 18.523,30 kr. til Medicinhavernes formand Helle Ravn og kasserer Ole F. Jacobsen. Spirit Langeland er blevet opløst, og bestyrelsen har valgt at give formuen videre til Medicinhaverne. Tidligere på måneden blev Medicinhaverne ved et arrangement på Hotel Troense begavet af Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond med 25.000 kr, De to donationer betyder, at vi i foråret 2017 kan få etableret vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje.
Julefrokost 22. november 2016 med Gittes alternative pakkeleg.22. NOVEMBER 2016 Der er garanti for højt humør og god stemning, når Medicinhavernes havegruppe afvikler den årlige julefrokost. De gode grin på billedet skyldes den altid kreative Gitte (stående til venstre), der til lejligheden havde opfundet en alternativ, men meget underholdende pakkeleg.
9. NOVEMBER 20126 Knap havde vi stillet redskaberne på plads, før frosten for alvor satte ind, og sneen væltede ned.
web-trilleboerparade-08-11-20168. NOVEMBER 2016 Haveredskaberne er renset og smurt ind i olie. Trillebørene er gjort rene. Gulvet er fejet. Nu kan vinteren bare komme an.
web-jann-stig-kaj-aage-og-peder-08-11-20168. NOVEMBER 2016 Selv til det ellers så lune Langeland er frosten nu nået, så i dag blev sidste udendørs arbejdsdag. Som det fremgår af billedet af Jann, Stig, Kaj, Aage og Peder, så var der da heller ikke ligefrem varme i luften, da de mødtes i Haven for nervesystem og bevægeapparat for at snakke om havens videre udvikling.
poul-og-niels-ove-koerer-havemoebler-ind1. NOVEMBER 2016. Poul og Niels-Ove tog en tur på bagsmækken af Oles trailer, da de i dag kørte havemøblerne fra de fire haver til vinteropbevaring i laden.
gulerod-valoria-845-gram1. NOVEMBER 2016 Ikke mindre end 845 gram vejede denne imponerende gulerod, som vi høstede i dag i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Den er af den gamle sort Daucus carota ssp. sativus “Valoria”. Frøene har vi fået fra den nordiske genbank NordGen.
Hans og Grethe i drivhuset på Nordlangeland, hvor vi opbevarer sarte planter hver vinter.25. OKTOBER 2016 Vinteren nærmer sig, og vi har en del sarte planter i Medicinhaverne, som ikke bryder sig om frost og kulde. Heldigvis har vi rådighed over en stort drivhus på Nordlangeland, og oven i købet en frivillig, Hans, som hver vinter tager sig kærligt af planterne. Her er Hans ved at forklare Grethe om drivhusets herligheder.
4. oktober 2016: Kaj vibrerer slotsgrus i Haven for nervesystem og bevægeapparat.4. OKTOBER 2016 Kaj kunne i dag indvie vores nyeste anskaffelse, en pladevibrator. Den bliver der rigtig god brug for i fremtiden, når vi skal skifte den eksisterende grusbelægning på stierne ud med slotsgrus. I dag fik Haven for nervesystemet og bevægeapparatet, som den første have nyt grus på flere stier. I baggrunden beundrer Medicinhavernes formand, Helle Ravn, og kasserer, Ole Jacobsen, resultatet.
4. oktober 2016: Carl fra Andersens Maskinstation kører slotsgrus på Haven for nervesystemet og bevægeapparatet4. OKTOBER 2016 I dag tog vi bogstavelig talt første spadestik til ny grusbelægning på stierne i Medicinhaverne. Der er tale om slotsgrus, som er en helt speciel blanding udviklet i samarbejde med Københavns Universitet. Desværre fås den kun i Stenrand Grusgrav på Sjælland, så det bliver ikke bare en arbejdskrævende affære, men også en bekostelig. Der blev skovlet rigtig meget, men med hjælp fra Carl Andersen fra Andersens Maskinstation gik det alligevel ret hurtigt.
27. september 2016: Dronebillede fra Medicinhaverne27. SEPTEMBER 2016 Et medlem af havegruppen har en drone. Den blev i dag sendt på vingerne over Medicinhaverne og lavede bl.a. dette billede.
27. september: Vortebirk-lunden i Medicinhavernes arboret.27. SEPTEMBER 2016 Ordet arboret stammer fra det latinske ord arboretum, som betyder “sted med træer”. Og sådan et har vi i Medicinhaverne. Græsarealet rundt om haverne er plantet til med ikke færre end 70 forskellige træer og buske, der alle har eller har haft medicinsk betydning. Selv om Medicinhaverne ikke har mange år på bagen, har mange af træerne og buskene vokset sig pænt store. Det gælder f.eks. vortebirklunden, der er plantet lidt syd for Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Gæster fra Langeland Kommunes nordiske venskabsbyer var i dag på besøg i Medicinhaverne.23.SEPTEMBER 2016 Flere end 20 repræsentanter fra Langeland Kommunes tre venskabsbyer i Sverige, Norge og Findland gæster i øjeblikket Langeland, og kommunen havde i dag inviteret de nordiske venner på besøg i Medicinhaverne, hvor de blev vist rundt af Gitte Dalskov, der ses midt i billedet.
Stig, Ole, Bent og Annie kører kompost ud. 13. SEPTEMBER 2016 Kalenderen siger efterår, men temperaturen siger højsommer. Det var en varm opgave at køre kompost ud i dag, og så er det godt med en snakkepause til lige at køle af på. Fra venstre ses Stig, Ole, Annie og Bent.
Bente har plukket solsikker. 6. SEPTEMBER 2016 Selv om kalenderen siger efterår, så bød dagen i dag på flot sommervejr. Og Bente sørgede for at forsyne planteboden med solsikker.
Jutta igang med lugearbejdet. 6. SEPTEMBER 2016 Tyske Jutta er det nyeste medlem af Medicinhavernes havegruppe. Efter at have boet i Paris og Berlin det meste er livet er hun flyttet til Langeland og kommer nu hver tirsdag og arbejder i haverne. Indtil videre taler Jutta kun tysk, men hun er lærenem, så vi satser på, at hun snart taler langelandsk.
Formanden-samler-boghvedefrø-30.08.201630. AUGUST 2016 Medicinhavernes formand, Helle Ravn, samler frø fra boghveden i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Folderne findes nu på både dansk, tysk og engelsk. 27. AUGUST 2016 Medicinhaverne – nu på både dansk, tysk og engelsk.
Græskar---august-201623. AUGUST 2016 I dag kunne vi høste den første portion græskær.
GitteDalskov-viser-medlemmer-rundt-21.08.201621. AUGUST 2016 Som noget nyt har vi i år indført endnu en fordel ved at være medlem af Medicinhaverne, nemlig en gratis rundvisning, så medlemmerne kan følge med i udviklingen i haverne. Her er det Gitte Dalskov, der viser den første gruppe rundt.
Årets udflugt 2016 gik til Humlemagasinet på Nordfyn.18. AUGUST 2016 Havegruppens årlige udflugt gik i år til Humlemagasinet på Nordfyn.
Grethe-plukker-havtorn-i-Haven-for-fordøjelse,-stofskifte-og-ernæring.16. AUGUST 2016 I dag kunne Grethe fra Havegruppen begynde at høste havtorn i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Grethe-plukker-solbær-02.08.20162. AUGUST 2016 Grethe fra Havegruppen plukker solbær i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

2. AUGUST 2016 Fra venstre: Kaj, Peder (iført malerkittel), Gitte og Aage sørger for, at de hvide indgangslåger fortsat er hvide.

 8-årige Jeppe fra Horsens beundrer solsikkerne.

25. JULI 2016 Vi har mange gæster i haverne i øjeblikket. En af dem er 8-årige Jeppe fra Horsens, der her beundrer solsikkerne i den “uautoriserede” have i det sydøstlige hjørne af Medicinhavernes areal. Her er der plantet 41 frugttræer af gamle langelandske sorter og sået græskar og solsikker (se evt. mere på billedet fra 5. JULI.)
Drønrør-graves-ned-19.07.201619. JULI 2016 Det sker indimellem, at naturen vælter store mængder regnvand ud over Medicinhaverne i Tranekær. Det har tidligere kostet os dyrt i reparation af stier. Vi har derfor gang i et større forebyggende arbejde, der går ud på at grave drænriste ned på de steder, hvor regnen under skybrud ynder at omdanner stierne til vandløb. Her er det fra venstre Bent, Jens, Ole og Jørgen der er på gravearbejde.

Peder og Jann klipper Kinesisk schisandra-planterne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

12. JULI 2016 Peder og Jann klipper Kinesisk schisandra-planterne i Haven for fordøjelse og stofskifte og ernæring. De vokser, som det ses på billedet, i en pergola og skal klippes til, så de ikke kun render i vejret, men også breder sig ud langs trådene.

Den-uautoriserede-have-lysnet

5. JULI 2016 Da vi i sommeren 2015 fik udgravet den lille sø i Haven for nervesystem og bevægeapparat, fik vi en masse jord i overskud. Det blev kørt ned i det sydøstlige hjørne af Medicinhavernes areal, hvor der er en naturlig lavning i landskabet. Da det blev forår fik et par medlemmer af havegruppen øje på al den dejlige bare jord og gik fluks igang med at plante 41 små nypodede langelandske frugttræer af gamle sorter fundet rundt om på øen. Og for at det hele skulle se lidt pænt ud, plantede de solsikker rundt om arealet, og da der stadig var ledig jord, plantede de et større antal græskar af  forskellige sorter. Kommer du til Medicinhaverne, så snyd ikke dig selv for en tur op i det sydøstlige hjørne, hvor den “uautoriserede” have findes. Her er det Bente, der nyder synet af de frodige planter.
Bente-og-Birthe-lyskorrigeret-fuld-sidebredde28. JUNI 2016 Mange af de planter, vi har i Medicinhaverne, har det med at brede sig voldsomt. Her har Bente og Birthe været igang med saksen.
Ole-Jacobsen-med-dronen-18.06.2016
17. JUNI 2016 Ole er manden bag mange af de billeder, der ligger på medicinhaverne.dk og på Medicinhavernes Facebookside. Her er han med sin spritnye drone, der kan tage billeder i biografkvalitet.
LEF-borer-pæle-ned-17.06.2016
17. JUNI 2016 Langelands Elforsyning gav os i dag en hjælpende hånd – eller rettere sagt et hjælpende jordbor. Vi skulle have “plantet” fem høje cypresstammer i Haven for nervesystem og bevægeapparat, og det ville have givet rigtig meget sved på panden og taget rigtig lang tid at grave de fem en meter dybe huller med håndkraft. Men takket være Jesper (til venstre) og Hans-Erik (til højre) fra LEF gik det lynhurtigt. Her er det Stig og Bent (i rød t-shirt) fra havegruppen, der samarbejder med de de to professionelle. Kæmpestor tak til LEF, Jesper og Hans-Erik.
Kaffepause-i-Have-3,-14.-juni-201614. JUNI 2016 Kaffepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Fra venstre ses Jutta, Helle, Viggo og Gerd.
Bent-og-Jørgen-kører-kompost-ud-i-Have-3
31. MAJ 2016 Bent (t.v.) og Jørgen kører kompost ud. Vi krydser fingre for, at der ikke er alt for meget ukrudt i det.
Nye-skilte29. MAJ 2016 Dagens plantemarked og Åbent-Hus-arrangement bød på to nyskabelser i Medicinhaverne. Takket være to såkaldte pylonskilte er det blevet endnu nemmere at orientere sig i Medicinhavernes 3,2 hektar store anlæg og få viden om projektet. Læs mere om den anden nyskabelse på billedet herunder.
Rikke-Goerllich29. MAJ 2016 Der var rigtig godt gang i plantesalget, da Medicinhaverne søndag 29. maj fra kl. 11.00-14.00 afviklede sit årlige plantemarked og Åben Have-arrangement med gratis adgang til haverne. 400 gæstede i løbet af de tre timer Medicinhaverne, og ca. 50 var på rundvisning med urteeksperten Rikke Goerlich (midt i billedet), der bl.a. er kendt fra tv-serien ”Urt”. Ved samme lejlighed blev Medicinhavernes nye lydanlæg taget i brug. Takket være en donation fra Velux Fonden kan alle nu klart og tydeligt høre guiden fortælle – også selv om man er sakket lidt bagud, eller lige skal have et hvil på den nærmeste bænk.
Arne-Egelund
24. MAJ 2016 Alt arbejde i Medicinhaverne udføres af frivillige. Arne er ikke medlem af havegruppen, men han er en af de venner, som gerne giver en hånd med, når der er brug for det. Her er han igang med at få pæleboret køreklar, så vi kan få gravet huller til de fem cypresstammer, der skal udgøre humlekulen i Haven for nervesystemet og bevægeapparatet. Og så er det i øvrigt også Arne, der stiller veterantraktoren på det næste billede gratis til rådighed for Medicinhaverne.

foto-2---redigeret-til-web

10. MAJ 2016 Ole J. (på traktoren) og Stig sørger for sikker transport af cypresstammerne, der skal blive til en humlekule i Haven for nervesystemet og bevægeapparatet, der netop i disse dage er ved at blive fuldt tilplantet. Inden længe skal der graves nogle meget dybe huller til stammerne.

Helle fortæller

11. MAJ 2016 Medicinhaverne havde i dag besøg af gæster fra Læsø, Samsø og Ærø, der sammen med Langeland udgør en LAG-aktionsgruppe. Medicinhaverne er blandt de langelanske projekter, der tidligere har modtaget LAG-midler. Derfor var første stop på gæsternes tur Medicinhaverne, hvor formand Helle Ravn (med armene strakt frem) fortalte, om udviklingen i Medicinhaverne og planerne for fremtiden.
Viggo i det grønne
10. MAJ 2016 Tidligere efterskoleleder Viggo Knudsen er efter alvor sygdom blevet fysisk handicappet. Alligevel er Viggo et særdeles flittigt medlem af havegruppen. Her har vi fanget ham midt i alt det grønne i gang med at befri bøgehækken for ukrudt.
Tre biler, to tradilere og fem mænd
10. MAJ 2016 To trailere, tre biler og fem mænd på job i Medicinhaverne. En arbejder og fire kommer med gode råd 🙂

10. MAJ 2016 Medicinhaverne råder over et areal på 3,2 hektar, og bortset fra de fire haver på hver 800 kvm, der allerede er anlagt, er der et stort areal med græs, som skal slåes en gang om ugen i vækstsæsonen. Det tager to mand – det kunne jo også være kvinder, men det er mest mænd, der gør det – ca. tre og en halv time hver gang. Her er det Ole på veterantraktoren, som vi har lånt af en lokal traktorentusiast, og Kaj på den gule græsklipper, der arbejder koncentreret med græsklipningen.
Tulipaner
4. MAJ 2016 Foråret er endelig kommet til Tranekær. I Medicinhaverne kan man i disse dage bl.a. nyde synet af en masse gule tulipaner.

 

Drivhuset i Hou

3. MAJ 2016: I dag var det tid til at hente alle de kuldskære planter, som har været opbevaret vinteren over i et drivhus i Hou på Nordlangeland. Medicinhaverne ejer ikke drivhuset. Det bliver stillet gratis til rådighed af direktør Hans Michael Jebsen, Hong Kong. Han fik drivhuset med, da han købte de to nordlangelandske godser Nedergård og Charlottenlund.

Bent, Aage og Peder ved de nye æbletræer

19. APRIL 2016: Bent Bundgaard, Aage Hansen og Peder Lollesgaard fra havegruppen har plantet 42 nypodede æbletræer af gamle langelandske sorter. Her er de igang med at “haresikre” arealet.

 

10. APRIL 2016: På billedet herover ses Ole F. Jacobsen fra havegruppen på den første tur med den nyindkøbte rive. Tidligere blev stierne luget med håndkraft. Nu klarer Ole og den lille havetraktor det meget hurtigere og meget nemmere – i hvert fald for vi andre.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________