Der sker en masse i Medicinhaverne, og det vil vi gerne fortælle løbende om – også her på hjemmesiden. Du kan også følge os på Facebook og Instagram. Billederne her på siden er alle taget i løbet af 2021.
3. DECEMBER 2021 Per, Erling og Kaj klippede humlen ned i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Temperaturen var lige omkring frysepunktet, og en isnende vind blæste ind over haverne fra øst, så de var på ikke så lidt af en opgave.
3. DECEMBER 2021 Bent og John bærer de sidste havemøbler ind i laden, hvor de opbevares vinteren over.
3. DECEMBER 2021 Elin var klædt godt på til dagens arbejde i Børnenes Medicinhave, hvor planterne i højbedene blev klippet ned.
3. DECEMBER 2021 Et rimeligt kedeligt billede, men ikke desto mindre en stor forbedring af opbevaringsforholdene i laden. Det lille kombinerede opbevaringsrum/kontor, hvor der også bliver sat en elradiator op, gør, at vi fremover kan opbevare bøger, foldere med mere i laden uden at det tager skade af fugten.
3. DECEMBER 2021 Jørgen, Povl Erik og Holger var blandt de frivillige, der trodsede den isnende østenvind og drog på arbejde i Medicinhaverne i dag. De tre satte af til en ny “arbejdsvej” fra området foran laden og op til det kommende sjette haveanlæg.
1. DECEMBER 2021 Medicinhavernes nissespecialist, Helle Ravn, tager i år modtagere af vores nyhedsbrev med på rejse i Medicinhavenissernes univers. Hun fortæller samtidig om mange af de spændende planter, der vokser i haverne og arboretet.
30. NOVEMBER 2021 Manden bagest til højre, Henrik Damsgaard, inviterede medlemmer af havegruppen til at deltage i STARKS’ statusoptælling af Rudkøbing-afdelingens varer. Lene, Per, Ole, Jesper, Nanna, Bent og Helle tog imod tilbuddet og blev flot beværtet og aflønnet, og lønnen går selvfølgelig direkte i Medicinhavernes kasse.
23. NOVEMBER 2021 Nanna, Kaj og Povl Erik tager imod en stor sending Charmpost Jordforbedring, som vi glæder os til at tage i brug.
23. NOVEMBER 2021 Bent spuler plantesalgsbordene, inden de bæres ind i laden, hvor de står vinteren over.
23. NOVEMBER 2021 Gitte gør vinterklar i Haven for åndedræt og kredsløb.
23. NOVEMBER 2021 Holger gør planter klar til “vinterhi”.
23. NOVEMBER 2021Nanna søger for at sætte beskyttende net omkring unge træer i arboretet.
23. NOVEMBER 2021 Flemming slår græs for sidste gang i 2021.
16. NOVEMBER 2021 Arbejdet med at køre slotsgrus på alle havegange overalt i Medicinhaverne skrider godt frem.
16. NOVEMBER 2021 Varmelamperne over frokostbordene gør, at det stadig er hyggeligt at spise frokost i den ellers kolde lade.
16. NOVEMBER 2021 Bent har foræret Børnenes Medicinhave et bålfad. I dag sørgede han så selv for at save brænde til bålet af alt det træ, der er ryddet for at give plads til drivhus og højbede i det område, som havegruppen har døbt Holgers Plads, fordi det var Holger, der fik ideen og satte gang i projektet.
16. NOVEMBER 2021 Inge fik vinterdækket sarte planter i Haven for urin- og kønsveje med gran. Vi har en frivillig, der har en granplantage, og her har vi mulighed for helt gratis at hente alt det gran, vi skal bruge.
9. NOVEMBER 2021 I dag var det store plantedag, som det fremgår af tavlen. Der skulle plantes bøgehæk omkring Børnenes Medicinhave. Der var oprindelig en takshæk, men huntaksplanter har giftige bær, og det duer jo ikke et sted, hvor børn ellers må smage på det, der er. Så taksen blev rykket op. Som det fremgår af tavlen mellem Bent og Ib, var der ikke overladt noget som helst til tilfældighederne.
9. NOVEMBER 2021 Der var selvfølgelig også indlagt en kaffepause i plantningen af bøgebæk rundt om Børnenes Medicinhave. Og Johns hjemmebagte – og meget lækre – småkager forsvandt som dug for solen.
9. NOVEMBER 2021 9. NOVEMBER 2021 Der er altid tid til en sjov historie om planter, og dem kan Jann mange af. Han har et langt arbejdsliv som havekonsulent og havearkitekt bag sig.
9. NOVEMBER 2021 Der blev ikke kun plantet bøgehæk i dag, der blev også kørt slotsgrus ud på gangene. Her er det Kaj, Jørgen og Flemming, der fordeler gruset.
9. NOVEMBER 2021 Der blev også tid til at fjerne trærødderne fra det, der er blevet døbt Holgers Plads. Det er nemlig Holger fra havegruppen, der har taget initiativ til at rydde området, hvor der fremover skal være planteskole for planter, som skal sælges i planteboden. Her er det Per og Holger, der knokler, mens Ole styrer traktor og skovl.
5. NOVEMBER 2021 Uglerne er pakket ned for i år. Nu skal de hjem på Jans værksted. Nogle skal repareres, og der skal også laves nye figurer.
2. NOVEMBER 2021 Henrik stamper gangene i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, hvor der netop er kørt slotsgrus ud.
2. NOVEMBRE 2021 Lilly, Margit og Niels arbejder i Haven for åndedræt og kredsløb.
2. NOVEMBER 2021 Selv om vi skriver november nu, er det ikke for koldt til en kaffepause i gode havevenners selskab.
2. NOVEMBER 2021 Der plantes en solbærlabyrint i Børnenes Medicinhave.
2. NOVEMBER 2021 Per og Holger beundrer den forgangne uges store arbejde med at rydde et tæt krat, hvor der nu skal være planteskole med drivhus og højbede.
28. OKTOBER 2021 Der sker noget, når en flok frivillige beslutter sig for at rydde et tætbevokset krat. Det er tanken at omdanne vildnisset til venstre for de hvide indgangslåger til en planteskole, som skal lave planter til den lille salgsbod. Hvis det går som planlagt, bliver der både et drivhus og en række højbede.

28. OKTOBER 2021 “Kratrydderne” fandt også tid til en pause.
26. OKTOBER 2021 Jytte og Grete serverer te og hjemmelavet æblekage, lavet på store, flotte langelandske Mathildeæbler fra Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
26. OKTOBER 2021 Vinterforberedelserne i gang i alle haver. Her er Erling og Ib fra Hildegard af Bingens Have i færd med at rense trækoglen, så den inden længe kan bliver beskyttet mod vind og vintervejr.
26. OKTOBER 2021 I dag var det Haven for fordøjelse, stofskifte og ernærings tur til at få kørt nyt slotsgrus ud på gangene. Her er det Flemming, Poul og Jørn, der arbejder flittigt.
26. OKTOBER 2021 Povl Erik har lavet to opslagstavler, som hænger i de to tilmurede vinduer i gavlen af den gamle lade, hvor vi har vores redskaber og maskiner, og hvor vi spiser frokost. Her får den ene tavle det sidste lag grøn maling. Fremover vil vi hænge opslag om forskellige aktiviteter på de to tavler.

21. OKTOBER 2021 Der er et alsidigt job at være frivillig i Medicinhaverne, og ind imellem må ægtefæller også give en hånd med. Vi har høstet rigtig mange kvæder i Haven for infektioner i år. Og de blev forleden omsat til kvædemarmelade, som foreløbig er frosset ned. Til foråret bliver det tøet op, hældt på glas og solgt i vores plantebod. Men kan du ikke vente så længe, så kommer her opskriften på den kvædemarmelade, som Helle, Peter, Karen og Peder lavede den: Ingredienser: 5 kg reven kvædemasse, fem kg sukker, saft og skal af fem revne citroner, 200 gram revet ingefær og et par kg æbler plus 2 og 1/2 liter vand. Hæld det hele i gryden og kog det langsomt op, rør engang i mellem. Når det koger, skal det koge videre i ca. 20 minutter.
21. OKTOBER 2021 Peder river kvæder til kvædemarmelade.

20. OKTOBER 2021 I samarbejde med Spillestedet Harders i Svendborg inviterede Medicinhaverne til arrangementet Ud i naturen, ind i kulturen. Desværre forhindrede vejret, at arrangementet kunne afvikles i haverne. Det blev nødvendigt at rykke ind i laden. Vejret var ikke den eneste negative overraskelse på selve dagen. Blæserkvartetten Doom skulle underholde, men tre af bandmedlemmerne nåede først frem to timer efter, at arrangementet skulle begynder. 20 ud af de 47, der deltog fra starten af, holdt ud og fik musikoplevelsen med. På billedet fortæller Medicinhavernes formand, Per Mansa, om musikernes bilproblemer.

20. OKTOBER 2021 Som den eneste fra blæserkvartetten DOOM nåede Mads frem til det aftalte tidspunkt. Og sammen med Medicinhavernes tidligere formand, Helle Ravn, underholdt han gæsterne. Mads spillede på sin tenorsaxofon, og Helle fortalte om Medicinhaverne og udvalgte planters medicinske egenskaber.
19. OKTOBER 2021 Vi er nu så langt henne på året, at vi er begyndt at grave de planter op, som ikke kan overvintre udendørs. Her er Poul ved at grave agaven i Haven for urin- og kønsveje op, så den kan komme inden døre.
5. OKTOBER 2021 For at holde styr på planter, der gerne vil brede sig rigtig meget, har vi købt nogle store metalringe. Vi har dog planter, der har brug for mere plads, end de indkøbte ringe tillader, men så fandt John da bare på at koble to ringe sammen. Det er han i gang med her sammen med Henrik (med grøn vest). Planten, der skal holdes styr på er slangeurt, og den gror i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Til venstre er Bente ved at beskære en af de mange langelandske sorter af æbletræer, som vokser i denne have.
19. OKTOBER 2021 Jørgen og Jann kører slotsgrus ud på stierne i Haven for infektioner.
10. OKTOBER 2021 Per, formand for Medicinhaverne, og Jette, medlem af havegruppen, deltog i Fællesskabets Folkemøde i Ørstedspavillonen i Rudkøbing. En uformel messe for foreninger og aktiviteter på Langeland og Strynø.
6. OKTOBER 2021 Den kendte svenske have- og kogebogsforfatter Hannu Sarenström, der for fire år siden slog sig ned i Kædeby på Langeland, holdt foredrag om sit haveliv. Hanne fortalte bl.a., at indtil han blev 30, anede han intet om planter og planteglæde. Det forandrede sig helt og aldeles, da han flyttede på landet og fik en kæmpehave. På billedet byder Medicinhavernes formand, Per Mansa, Hannu velkommen.
5. OKTOBER 2021 Elin og Bent er de ledende kræfter i Børnenes Medicinhave, hvor der i øjeblikket arbejdes på fuld tryk (se længere nede). I dag skulle de to afprøve balancebommen, og de blev hurtigt enige om, at betonklodsen, bommen hviler på, skulle graves ned.
5. OKTOBER 2021 Bent skulle da også lige afprøve balancebommen, endda med træsko på 🙂
5. OKTOBER 2021 Det årlige planlægningsmøde i januar blev aflyst i 2021 på grund af corona. I dag holdt vi dog et “mini-planlægningsmøde”, hvor de frivillige i havegruppen havde mulighed for at komme med ønsker og ideer til udvikling af Medicinhaverne. Dagens møde blev indledt med smørrebrød.
5. OKTOBER 2021 Haveentreprenør Stougaard er igen rykket ind i haverne. Denne gang i Børnenes Medicinhave. Der er bl.a. etableret en robinie-pergola, hvor der skal vokse vinplanter. Alle planter i Børnenes Medicinhave er spiselige, og i denne have er store som små gæster velkomne til at smage på det hele.
5. OKTOBER 2021 Lige nu ligner det mest af alt et mudderhul, men inden længe bliver der plantet en solbær-labyrint.
28. SEPTEMBER 2021 Kaj og Poul udskifter trælisterne på pavillonens tag.
28. SEPTEMBER 2021 Så er Haveentreprenørfirmaet Stougaard tilbage i Medicinhaverne for at bygge en robiniepergola i Børnenes Medicinhave. Inden længe kommer der også et bord-bænksæt i haven, så forældre/bedsteforældrene kan lade hvilen falde på sig, mens de yngste går på opdagelse.
22. SEPTEMBER 2021 Som alle, der har en have, ved, så bruger man meget tid på at fjerne ukrudt. Det gør vi også i Medicinhaverne. I dag havde vi inviteret Søren fra Charmpost på besøg for at høre mere om firmaets Champost Jordforbedring. Og prøv da lige at se Sørens forsøg i kassen mellem ham (tv.) og Medicinhavernes formand Per. I kassens venstre side er der fyldt Champost Jordforbedring ovenpå almindelig muldjord, og resultatet er ingen ukrudt. I kassens højre side er der almindelig muldjord og masser af ukrudt. Champost Jordforbedring er komposteret og pasteuriseret hestemøg, så det forbedrer samtidig jordstrukturen og gøder jorden. Vi må vist hellere få sat Champost Jordforbedring på næste års budget 🙂
21. SEPTEMBER 2021 Flemming fortalte under spisningen af den medbragte frokost om vindruerne, som vi har i flere af haverne. Han viste bl.a., hvordan man kan måle alkoholprocenten med et refraktometer.
21. SEPTEMBER Entreprenørgruppen, fra venstre Ole, Jørgen, Poul, Per og Kaj, holder stående møde om kommende arbejdsopgaver.
14. SEPTEMBER 2021 Holger og Ille sørger for, at der er planter til salg i planteboden.
7. SEPTEMBER 2021 Der er jævnligt kø ved håndvasken i laden i Medicinhaverne 🙂 Her er det Inger og John, der pænt venter på, at Bent bliver færdig. Den fine gamle vask hang rusten, vind og skæv i bunden af laden, der engang var en kostald, men så tog Povl Erik den med hjem og fik den rettet op og givet ny emalje.
7. SEPTEMBER 2021 Niels-Ove har lagt slotsgrus på stien op mod rønnehækken i Haven for urin- og kønsveje, og erfaringen har lært de frivillige, at en tur med pladevibratoren er med til at holde ukrudtet på afstand.
7. SEPTEMBER 2021 Therese har plukket brombær, som inden længe kan købes som lækker marmelade i planteboden.
7. SEPTEMBER 2021 Bent, John, Grethe og Bente plukkede havtorn og beskar samtidig planterne, så inden længe er der lækker havtornmarmelade til salg i planteboden.
4. SEPTEMBER 2021 Medicinhaverne deltog i Langeland Kommunes første Kulturarvsdag. Her kunne man høre Peder Lollesgaard og Jann Poulsen fortælle om de 17 gamle langelandske æblesorter, der vokser i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring og i æblealleen mellem den have og Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have.
4. SEPTEMBER 2021 Flere frivillige havde bagt æblekager efter gamle langelandske opskrifter, som Medicinhavernes tidligere formand, Helle Ravn, havde indsamlet i sin tid som museumsinspektør ved Langelands Museum. Du finder opskrifterne HER.
31. AUGUST 2021 Bent har mange forskellige opgaver rundt om i Medicinhaverne, bl.a. er det ham, der passer vindruerne i Haven for urin- og kønsveje. Og som det ses, gør han det godt. Det bugner med vindruer, som dog lige knap er modne endnu.
31. AUGUST 2021 Tranekær-rosen, der gror som en hæk i Haven for urin- og kønsveje, er rodægte. Det betyder, at den breder sig flittigt. Heldigvis er den meget populær hos Medicinhavernes gæster, så her graver Inge nogle eksemplarer op, som bliver solgt i den lille plantebod.
25. AUGUST 2021 Havegruppens årlige udflugt gik i dag til Gråsten Slots park og køkkenhave. Et meget imponerende anlæg. Vi er jo alle ulønnede, men bliver hvert år belønnet med en sommerudflugt/inspirationstur og en julefrokost.
25. AUGUST 2021 Det går guld på udflugt til Gråsten Slotshave 🙂
24. AUGUST 2021 Mod syd i Medicinhaverne er der også i år sået en solsikkelabyrint.
24. AUGUST 2021 Oles drone blev sendt til himmels i dag, så vi kunne få billeder af blomsterhavet i den kommende have, Haven for de 5 sanser. Den 800 kvm store have er et imponerende skue både tæt på (se længere nede) og fra højderne.
22. AUGUST 2021 Det var en festdag i dag i Medicinhaverne, hvor havegruppen officielt indviede Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Og helt i Hildegards ånd var det tre stærke og markante kvinder, der stod for indvielsen. Jane Jegind, chef for erhverv, kultur og turisme i Langeland Kommune klippede guirlanden til Haven for infektioner. Jane Jegind roste bl.a. Medicinhavernes havegruppe for at være med til at fremme turismen på Langeland.
22. AUGUST 2021  Grevinde Mette Ahlefeldt-Laurvig, Tranekær Gods, fortalte i sin tale om Hildegard, der, selv om hun levede for tusind år siden, stadig er kendt for sine beskrivelser af urternes medicinske anvendelse.
22. AUGUST 2021 Sopranen Maria Lantz sang tre af Hildegards sange. Hildegard var nemlig også komponist. Til højre for Maria Lantz ses Medicinhavernes formand, Per Mansa.
22. AUGUST 2021 Der var nye t-shirts til havegruppen i dag. Her ses fra venstre John, Jan, Kaj og Mogens.

og sådan ser de fire flotte fyre ud forfra 🙂
17. AUGUST 2021 Kommer du i Medicinhaverne, så gå helt ned mod syd og kig på solsikkerne, der netop nu blomstrer så smukt.
17. AUGUST 2021 De frivillige har knoklet for, at Haven for infektioner og Hildegard af Bingens have kan stå helt skarpt til den officielle indvielse søndag den 22. august. Haven er blevet utrolig flot, ikke mindst takket være donationer fra Foreningen PlanDanmark, Nordea Fonden, Fynske Bank, Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond samt Havefonden af 2007.
17. AUGUST 2021 Bent ved den fine pilehytte, som han plantede for nogle år siden. Der er seks siddepladser og rigtig hyggeligt inde i den levende hytte.
17. AUGUST 2021 Sådan en veteran-Ferguson kan bruges til lidt af hvert. I dag lykkedes det Ole og Bent, at få den til at “løfte” en bænk op, som står i vejen for en ny hæk rundt om Børnenes Medicinhave.
16. AUGUST 2021 Havegruppen har sået en insektvenlig blomsterblanding i de 800 kvm, der næste år bliver til De 5 sansers have.
11. AUGUST 2021 Faren for corona-smitte har igennem lang tid gjort, at vi ikke kunne afvikle foredrag, kurser og rundvisninger. Situationen har heldigvis bedret sig så meget, at det nu igen kan lade sig gøre. Så i dag  viste Jann Poulsen 45 gæster rundt i Medicinhaverne. Jann fortalte om frugt og bærs gavnlige virkning.
10. AUGUST 2021 De frivillige i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have har haft mange problemer med buksbomhækken, der omkranser haven. Den blev plantet i efteråret 2017, og så kom den ekstraordinært tørre sommer i 2018. Og selv om der blev/bliver vandet flittigt, mistrives en del af planterne, og andre er gået helt ud. Derfor var Erling i dag i gang med at plante nye buksbom, så haven står flot, når vi officielt indvier den 22. august.
3. AUGUST 2021 Synkronrivning – måske en kommende OL-disciplin for frivillige pensionister, her Lene og Jytte.
3. AUGUST 2021 Peter klipper abrikostræerne i pergolaen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. De er vokset helt vildt i år.
3. AUGUST John på vej til kompostbunken med afklip fra abrikostræerne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
1. AUGUST 2021 I Børnenes Medicinhave er der etableret flere højbede med spiselige planter, som man må røre ved, snuse til og smage på. Der er skilte ved alle planterne.
1. AUGUST 2021 I 2022 etablerer havegruppen det sjette haveanlæg, Haven for de 5 sanser, men i år har vi sået bi- og insektvenlige blomstrende planter i de 800 kvm.

21. JULI 2021 Vi har mange gæster i haverne, og selv om Børnenes Medicinhave endnu ikke er færdiganlagt, bliver den flittigt besøgt.
20. JULI 2021 Der var ligefrem kø i betalingspavillonen i dag. Vi er godt 1000 betalende gæster foran sidste år på nuværende tidspunkt. Og sidste år var også et rekordår.
13. JULI 2021 Bent (på pælen) og Ole (bag rattet i Audi-traktoren 🙂 fragter en balancepæl op i Børnenes Medicinhave, så vores yngste gæster kan få afprøvet deres balanceevner.
6. JULI 2021 Ole D. er Medicinhavernes “skiltemand”. Han researcher på planternes medicinske egenskaber. Han er i øvrigt pensioneret overlæge, så det faglige er helt på plads. Han fører database over samtlige planter i haverne og arboretet og skriver tekst til skiltene. Skiltet her er netop kommet op i arealet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have. Det viser en tegning over hele arealet med numre på alle træer i arboretet. Til venstre kan man så finde de enkelte numre og se, hvilket træ der er tale om, og hvor mange af netop det træ, der er plantet i arboretet.
6. JULI 2021 Boys with toys 🙂 Bent, Per og Ole har fået en ny maskine at “lege” med. Fremover skal vi selv kompostere vores affald og har derfor købt en flismaskine. Den blev indviet i dag, og vi fik ryddet op på den foreløbige kompostplads mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Næste år håber at få råd til en ny og stor kompoststation, så vi kan blive delvist selvforsynende med næringsrig kompost.
29. JUNI 2021 Sonja er en del af plantesalgsgruppen. Hun sørger bl.a. for at skrive skilte med navn og pris til de planter, vi sælger i den lille plantesalgsbod.
29. JUNI 2021 Jørgen, Ole og Kaj kom på hårdt arbejde i det varme sommervejr, da de skulle grave et stort nyt skilt ned. Skiltet kommer til at rumme en tegning over samtlige træer i arboretet samt en liste med alle træernes navne.
22. JUNI 2021 Gunvor i duftafdelingen i Haven for åndedræt og kredsløb.
22. JUNI 2021 Søren er i øjeblikket i gang med at optage en stribe fire-minutters videoer med Medicinhavernes guider – her Helle – som fortæller om planter, som de synes er særligt spændende. Videoerne kommer senere til at ligge på Medicinhavernes Youtube-kanal.
15. JUNI 2021 I dag sørgede Flemming og Peter for, at de hvide låger igen er hvide, og Aage holdt øje med at de gjorde deres arbejde ordentligt 🙂
15. JUNI 2021 Christoffer på fire år var med mormor på arbejde i Medicinhaverne og hjalp med at vande det nyanlagte grøntsagsbed.
15. JUNI 2021 Når man er en lille dreng, der bor i en stor by, så er det ikke hver dag, man får lov til at sidde i en traktor. Det fik Christoffer på fire år i dag, da han var med mormor på arbejde i Medicinhaverne og blev inviteret op i førerhuset af Ole.
15. JUNI 2021 Sonja er ny i havegruppen. Og allerede på sin anden arbejdsdag fik hun en helt særlig opgave:  At binde en blomsterhilsen til en af vores kolleger, som har mistet et meget nært familiemedlem. For god ordens skyld skal vi lige sige, at vi ALDRIG plukker buketter i haverne, men i dag var undtagelsen, der bekræfter reglen. Sonja er måske nok nybegynder i Medicinhaverne, men udi blomsterbinding har hun stor erfaring, og det blev da også en meget smuk buket, som skal fortælle modtageren, at vi alle glæder os til at se hende snart igen i Medicinhaverne.
1. JUNI 2021 Bent var en glad mand i dag. Nu er vandanlægget i Børnenes Medicinhave nemlig klar til leg med vand.
1. JUNI 2021 Så blev vandlægget i Børnenes Medicinhave færdigt. Fra venstre ses Ole, Helle, med ryggen til Peder, Per, Bent og Jens Jakob.
25. MAJ 2021 Der blev brug for hurtigt at komme i ly, da regnen pludselig stod ned i stænger.
25. MAJ 2021 Der var trængsel i den lille hytte, da himlen pludselig åbnede sluserne.
25. MAJ 2021 JUBII nu må igen spise sammen i laden.
25. MAJ 2021 Smørrebrødsguf i anledning af at forsamlingsforbuddet nu tillader 50 mennesker at være sammen inden døre.
18. MAJ 2021 Det er endnu en kapacitet, der fremover skal lede Medicinhaverne. Per Mansa, tidl. ungdomsskoleinspektør og tidl. projektleder på Fjordens Dag, som han selv udviklede og ledede, indtil han gik på pension og flyttede til Langeland, blev i aftes valgt som ny formand for Medicinhaverne. Den nyvalgte formand fortalte på generalforsamlingen, at han bl.a. har disse fokuspunkter: “Fællesskabet – vi skal have det godt og gøre det godt. Planter og haver skal være i fin form, og vi skal være stolte af vores fælles projekt, og så er det vigtigt, at vi hele tiden udvikler Medicinhaverne, så der er noget nyt at komme efter”. 18. MAJ 2021 Medicinhaverne holdt i aftes generalforsamling på noget utraditionel vis. På grund af faren for corona-smitte og det deraf følgende forsamlingsforbud på 25 inden døre blev generalforsamlingen nemlig afviklet udenfor. Heldigvis var vejret med os. Knap 50 medlemmer, mange bevæbnet med lune tæpper, deltog og valgte bl.a. ny formand i stedet for Helle Ravn, som ikke genopstillede.
18. MAJ 2021 Der var stor ros, blomster og gaver til Medicinhavernes afgående formand på generalforsamlingen i aftes. Her blot nogle af de ting, der blev sagt: Per Mansa: “Helle er pissegod, hun er handlekraftig og knaldgod til at søge fondsmidler. Hun er som Laudrup – hun går, mens hun er på toppen”. Ole Due (billedet): “Helle er grundlaget for alt det, der er sket de seneste syv år. Du har været vores mor, og du er god til at skære igennem”. Jann Poulsen: “Du er fantastisk til at søge fondsmidler, derfor har vi kunnet udvikle haverne og arboretet. Vi har fået to fine pavilloner, et toilet, en smuk vandkogle i Have 4, Børnenes Medicinhave og til min store glæde kunne vi i efteråret plante 80-90 træer i arboretet”.
18. MAJ 2021 Bent og Per arbejder på at færdiggære vandanlægget i Børnenes Medicinhaver.
18. MAJ 2021 Elin og Anne planter spiselige planter ud i højbedene i Børnenes Medicinhaver.
11. MAJ 2021 Lene luger i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
11. MAJ 2021 Per og Bent arbejder på at færdiggøre vandanlægget i Børnenes Medicinhave.
11. MAJ 2021 Jytte planter sukkerplanten stevia i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Den tåler ikke under 10 grader, så vi krydser fingre for, at det er slut med frost.
11. MAJ 2021 Det nye grøntsagsbed i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring er ved at være klar til plantning og såning. John banker små træstykker ned, der skal fungere som “trædesten”. Til højre ses Gerd.
10. MAJ 2021 Peder, Jens Jakob – og Bente – som har taget billedet, har sået en solsikkelabyrint på et jordstykke længst mod syd i Medicinhaverne.
4. MAJ 2021 Haveentreprenørfirmaet Stougaard har nu afsluttet arbejdet med at renovere vejen fra Botofte Strandvej og op til de hvide indgangslåger samt parkeringspladserne og pladsen foran laden. Der er kørt rigtig mange tons slotsgrus ud, og i dag var det så havegruppens tur til at plante bøgehæk. Små 300 bøgehækplanter kom i jorden.
4. MAJ 2021 Havegruppen planter bøgehæk, forrest er det Flemming og Jann, der i silende regnvejr får planterne i jorden. Som det ses på billedet, har vi stadig masser af grus liggende. Det er meningen, at det skal køres ud på havegangene i arboretet og de enkelte haver i løbet af foråret/sommeren.
27. APRIL 2021 I Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have, beder den kloge ugle vores yngste gæster om at finde tre forskellige slags svampe. De flotte ugler og svampe er lavet af Jan Oskar, der er frivillig i Havegruppen. Du kan læse mere om uglerne og deres ophavsmand HER.
22. APRIL 2021 Så er der atter hybenmarmelade til salg i planteboden. Vi er så heldige, at ægtefæller til medlemmer af havegruppen gerne plukker, renser og tilbereder de lækreste marmelader, som vi kan sælge i plantesalgsboden.
20. APRIL 2021 Formanden fortæller de seneste nyheder, inden havegruppen går i gang med dagens arbejde.
20. APRIL 2021 John og Jann vander alle de nye træer, vi plantede i efteråret.
20. APRIL 2021 Tepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, hvor abrikosen blomster smukt,  fra venstre Liselotte, Lene og Jytte.
20. april 2021 Jesper og Nanna luger i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
20. APRIL 2021 Engkabbelejerne langs dammen i Haven for nervesystem og bevægeapparat i fuldt flor.
13. april 2021 Fire medarbejdere fra haveentreprenørfirmaet Stougaard arbejder i øjeblikket på at renovere vejen fra Botofte Strandvej og ind betalingspavillonen, parkeringspladserne på begge sider af vejen, alleen op mod de hvide indgangslåger samt pladsen foran laden.
13. APRIL 2021 Fire medarbejdere fra haveentreprenørfirmaet Stougaard arbejder i øjeblikket på at renovere vejen fra Botofte Strandvej og ind betalingspavillonen, parkeringspladserne på begge sider af vejen, alleen op mod de hvide indgangslåger samt pladsen foran laden – her er det alleen op mod indgangen til haverne.
9. april 2021 Medicinhaverne – nu også med tipvogn 🙂

6. APRIL 2021 Bunkerne af slotsgrus bliver snart fordelt på vejen ind til Medicinhaverne fra Botofte Strandvej, i alleen og i flere af haverne.

6. APRIL 2021 Haveentreprenørfirmaet Stougaard er rykket ind med fire mand for i løbet af de næste 14 dage at renovere alleen og vejen ind til Medicinhaverne fra Botofte Strandvej.
6. APRIL 2021 Så er uglerne atter på plads efter et vinterophold og en opfriskning hjemme hos Jan Oskar, der både har fundet på og fremstillet de fine dyr, som er særdeles populære blandt Medicinhavernes yngste gæster.
6. APRIL 2021 Uglen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
30. MARTS 2021 Per henter kompost til Haven for nervesystem og bevægeapparat i den nybyggede kompostkasse, som Kaj og Jørgen laver et eksemplar af til alle haverne.
30. MARTS 2021 Elin, Anne og Bent bygger højbede til Børnenes Medicinhave.
30. MARTS 2021 Formand Helle Ravn havde kogt solæg til alle, der mødte på arbejde i dag. Til et solæg hører, ifølge Helle, soyasauce, sennep og tabasco, og det hele skylles ned med hjemmelavet valnøddesnaps. Sikke en start på en flot og solrig arbejdsdag i Medicinhaverne.
30. MARTS 2021 Formand Helle Ravn og hendes mand, Peter Dragsbo, klippede 55 smukke gækkebreve til alle medlemmer af havegruppen. Det var ikke alle, der havde gættet, hvem der drev gæk med dem.
30. MARTS 2021 John (på traktoren) og Erling kører havemøbler ud i haverne, så påskegæsterne har mulighed for at få et hvil.
23. MARTS 2021 Formand Helle Ravn gør plantesalgsbordet klar til et – forhåbentligt – stort rykind i påsken. Her kan man bl.a. købe nypodede frugttræer, både æbler, blommer og pærer, og den populære Tranekær-rose.
23. MARTS 2021 Jann, Peder og Bjarne potter nye frugttræer.
23. MARTS 2021 Jørgen – med grøn kasket midt i billedet – fylder rundt, og det blev fejret med velsmagende tysk brandy og marcipanbrød. Stort tillykke til Jørgen, der ligner en, der er 10 år yngre. Det må være alt det frivillige arbejde i Medicinhaverne, der holder ham i god form.
23. MARTS 2021 Bente og Ole D. samarbejder om at fjerne en stor busk i grøntsagsbedet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring,
23. MARTS 2021 Elin, Bent, Bente og Anne laver højbede til spiselige planter i Børnenes Medicinhave.
23. MARTS 2021 Ole J. underviste Flemming og John i at køre med Medicinhavernes to Ferguson-traktorer.
23. MARTS 2021 Kaj og Jørgen laver kompostkasser til alle haverne.
23. MARTS 2021 Ib og Erling, der arbejder i Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have, havde i dag besøg af Anja og Henrik fra firmaet GURO Denmark, der har lavet vandkoglen.
22. MARTS 2021 Bent, Peder, Jann og Bente podede i dag 90 æbletræer og 50 blomme- og pæretræer. De bliver løbende sat til salg på plantebordet i alleen op mod Medicinhaverne.
22. MARTS 2021 Lene og Ole J. smører podevæske på de nypodede frugttræer.
9. MARTS 2021 Havegruppens første fælles arbejdsdag i 2021 bød på blå himmel og koldt vejr.
9. MARTS 2021 Arbejdet med Børnenes Medicinhave fortsætter. Her er en flok stærke mænd og en enkelt lige så stærk kvinde i gang med at flytte rammen om sandkassen. Bent, nr. to fra venstre, arbejder i øjeblikket på at bygge tre højbede, som skal bruges til spiselige planter.
2. MARTS 2021 Sådan kan et bestyrelsesmøde i corona-året 2021 også se ud.
2. MARTS 2021 Bente, Ole og Bent holder møde i laden om Børnenes Medicinhave.
22. FEBRUAR 2021 To kønne planter. Den ene med klemme på næsen for at udholde lugten af den anden 🙂 Stor tak til Bente for at lægge hjem til overvintring af Medicinhavernes helt fantastiske leopardstilk, som helt uventet nu blomstrer og derfor også stinker forfærdeligt.
14. FEBRUAR 2021 Bente fra Havegruppen vinteropbevarer flere potter med planten Leopardstilk, og en af planterne er pludselig rendt i vejret, og den lugter fælt, så mon ikke der er en blomstring på vej. Når vejret er til det, bliver leopardstilkene plantet ud i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
14. FEBRUAR 2021  Selv når der er sne, er der at dømme efter de mange fodspor mange gæster i Medicinhaverne.
2. FEBRUAR 2021 Det gamle ordsprog – Mens katten er ude, spiller musene på bordet – kan omskrives til: Når havegruppen holder vinterpause, holder mosegrisene fest i arboretet.

2. FEBRUAR 2021 Pilehytte i Børnenes Medicinhave.
26. JANUAR 2021 Povl-Erik, Jann og Jørgen fra Havegruppen med den nye tegning over hele Medicinhavernes område. Her er bl.a. en oversigt over samtlige træer i arboretet og alle haverne. Det sjette haveanlæg, De 5 sansers have, samt Børnenes Medicinhave bliver anlagt i løbet af i år.
26. JANUAR 2021 Ole harver den kommende De 5 sansers have, som vil blive anlagt i løbet af i år.
26. JANUAR 2021 Bent klipper vindruerne i Haven for urin- og kønsveje, mens Jan Oskar og Inger fra Havegruppen holder øje med, at det går rigtigt til.
26. JANUAR 2021 Selv om det er vinter, er der ihærdige havesjæle, her Bente, der lige skal en tur i Medicinhaverne for at se, om alt er ok.

5. JANUAR 2021 Kurt svejser på den nye Ferguson, der har afløst den gamle McCormick-veteran.

4. JANUAR 2021 Vinteren har ladet vente på sig, men i dag kunne man lige ane en lille smule is på opsamlingsdammen neden for Haven for urin- og kønsveje.