web-enebaer

SÅ GÅR VI RUNDT OM EN ENEBÆRBÆRBUSK

Af Helle Ravn, etnolog, mag. art.
Den gamle børnesang og -leg kendes i lande, men hvorfor det netop er en enebærbusk er uvist. Mon ikke det har noget at gøre med, at den stikker og river, så man går udenom? Eller har det at gøre med dens betydning som medicinske plante? Det vides ikke med bestemthed.
Almindelig ene (Juniperus communis) vokser vildt på heder og tørre bakker. Her i landet kan den blive omkring 10 meter, men i Norge og Sverige kan den blive næsten dobbelt så høj og meget gammel.
Ene har såkaldte bærkogler, og såvel bærkogler som nåle og ved anvendes medicinsk.
Enebær anvendes på grund af de æteriske olier, som udvindes ved vanddamp destillation. Anvendt på huden har den en svagt varmende effekt.
Der findes ingen videnskabelige forsøg, som kan understøtte virkningen af enebær, men bærrene har været brugt medicinske i flere tusinde år. Almindelig ene indeholder 1-2 % æteriske stoffer – hvilket er ganske meget – og de består af mere end 60 forskellige forbindelser. Men ene indeholder også C-vitamin, garvestoffer, sukkerarter og harpiks.
Ægypterne brugte enebærolie i forbindelse med balsamering af lig, og ene har siden middelalderen været anvendt mod utrolig mange lidelser. Henrik Smid nævner i 1546 ikke mindre end 33 lidelser, hvor ene kan anvendes, så som uren hud, kræft, malaria, spedalskhed, blæresten, døvhed og indvoldsorm.
Ene virker stærkt antiseptisk og vanddrivende på urinvejene. Den er blevet anvendt mod gigt, astma, influenza og mod blærebetændelse, men den må ikke bruges ved nyresygdomme. Ligeledes er ene god mod reumatiske lidelser. Olien virker både beroligende og opkvikkende, er luftdrivende og stofskiftestimulerende.
Ene anvendes også i madlavning, bl.a. til vildt. Tidligere blev ene også brugt til at flette kurve af og som humlestager.
Fra omkring 1900 nævnes det bl.a. på Langeland, at ene kunne bruges som abortmiddel ved at drikke et afkog af grønne kviste. Eneolie må IKKE bruges under graviditet eller amning.
I Medicinhaverne i Tranekær findes sorterne ”Hibernica”, ”Sentinel” og ”Repanda”, men der er mindst 15 sorter.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________