WEB-GROENTSAGER
Mathildeæble på 484 gramI sommeren 2013 kom det tredje haveanlæg, Fordøjelse, stofskifte og ernæring, til. Denne have er omgivet af en halvanden meter høj bøgehæk bestående af flere end 300 planter.
Langeland har fra gammel tid haft tradition for frugtavl. Det milde klima og den frugtbare jord skaber gode betingelser for æbledyrkning. Peder Lollesgaard og Aage Hansen, der er medlemmer af havegruppen, er forhenværende frugtavlere, og de har fra forskellig side skaffet podekviste fra 10 gamle langelandske æblesorter, og der er blevet podet 10 træer. Det er blandt andet Langelandsk hvid pigeon og Mathildeæblet.
Mathildeæblet blev oprindelig podet af Peder Lollesgaards oldefar, som opkaldte det efter Peders oldemor, Mathilde. Allerede inden træerne blev plantet ud i haven, kunne vi plukke et æble på 484 gram (billedet til højre) fra det dengang få år gamle træ.
Æbletræerne blev udplantet i efteråret 2014, og med havens runde form vil træernes kroner med tiden komme til at hæve sig som en smuk cirkel over bøgehækken.
Undertemaet i Fordøjelse, stofskifte og ernæring er snapseurter, og denne afdeling af haven rummer bl.a. prikbladet perikon, porse, surkirsebær og opret potentil.
Vi har desuden sået gamle grøntsagssorter (billedet øverst), bl.a. gulerødder, grønkål, rødbeder, selleri og hvidkål, som er sået med frø fra den nordiske genbank, NordGen. Områdets harer er begejstrede for de sunde gamle grøntsagssorter, derfor må vi jævnligt beskytte planterne med net.
Et nyt dansk videnskabeligt forsøg har vist, at de gamle grøntsagssorter har en gunstig virkning på Diabetes 2. Aarhus Universitet har produceret en række videoer om forsøgene. Dem kan du se HER. Desuden har TV 2s Go’ morgen Danmark tidligere bragt et indslag om forsøget. Det indslag kan se det HER
Haven blev officielt indviet 31. maj 2015 af forhenværende planteskoleejer Mink fra Tåsinge.