Der sker en masse i Medicinhaverne, og det vil vi gerne fortælle løbende om – også her. I forvejen har vi Facebook og Instagram, som vi opdaterer løbende med historier fra haverne.
To generationer af traktorer arbejdede i dag side om side. Tættest på den helt nye knækstyrede traktor, som vi har købt i 2023 og bagest veterantraktoren fra 1950'erne. 12. DECEMBER 2023 To generationer af traktorer arbejdede i dag side om side. Tættest på den helt nye knækstyrede traktor, som vi har købt i 2023 og bagest den gamle trecylindrede Ferguson 35 fra 1950’erne. Det er manden med den grønne kasket, Ole Flintegaard Jakobsen, der har istandsat den gamle traktor sammen med en ven.
En del af bøgehækplanterne klarede ikke tørken tidligere på året. De blev i dag erstattet af nye planter af en lille hårdfør gruppe frivillige. 12. DECEMBER 2023 En lille hårdfør flok erstattede i dag de bøghækplanter, der er gået ud på grund af tørken tidligere på året.
En af goderne ved at være frivillig, ulønnet medarbejder i Medicinhaverne er den årlige julefrokost, som igen i år blev afviklet på Restaurant Generalen i Tranekær. 5. DECEMBER 2023 En af goderne ved at være frivillig, ulønnet medarbejder i Medicinhaverne er den årlige julefrokost, som igen i år blev afviklet på Restaurant Generalen i Tranekær.

55 frivillige havde tilmeldt sig Medicinhavernes julefrokost, der blev afviklet på Generalen i Tranekær, der som sædvanlig havde lavet toplækker mad.

5. DECEMBER 2023 55 frivillige havde tilmeldt sig Medicinhavernes julefrokost, der blev afviklet på Generalen i Tranekær, der som sædvanlig havde lavet toplækker mad.
Formand Per holdt tale og havde en helt særlig hilsen fra en lille nisse, der er flyttet ind i Medicinhaverne. 5. DECEMBER 2023 Formand Per holdt tale og havde en helt særlig hilsen fra en lille nisse, der er flyttet ind i Medicinhaverne. Nissen er sådan set godt tilfreds med omgivelserne, men der mangler dog én ting: Risengrød…
Henrik fra Lohals er frivillig i Medicinhaverne, og han forstå at klæde sig passende i dagens anledning. Arrangørerne af julefrokosten, Tove, Jette og Beate, havde sørget for flotte sponsorerede gaver fra butikker i Tullebølle og Rudkøbing: Stark, DagliBrugsen, Stæhrs Bageri, Hyben Vital, Pigekammeret, Charlottes Køkken, Langelands Pizza og Kebab, Dybendahl, Gine, Little Village People, Imerco, Dueslaget, Salon Novus, Bog&Ide, SuperBrugsen og ikke mindst Ib Nielsens Propel Værksted. Kæmpestor tak til alle sponsorerne. 5. DECEMBER 2023 Henrik fra Lohals er frivillig i Medicinhaverne, og han forstår at klæde sig passende i dagens anledning. Arrangørerne af julefrokosten, Tove, Jette og Beate, havde sørget for flotte sponsorerede gaver fra butikker i Tullebølle og Rudkøbing: Stark, DagliBrugsen, Stæhrs Bageri, Hyben Vital, Pigekammeret, Charlottes Køkken, Langelands Pizza og Kebab, Dybendahl, Gine, Little Village People, Imerco, Dueslaget, Salon Novus, Bog&Ide, SuperBrugsen og sidst men ikke mindst Ib Nielsens Propel Værksted. Kæmpestor tak til alle sponsorerne.
30. NOVEMBER 2023: Hildegard af Bingens Have iført vinterdragt. 30. NOVEMBER 2023: Hildegard af Bingens Have iført vinterdragt.
30. november 2023: Vinter i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 30. NOVEMBER 2023 Vinter i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
30. NOVEMBER 2023: Så blev det vinter.
28. NOVEMBER 2023 Det viste sig at være svært at komme i jorden pga. frost, så de mange nye planter til Arboretet og Haven for de fem sanser blev sat ned i laden til det bliver tøvejr igen. 28. NOVEMBER 2023 Det viste sig at være svært at komme i jorden pga. frost, så de mange nye planter til Arboretet og Haven for de fem sanser blev sat ned i laden, hvor de afventer bedre plantevejr.
28. november 2023: Erling og Ille vasker redskaber. 28. NOVEMBER 2023 Erling og Ille vasker redskaber. Læg mærke til det flotte stentrug, som en af de frivillige, Ole Flintegaard Jakobsen, har doneret til Medicinhaverne. Det stod på hans fædrene gård i mange år, men nu står det og pynter ved laden i Medicinhaverne.
28. november 2023: Simon flytter en bunke slotsgrus med den nye og meget handy lille maskine. 28. NOVEMBER 2023 Simon flytter en bunke slotsgrus med den nye og meget handy lille maskine, som vi har købt i 2023.
21. november 2023: Vinterforberedelserne er stadig i fuld gang. I dag blev vandet lukket af vandløbet og koglen i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens have.
21. NOVEMBER 2023: Vinterforberedelserne er stadig i fuld gang. I dag blev vandet lukket af vandløbet og koglen i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens have. 21. november 2023: Der er gravet store huller i arboretet, hvor der skal plantes nye træer i stedet for dem, der er gået ud på grund af stiv jord og sommerens tørke. Nu bliver der fyldt godt med kompost i hullerne, så træerne får bedre vækstbetingelser.
21. NOVEMBER 2023 Der er gravet store huller i arboretet, hvor der skal plantes nye træer i stedet for dem, der er gået ud på grund af stiv jord og sommerens tørke. Nu bliver der fyldt godt med kompost i hullerne, så træerne får bedre vækstbetingelser.
21. november 2023: I den nye have, Haven for de fem sanser, er der sat pæle i jorden for at markere, hvor der skal plantes træer og buske. De bliver dog først leveret om et par uger, for der står så meget vand i planteskolen, hvor de kommer fra, at de ikke kan graves op lige nu.
21. NOVEMBER 2023  I den nye have, Haven for de fem sanser, er der sat pæle i jorden for at markere, hvor der skal plantes træer og buske. De bliver dog først leveret om et par uger, for der står så meget vand i planteskolen, hvor de kommer fra, at de ikke kan graves op lige nu.
21. november 2023: Marietidslen i Hildegard af Bingens have trodser regn og kulde, og blomstrer stadig. 21. NOVEMBER 2023 Marietidslen i Hildegard af Bingens have trodser regn og kulde, og blomstrer stadig.
14. november 2023: Grethe er frivillig i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Her her hun klar med vinterdække til de mest sarte planter. 14. NOVEMBER 2023 Grethe, der er frivillig i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, er klar med vinterdække til de mest sarte planter i grøntsagsbedet.
14. november 2023: Mogens og Kaj fylder jord i nye højbede i Børnenes Medicinhave. Her skal der bl.a. vokse hindbær og jordbær. 14. NOVEMBER 2023 Mogens og Kaj fylder jord i nye højbede i Børnenes Medicinhave. Her skal der bl.a. vokse hindbær og jordbær.

14. november 2023: Han ser lidt kold ud, den lille trold, der bor i pilehytten i Børnenes Medicinhave. Han glæder sig til det bliver sommer, så han igen kan få besøg af en masse børn.

14. NOVEMBER 2023: Han ser lidt kold ud, den lille trold, der bor i pilehytten i Børnenes Medicinhave. Han glæder sig til det bliver sommer, så han igen kan få besøg af en masse børn.
14. november 2023: Peder og Bent tjekker træerne i arboretet. Flere af dem trænger til en pind at læne sig op ad. 14. NOVEMBER 2023 Peder og Bent tjekker træerne i arboretet. Flere af dem trænger til en pind at læne sig op ad efter den voldsomme storm forleden.
14. NOVEMBER 2023 Beate og Henrik arbejder i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring og får her en snak om chili, som de frivillige dyrker i denne have.14. NOVEMBER 2023 Beate og Henrik arbejder i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring og får her en snak om chili, som de frivillige dyrker i denne have.
7. NOVEMBER 2023: Gerd, Grethe og Beate laver haresikring i grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Vi dyrker gamle grøntsagssorter med frø fra NordGen. Det er sorter, der har alle bitterstofferne i behold, og de er derfor sundere end nutidens grøntsager, der er avlet mere søde. Det kan du læse mere om her https//medicinhaverne.dk/gamle-groentsagssorter-er-sundere-end-nutidens/
7. NOVEMBER 2023: Vi er desværre nødt til at indhegne grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, hvor vi dyrker gamle grøntsagssorter med frø fra NordGen. Det er sorter, der har alle bitterstofferne i behold, og de er derfor sundere end nutidens grøntsager, der er avlet mere søde. Det kan du læse mere om her https//medicinhaverne.dk/gamle-groentsagssorter-er-sundere-end-nutidens/
Peder og Kaj har samlet alle faklerne ind i haverne. De skulle lyse op under Lys i mørket-arrangementet 4. nov. Desværre blæste de ud lige så hurtigt, som de blev tænkt. 7. NOVEMBER 2023 Peder og Kaj har samlet alle faklerne ind i haverne. De skulle lyse op under Lys i mørket-arrangementet 4. nov. Desværre blæste de ud lige så hurtigt, som de blev tændt. Men nu har de to fundet på en måde at genbruge faklerne på. De har fjernet oliebeholderen og vægen og i stedet sat en batteridrevet lyskæde ind i faklen.
7. november 2023: Peder med en af de fakler, som nu har fået fjernet oliebeholder og væge og i stedet er blevet tilført en lyskæde. 7. NOVEMBER 2023: Peder med en af de fakler, som nu har fået fjernet oliebeholder og væge og i stedet er blevet tilført en lyskæde.
Povl Erik, Poul og Niels Ove rydder op efter stormen forleden. 7. NOVEMBER 2023 I sidste uge blev kvashegnet neden for Haven for urin- og kønsveje udvidet, så der kunne blive plads til alle de træer og grene, som stormen forleden blæste omkuld. Her er det Povl Erik, Poul og Niels Ove, der rydder op.

4. november 2023: Lys i mørket-arrangement for andet år i træk i Medicinhaverne blev en stor succes med i alt 450 besøgende.

4. NOVEMBER 2023: Lys i mørket-arrangementet, der blev afviklet for andet år i træk i Medicinhaverne, blev en stor succes med i alt 450 besøgende.

4. november 2023: De frivillige i Medicinhaverne havde bagt og solgte kaffe og kage.

4. NOVEMBER 2023: De frivillige i Medicinhaverne havde bagt og solgte kaffe og kage under Lys i mørket-arrangementet.

4. november 2023: Lys i mørket da det endnu var mere lys end mørke. Som en del af arrangementet kunne man købe papirslamper med levende lys i.

4. NOVEMBER 2023: Lys i mørket-arrangement da det endnu var mere lyst end mørkt. Som en del af arrangementet kunne man købe papirlamper med levende lys i.
4. november 2023: Der var fuldt hus i laden, da musikeren Esben Just underholdt.4. NOVEMBER 2023 Der var fuldt hus i laden, da musikeren Esben Just, der har feriebolig på Langeland, underholdt. I alt 450 deltog i arrangementet, der var åbent fra 16.20 til 21.30. Der var fri adgang til både Medicinhaverne og laden.
4. november 2023: Dorte byder velkommen til Esben Just, som underholdt to gange i løbet af aftenen. 4. NOVEMBER 2023 Dorte fra Havegruppen byder velkommen til Esben Just, som underholdt to gange i løbet af aftenen.

4. november 2023: Lys i mørket-arrangement i Medicinhaverne. Her i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens have, hvor koglen var klædt i lyskæde.

4. NOVEMBER 2023: Lys i mørket-arrangement i Medicinhaverne. Her i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens have, hvor koglen var klædt i lyskæde.
4. november 2023 Lys i mørket-arrangement i Medicinhaverne. Her i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Den blomstrende plante er Nøgen jomfru også kendt som høsttidløs. 4. NOVEMBER 2023 Lys i mørket-arrangement i Medicinhaverne. Her i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Den blomstrende plante er Nøgen jomfru også kendt som høsttidløs.
31. oktober 2023: Helle og Gerd.31. OKTOBER 2023 Helle og Gerd er billedet på de ukuelige, hårdføre frivillige som arbejder i Medicinhaverne. Regn og kulde holder ikke de to hjemme, når det er tirsdag, og der skal løses opgaver i Medicinhaverne.
31. OKTOBER 2023 Efter den voldsomme storm forleden, hvor flere træer væltede, er der brug for en forlængelse af kvashegnet. Her er det Ole, Jørgen og Povl Erik, der tjekker om pæleboret virker. 31. OKTOBER 2023 Efter den voldsomme storm forleden, hvor flere træer væltede, er der brug for en forlængelse af kvashegnet. Her er det Ole, Jørgen og Povl Erik, der tjekker om pæleboret virker.
31. oktober 2023: Marie og Lilly rydder op efter stormen forleden, hvor en stor sølvblad i Haven for åndedræt og kredsløb væltede og efterfølgende måtte fældes. 31. OKTOBER 2023 Marie og Lilly rydder op efter stormen forleden, hvor en stor sølvblad i Haven for åndedræt og kredsløb væltede og efterfølgende måtte fældes. Og selv om regnen silede ned, og det var koldt, kunne det ikke tage humøret fra de to frivillige.
Der er stadig behov for oprydning efter stormen forleden. Her er det de frivillige, der forsøger at redde æbletræet Skønheden fra Langeland, som bliver bundet til pæle i håb om, at træet vil gro fast igen. 31. OKTOBER 2023 Der er stadig behov for oprydning efter stormen forleden. Her er det de frivillige, der forsøger at redde æbletræet Skønheden fra Langeland, som bliver bundet til pæle i håb om, at træet vil gro fast igen. Fra venstre er det Nanna, Ib, Dorte, Kaj og Bo.
31. oktober 2023 Det største valnøddetræ i arboretet væltede under stormen forleden. Meget er blevet gjort i forsøget på at få det til at overleve. Bent har savet det meget ned og bundet det forsvarligt til pæle. 31. OKTOBER 2023 Det største valnøddetræ i arboretet væltede under stormen forleden. Meget er blevet gjort i forsøget på at få det til at overleve. Bent har savet det meget ned og bundet det forsvarligt til pæle.
31. oktober 2023: Nanna kører pæle ud, som skal bruges til at ankre de æbletræer, som stormen forleden blæste omkuld. 31. OKOTBER 2023 Nanna kører pæle ud, som skal bruges til at forankre de æbletræer, som stormen forleden blæste omkuld.
31. oktober 2023 Der er brug for en forlængelse af kvashegnet efter stormen forleden. Her er det Povl Erik banker pæle i. 31. OKTOBER 2023 Der er brug for en forlængelse af kvashegnet efter stormen forleden. Her er det Povl Erik banker flere pæle i jorden.
31.oktober 2023: Poul har gravet aloe veraen op. For nylig blomstrede den for første gang i Medicinhaverne. Nu skal den hjem og bo vinteren over hos en af de frivillige. 31. OKTOBER 2023 Poul har gravet aloe veraen op i Haven for urin- og kønsveje. For nylig blomstrede den for første gang i Medicinhaverne. Nu skal den hjem og bo vinteren over hos Niels-Ove, der er frivillig haven og råder over et egnet vinteropbevaringsted.
31. oktober 2023: Ja, det er efterår, men der er stadig smukt i Medicinhaverne. Her er det i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 31. OKTOBER 2023 Ja, det er efterår, men der er stadig smukt i Medicinhaverne. Her er vi i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
28. oktober 2023: Medicinhaverne deltog i den årlige Musik- og Kulturdag i Bagenkop-hallen.28. OKTOBER 2023 Medicinhaverne deltog med en stand, da Bagenkop i weekenden holdt den årlige Musik- og Kulturdag i Bagenkophallen.

24. oktober 2023: Så er der nye veste til de frivillige. Ille til venstre viser den "gamle" vest, mens Annie til højre er iklædt den nye vest, som de frivillige får tilbudt.

24. OKTOBER 2023 Så er der nye veste til de frivillige. Ille til venstre viser den “gamle” vest, mens Annie til højre er iklædt den nye vest, som de frivillige får tilbudt.
24. oktober 2023: Valnøddetræet, som stormen forleden væltede, blev i dag rejst op ved hjælpe af den lille Ferguson-traktor. Træet blev forsvarligt bunden til pæle, som er hamret godt ned i jorden. Nu krydser vi bare fingre for, at træet overlever. 24. OKTOBER 2023 Valnøddetræet, som stormen forleden væltede, blev i dag rejst op ved hjælpe af den lille Ferguson-traktor. Træet blev forsvarligt bunden til pæle, som er hamret godt ned i jorden. Nu krydser vi bare fingre for, at det overlever.
24. oktober 2023: Valnøddetræet i arboretet blev i dag forsøgt rejst op og genplantet i håb om, at det overlever. 24. oktober 2023 Bent, Flemming og Ib arbejder på at genetablere valnøddetræet, som stormen forleden lagde ned.
24. oktober 2023: Bent og Per fælder og fjerner sølvbladtræet i Haven for åndedræt og kredsløb. Stormen væltede den, og den stod desværre ikke til at redde. 24. OKTOBER 2023 Bent og Per fælder og fjerner sølvbladtræet i Haven for åndedræt og kredsløb. Stormen væltede det, og det stod desværre ikke til at redde.

23. oktober 2023: Etnobotaniker Jens Soelberg til højre foran lærredet er klar til at holde sit foredrag "Fra Flora til Pharma" for godt 60 tilhørere på Langelands Efterskole.

23. OKTOBER 2023 Godt 60 gæster kom og hørte etnobotaniker Jens Soelbergs foredrag “Fra Flora til Pharma”. Medicinhaverne havde arrangeret foredraget i samarbejde med Folkeuniversitetet Langeland. Det blev afviklet på Langelands Efterskole. På billedet ses Jens Soelberg til højre foran lærredet sammen med Medicinhavernes formand, Per Mansa.
22. oktober 2023 Danmark blev fredag og lørdag ramt af en såkaldt 100 års hændelse, og Medicinhaverne gik ikke ram forbi. Tre træer væltede, en valnød (billedet) en sølvblad og en tårepil, og ud over det endte flere æbletræer med at stå endog meget skævt.22. OKTOBER 2023 Danmark blev fredag og lørdag ramt af en såkaldt 100 års hændelse, og Medicinhaverne gik ikke ram forbi. Stormen væltede tre  træer: en valnød (billedet) en sølvblad og en tårepil, og ud over det endte flere æbletræer med at stå endog meget skævt.
22. oktober 2023: Det smalbladede sølvbladtræ i Haven for åndedræt og kredsløb fik en hård medfart af stormen, der i weekenden rustede godt op i Danmark. 22. OKTOBER 2023: Det smalbladede sølvbladtræ i Haven for åndedræt og kredsløb fik en hård medfart af stormen, der i weekenden rustede godt op i Danmark.
17. oktober 2023: Kaj og Per gør klar til at lægge fliser i området foran laden, hvor der står borde og bænke til fri afbenyttelse. 17. OKTOBER 2023 Kaj og Per gør klar til at lægge fliser i området foran laden, hvor der står borde og bænke til fri afbenyttelse. Når fliserne er lagt, bliver der sået græs rundt om dem, så det bliver nemmere at holde området pænt.
17. oktober 2023: Vandløbspatrulen på arbejde :-) Niels-Ove, Povl Erik og Karen Marie sørger for at holde vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje i topform. 17. OKTOBER 2023 Vandløbspatrulen på arbejde 🙂 Niels-Ove, Povl Erik og Karen Marie sørger for at holde vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje i topform.
17. oktober 2023: Kvashegnet neden for Haven for urin- og kønsveje står snorlige, og det er da smukt med sådan et hegn, hvor pindsvin og insekter kan boltre sig. 17. OKTOBER 2023 Kvashegnet neden for Haven for urin- og kønsveje står snorlige, og det er da smukt med sådan et hegn, hvor pindsvin og insekter kan boltre sig.

17. oktober 2023: Ole klipper solsikkerne ned. Fuglene har taget, hvad der var at hente af frø, og nu ligger området brak indtil næste forår.

17. OKTOBER 2023: Ole klipper solsikkerne ned. Vi har taget frø til næste års solsikkehave, og fuglene har taget resten. Nu ligger området brak indtil næste forår, hvor der bliver sået nye solsikker.
17. oktober 2023: Henrik klipper den vildtvoksende sæbeurt ned i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 17. OKTOBER 2023 Henrik klipper den vildtvoksende sæbeurt ned i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
17. oktober 2023: Inge plukker tranebær i Haven for urin- og kønsveje. 17. oktober 2023: Inge plukker tranebær i Haven for urin- og kønsveje.
10. oktober 2023 Pausehygge i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Vejret er stadig så mildt, at det er hyggeligt at sidde ned og få en tår at drikke og en god snak. 10. OKTOBER 2023 Pausehygge i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Vejret er stadig så mildt, at det er hyggeligt at sidde ned og få en tår at drikke og en god snak.
10. oktober 2023: Bent lægger kokosmåtter ned omkring nyplantede træer i arboretet. Måtterne skal holde ukrudtet væk, så træerne får de bedste vækstbetingelser. 10. OKTOBER 2023 Bent lægger kokosmåtter omkring de unge træer i arboretet. Måtterne skal holde ukrudtet væk, så træerne får de bedste vækstbetingelser.
10. oktober 2023: Povl Erik og Jann har udskiftet sponsorplakaten. Uden sponsorer ingen medicinhaver. Vi er meget taknemmelige for den støtte, vi får. 10. OKTOBER 2023 Povl Erik og Jann udskifter sponsorplakaten. Uden sponsorer ingen medicinhaver, så vi er meget taknemmelige for den støtte, vi får.
10 oktober 2023: Per viser Povl Erik, hvor det kommende muldtoilet skal placeres. Han har anbragt en rulle grøn tape på stedet :-)10. oktober 2023: Povl Erik og Per. Sidstnævnte peger på den grønne rulle tape, for det er her, at vi vil anbringe et muldtoilet. Når man arbejder i de haver, der ligger længst væk fra laden, er der MEGET langt ned til toilettet, så bestyrelsen har besluttet sig for at efterkomme et stort ønske blandt især kvindelige frivillige, et muldtoilet i den sydlige ende af Medicinhavernes areal.
10. oktober 2023: Pausehygge i Haven for urin- og kønsveje.10. OKTOBER 2023 Pausehygge i Haven for urin- og kønsveje i det stadigt meget milde oktobervejr.
3. oktober 2023: Redskaber til den nye have, Haven for de fem sanser.
3. OKTOBER 2023 Så er der kommet redskaber til de frivillige i den nye have, Haven for de fem sanser. Hver have har sine egne redskaber, som er markeret med en bestemt farve, så man nemt kan se, hvor de hører til. Og de frivillige i Haven for de fem sanser har valgt GULD.
3. oktober 2023: Annie og Nanna med de kokosmåtter, som vi netop har købt. De skal ligge rundt om træerne i arboretet og holde det værste ukrudt væk. 3. OKTOBER 2023 Annie og Nanna med nyindkøbte kokosmåtter, der skal ligge rundt om træerne i arboretet og holde det værste ukrudt væk.
3. oktober 2023: Niels-Ove klipper hækken i Haven for urin- og kønsveje. 3. OKTOBER 2023 Niels-Ove klipper hækken i Haven for urin- og kønsveje.
3. oktober 2023: Peder kører kompost ud i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 3. OKTOBER 2023 Peder kører kompost ud i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Det arbejde er blevet betydeligt lettere, nu hvor vi har købt en elektrisk transporter, der kan køre overalt i haverne.

26. SEPTEMBER 2023: Simon og Flemming kører kompost ud til de enkelte haver.

26. SEPTEMBER 2023: Simon og Flemming kører kompost ud til de enkelte haver.
26. SEPTEMBER 2023: Formand Per etablerer to højbede mere i Børnenes Medicinhave. Der skal plantes jordbær og hindbær i de to kasser, så vores gæster har endnu mere at smage på. 26. SEPTEMBER 2023: Formand Per etablerer to højbede mere i Børnenes Medicinhave. Der skal plantes jordbær og hindbær i de to kasser, så vores gæster har endnu mere at smage på.
26. september 2023: Bente, der er frivillig i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, forsvinder næsten helt i afklip fra den store fennikel, der vokser i haven. 26. SEPTEMBER 2023 Bente, der er frivillig i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, forsvinder næsten helt i afklip fra den store fennikel, der vokser i haven.
19. september 2023: Så blev haveentreprenørfirmaet Stougaard færdig med at anlægge Haven for de fem sanser, det sjette og sidste haveanlæg i Medicinhaverne. Plantningen af træer og buske begynder i løbet af efteråret. Til foråret plantes de øvrige planter. 19. SEPTEMBER 2023 Så blev haveentreprenørfirmaet Stougaard færdig med at anlægge Haven for de fem sanser, det sjette og sidste haveanlæg i Medicinhaverne. Plantningen af træer og buske begynder i løbet af efteråret. Til foråret plantes de øvrige planter.

19. SEPTEMBER 2023. Skiltet taler ikke helt sandt, for vi nåede at skrive 2023, inden Haven for de fem sanser blev anlagt, men nu er den der og er klar til beplantning.
Peder klipper ned i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 19. SEPTEMBER 2023 Peder klipper ned i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

19. september 2023. To nye har meldt sig som frivillige. Fra venstre er det norskfødte Beate, der har slået sig ned i Bagenkop, og ved siden af hende Henrik, som hvis accent også afslører, at han er tilflytter til Langeland.

19. SEPTEMBER 2023 Så er der friskplukkede vindruer til teen. To nye frivillige har meldt sig til arbejdet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, fra venstre er det norskfødte Beate, der har slået sig ned i Bagenkop, og ved siden af Beate er det Henrik, hvis accent også afslører, at han er tilflytter til Langeland. Vi er glade for, at der jævnligt dukker nye frivillige op. Vi har brug for al den arbejdskraft, vi kan skaffe. Især nu hvor vi begynder at tilplante den nye have, Haven for de fem sanser.
19. september 2023: Povl Erik stamper kompost ved Haven for urin- og kønsveje. 19. SEPTEMBER 2023 Povl Erik stamper kompost ved Haven for urin- og kønsveje.

12. september 2023: Poul kommer - som et forsøg - haveaffald i kvasbunken ved Haven for urin- og kønsveje.

12. SEPTEMBER 2023 Vi (her Poul) laver i øjeblikket forsøg med haveaffald i kvashegnet ved Haven for urin- og kønsveje. Hvis nogen, der læser med her, har erfaringer i den retning, så send os gerne en mail på medicinhaverne@fynpost.dk

12.09.23: De frivillige i Haven for de fem sanser: Fra venstre Gunvor, Lissi, John, Mette og Niels. Haveentreprenørfirmaet Stougaard er næsten færdige med at anlægge haven, og om et par måneder planter vi træer og buske. De øvrige planter kommer i jorden til foråret.

12.SEPTEMBER 2023: De frivillige i Haven for de fem sanser: Fra venstre Gunvor, Lissi, John, Mette og Niels. Haveentreprenørfirmaet Stougaard er næsten færdige med at anlægge haven, og om et par måneder planter vi træer og buske. De øvrige planter kommer i jorden til foråret.
12.09.2023: Bent bygger nye højbede i Børnenes Medicinhave. De skal tilplantes med jordbær.12. SEPTEMBER 2023 Bent bygger nye højbede i Børnenes Medicinhave. De skal tilplantes med jordbær.
5. september 2023: Dagen bød foruden arbejde i haverne på møde for alle frivillige. Blandt emnerne var muldtoilet, forsøg med at kombinere kvashegn og haveaffald og gødning/kompost. 5. SEPTEMBER 2023 Dagen bød, foruden arbejde i haverne, på møde for alle frivillige. Blandt emnerne var muldtoilet, forsøg med at kombinere kvashegn og haveaffald og gødning/kompost.
5. september 2023: Vi har stadig mange gæster - også flere end i 2022. Børnefamilierne er tilbage i arbejde og skolen, så nu er det overvejende det grå guld, der besøger os.5. SEPTEMBER 2023 Vi har stadig mange gæster i Medicinhaverne. Børnefamilierne er tilbage på arbejde og i skole, så nu er det overvejende det grå guld, der besøger os 🙂

4. september 2023: Mange spørger, om man må have sin hund med i Medicinhaverne. Det må man meget gerne, den skal bare være i snor.

4. SEPTEMBER 2023 Mange gæster spørger, om de må have deres hund med i Medicinhaverne. Det må de meget gerne, den skal bare være i snor.
4. september 2023: Ib har sammen med et par havekolleger klippet solsikkehoveder fyldt med frø, som nu kan købes i planteboden. 4. SEPTEMBER 2023 Ib har sammen med et par havekolleger klippet solsikkehoveder fyldt med frø, som nu kan købes i planteboden.
Havegruppen på udflugt til Middelalderhaven i Stege.31. AUGUST 2023 Havegruppens årlige inspirationstur gik i år til Middelalderhaven i Stege, der også drives af frivillige. Med på turen var 49 frivillige. Undervejs var der bl.a. stop lige på den anden side af Langelandsbæltet ved Frederiksdal Gods, der producerer vin af bær fra godsets 16.000 kirsebærtræer.
31. AUGUST 2023: Formand for Middelalderhaven Lars Larsen fortæller om haven, der også drives af frivillige. 31. AUGUST 2023: Formand Lars Larsen fortæller om Middelalderhaven i Stege, der også drives af frivillige. Du kan læse mere om haven her: middelalderhaven.dk

31. AUGUST 2023 På vej til Middelalderhaven i Stege var der stop ved Frederiksdal Gods, der avler kirsebær, som forædles til vin.

31. AUGUST 2023 På vej til Middelalderhaven i Stege var der stop ved Frederiksdal Gods, der avler kirsebær, som forædles til vin.
31. august 2023: Og der var selvfølgelig smagsprøver.
31. AUGUST 2023 Og der var selvfølgelig smagsprøver…
31. august 2023: Der var fin forplejning ved havegruppens årlige udflugtstur til Middelalderhaven i Stege. 31. AUGUST 2023 Og fin forplejning undervejs. Skal du med på næste års inspirationstur, så læs her hvordan du bliver frivillig i Medicinhaverne: https://medicinhaverne.dk/bliv-frivillig/
John og Mette lægger pap og aviser ud på stierne i Haven for de fem sanser i forsøget på at holde de værste tidsler væk. 30. AUGUST 2023 John og Mette lægger pap og aviser ud på stierne i Haven for de fem sanser i forsøget på at holde de værste tidsler væk.

AUGUST 2023: Bente hjælper Grethe med at fjerne de burrelignende frø fra agermåneplanten, der vokser i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

29. AUGUST 2023: Bente hjælper Grethe med at fjerne de burrelignende frø fra agermåneplanten, der vokser i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
29. august 2023: Mette og Lissi fjerner tidsler i den nye have, Haven for de fem sanser, samtidig med, at en medarbejder fra haveanlægsfirmaet Stougaard etablerer metalkanter rundt om de kommende bede. 29. AUGUST 2023 Mette og Lissi fjerner tidsler i den nye have, Haven for de fem sanser, samtidig med, at en medarbejder fra haveanlægsfirmaet Stougaard etablerer metalkanter rundt om de kommende bede.
29. AUGUST 2023: Henrik med sit yndlingsredskab, hjulhakken. Den er god, når gangene skal ordnes. 29. AUGUST 2023 Henrik ordner havegange i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Han er glad for hjulhakken, som fungerer rigtig godt i gangarealer.
29. august 2023: Niels klipper ned i Haven for åndedræt og kredsløb. 29. AUGUST 2023 Niels klipper ned i Haven for åndedræt og kredsløb.

29. AUGUST 2023: Overskudsjorden fra anlæggelsen af det sjette haveanlæg, Haven for de fem sanser, køres ned til solsikke-labyrinten.

29. AUGUST 2023: Overskudsjorden fra anlæggelsen af det sjette haveanlæg, Haven for de fem sanser, køres ned til solsikke-labyrinten.
22. august 2023: Peder og Jette klipper abrikostræerne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 22. AUGUST 2023 Peder og Jette klipper abríkostræerne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
22. august 2023: Bent klipper pilehytten. 22. AUGUST 2023: Bent klipper pilehytten i Børnenes Medicinhave, så den bliver tæt og fin.
22. august 2023: De frivillige fjerner tidsler, som fuldstændig har erobret den kommende Haven for de fem sanser. 22. AUGUST 2023 De frivillige fjerner tidsler, som fuldstændig har erobret den kommende Haven for de fem sanser. Samtidig er medarbejdere fra Stougaard Anlæg og Pleje i gang med at etablere de brune metalkanter, der kanter bedene i alle Medicinhavernes snart seks haver.

22. august 2023: Lissi, Jann, John og Mette lægger taktik, inden arbejdet med at fjerne de mange tidsler fra den kommende Haven for de fem sanser indledes.

22. AUGUST 2023 Lissi, Jann, John og Mette lægger taktik, inden arbejdet med at fjerne de mange tidsler fra den kommende Haven for de fem sanser indledes.
15. august 2023: Inge og Annie pakker laurbærblade til salg i vores lille plantebod. 15. AUGUST 2023 Inge og Annie pakker laurbærblade til salg i vores lille plantebod.
15. august 2023: Vi fik i dag leveret i alt 72 tons af den særlige slags grus, kaldet slotsgrus, som vi har på alle gange i Medicinhaverne. Det kan kun købes i en enkelt grusgrav på Nordvestsjælland. Lastbilen kan kun have 36 tons med, så chaufføren måtte to gange over Storebæltsbroen. Gruset er til stier i den nye have, Haven for de fem sanser. 15. AUGUST 2023 Vi fik i dag leveret i alt 72 tons af den særlige type grus, der hedder slotsgrus, som vi har på alle gange i Medicinhaverne. Det kan kun købes i en enkelt grusgrav på Nordvestsjælland. Lastbilen kan have 36 tons med ad gangen, så chaufføren måtte to gange over Storebæltsbroen. Gruset er til stier i den nye have, Haven for de fem sanser.
Bent giver det forholdsvis nyplantede Toonatræ i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring en pind at støtte sig til. 15. AUGUST 2023 Bent giver det forholdsvis nyplantede Toonatræ i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring en pind at støtte sig til.
Ib har sammen med havekollega Peder beskåret morbærtræet i Haven for infektioner, der mistede en meget stor gren under stormen Hans. Såret er smurt med podevoks, og så håber vi ellers på, at træet overlever. 15. AUGUST 2023 Ib har sammen med havekollega Peder beskåret morbærtræet i Haven for infektioner, der mistede en meget stor gren under stormen Hans. Såret er smurt med podevoks, og så håber vi ellers på, at træet overlever. På billedet herunder kan du se, hvordan træet så ud, inden Ib og Peder kastede sig ud i en redningsaktion.
8. august 2023: Stormskade på morbærtræ i Haven for infektioner. 8. AUGUST 2023 Stormen Hans, der i netop har hærget landet, ramte også Langeland og Tranekær. I Medicinhaverne gik det ud over et smukt morbærtræ i Haven for infektioner. Vi har flere trækyndige blandt de frivillige, og de vil ihærdigt forsøge at redde træet.
8. august 2023. Bente på knæ for ukrudtet i grøntsagsafdelingen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 8. AUGUST 2023 Bente på knæ for ukrudtet i grøntsagsafdelingen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Her dyrker vi grøntsager med frø fra NordGen, den nordiske genbank. Det er grøntsager af gamle sorter, som bl.a. har alle bitterstofferne i behold. Videnskabelige undersøgelser viser, at de gamle sorter er sundere end nutidens moderne grøntsager. Du kan læse mere og se videoer om forsøgene HER.
Akebia-frugt i Haven for urin- og kønsveje. 8. AUGUST 2023 I Haven for urin- og kønsveje har akebia-planten i år betydeligt flere frugter, end vi tidligere har oplevet.

8. august 2023: I Haven for urin- og kønsveje har aloe vera-planten store knopper. Vi har ikke tidligere oplevet, at den har blomstret.

8. AUGUST 2023: I Haven for urin- og kønsveje har aloe vera-planten store knopper. Vi har ikke tidligere oplevet, at den har blomstret.
8. august 2023: For at holde lidt bedre styr på planterne, dyrker vi her i Haven for urin-og kønsveje bl.a. mælkebøtter, agerpadderokke og glat vejbred i metalringe, som vi køber hos Zinkbakken.dk 8. AUGUST 2023 For at holde bedre styr på planterne, dyrker vi – her i Haven for urin-og kønsveje – bl.a. mælkebøtter, agerpadderokke og glat vejbred i metalringe.
1. august 2023: Regnen væltede ned i Tranekær i dag. 1. AUGUST 2023 Regnen væltede ned, da de frivillige mødte i dag, men som du kan se på nedenstående billeder, så kunne det ikke ødelægge det gode humør, og da regnen stoppede gik alle i lag med ukrudtet i haverne.

1. august 2023: Lidt regnvejr kan ikke ødelægge de frivillige gode humør.

1. august 2023: Når man ikke kan luge i haverne på grund af regn, så kan man jo altid støvsuge i laden. 1. AUGUST 2023: Når man ikke kan luge i haverne på grund af regn, så kan man jo altid støvsuge i laden.
1. august 2023: John og Ib udnyttede regnvejret til at feje i laden. 1. AUGUST 2023: John og Ib greb hver en kost og fejede.
1. august 2023 Der blev sunget fødselsdagssang for Therese. 1. AUGUST 2023 Der blev sunget fødselsdagssang for Therese.
1. august 2023: Bestyrelsen udnyttede regnvejret til at holde møde vedr. den kommende have, Haven for de fem sanser. 1. AUGUST 2023 Der blev holdt møde vedr. den kommende have, Haven for de fem sanser.
1. august 2023. Tove glæder sig over, at arbejdet med at rense fugerne i Hildegard af Bingens have er blevet lettere siden, vi købte den lille elektriske stålbørste.
1. AUGUST 2023. Tove glæder sig over, at arbejdet med at rense fugerne i Hildegard af Bingens have er blevet lettere siden, vi købte den lille elektriske stålbørste.
1. august 2023 Margit og Mogens mener, at vinhøsten bliver dog i år. 1. AUGUST 2023 Da regnen stoppede gik alle de frivillige i gang med lugearbejdet. Her er det Margit og Mogens, der tjekker hvor god vinhøsten bliver i Haven for åndedræt og kredsløb.

25. JULI 2023: Jens Jakob er ikke på vej ud at fri :-) Han har blot sikret sig frø til næste år solsikkelabyrint helt mod syd i Medicinhavernes arboret.

25. JULI 2023: Jens Jakob er ikke på vej ud at fri 🙂 Han har blot sikret sig frø til næste år solsikkelabyrint helt mod syd i Medicinhavernes arboret.

23. JULI 2023 Grethe ved det kæmpestore knoldfennikel i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

25. JULI 2023 Grethe ved det kæmpestore knoldfennikel i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

25. juni 2023: Niels Ove luger langs vandløbet i arboretet mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for nervesystem og bevægeapparat.

25. JUNI 2023: Niels Ove luger langs vandløbet i arboretet mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for nervesystem og bevægeapparat.
20.07.2023: Henrik, Per og Ib fjerner engbrandbæger fra hegnet ind til Medicinhaverne.
20. JULI 2023 Nu er det jo ikke fordi, at vi ubekendt med giftige planter i Medicinhaverne. Vi har faktisk ret mange. Hvis en plante er giftig, fremgår det tydeligt af skiltet, der fortæller om planten. Vi dyrker ikke engbrandbæger i haverne, men den stortrives i hegnet mellem Medicinhaverne og den tilstødende mark. Engbrandbæger er hjemmehørende i Danmark og har betydning for ca. 20 insektarter, herunder sommerfuglen bloddråbe. Det er altså ikke en invasiv plante, der skal udryddes som f.eks. bjørneklo og japansk pileurt. Vi vil dog så vidt muligt holde den ude af arboretet og haverne, så derfor tog Kaj, Per, Ib og Henrik en ekstra tørn med at fjerne planterne i hegnet, der støder op til Medicinhaverne.
18. JULI 2023: Vi havde en helt særlig gæst i dag: 97-årige Aage, der indtil for få år siden var frivillig i Medicinhaverne. Aage kommer jævnligt og tjekker, at vi passer haverne ordenligt, men det kniber efterhånden lidt med bentøjet. Og her kom vores nye elektriske transporter, som Langelands Elforsyning og Nordea Fonden har været med til at sponsorerer, til sin ret. Bag rettet sidder Aages gode ven, Peder, der er frivillig i haverne og bl.a. passer alle vores frugttræer. 18. JULI 2023 Vi havde en helt særlig gæst i dag: 97-årige Aage, der indtil for få år siden var frivillig i Medicinhaverne. Aage kommer jævnligt og tjekker, at vi passer haverne ordenligt, men det kniber efterhånden lidt med bentøjet. Og her kom vores nye elektriske transporter, som Langelands Elforsyning og Nordea Fonden har været med til at sponsorerer, til sin ret. Bag rettet sidder Aages gode ven, Peder, der er frivillig i haverne og bl.a. passer alle vores frugttræer.
18. juli 2023: Vi har mange gæster i juli måned i år - også flere end samme måned sidste år. 18. JULI 2023 Medicinhaverne har rigtig mange gæster i juli måned.
18.07.2023: Vi har fået bier. Langelands Biavlerforening har venligst lånt os to bistader. 18. JULI 2023 Medicinhaverne har fået bier. Langelands Biavlerforening har venligst lånt os to bistader. Der kan være op til 100.000 bier i et stade, så mange er der dog ikke i vores endnu. Svend Aage Sørensen, der er formand for biavlerne på Langeland, fortæller, at man normalt kan høste 40 kg honning pr. stade. 2023 ser dog ud til at blive et rekordår. Svend Aage skønner, at der i år kan høstes mellem 70 og 80 kg pr. stade.
18. juli 2023: Per reparerer stien i Haven for åndedræt og kredsløb efter et voldsomt regnvejr. 18. JULI 2023 Per reparerer gangen i Haven for åndedræt og kredsløb efter et voldsomt regnskyl. I juni faldt der kun 3,6 mm regn i Tranekær. I juli er der allerede faldet 60 mm. Vi mangler regn, så det er jo godt, men hvis det kommer alt for koncentreret, går det ud over stierne, så ja tak til regn, men ingen skybrud tak 🙂

18. juli 2023: Rør ikke ved rudeplanten i Haven for urin- og kønsveje. Den kan give et voldsomt udslæt. Her er det gået ud over Poul Erik, som ville fjerne noget ukrudt ved planten.

18. JULI 2023 Rør ikke ved rudeplanten i Haven for urin- og kønsveje. Den kan give et voldsomt udslæt. Her er det gået ud over Poul Erik, som ville fjerne noget ukrudt ved planten. Povl Erik vidste godt, at man ikke skal røre ved planten, for det står på skiltet, men han glemte det lige en kort stund, da han fik øje på noget ukrudt midt i planten. På billedet herunder viser Annie, hvordan ruden ser ud.
18. juli 2023: Annie udpeger rudeplanten, som kan give voldsomt udslæt. Den vokser i Haven for urin- og kønsveje, og der er en advarsel om ikke at røre planten på skiltet foran den. 18. juli 2023 Annie peger på rudeplanten, der gav vores havekollega Povl Erik voldsomt udslæt. Se billedet herover.
Jann Poulsen.10. JULI 2023 Jann Poulsen, der har tegnet og tilrettelagt Medicinhaverne, står her ved et judastræ, som har en særlig historie. For 40 år siden nappede Janns nu desværre afdøde kone en frøstand fra et træ i Sydfrankrig. Ud af frøene voksede et smukt judastræ, som siden har prydet Janns private have. Og træet med de franske aner har nu lagt frø til det fine træ ved siden af Jann. På næste billede herunder kan I se judastræets meget smukke frøstande.    10. juli 2023: Frøstande fra judastræet i arboretet.
10. JULI 2023. Vi har mange spændende og smukke træer i arboretet. Her er det judastræet, som har de smukkeste røde frøstande.

10. juli 2023: Benta har lille Lucy med på arbejde.

10. JULI 2023 Lille henrivende Lucy er med sin “hundemor” Benta på arbejde i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens have.
10. juli 2023 Annie og Gudde tjekker om lakridsrodsplanten nu også er lakridsrod. Problemet er, at lakridsrod og lægestregbælg ligner hinanden til forveksling. Planten her er købt som en lakridsrod på planteskolen, og de to frivillige mener da også, at det er en lakridsrod. 10. JULI 2023 Annie og Gudde tjekker om lakridsrodsplanten nu også er en lakridsrod. Problemet er, at lakridsrod og lægestregbælg ligner hinanden til forveksling. Planten her er købt som en lakridsrod på planteskolen, og de to frivillige mener da også, at det faktisk er en lakridsrod.
10. Juni 2023: Kirsebær og wienerbrød er ikke nogen dårlig menu til en hvilepause i varmen. Til venstre Jette og til højre John, som er frivillige. I midten en heldig gæst. 10. JULI 2023 Kirsebær og wienerbrød er ikke nogen dårlig menu til en hvilepause i varmen 🙂 Til venstre Jette og til højre John, som er frivillige i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. I midten en heldig gæst.
10. juli 2023: Tristian på 11 år er en erfaren frivillig i Medicinhaverne. Siden han var lille, har han været med mormor på arbejde, når han havde ferie fra skolen. 10. JULI 2023 Tristian på 11 år er en erfaren frivillig i Medicinhaverne. Siden han var lille, har han været med mormor på arbejde, når han havde ferie fra skolen.
10. juli 2023 Arbejdet med anlæggelsen af den næste have, Haven for de 5 sanser, er gået i gang, og der er nu lavet en sti fra den nye have til de to nærmeste haver, så alle haver nu er forbundet af en bred sti. 10. JULI 2023 Arbejdet med anlæggelsen af den næste have, Haven for de 5 sanser, er gået i gang, og der er nu lavet en sti fra den nye have til de to nærmeste haver, så alle haver nu er forbundet af en bred sti.
4. juli 2023: Vi havde en sjælden gæst i Medicinhaverne i dag: En kongelys hætteuglelarve, som ifølge en artikel i den lokale ugeavis Øboen skulle være sjælden i Danmark. 4. JULI 2023 Vi havde en sjælden gæst i Medicinhaverne i dag: En kongelys hætteuglelarve, som ifølge en artikel i den lokale ugeavis Øboen skulle være sjælden i Danmark.
4. juli 2023: Arbejdet med at anlægge det sjette haveanlæg, Haven for de 5 sanser, er gået i gang.4. JULI 2023 Arbejdet med at anlægge det sjette haveanlæg, Haven for de 5 sanser, er gået i gang.
4. juli 2023: Gæster i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 4. JULI 2023 Gæster i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
For at lette lugningen lægger vi et lag dækbark under vinafdelingen i Haven for urin- og kønsveje. 4. JULI 2023 For at lette lugningen lægger vi et lag dækbark under vinplanterne i Haven for urin- og kønsveje.
27. juni 2023: Flemming og Per vander solbærlabyrinten i Børnenes Medicinhave. 27. JUNI 2023 Flemming og Per vander solbærlabyrinten i Børnenes Medicinhave.
27. juni 2023: De frivillige i Haven for urin- og kønsveje holder drikkepause.27. JUNI 2023 De frivillige i Haven for urin- og kønsveje holder drikkepause og ordner verdenssituationen.
27. juni 2023: Per luger hækken i Børnenes Medicinhave. 27.06.2023 Når der er kamp om vandet, er det endnu mere vigtigt at holde ukrudtet nede. Her er det Per, der luger den forholdsvis nyplantede bøgebæk omkring Børnenes Medicinhave.
Tranekærrosen blomstrer.20. JUNI 2023 Og så blev det den tid på året, hvor Tranekærrosen blomstrer. Det er hvert år et imponerende syn.
Peder Lollesgaard på den nye transporter. 20. juni 2023 Og sådan ser den nye elektriske transporter ud, når den er i arbejde – længere nede kan du se, hvordan den så ud på leveringsdagen. Vi er Nordea Fonden meget taknemmelige for et tilskud til den super effektive lille maskine. Her er det Peder, der har beskåret træer i arboretet og fyldt ladet med afklip. At dømme efter hans glade ansigt er transporten lig med ren arbejdsglæde.
Jens Vind Frederiksen.20. JUNI 2023 Vi er i gang med at oprette en ny database over alle planter, og i den forbindelse skal vi bruge en masse billeder. Dem hjælper Jens Vind Frederiksen os med at tage. Stor tak til ham. Det er et kæmpearbejde, han har sagt ja til. Vi har flere end 700 planter, og der skal tage tre-fire billeder af hver.
Grethe vander i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 20. juni 2023 Det er stadig knastørt på Langeland. Her vander Grethe grøntsagsafdelingen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
13. JUNI 2023: Peder på den nyindkøbte elektriske transporter. Den fungerer som en elektrisk trillebør. Den har tiplad, og da den er elektrisk, hverken larmer eller lugter den. 13. JUNI 2023: Peder på den nyindkøbte transporter. Den fungerer som en trillebør, men er elektrisk og har tiplad, og da den som nævnt er elektrisk, så hverken larmer eller lugter den. Tak til Nordea Fonden for et flot tilskud til den fine maskine, der vil gøre havelivet lettere for de frivillige.
13. juni 2023: Vi har mange gæster i det fine sommervejr. 13.06.2023 Vi har mange gæster i det fine sommervejr, og fordi vi vander så flittigt, så står planterne også stadig flot.
13. juni 2023: Det store samtaleemne i alle haver er tørken. Vi vander, og vander og vander. I Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring har Bente og Gert, der passer grøntsagsbedet, hvor leopardstilken vokser, fundet på at bruge rabarberblade for at holde på fugten. 13. JUNI 2023 Det store samtaleemne i alle haver er tørken. Vi vander, og vander og vander – og spejder forgæves efter regnskyer. I Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring har Bente og Gert, der passer grøntsagsbedet, hvor leopardstilken vokser, fundet på at bruge rabarberblade for at holde på fugten.

13. juni 2023: Karen Marie vander pæonerne i Haven for urin- og kønsveje.

13. JUNI 2023 Karen Marie vander pæonerne i Haven for urin- og kønsveje.
13. JUNI 2023: Bent og Ole vander i arboretet.13. JUNI 2023 Bent og Ole vander i arboretet med vand, som vi pumper op ad en gammel ajlebeholder under nabobygningen, der engang fungerede som kostald for Tranekær Gods’ kvæg.
13. juni 2023: Jørgen, Peder og Kaj totalrenoverer pavillonen, der var ved at rådne op. 13. JUNI 2023 Jørgen, Peder og Kaj totalrenoverer pavillonen, der var ved at rådne op. Den er kun ni år gammel, men lavet af for ringe materialer. Firmaet, som vi købte den hos, er gået konkurs, så vi måtte selv i gang med at udskifte alle siderne.
6. juni 2023: Bent og Simon læsser vand af til haverne. 6. JUNI 2023 Selv om man er 80, kan man godt agere kontravægt 🙂 Det er et alsidigt job at være frivillig i Medicinhaverne, og man lærer en masse sjove og spændende mennesker at kende. De to her på billedet f.eks.: Bent, der hænger bag på den lille maskine, er pensioneret maskiningeniør, og i maskinens førerhus sidder Simon, som i øvrigt er med til at trække gennemsnitsalderen på de frivillige betydeligt ned 🙂 Han er til daglig maskinmester på et skib, der samler plastic op af Stillehavet. Men når han er hjemme på Langeland, arbejder han som frivillig i Medicinhaverne. Har du lyst til at blive en del af Medicinhavernes havegruppe, så send os en hilsen på medicinhaverne@fynpost.dk. Vi glæder os til at lære dig at kende.
6. juni 2023 Der er skygge og lidt køligere temperaturer i pilehytten, hvor den fæle trold bor. 6. JUNI 2023 Der er behagelig skygge og lidt køligere temperaturer i pilehytten, hvor den “fæle” trold bor 🙂
6. juni 2023: Ib har hængt et skyggelagen op ved de små solbrændte aloe vera-planter. 6. JUNI 2023 Ib er altid kreativ og hurtig til at finde løsninger på diverse udfordringer. De små aloe vera-planter er ikke meget for solen, og hvad gør man så: Ja, så køber man et lagen og hænger op, så de får lidt skygge 🙂
6. juni 2023: Helle vander i Børnenes Medicinhave. 6. JUNI 2023 Vi vander og vander og vander for tiden. Her er det Helle, der vander højbedene i Børnenes Medicinhave.
6. juni 2023: Povl Erik luger. 6. JUNI 2023 Selv om det er knastørt, skal der luges. Her er det Povl Erik, der er i gang, så indgangen til Medicinhaverne kan se præsentabel ud.
30. MAJ 2023 Inden længe flytter mange tusinde bier ind i Medicinhaverne, men først skal der lægges fliser under de fint dekorerede bistader. 30. MAJ 2023 Inden længe flytter mange tusinde bier ind i Medicinhaverne, men først skal der lægges fliser under de fint dekorerede bistader.
30. MAJ 2023 Oles drone var på vingerne i dag for at tage nye billeder af hele Medicinhavernes område. 30. MAJ 2023 Oles drone var på vingerne i dag for at tage nye billeder af hele Medicinhavernes område.
30. MAJ 2023 Det har ikke regnet længe på Langeland, så det støver meget, når man kører på grusvejen hen imod Medicinhaverne. Her er Kaj i gang med at strø salt, som udvikler fugt og derfor holder på støvet. 30. MAJ 2023 Det har ikke regnet længe på Langeland, så det støver meget, når man kører på grusvejen hen imod Medicinhaverne. Her er Kaj i gang med at strø salt, som udvikler fugt og derfor holder på støvet.
23. MAJ 2023 Selv om planterne mangler vand, vokser de stadig fint, især ukrudtet. Her luger Inge i Haven for urin- og kønsveje.23. MAJ 2023 Selv om planterne mangler vand, vokser de stadig fint, især ukrudtet… Her er det Inge, der har gang i lugejernet i Haven for urin- og kønsveje.
23. maj 2023: Poul vander i Haven for urin- og kønsveje. 23. MAJ 2023 Poul vander i Haven for urin- og kønsveje. Vi fik en lille smule regn i dag, men vi håber på meget mere, men stille og roligt. Ikke noget med skybrud tak 🙂
Haven for urin- og kønsveje.23. MAJ 2023 Haven for urin- og kønsveje.
9. maj 2023 Helle og Bent i Børnenes Medicinhave.9. MAJ 2023 Helle og Bent arbejder i Børnenes Medicinhave. Bent er pensioneret maskiningeniør, og der er ikke meget, han ikke kan reparere. Han har da også repareret pumpen i haven adskillige gange, men nu skal der en ny og mere slidstærk pumpe til, har de to besluttet.

9. maj 2023: Gerd, Mette og Bente arbejder i grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

9. MAJ 2023 Gerd, Mette og Bente arbejder i grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Bente planter tomatsorten Cosmonaut Volkov ud. Den er opkaldt efter den ukrainske kosmonaut Volkov. Gerd og Mette sørger for at forberede jorden, der får tilført kompost inden, tomaterne plantes ud.
9. MAJ 2023 Lene planter amerikanske olieplanter ud i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Bente har forspiret planterne derhjemme, og nu skal der en gang jordforbedring med Champost til, inden i plantes ud i den stive lerjord, der er i denne have. 9. MAJ 2023 Lene planter amerikanske olieplanter ud i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Bente har forspiret planterne derhjemme, og nu skal der en gang jordforbedring med Champost til, inden i plantes ud i den stive lerjord, der er i denne have.
Har du lyst til at blive kollega med de to her, Per og Erling, så læs mere her: https://medicinhaverne.dk/bliv-frivillig/2. MAJ 2023 Har du lyst til at blive kollega med de to her, Per og Erling, så læs mere her: https://medicinhaverne.dk/bliv-frivillig/
Bent og Kaj reparerer pavillonen, så den kan holde mange år endnu. 2. MAJ 2023 Bent og Kaj reparerer pavillonen, så den kan holde mange år endnu.
Maritas hue blev for varm :-)2. MAJ 2023 Nej, det er ikke et fugleskræmsel. Det er bare et godt forårstegn. Maritas hue blev for varm, så den kom op at hænge.
Solsikkekvartetten slog til igen i år i Medicinhaverne. Når du om nogle måneder glæder dig over et areal helt mod syd i Medicinhaverne fyldt med blomstrende solsikker, så send en venlig tanke til Bente, Peder, Bent og Jens Jakob. I dag plantede de nemlig de mange små planter ud, som Jens Jakob har forspiret. Solsikkerne er plantet ud som tre ringe i det runde areal, og bag de tre ringe med solsikker, bliver der sået græskar.25. APRIL 2023 Solsikkekvartetten slog til igen i år i Medicinhaverne. Når du om nogle måneder glæder dig over et areal helt mod syd i Medicinhaverne fyldt med blomstrende solsikker, så send en venlig tanke til Bente, Peder, Bent og Jens Jakob. I dag plantede de nemlig de mange små planter ud, som Jens Jakob har forspiret. Solsikkerne er plantet ud som tre ringe i det runde areal, og bag de tre ringe med solsikker, bliver der sået græskar.
25. april 2023. I dag sagde vi farvel til en afholdt kollega med levende lys og en buket påskeliljer. Jytte, der var et skattet medlem af havegruppen, døde forleden af sygdom. 25. APRIL 2023 I dag sagde vi farvel til en afholdt kollega med levende lys og påskeliljer. Jytte, der var et skattet medlem af havegruppen, døde forleden efter kort tids sygdom. Vi har flere tyske medlemmer af havegruppen, og Sigrun, der i øvrigt har oversat Medicinhavernes hjemmeside til tysk, gav efter en smuk tysk tradition havegruppen mulighed for at sige farvel til en afholdt kollega på denne måde. I frokostpausen fortalte formand Per om Jytte, og vi holdt et minuts stilhed for at mindes hende. Gennemsnitsalderen i havegruppen er høj, så det er jo ikke unaturligt, at vi engang imellem må sige farvel til en kollega, men hvor er det dog trist, når det sker.
Niels-Ove luger langs vandløbet.25. APRIL 2023 Ja, datoen siger jo forår, men som det fremgår af Niels-Oves ansigtsudtryk, så er det en rigtig kold og blæsende forårsdag, men luges skal der her langs vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje.

25. april 2023: Karen Marie og Inge luger i Haven for urin- og kønsveje.

25. APRIL 2023 Karen Marie og Inge luger i Haven for urin- og kønsveje og får samtidig en hyggelig snak om stort og småt.
18. april 2023: Povl Erik, Per, Helle og Alice. 18. APRIL 2023 Vi arbejder på at forbedre/forskønne velkomstområdet i Medicinhaverne, og i dag mødtes gruppen, der arbejder med opgaven, for første gang: Fra venstre arkitekt Povl Erik Hansen, der er frivillig i havegruppen, Medicinhavernes formand, Per Mansa, forhenværende formand Helle Ravn og landskabsarkitekt Alice Nøhr, Tranekær.
18. april 2023: Ole harver den kommende have: Haven for de 5 sanser. 18. APRIL 2023 Ole harver det kommende sjette haveanlæg, Haven for de 5 sanser. Ole har i øvrigt sammen med en kammerat selv istandsat den flotte Ferguson-traktor.
Annie arbejder i Haven for urin- og kønsveje. 18. APRIL 2023 Annie er frivillig i Haven for urin- og kønsveje. Hun knokler med at grave flere murerbaljer op, som har holdt styr på planter, der gerne vil brede sig. Murerbaljerne bliver erstattet af fine metalringe fra firmaet Zinkbakken.

Bjarne, der er initiativtager til Medicinhaverne og stadig frivillig, skar for, da vi i dag fejrede foreningens 15 års fødselsdag.

11. APRIL 2023 Den 8. april 2008 stiftede Bjarne foreningen Medicinhaverne i Tranekær. Han blev foreningens første formand, og her 15 år siden er han stadig frivillig. Så da de 15 år i dag skulle fejres, var det naturligt nok Bjarne, som skulle skære for. På næste billede ses Ole, der også har været med fra starten. Ud over at arbejde i servicegruppen er Ole også kasserer.

Ole, der har været med i Medicinhaverne helt fra starten, skærer et stykke af fødselsdagskagen.

Jann Poulsen.

11. APRIL 2023 Uanset vind og vejr er Jann at finde i Medicinhaverne om tirsdagen. Det er ham, der har tegnet og tilrettelagt hele området, og han har her 15 år efter, at foreningen bag Medicinhaverne i Tranekær blev stiftet, stadig fuldstændig styr på alle planter i både haverne og arboretet. Interesserede kan finde plantelisterne til de enkelte haver under menupunktet HAVERNE.

I dag blev der åbnet for vandet i vandløbet, så nu håber vi på, at der ikke kommer frost mere.

11. APRIL 2021 Så er der atter vand i vandløbet, så nu har frosten bare at holde sig væk.

28. marts 2023: Bent og Jens Jakob river solsikkestilkene sammen, inden der såes på ny.

28. MARTS 2023 Bent og Jens Jakob  river resterne af sidste års flotte solsikkebed sammen, inden der sås igen.

28. marts 2023: Godt skjult i pilehytten sørger Bent for at klippe pileskuddene til, så hytten bliver endnu tættere.

28. MARTS 2023: Godt skjult i pilehytten sørger Bent for at klippe pileskuddene til, så hytten bliver endnu tættere.
28. marts 2023: John klipper de stride stilke fra knoldfenniklen ned med hækklipperen.28. MARTS 2023 John har taget hækklipperen i brug for at slippe af med de stride stilke fra knoldfenniklen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Læg i øvrigt mærke til hvor fint den skyder igen.
28. marts 2023: Poul Klipper roser ned med den elektriske hækkesaks. 28. MARTS 2023 Poul klipper roserne i Haven for urin- og kønsveje ned med den effektive hækklipper.
28. marts 2023: Flemming kører havemøbler ud. 28. MARTS 2023 Flemming kører havemøbler ud til de enkelte haver.

28. marts 2023: Therese gør pavillonen ren til påskegæster.

28. MARTS 2023 Therese gør pavillonen ren, så den er klar til påskegæster, der er brug for ly/læ.

Peder, Jann, Bente og Bent poder frugttræer.

22. MARTS 2023 Peder, Jann, Bente og Bent poder kirsebær (bl.a. sorterne Lapins og Korsika), blommer (Opal og gul Reine Claude), æbler (Tranekær og Discovery) og pærer (Conference).

Cyklamen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

22. MARTS 2023 En dejlig forårsbebuder, cyklamen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

Sæsonstart 2023 kræver lidt vikingeblod i årene. Her er der kaffepause i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have.

22. MARTS 2023 Sæsonstart 2023 kræver lidt vikingeblod i årene, men det kølige vejr får ikke de frivillige i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have til at springe kaffepausen over.
Ille, Helle og Therese tjekker, at højbedet med planter med spiselige bær trives, så vores gæster får masser at smage på senere på sæsonen. 22. MARTS 2023 Ille, Helle og Therese tjekker, at højbedet med planter med spiselige bær trives, så vores gæster får masser at smage på senere på sæsonen.

Lissi, Joan og Birgitte potter planter, som kommer til salg i påsken i planteboden.

22. MARTS 2023 Lissi, Joan og Birgitte potter planter, som kommer til salg i påsken i planteboden.

Arboretet i området mellem Haven for infektioner og Haven for nervesystem og bevægeapparat.

23. MARTS 2023 Arboretet i området mellem Haven for infektioner og Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Jann Poulsen underviser i podning. 11. MARTS 2023 Medicinhaverne afviklede igen et af sine meget populære podekurser på Frivilligcenter Langeland. Undervisere var Jann Poulsen (billedet herover) og Peder Lollesgaard (billedet herunder).
Peder Lollesgaard underviser i podning. 11. MARTS 2023 Peder Lollesgaard underviser i podning. Igen i år var kurset særdeles populært. Hele 35 deltog.
8. marts 2023: Formand Per Mansa byder foredragsholder Ann Berit Frostholm velkommen. Frostholm holdt foredrag om biodiversitet. 8. MARTS 2023 Medicinhavernes formand, Per Mansa, byder velkommen til Ann Berit Frostholm, Nature Works, der holdt foredrag om biodiversitet. Foredraget hed: Hvordan får du flere sommerfugle, vilde bier og andre dyr i din have.
Inspiration til et bedre dyreliv i haven. 8. MARTS 2023 Ann Berit Frostholm, Natur Works, anbefalede tilhørerne til foredraget om biodiversitet at læse mere om emnet i bøgerne på billedet.
Opslagstavlen med billeder af alle de frivillige.28. FEBRUAR 2023 Der skal nye billeder på opslagstavlen i laden. Der er nemlig flere nye frivillige, der har meldt sig klar til at gøre en indsats for Medicinhaverne.
Der er styr på værktøjet i Medicinhavernes smedeværksted. 28. FEBRUAR 2023 Der er styr på Medicinhavernes smedeværksted, hvor den pensionerede smed Kurt regerer. Han laver bl.a. stativer til planter i haverne.
Sponsorskiltet og de fire pylonskilte, der møder de besøgende lige inden for lågerne.28. FEBRUAR 2023 Sponsorskiltet samt fire store pylonskilte, der fortæller om Medicinhaverne på dansk, tysk og engelsk, er det første, der møder Medicinhavernes gæster.
Flittige frivillige har i vinterens løb gennemgået laden og ryddet op og optimeret opbevaringen af alt det grej, vi har. 28. FEBRUAR 2023 Flittige frivillige har i vinterens løb gennemgået laden og ryddet op og optimeret opbevaringen af alt det grej, vi har.
Peder og Grethe nyder det fine vejr på en af de nye azobebænke, der er lavet af gamle bolværksplanker.
28. FEBRUAR 2023 Peder og Grethe nyder det fine vejr på en af de nye azobebænke, der er lavet af gamle bolværksplanker.
21. 02.2023 Lægemagnolie i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 21.FEBRUAR 2023 Det pibler frem i haverne. Her er det lægemagnolien i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

21.02.2023: Dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

21. FEBRUAR 2023 Dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat spejler den smukke blå himmel.

21. februar 2023: Niels klipper piletræet i Haven for åndedræt og kredsløb.

21. FEBRUAR 2023 Niels klipper piletræet i Haven for åndedræt og kredsløb.
Der var heldigvis også tid til at fejre Bents 80 års fødselsdag.14. FEBRUAR 2023 Bent ligner en på 70, men ikke desto mindre kunne vi i dag fejre hans 80 års fødselsdag. Fra venstre er det Povl Erik, fødselaren, Per, Henrik og Flemming.
Povl Erik og Per bygger nye reoler til laden. 14. FEBRUAR 2023 Povl Erik og Per bygger nye reoler til laden.
Flemming river parkeringspladsen med vores fine nye maskine.14. FEBRUAR 2023 Flemming river parkeringspladsen med den nye maskine, vi har købt. Den kan en masse, så den skal vi nok få glæde af.

Henrik renser vej med den nye ukrudtsfjerner.

14. FEBRUAR 2023 Henrik fjerner ukrudt på vejen ind til Medicinhaverne.

Niels klipper Aromaæbletræet i Haven for åndedræt og kredsløb.

14. FEBRUAR 2023 Niels klipper aromaæbletræet i Haven for åndedræt og kredsløb.
Bent klipper vinplanterne i Børnenes Medicinhave. 14. FEBRUAR 2023 Bent klipper de nyplantede vinplanter i Børnenes Medicinhave.

6. FEBRUAR 2023 125 cm høj er denne imponerende leopardstilk, som har overvintret hos Bente, der er frivillig i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, hvor planten normalt bor. Den tåler absolut ikke frost, så Bente giver den gæstfrit vinterly, selv om den er kendt for at udsende en fæl lugt, når den som her blomstrer.

Mens vi andre holder vinterferie, rydder Povl Erik og Simon op i laden, så alt er overskueligt.

10. JANUAR 2023 Mens vi andre holder vinterferie rydder Povl Erik og Simon op i laden, så alting er overskueligt.

Der er styr på maskiner og redskaber i laden.

10. JANUAR 2023 Det er ikke alle, der holder vinterferie. Takket være Povl Erik og Simon står alting nu på sin plads i laden, der tjener havegruppen som både redskabs- og maskinrum og frokoststue.