Haven indeholder planter, der har været brugt mod nyre- og blæresten, blærebetændelse og prostatagener. Tranebær er velkendt til forebyggelse af blærebetændelse. Majs, majssilke og græskarkerner bruges mod prostatagener. Have- og præriefodblad indeholder stoffet podofyllin, som bruges mod kønsvorter.
En anden del af haven har mange planter, der har været brugt mod diverse gener hos kvinder. Kyskhedstræet indeholder stoffer, der har dokumenteret effekt på menstruationsgener (PMS). Den kan købes under navnet Agnus Castus. Mange planter, bl.a. soja og rødkløver, indeholder stoffer, som går under fællesbetegnelsen planteøstrogener. De har været brugt og bruges stadig ved hede- og svedture i overgangsalderen. Effekten i forskellige kliniske undersøgelser er dog usikker.
Haven rummer også planter, hvis indholdsstoffer anvendes i kræftmedicin, bl.a. Vestamerikansk Taks som indeholder stoffet paclitaxel (Taxol),  der bruges i moderne behandling af bryst-, æggestok- og prostatakræft.
ELSKOVSPLANTER
Havens undertema er elskovsplanter, og den indeholder en række planter, som henholdsvis stimulerer eller dæmper sexuallysten. Blandt elskovsplanterne finder vi den relativt almindelig haveplante bispehue, der straks bliver mere interessant, når man hører dens engelske navn Horney Goat Wheat – Liderlig gedeurt. Den har i dyreforsøg vist sig at have viagralignende effekt.
I et hjørne af haven er der plantet gamle rodægte roser, som stammer fra Tranekær by, og der er også en lille vingård, idet rødvin indeholder mange antioksidanter.
Haven for urin- og kønsveje er gennemstrømmet af et lille vandløb, der løber fra den øverste have, Haven for nervesystem og bevægeapparat, ud igennem arboretet og videre ind i urin- og kønsvejehaven og ned i en opsamlingsdam neden for haven, hvorfra det bliver pumpet tilbage til Haven for nerve-system og bevægeapparat. Herunder er en planteoversigt over samtlige planter i Haven for urin- og kønsveje.
Sexolog Joan Ørting, der er næsten nabo til Medicinhaverne, indviede denne have 2. juni 2013. Haven er fuldt udbygget og rummer 127 forskellige vækster.