Der sker en masse i Medicinhaverne, og det vil vi gerne fortælle løbende om – også her. I forvejen har vi Facebook og Instagram, som vi opdaterer løbende med historier fra haverne.
30. MAJ 2023 Inden længe flytter mange tusinde bier ind i Medicinhaverne, men først skal der lægges fliser under de fint dekorerede bistader. 30. MAJ 2023 Inden længe flytter mange tusinde bier ind i Medicinhaverne, men først skal der lægges fliser under de fint dekorerede bistader.
30. MAJ 2023 Oles drone var på vingerne i dag for at tage nye billeder af hele Medicinhavernes område. 30. MAJ 2023 Oles drone var på vingerne i dag for at tage nye billeder af hele Medicinhavernes område.
30. MAJ 2023 Det har ikke regnet længe på Langeland, så det støver meget, når man kører på grusvejen hen imod Medicinhaverne. Her er Kaj i gang med at strø salt, som udvikler fugt og derfor holder på støvet. 30. MAJ 2023 Det har ikke regnet længe på Langeland, så det støver meget, når man kører på grusvejen hen imod Medicinhaverne. Her er Kaj i gang med at strø salt, som udvikler fugt og derfor holder på støvet.
23. MAJ 2023 Selv om planterne mangler vand, vokser de stadig fint, især ukrudtet. Her luger Inge i Haven for urin- og kønsveje.23. MAJ 2023 Selv om planterne mangler vand, vokser de stadig fint, især ukrudtet… Her er det Inge, der har gang i lugejernet i Haven for urin- og kønsveje.
23. maj 2023: Poul vander i Haven for urin- og kønsveje. 23. MAJ 2023 Poul vander i Haven for urin- og kønsveje. Vi fik en lille smule regn i dag, men vi håber på meget mere, men stille og roligt. Ikke noget med skybrud tak 🙂
Haven for urin- og kønsveje.23. MAJ 2023 Haven for urin- og kønsveje.
9. maj 2023 Helle og Bent i Børnenes Medicinhave.9. MAJ 2023 Helle og Bent arbejder i Børnenes Medicinhave. Bent er pensioneret maskiningeniør, og der er ikke meget, han ikke kan reparere. Han har da også repareret pumpen i haven adskillige gange, men nu skal der en ny og mere slidstærk pumpe til, har de to besluttet.

9. maj 2023: Gerd, Mette og Bente arbejder i grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

9. MAJ 2023 Gerd, Mette og Bente arbejder i grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Bente planter tomatsorten Cosmonaut Volkov ud. Den er opkaldt efter den ukrainske kosmonaut Volkov. Gerd og Mette sørger for at forberede jorden, der får tilført kompost inden, tomaterne plantes ud.
9. MAJ 2023 Lene planter amerikanske olieplanter ud i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Bente har forspiret planterne derhjemme, og nu skal der en gang jordforbedring med Champost til, inden i plantes ud i den stive lerjord, der er i denne have. 9. MAJ 2023 Lene planter amerikanske olieplanter ud i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Bente har forspiret planterne derhjemme, og nu skal der en gang jordforbedring med Champost til, inden i plantes ud i den stive lerjord, der er i denne have.
Har du lyst til at blive kollega med de to her, Per og Erling, så læs mere her: https://medicinhaverne.dk/bliv-frivillig/2. MAJ 2023 Har du lyst til at blive kollega med de to her, Per og Erling, så læs mere her: https://medicinhaverne.dk/bliv-frivillig/
Bent og Kaj reparerer pavillonen, så den kan holde mange år endnu. 2. MAJ 2023 Bent og Kaj reparerer pavillonen, så den kan holde mange år endnu.
Maritas hue blev for varm :-)2. MAJ 2023 Nej, det er ikke et fugleskræmsel. Det er bare et godt forårstegn. Maritas hue blev for varm, så den kom op at hænge.
Solsikkekvartetten slog til igen i år i Medicinhaverne. Når du om nogle måneder glæder dig over et areal helt mod syd i Medicinhaverne fyldt med blomstrende solsikker, så send en venlig tanke til Bente, Peder, Bent og Jens Jakob. I dag plantede de nemlig de mange små planter ud, som Jens Jakob har forspiret. Solsikkerne er plantet ud som tre ringe i det runde areal, og bag de tre ringe med solsikker, bliver der sået græskar.25. APRIL 2023 Solsikkekvartetten slog til igen i år i Medicinhaverne. Når du om nogle måneder glæder dig over et areal helt mod syd i Medicinhaverne fyldt med blomstrende solsikker, så send en venlig tanke til Bente, Peder, Bent og Jens Jakob. I dag plantede de nemlig de mange små planter ud, som Jens Jakob har forspiret. Solsikkerne er plantet ud som tre ringe i det runde areal, og bag de tre ringe med solsikker, bliver der sået græskar.
25. april 2023. I dag sagde vi farvel til en afholdt kollega med levende lys og en buket påskeliljer. Jytte, der var et skattet medlem af havegruppen, døde forleden af sygdom. 25. APRIL 2023 I dag sagde vi farvel til en afholdt kollega med levende lys og påskeliljer. Jytte, der var et skattet medlem af havegruppen, døde forleden efter kort tids sygdom. Vi har flere tyske medlemmer af havegruppen, og Sigrun, der i øvrigt har oversat Medicinhavernes hjemmeside til tysk, gav efter en smuk tysk tradition havegruppen mulighed for at sige farvel til en afholdt kollega på denne måde. I frokostpausen fortalte formand Per om Jytte, og vi holdt et minuts stilhed for at mindes hende. Gennemsnitsalderen i havegruppen er høj, så det er jo ikke unaturligt, at vi engang imellem må sige farvel til en kollega, men hvor er det dog trist, når det sker.
Niels-Ove luger langs vandløbet.25. APRIL 2023 Ja, datoen siger jo forår, men som det fremgår af Niels-Oves ansigtsudtryk, så er det en rigtig kold og blæsende forårsdag, men luges skal der her langs vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje.

25. april 2023: Karen Marie og Inge luger i Haven for urin- og kønsveje.

25. APRIL 2023 Karen Marie og Inge luger i Haven for urin- og kønsveje og får samtidig en hyggelig snak om stort og småt.
18. april 2023: Povl Erik, Per, Helle og Alice. 18. APRIL 2023 Vi arbejder på at forbedre/forskønne velkomstområdet i Medicinhaverne, og i dag mødtes gruppen, der arbejder med opgaven, for første gang: Fra venstre arkitekt Povl Erik Hansen, der er frivillig i havegruppen, Medicinhavernes formand, Per Mansa, forhenværende formand Helle Ravn og landskabsarkitekt Alice Nøhr, Tranekær.
18. april 2023: Ole harver den kommende have: Haven for de 5 sanser. 18. APRIL 2023 Ole harver det kommende sjette haveanlæg, Haven for de 5 sanser. Ole har i øvrigt sammen med en kammerat selv istandsat den flotte Ferguson-traktor.
Annie arbejder i Haven for urin- og kønsveje. 18. APRIL 2023 Annie er frivillig i Haven for urin- og kønsveje. Hun knokler med at grave flere murerbaljer op, som har holdt styr på planter, der gerne vil brede sig. Murerbaljerne bliver erstattet af fine metalringe fra firmaet Zinkbakken.

Bjarne, der er initiativtager til Medicinhaverne og stadig frivillig, skar for, da vi i dag fejrede foreningens 15 års fødselsdag.

11. APRIL 2023 Den 8. april 2008 stiftede Bjarne foreningen Medicinhaverne i Tranekær. Han blev foreningens første formand, og her 15 år siden er han stadig frivillig. Så da de 15 år i dag skulle fejres, var det naturligt nok Bjarne, som skulle skære for. På næste billede ses Ole, der også har været med fra starten. Ud over at arbejde i servicegruppen er Ole også kasserer.

Ole, der har været med i Medicinhaverne helt fra starten, skærer et stykke af fødselsdagskagen.

Jann Poulsen.

11. APRIL 2023 Uanset vind og vejr er Jann at finde i Medicinhaverne om tirsdagen. Det er ham, der har tegnet og tilrettelagt hele området, og han har her 15 år efter, at foreningen bag Medicinhaverne i Tranekær blev stiftet, stadig fuldstændig styr på alle planter i både haverne og arboretet. Interesserede kan finde plantelisterne til de enkelte haver under menupunktet HAVERNE.

I dag blev der åbnet for vandet i vandløbet, så nu håber vi på, at der ikke kommer frost mere.

11. APRIL 2021 Så er der atter vand i vandløbet, så nu har frosten bare at holde sig væk.

28. marts 2023: Bent og Jens Jakob river solsikkestilkene sammen, inden der såes på ny.

28. MARTS 2023 Bent og Jens Jakob  river resterne af sidste års flotte solsikkebed sammen, inden der sås igen.

28. marts 2023: Godt skjult i pilehytten sørger Bent for at klippe pileskuddene til, så hytten bliver endnu tættere.

28. MARTS 2023: Godt skjult i pilehytten sørger Bent for at klippe pileskuddene til, så hytten bliver endnu tættere.
28. marts 2023: John klipper de stride stilke fra knoldfenniklen ned med hækklipperen.28. MARTS 2023 John har taget hækklipperen i brug for at slippe af med de stride stilke fra knoldfenniklen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Læg i øvrigt mærke til hvor fint den skyder igen.
28. marts 2023: Poul Klipper roser ned med den elektriske hækkesaks. 28. MARTS 2023 Poul klipper roserne i Haven for urin- og kønsveje ned med den effektive hækklipper.
28. marts 2023: Flemming kører havemøbler ud. 28. MARTS 2023 Flemming kører havemøbler ud til de enkelte haver.

28. marts 2023: Therese gør pavillonen ren til påskegæster.

28. MARTS 2023 Therese gør pavillonen ren, så den er klar til påskegæster, der er brug for ly/læ.

Peder, Jann, Bente og Bent poder frugttræer.

22. MARTS 2023 Peder, Jann, Bente og Bent poder kirsebær (bl.a. sorterne Lapins og Korsika), blommer (Opal og gul Reine Claude), æbler (Tranekær og Discovery) og pærer (Conference).

Cyklamen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

22. MARTS 2023 En dejlig forårsbebuder, cyklamen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

Sæsonstart 2023 kræver lidt vikingeblod i årene. Her er der kaffepause i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have.

22. MARTS 2023 Sæsonstart 2023 kræver lidt vikingeblod i årene, men det kølige vejr får ikke de frivillige i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have til at springe kaffepausen over.
Ille, Helle og Therese tjekker, at højbedet med planter med spiselige bær trives, så vores gæster får masser at smage på senere på sæsonen. 22. MARTS 2023 Ille, Helle og Therese tjekker, at højbedet med planter med spiselige bær trives, så vores gæster får masser at smage på senere på sæsonen.

Lissi, Joan og Birgitte potter planter, som kommer til salg i påsken i planteboden.

22. MARTS 2023 Lissi, Joan og Birgitte potter planter, som kommer til salg i påsken i planteboden.

Arboretet i området mellem Haven for infektioner og Haven for nervesystem og bevægeapparat.

23. MARTS 2023 Arboretet i området mellem Haven for infektioner og Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Jann Poulsen underviser i podning. 11. MARTS 2023 Medicinhaverne afviklede igen et af sine meget populære podekurser på Frivilligcenter Langeland. Undervisere var Jann Poulsen (billedet herover) og Peder Lollesgaard (billedet herunder).
Peder Lollesgaard underviser i podning. 11. MARTS 2023 Peder Lollesgaard underviser i podning. Igen i år var kurset særdeles populært. Hele 35 deltog.
8. marts 2023: Formand Per Mansa byder foredragsholder Ann Berit Frostholm velkommen. Frostholm holdt foredrag om biodiversitet. 8. MARTS 2023 Medicinhavernes formand, Per Mansa, byder velkommen til Ann Berit Frostholm, Nature Works, der holdt foredrag om biodiversitet. Foredraget hed: Hvordan får du flere sommerfugle, vilde bier og andre dyr i din have.
Inspiration til et bedre dyreliv i haven. 8. MARTS 2023 Ann Berit Frostholm, Natur Works, anbefalede tilhørerne til foredraget om biodiversitet at læse mere om emnet i bøgerne på billedet.
Opslagstavlen med billeder af alle de frivillige.28. FEBRUAR 2023 Der skal nye billeder på opslagstavlen i laden. Der er nemlig flere nye frivillige, der har meldt sig klar til at gøre en indsats for Medicinhaverne.
Der er styr på værktøjet i Medicinhavernes smedeværksted. 28. FEBRUAR 2023 Der er styr på Medicinhavernes smedeværksted, hvor den pensionerede smed Kurt regerer. Han laver bl.a. stativer til planter i haverne.
Sponsorskiltet og de fire pylonskilte, der møder de besøgende lige inden for lågerne.28. FEBRUAR 2023 Sponsorskiltet samt fire store pylonskilte, der fortæller om Medicinhaverne på dansk, tysk og engelsk, er det første, der møder Medicinhavernes gæster.
Flittige frivillige har i vinterens løb gennemgået laden og ryddet op og optimeret opbevaringen af alt det grej, vi har. 28. FEBRUAR 2023 Flittige frivillige har i vinterens løb gennemgået laden og ryddet op og optimeret opbevaringen af alt det grej, vi har.
Peder og Grethe nyder det fine vejr på en af de nye azobebænke, der er lavet af gamle bolværksplanker.
28. FEBRUAR 2023 Peder og Grethe nyder det fine vejr på en af de nye azobebænke, der er lavet af gamle bolværksplanker.
21. 02.2023 Lægemagnolie i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 21.FEBRUAR 2023 Det pibler frem i haverne. Her er det lægemagnolien i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

21.02.2023: Dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

21. FEBRUAR 2023 Dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat spejler den smukke blå himmel.

21. februar 2023: Niels klipper piletræet i Haven for åndedræt og kredsløb.

21. FEBRUAR 2023 Niels klipper piletræet i Haven for åndedræt og kredsløb.
Der var heldigvis også tid til at fejre Bents 80 års fødselsdag.14. FEBRUAR 2023 Bent ligner en på 70, men ikke desto mindre kunne vi i dag fejre hans 80 års fødselsdag. Fra venstre er det Povl Erik, fødselaren, Per, Henrik og Flemming.
Povl Erik og Per bygger nye reoler til laden. 14. FEBRUAR 2023 Povl Erik og Per bygger nye reoler til laden.
Flemming river parkeringspladsen med vores fine nye maskine.14. FEBRUAR 2023 Flemming river parkeringspladsen med den nye maskine, vi har købt. Den kan en masse, så den skal vi nok få glæde af.

Henrik renser vej med den nye ukrudtsfjerner.

14. FEBRUAR 2023 Henrik fjerner ukrudt på vejen ind til Medicinhaverne.

Niels klipper Aromaæbletræet i Haven for åndedræt og kredsløb.

14. FEBRUAR 2023 Niels klipper aromaæbletræet i Haven for åndedræt og kredsløb.
Bent klipper vinplanterne i Børnenes Medicinhave. 14. FEBRUAR 2023 Bent klipper de nyplantede vinplanter i Børnenes Medicinhave.

6. FEBRUAR 2023 125 cm høj er denne imponerende leopardstilk, som har overvintret hos Bente, der er frivillig i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, hvor planten normalt bor. Den tåler absolut ikke frost, så Bente giver den gæstfrit vinterly, selv om den er kendt for at udsende en fæl lugt, når den som her blomstrer.

Mens vi andre holder vinterferie, rydder Povl Erik og Simon op i laden, så alt er overskueligt.

10. JANUAR 2023 Mens vi andre holder vinterferie rydder Povl Erik og Simon op i laden, så alting er overskueligt.

Der er styr på maskiner og redskaber i laden.

10. JANUAR 2023 Det er ikke alle, der holder vinterferie. Takket være Povl Erik og Simon står alting nu på sin plads i laden, der tjener havegruppen som både redskabs- og maskinrum og frokoststue.