HØJKÅL ELLER GRØNHUGGENKÅL SOM JULEMAD
Af Helle Ravn, etnolog mag.art.
Grønkål er igen kommet ind i det danske køkken, og det er der god grund til. I Medicinhaverne dyrker vi en ældre sort, som indeholder flere bitterstoffer og færre sukkerstoffer end den nutidige, og den gamle kål kan være med til at nedsætte insulinforbruget hos diabetes-2 patienter. Bitterstoffer mindsker også risikoen for hjerte-kar-sygdomme og for nogle kræftformer.
Men grønkål indeholder også en masse andet godt: Det har et højt indhold af A-vitaminet beta-caroten, B-vitaminet folat og C-vitamin samt mineralerne kalium, calcium. Grønkål indeholder også mineralet jern.
Kært barn har mange navne, og grønkål er ingen undtagelse. Højkål, Langkål, Bladkål, Grønhuggenkål… alt sammen er juleretter af grønkål fra forskellige egne af Danmark. Kendt over hele landet er grønlangkål, og på Ærø hedder den traditionelle grønkålsret Grønhuggenkål (det er stavet rigtigt!), og på Langeland hedder julegrønkålen Højkål.
Højkål laves således:
1 kg grønkål eller 1-2 pk. frossen grønkål, 1 kg flæsk eller ½ kg flæsk og 3/4 kg medister, 2 porrer, ca. 50 g smør, lidt natron, 1 spsk. eddike, salt og sukker.
Grønkålen pilles og skylles. Den koges i vand i ca. 1 time, hvortil der tilsættes lidt natron (deraf bliver den mere mør og grøn). Kog flæsket i 2 timer ved svag varme sammen med 2 porrer. Kog pølsen med det sidste kvarter. Kom kålen i en gryde med lidt smør og spæd med suppen til den har en passende konsistens. Smag til med salt, sukker og eddike, allerhelst græskareddike. Serveres med skiver af kødet, hvide kartofler og syltet græskar. I gamle dage blev der spist lungepølse til højkålen.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________