Skønheden fra Langeland der vokser i æblealleen mellem Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring og Haven for Infektioner og Hildegard af Bingens Have.Bedstemoders bagte æblekage
En skål æblegrød af gode spiseæbler f.eks. Filippa, letsødet, 1 dyb tallerken m. top af revet hvedekage (hjemmebagt franskbrød) 100 g smør, kanelsukker, hindbærsyltetøj, 2½ dl piskefløde og æblegelé.
En gratinskål smøres og her lægges et lag brødkrumme, dernæst et lag æblegrød og lidt hindbærsyltetøj. Fortsæt med krumme m. kanelsukker og smeltet smør og æblegrød – skiftevis til skålen er fyldt. Bages ved 180 gr. i 30-40 min. Serveres lun eller kold pyntet med flødeskum og æblegelé.
Denne æblekage blev altid serveret som dessert ved alle langelandske høstgilder i ældre tid, men også efter suppe og peberrodskød juleaften. Hvis der blev levnet noget, var den god til kaffen i juledagene.
Opskriften er nedskrevet af Gudrun Bay, Rifbjerg, i 1980erne.
BEMÆRK at Helle Ravn, der har indsamlet gamle langelandske opskrifter, da hun arbejdede som museumsinspektør på Langelands Museum, brugte en halv gang mere smør, altså 150 gram, da hun bagte æblekagen til Langelands første Kulturarvsdag den 4. september 2021.
Bagt æblekage
Æbler blev kogt til mos og lagt lagvis i form med hele stk. franskbrød, kanel, sukker og smørklatter. Bages 1 time. Opskriften er nedskrevet til Nationalmuseet af Hansigne Nielsen, Kræmmergården, Tryggelev.