mistelten-27-12-201627. DECEMBER 2016 Selv om det snart er 1. januar, er der stadig friske grønne planter i Medicinhaverne. Her er det den smukke mistelten, der lyser op med sine fine hvide bær. Der gror faktisk hele to misteltenplanter på et ungt Aroma-æbletræ i det første haveanlæg, der møder de besøgende, Haven for åndedræt og kredsløb.
Fra venstre Ingvard Hansen, Helle Ravn og Ole F. Jacobsen14. DECEMBER 2016 Medicinhaverne har fået  milde gaver her i december – endda to gange. Onsdag 14. december overrakte Ingvard Hansen (t.v.) fra Spirit Langeland en stor, dejlig check på 18.523,30 kr. til Medicinhavernes formand Helle Ravn og kasserer Ole F. Jacobsen. Spirit Langeland er blevet opløst, og bestyrelsen har valgt at give formuen videre til Medicinhaverne. Tidligere på måneden blev Medicinhaverne ved et arrangement på Hotel Troense begavet af Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond med 25.000 kr, De to donationer betyder, at vi i foråret 2017 kan få etableret vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje.
Julefrokost 22. november 2016 med Gittes alternative pakkeleg.22. NOVEMBER 2016 Der er garanti for højt humør og god stemning, når Medicinhavernes havegruppe afvikler den årlige julefrokost. De gode grin på billedet skyldes den altid kreative Gitte (stående til venstre), der til lejligheden havde opfundet en alternativ, men meget underholdende pakkeleg.
9. NOVEMBER 20126 Knap havde vi stillet redskaberne på plads, før frosten for alvor satte ind, og sneen væltede ned.
web-trilleboerparade-08-11-20168. NOVEMBER 2016 Haveredskaberne er renset og smurt ind i olie. Trillebørene er gjort rene. Gulvet er fejet. Nu kan vinteren bare komme an.
web-jann-stig-kaj-aage-og-peder-08-11-20168. NOVEMBER 2016 Selv til det ellers så lune Langeland er frosten nu nået, så i dag blev sidste udendørs arbejdsdag. Som det fremgår af billedet af Jann, Stig, Kaj, Aage og Peder, så var der da heller ikke ligefrem varme i luften, da de mødtes i Haven for nervesystem og bevægeapparat for at snakke om havens videre udvikling.
poul-og-niels-ove-koerer-havemoebler-ind1. NOVEMBER 2016. Poul og Niels-Ove tog en tur på bagsmækken af Oles trailer, da de i dag kørte havemøblerne fra de fire haver til vinteropbevaring i laden.
gulerod-valoria-845-gram1. NOVEMBER 2016 Ikke mindre end 845 gram vejede denne imponerende gulerod, som vi høstede i dag i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Den er af den gamle sort Daucus carota ssp. sativus “Valoria”. Frøene har vi fået fra den nordiske genbank NordGen.
Hans og Grethe i drivhuset på Nordlangeland, hvor vi opbevarer sarte planter hver vinter.25. OKTOBER 2016 Vinteren nærmer sig, og vi har en del sarte planter i Medicinhaverne, som ikke bryder sig om frost og kulde. Heldigvis har vi rådighed over en stort drivhus på Nordlangeland, og oven i købet en frivillig, Hans, som hver vinter tager sig kærligt af planterne. Her er Hans ved at forklare Grethe om drivhusets herligheder.
4. oktober 2016: Kaj vibrerer slotsgrus i Haven for nervesystem og bevægeapparat.4. OKTOBER 2016 Kaj kunne i dag indvie vores nyeste anskaffelse, en pladevibrator. Den bliver der rigtig god brug for i fremtiden, når vi skal skifte den eksisterende grusbelægning på stierne ud med slotsgrus. I dag fik Haven for nervesystemet og bevægeapparatet, som den første have nyt grus på flere stier. I baggrunden beundrer Medicinhavernes formand, Helle Ravn, og kasserer, Ole Jacobsen, resultatet.
4. oktober 2016: Carl fra Andersens Maskinstation kører slotsgrus på Haven for nervesystemet og bevægeapparatet4. OKTOBER 2016 I dag tog vi bogstavelig talt første spadestik til ny grusbelægning på stierne i Medicinhaverne. Der er tale om slotsgrus, som er en helt speciel blanding udviklet i samarbejde med Københavns Universitet. Desværre fås den kun i Stenrand Grusgrav på Sjælland, så det bliver ikke bare en arbejdskrævende affære, men også en bekostelig. Der blev skovlet rigtig meget, men med hjælp fra Carl Andersen fra Andersens Maskinstation gik det alligevel ret hurtigt.
27. september 2016: Dronebillede fra Medicinhaverne27. SEPTEMBER 2016 Et medlem af havegruppen har en drone. Den blev i dag sendt på vingerne over Medicinhaverne og lavede bl.a. dette billede.
27. september: Vortebirk-lunden i Medicinhavernes arboret.27. SEPTEMBER 2016 Ordet arboret stammer fra det latinske ord arboretum, som betyder “sted med træer”. Og sådan et har vi i Medicinhaverne. Græsarealet rundt om haverne er plantet til med ikke færre end 70 forskellige træer og buske, der alle har eller har haft medicinsk betydning. Selv om Medicinhaverne ikke har mange år på bagen, har mange af træerne og buskene vokset sig pænt store. Det gælder f.eks. vortebirklunden, der er plantet lidt syd for Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Gæster fra Langeland Kommunes nordiske venskabsbyer var i dag på besøg i Medicinhaverne.23.SEPTEMBER 2016 Flere end 20 repræsentanter fra Langeland Kommunes tre venskabsbyer i Sverige, Norge og Findland gæster i øjeblikket Langeland, og kommunen havde i dag inviteret de nordiske venner på besøg i Medicinhaverne, hvor de blev vist rundt af Gitte Dalskov, der ses midt i billedet.
Stig, Ole, Bent og Annie kører kompost ud. 13. SEPTEMBER 2016 Kalenderen siger efterår, men temperaturen siger højsommer. Det var en varm opgave at køre kompost ud i dag, og så er det godt med en snakkepause til lige at køle af på. Fra venstre ses Stig, Ole, Annie og Bent.
Bente har plukket solsikker. 6. SEPTEMBER 2016 Selv om kalenderen siger efterår, så bød dagen i dag på flot sommervejr. Og Bente sørgede for at forsyne planteboden med solsikker.
Jutta igang med lugearbejdet. 6. SEPTEMBER 2016 Tyske Jutta er det nyeste medlem af Medicinhavernes havegruppe. Efter at have boet i Paris og Berlin det meste er livet er hun flyttet til Langeland og kommer nu hver tirsdag og arbejder i haverne. Indtil videre taler Jutta kun tysk, men hun er lærenem, så vi satser på, at hun snart taler langelandsk.
Formanden-samler-boghvedefrø-30.08.201630. AUGUST 2016 Medicinhavernes formand, Helle Ravn, samler frø fra boghveden i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Folderne findes nu på både dansk, tysk og engelsk. 27. AUGUST 2016 Medicinhaverne – nu på både dansk, tysk og engelsk.
Græskar---august-201623. AUGUST 2016 I dag kunne vi høste den første portion græskær.
GitteDalskov-viser-medlemmer-rundt-21.08.201621. AUGUST 2016 Som noget nyt har vi i år indført endnu en fordel ved at være medlem af Medicinhaverne, nemlig en gratis rundvisning, så medlemmerne kan følge med i udviklingen i haverne. Her er det Gitte Dalskov, der viser den første gruppe rundt.
Årets udflugt 2016 gik til Humlemagasinet på Nordfyn.18. AUGUST 2016 Havegruppens årlige udflugt gik i år til Humlemagasinet på Nordfyn.
Grethe-plukker-havtorn-i-Haven-for-fordøjelse,-stofskifte-og-ernæring.16. AUGUST 2016 I dag kunne Grethe fra Havegruppen begynde at høste havtorn i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Grethe-plukker-solbær-02.08.20162. AUGUST 2016 Grethe fra Havegruppen plukker solbær i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

2. AUGUST 2016 Fra venstre: Kaj, Peder (iført malerkittel), Gitte og Aage sørger for, at de hvide indgangslåger fortsat er hvide.

 8-årige Jeppe fra Horsens beundrer solsikkerne.

25. JULI 2016 Vi har mange gæster i haverne i øjeblikket. En af dem er 8-årige Jeppe fra Horsens, der her beundrer solsikkerne i den “uautoriserede” have i det sydøstlige hjørne af Medicinhavernes areal. Her er der plantet 41 frugttræer af gamle langelandske sorter og sået græskar og solsikker (se evt. mere på billedet fra 5. JULI.)
Drønrør-graves-ned-19.07.201619. JULI 2016 Det sker indimellem, at naturen vælter store mængder regnvand ud over Medicinhaverne i Tranekær. Det har tidligere kostet os dyrt i reparation af stier. Vi har derfor gang i et større forebyggende arbejde, der går ud på at grave drænriste ned på de steder, hvor regnen under skybrud ynder at omdanner stierne til vandløb. Her er det fra venstre Bent, Jens, Ole og Jørgen der er på gravearbejde.

Peder og Jann klipper Kinesisk schisandra-planterne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

12. JULI 2016 Peder og Jann klipper Kinesisk schisandra-planterne i Haven for fordøjelse og stofskifte og ernæring. De vokser, som det ses på billedet, i en pergola og skal klippes til, så de ikke kun render i vejret, men også breder sig ud langs trådene.

Den-uautoriserede-have-lysnet

5. JULI 2016 Da vi i sommeren 2015 fik udgravet den lille sø i Haven for nervesystem og bevægeapparat, fik vi en masse jord i overskud. Det blev kørt ned i det sydøstlige hjørne af Medicinhavernes areal, hvor der er en naturlig lavning i landskabet. Da det blev forår fik et par medlemmer af havegruppen øje på al den dejlige bare jord og gik fluks igang med at plante 41 små nypodede langelandske frugttræer af gamle sorter fundet rundt om på øen. Og for at det hele skulle se lidt pænt ud, plantede de solsikker rundt om arealet, og da der stadig var ledig jord, plantede de et større antal græskar af  forskellige sorter. Kommer du til Medicinhaverne, så snyd ikke dig selv for en tur op i det sydøstlige hjørne, hvor den “uautoriserede” have findes. Her er det Bente, der nyder synet af de frodige planter.
Bente-og-Birthe-lyskorrigeret-fuld-sidebredde28. JUNI 2016 Mange af de planter, vi har i Medicinhaverne, har det med at brede sig voldsomt. Her har Bente og Birthe været igang med saksen.
Ole-Jacobsen-med-dronen-18.06.2016
17. JUNI 2016 Ole er manden bag mange af de billeder, der ligger på medicinhaverne.dk og på Medicinhavernes Facebookside. Her er han med sin spritnye drone, der kan tage billeder i biografkvalitet.
LEF-borer-pæle-ned-17.06.2016
17. JUNI 2016 Langelands Elforsyning gav os i dag en hjælpende hånd – eller rettere sagt et hjælpende jordbor. Vi skulle have “plantet” fem høje cypresstammer i Haven for nervesystem og bevægeapparat, og det ville have givet rigtig meget sved på panden og taget rigtig lang tid at grave de fem en meter dybe huller med håndkraft. Men takket være Jesper (til venstre) og Hans-Erik (til højre) fra LEF gik det lynhurtigt. Her er det Stig og Bent (i rød t-shirt) fra havegruppen, der samarbejder med de de to professionelle. Kæmpestor tak til LEF, Jesper og Hans-Erik.
Kaffepause-i-Have-3,-14.-juni-201614. JUNI 2016 Kaffepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Fra venstre ses Jutta, Helle, Viggo og Gerd.
Bent-og-Jørgen-kører-kompost-ud-i-Have-3
31. MAJ 2016 Bent (t.v.) og Jørgen kører kompost ud. Vi krydser fingre for, at der ikke er alt for meget ukrudt i det.
Nye-skilte29. MAJ 2016 Dagens plantemarked og Åbent-Hus-arrangement bød på to nyskabelser i Medicinhaverne. Takket være to såkaldte pylonskilte er det blevet endnu nemmere at orientere sig i Medicinhavernes 3,2 hektar store anlæg og få viden om projektet. Læs mere om den anden nyskabelse på billedet herunder.
Rikke-Goerllich29. MAJ 2016 Der var rigtig godt gang i plantesalget, da Medicinhaverne søndag 29. maj fra kl. 11.00-14.00 afviklede sit årlige plantemarked og Åben Have-arrangement med gratis adgang til haverne. 400 gæstede i løbet af de tre timer Medicinhaverne, og ca. 50 var på rundvisning med urteeksperten Rikke Goerlich (midt i billedet), der bl.a. er kendt fra tv-serien “Urt”. Ved samme lejlighed blev Medicinhavernes nye lydanlæg taget i brug. Takket være en donation fra Velux Fonden kan alle nu klart og tydeligt høre guiden fortælle – også selv om man er sakket lidt bagud, eller lige skal have et hvil på den nærmeste bænk.
Arne-Egelund
24. MAJ 2016 Alt arbejde i Medicinhaverne udføres af frivillige. Arne er ikke medlem af havegruppen, men han er en af de venner, som gerne giver en hånd med, når der er brug for det. Her er han igang med at få pæleboret køreklar, så vi kan få gravet huller til de fem cypresstammer, der skal udgøre humlekulen i Haven for nervesystemet og bevægeapparatet. Og så er det i øvrigt også Arne, der stiller veterantraktoren på det næste billede gratis til rådighed for Medicinhaverne.

foto-2---redigeret-til-web

10. MAJ 2016 Ole J. (på traktoren) og Stig sørger for sikker transport af cypresstammerne, der skal blive til en humlekule i Haven for nervesystemet og bevægeapparatet, der netop i disse dage er ved at blive fuldt tilplantet. Inden længe skal der graves nogle meget dybe huller til stammerne.

Helle fortæller

11. MAJ 2016 Medicinhaverne havde i dag besøg af gæster fra Læsø, Samsø og Ærø, der sammen med Langeland udgør en LAG-aktionsgruppe. Medicinhaverne er blandt de langelanske projekter, der tidligere har modtaget LAG-midler. Derfor var første stop på gæsternes tur Medicinhaverne, hvor formand Helle Ravn (med armene strakt frem) fortalte, om udviklingen i Medicinhaverne og planerne for fremtiden.
Viggo i det grønne
10. MAJ 2016 Tidligere efterskoleleder Viggo Knudsen er efter alvor sygdom blevet fysisk handicappet. Alligevel er Viggo et særdeles flittigt medlem af havegruppen. Her har vi fanget ham midt i alt det grønne i gang med at befri bøgehækken for ukrudt.
Tre biler, to tradilere og fem mænd
10. MAJ 2016 To trailere, tre biler og fem mænd på job i Medicinhaverne. En arbejder og fire kommer med gode råd 🙂

10. MAJ 2016 Medicinhaverne råder over et areal på 3,2 hektar, og bortset fra de fire haver på hver 800 kvm, der allerede er anlagt, er der et stort areal med græs, som skal slåes en gang om ugen i vækstsæsonen. Det tager to mand – det kunne jo også være kvinder, men det er mest mænd, der gør det – ca. tre og en halv time hver gang. Her er det Ole på veterantraktoren, som vi har lånt af en lokal traktorentusiast, og Kaj på den gule græsklipper, der arbejder koncentreret med græsklipningen.
Tulipaner
4. MAJ 2016 Foråret er endelig kommet til Tranekær. I Medicinhaverne kan man i disse dage bl.a. nyde synet af en masse gule tulipaner.

 

Drivhuset i Hou

3. MAJ 2016: I dag var det tid til at hente alle de kuldskære planter, som har været opbevaret vinteren over i et drivhus i Hou på Nordlangeland. Medicinhaverne ejer ikke drivhuset. Det bliver stillet gratis til rådighed af direktør Hans Michael Jebsen, Hong Kong. Han fik drivhuset med, da han købte de to nordlangelandske godser Nedergård og Charlottenlund.

Bent, Aage og Peder ved de nye æbletræer

19. APRIL 2016: Bent Bundgaard, Aage Hansen og Peder Lollesgaard fra havegruppen har plantet 42 nypodede æbletræer af gamle langelandske sorter. Her er de igang med at “haresikre” arealet.

 

10. APRIL 2016: På billedet herover ses Ole F. Jacobsen fra havegruppen på den første tur med den nyindkøbte rive. Tidligere blev stierne luget med håndkraft. Nu klarer Ole og den lille havetraktor det meget hurtigere og meget nemmere – i hvert fald for vi andre.