19. DECEMBER 2017 Også i december er der noget at se i Medicinhaverne. Her er Helle, Birthe, Annie, Nanna, Gunvor og Gitte – alle fra havegruppen – på rundtur for at se, om alt ser fint ud. Det gør det 🙂
7. december 2017 Taget på den gamle lade sikres. 7. DECEMBER 2017 Det er ingen hemmelighed, at den gamle lade, der fungerer som havegruppens frokoststue, maskinhus og redskabsrum, trænger til en kærlig hånd. På det seneste er der udført tømrerarbejde på tagkonstruktionen, et arbejde, der sikrer, at laden bliver stående, selv om en strid vinterstorm skulle lægge vejen forbi Tranekær. På billedet ses Mads fra tømrerfirmaet JTS, der har udført arbejdet med vindafstivning af laden.
6. december 2017: Ole J. højtryksrenser plæneklipperne. 6. DECEMBER 2017 Græsset er slået for sidste gang i 2017, så nu skal plæneklipperne lige have en tur med højtryksrenseren, og Ole J. har fundet endnu en måde at anvende Ferguson-traktorens skovl på 🙂
6. december 2017: Plantebordet i laden.6. DECEMBER 2017 De mest kuldskære planter fra haverne står nu i laden på et plantebord, der kan opvarmes, hvis det bliver rigtig koldt. Fra oven varmer et plantelys, bobleplasten skærmer for den værste kulde, og vandet befinder sig inden for rækkevidde. Hvad mere kan sarte planter ønske sig?
WEB-Arne-Egelund-gør-klar-til-at-lukke-vandet-af-for-vinteren-05.12.20175. DECEMBER 2017 Arne er en god ven af Medicinhaverne, og han giver gerne en hånd med, hvis der er brug for specialviden. Her tjekker han, at alt er vel med vandforsyningen, inden vi om få dage lukker af for vandet vinteren over.
WEB-Julefrokost-til-hjemmesiden-21.11.201721. NOVEMBER 2017 Det er ikke mange, der har en stue, der kan rumme 32 spisende gæster. Det har Niels-Ove, og igen i år lagde han hjem til den traditionsrige julefrokost i Medicinhavernes havegruppe. Skal du med næste år, så se her hvordan du bliver medlem af havegruppen.
Burmesere-i-Medicinhaverne20.11.201720. NOVEMBER 2017 Så har Medicinhaverne også prøvet at have gæster fra Myanmar. Tun Nay Win og Sai Hso Awn Mine, begge politikere i deres hjemland, er på besøg i Danmark i forbindelse med et tværdemokratisk samarbejde, som Socialdemokratiet er en del af på globalt plan. På billedet kigger Tun Nay Win nærmere på misteltenen, der vokser på et aromaæbletræ i Haven for åndedræt og kredsløb. Gæsterne blev vist rundt af Medicinhavernes formand Helle Ravn og Jesper Ansbæk, der er medlem af havegruppen.
WEB-Haveredskaberne-renses-og-olieres-14.11.201714. NOVEMBER 2017 Årets sidste arbejdsdag blev bl.a. brugt på at rense og oliere haveredskaber. Det er – indrømmet – nok ikke mange af os, der får gjort det med vores egne haveredskaber derhjemme, men når man er mange, så er det pludselig en hyggelig opgave, og når man så ved, at dagen slutter af med Birthes fremragende æblekage, så går arbejdet som en leg 🙂
WEB2-Kaj-og-Jann-kører-havemøbler-ind-14.11201714. NOVEMBER 2017 På årets sidste arbejdsdag kørte Kaj og Jann havemøblerne ind i laden, hvor der heldigvis er der god plads. Vi har nemlig i årets løb fået foræret flere sæt havemøbler samt et bordbænkesæt. Og det er vi – og ikke mindst vores gæster – meget glade for.
7. NOVEMBER 2017 Hønen her kommer troligt på besøg hver tirsdag, når havegruppen er på arbejde. Først var den en del af en flok på tre, så var der to, og nu er der så denne her tilbage. Vi krydser fingre for, at den finder hjem, inden det for alvor bliver vinter – og inden ræven får øje på den.
WEB-Margit,-Lilly-og-Gunvor7. NOVEMBER 2017 Margit og Lilly benytter en af årets sidste arbejdsdage til at køre kompost ud i Haven for åndedræt og kredsløb. I baggrunden ses Gunvor.
WEB-Gudde-pakker-Gotu-Kola'en-godt-ind-07.11.20177. NOVEMBER 2017 Den første nattefrost har aflagt besøg, så nu er det tid til at dække de vintersarte planter med gran. Her er det Gudde, der lægger gran på Gotu Kola-planten (Centella asiatica) i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Udtræk af bladene er meget brugt i indisk medicin til at styrke hukommelsen og koncentrationsevnen.
Så er der kaffepause.31. OKTOBER 2017 Hele havegruppen minus Grethe (i blå jakke med ryggen til) var i sving for at få de flotte buksbomplanter i jorden i Haven for infektioner og immunsystem. Grethe blev til gengæld dagens helt, da hun besluttede sig for at køre til Bager Stæhr i Tullebølle og rydde butikken for wienerbrød. Tilbage i Medicinhaverne fyldte Grethe en trillebør og serverede kaffe og wienerbrød for sine  kolleger i havegruppen. Det var et meget populært initiativ.
Grethe serverer kaffe og wienerbrød i trillebøren. 31. OKTOBER 2017 Grethe (t.v.) serverede også kaffe og wienerbrød for Benta, Nanna, Gudde og Bjarne, der arbejdede i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Jens Jakob, Jørgen, Kaj og Bente klar til at plante buksbomhæk i Haven for infektioner og immunsystem.31. OKTOBER 2017 Jens Jakob, Jørgen, Kaj og Bente holder taktikmøde, inden der skal plantes buksbombæk.
WEB-Jørgen-Andersen,-Magtenbølle,-og-Jann-læsser-290-buxbomplanter-af-27.10.2017---redigeret-og-lysnet27. OKTOBER 2017 300 ca. 80 cm højre buksbomplanter fylder en hel del – eller ret præcist tre lastbiler. Her er Jørgen Andersen, (t.v.) Magtenbølle Planteskole ankommet med det første læs flotte planter, som skal blive til hæk omkring det nye haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem, som havegruppen netop har taget hul på. Til højre ses Jann, der nu kan se det femte haveanlæg tage form. Jann er havearkitekt, og det er ham, der har tegnet alle haverne.
24. OKTOBER 2017 Kaj, Ole J. og Jørgen udbedrede i dag de værste skader efter den store, tunge dumper, som forleden transporterede grus og kompost op til den næste have, der skal anlægges, Haven for infektioner og immunsystem. På grund af al den regn, der er faldet, omdannede dumperen indgangsalleen op mod Medicinhaverne til to mudrede hjulspor. Men den opgave klarede den lille Ferguson 35 med frontlæsser og dens tre hårdtarbejdende assistenter i fin stil.
Super-Bente-17.10.2017 17. OKTOBER 2017 Det kræver sin kvinde at tynde ud i de efterhånden mange bronzefennikelplanter i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Og det kræver også en ordentlig greb. Bronzefennikel har nemlig meget lange rødder. Men Bente er en sej kvinde, så op kom bronzefennikelen – og ud kom greben, for den var ikke meget værd, da Bente var færdig med udtyndingen.
Jørgen Nielsen fræser området, hvor der skal plantes buksbomhæk i Haven for infektioner og immunforsvar.10. OKTOBER 2017 Sådan ser begyndelsen på en ny have ud. Som tidligere fortalt er der kørt godt 100 tons sand og kompost op på det areal, hvor Haven for infektioner og immunsystem skal anlægges. Tak til Jørgen Nielsen for at dukke op med superfræseren og fræse det område, hvor der inden længe skal plantes buksbomhæk.
4. oktober 2017. Dumperen kørte fast på vej med grus og kompost til Haven for infektioner og immunforsvar og måtte have et skub af gravemaskinen. 4. OKTOBER 2017 Arbejdet med det næste haveanlæg, Haven for infektioner og immunforsvar, er gået i gang. Første skridt er jordforbedring, men dumperen der i dag skulle køre godt 100 tons sand og kompostjord op i haven, kom på hårdt arbejde, da regnen begyndte at sile ned, og jorden blev blød som smør. Sidst på eftermiddagen måtte dumperen derfor have gravemaskinen til at skubbe bagpå, inden det lykkedes den at forcere det ret skrånende terræn i Medicinhaverne. Haven for infektioner og immunforsvar bliver det sydligste anlæg i Medicinhaverne og det højestbeliggende.

2. oktober 2017. Ole J kører slotsgrus på stierne i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

2. OKTOBER 2017 Ole J. kører slotsgrus på gangene i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Med tiden skal vi have den nuværende grusbelægning udskiftet med slotsgrus på alle stier.

2. oktober 2017. Tre farverige ænder har slået sig ned i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

2. OKTOBER 2017 Rip, Rap og Rup er flyttet ind i søen i Haven for nervesystem og bevægeapparat 🙂
26. september 2017 Povl Erik, Annie og Niels Ove klipper Tranekærrosen ned.26. SEPTEMBER 2017 Povl Erik, Annie og Niels-Ove klipper den rodægte Tranekær-rose ned i Haven for urin- og kønsveje.

26. september 2017 Ole J., Jørgen og Bent har lagt fliser under bord-bænkesættet.

26. SEPTEMBER 2017 Ole J., Jørgen og Bent har lagt fliser under det ene bord-bænkesæt ved hytten, så det ikke skal flyttes hver gang, der bliver slået græs. Næste tirsdag går de igang med mere fliselægning, så også det fine bord-bænkesæt, Medicinhaverne fik doneret af Tove Dølby, kan komme til at stå på flisebelægning.
19. september 2017 Ole D. og Jann sætter Haven for infektioner og immunsystem af.19. SEPTEMBER 2017 Ole og Jann satte i dag det femte haveanlæg, Haven for infektioner og immunsystem, af. Det vil sige, at de markerede havens omkreds og centrum. Det er planen i første omgang at plante en buksbomhæk omkring haven. Derefter går arbejdet med at søge penge til selve etableringen af haven i gang. I centrum af haven – ved pinden, som Jann sidder ved – skal der være et springvand. Havens undertema er Hildegard af Bingens Have.
18. september 2017 Kaffepause i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 18.09.2017 Hvad gør man, når ukrudtet er ved at tage modet fra en? Så sender man en mail til vennerne i havegruppen, og fluks møder 13 op for at hjælpe med at tage livet af alle de planter, der ikke er velkomne i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Lokkemidlet var kaffe og kage. Når man dertil lægger solskin og forrygende septembervejr, så kan sådan en helt almindelig mandag lige pludselig blive rigtig hyggelig.
12. september 2017 Bjarne Bay Jacobsen, Fynske Bank, Rudkøbing, overrækker havegruppen en check på 50.000 kr.12. SEPTEMBER 2017 Det var en glad havegruppe, der i dag fik besøg af filialbestyrer Bjarne Bay Jacobsen fra Fynske Banks Rudkøbing-afdeling. Bjarne medbragte nemlig en check på 50.000 kr. Fynske Bank Fonden er en af Medicinhavernes mest trofaste sponsorer, og det er vi umådeligt glade og taknemmelige for.
5. september 2017: Bent reparerer havegange efter voldsomt regnskyl.5. SEPTEMBER 2017 Efter flere skybrud over Tranekær må Bent atter igang med at reparere stier. Problemet er heldigvis ikke så stort, efter at vi har installeret flere aquadræn på de mest udsatte steder i stierne.
3. september 2017: Greve Christian Ahlefeldt-Laurvig indvier Haven for nervesystem og bevægeapparat. 3. SEPTEMBER 2017 Flot solskinsvejr og glade gæster. Hvad mere kan man ønske sig, når man officielt indvier en ny have. Det var (med ryggen til i lyseblå skjorte) grev Christian Ahlefeldt-Laurvig, der førte havesaksen og klippede guirlanden over og dermed indviede Haven for nervesystem og bevægeapparat. Der var taler af både formanden Helle Ravn (med ryggen til i hvid kjole) og Christian Ahlefeldt, der begge fremhævede havegruppens store indsats. Det var – som traditionen foreskriver – Gunvor Rosell (til venstre i rødt) – der overrakte grev Christian havesaksen. Både Gunvor, saks og rød silkepude har været i brug hver gang en ny have blev indviet – første gang 16. september 2010, hvor Haven for åndedræt og kredsløb blev åbnet officielt af Langelands borgmester Bjarne Nielsen.
3. september 2017: Indvielse af Haven for nervesystem og bevægeapparat.3. SEPTEMBER 2017 De mange gæster, der deltog i indvielsen af Haven for nervesystem og bevægeapparat, blev budt på vandmelon, rabarberlikør, kirsebærlikør, græsk bjergte og vandmyntegele på små ristede brødstykker.
Grethe beskærer havtorn og "plukker" samtidig de små lækre orange bær.29. AUGUST 2017 De små orange bær på havtornebusken er meget populære, men de er vanskelige at plukke, fordi planten – som navnet antyder – er forsynet med torne. Det problem har Grethe løst. Hun beskærer planterne og kan så stå ved et bord og “plukke” de lækre bær, som hun laver til en delikat marmelade, som bliver solgt i Medicinhaverne lille plantebod.
Haven for nervesystem og bevægeapparat indvies officielt søndag 3. september 2017.29. AUGUST 2017 Alle gode kræfter blev kastet ind for at klargøre Haven for nervesystem og bevægeapparat til den officielle indvielse søndag 3. september kl. 14. Midt i billedet ses haveartikekt Jann Poulsen, der har tegnet og tilrettelagt hele det 3,2 ha store areal, som Medicinhaverne råder over.

Bent (til venstre) og Ole J. færdiggør den nye kompostbeholder.

29. AUGUST 2017 Denne tirsdag endte med at blive en af kun 12 sommerdage i Danmark i 2017. Det blev til gengæld også en utrolig flot dag, hvor (f.v.) Bent og Ole J. færdiggjorde den nye kompostbeholder.
24. august 2017: Besøg af Lolland Falster og Langelands købstæders Brandsocietets Fond. 24. AUGUST 2017 Fra venstre Medicinhavernes formand, Helle Ravn, der byder bestyrelsen for Lolland Falster og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond velkommen til Medicinhaverne med en hjemmelavet ginko biloba-snaps. Fonden har i flere omgang ydet støtte til Medicinhaverne. Vil du også lave din egen ginko biloba-snaps, så kan du finde opskriften her. Og vil du vide mere om ginko biloba-træet så klik her.
Birthe plukker havtorn.22. AUGUST 2017 Birthe plukker havtorn, så inden længe er der lækker havtornmarmelade til salg i planteboden i alleen op mod indgangslågerne.
Poul Erik og Annie arbejder i Haven for urin- og kønsveje. 22. AUGUST 2017 Povl Erik og Annie arbejder i Haven for urin- og kønsveje.
Peder og Aage okulerer æbletræer.22. AUGUST 2017 Peder og Aage okulerer æbletræer.

Havegruppen på rundvisning i Landbohøjskolens Have.

17. AUGUST 2017 Havegruppens årlige sommerudflugt gik i dag til hovedstadsområdet. Her er gruppen på rundvisning i Landbohøjskolens have. Samme dag besøgte havegruppen Pometet i Høje Tåstrup og Valbyparken.
Jens Jakob luger omkring det nye vandløb.15. AUGUST 2017 Jens Jakob på knæ for at fjerne ukrudt langs det nye vandløb – og se lige det flotte resultat.
Gæster fra Middelalderhaven i Stege.15. AUGUST 2017 17 medlemmer af havelauget fra Foreningen Historiske Planter, der driver Middelalderhaven i Stege, kom i dag på besøg i Medicinhaverne. Der blev snakket planter og erfaringer og udvekslet masser af tanker og ideer.
Medicinhavernes Ferguson 35 uden venstre forhjul.08. AUGUST 2017 Ole – midt i billedet – fik i dag lidt af et chok, da Medicinhavernes nyrestaurerede veterantraktor midt under græsklipningen pludselig tabte venstre forhjul. Mandag var den i et par timer uden opsyn parkeret ved indgangen til Medicinhaverne, og nogen har her løsnet alle møtrikkerne i venstre forhjul. Ingen – heller ikke traktoren – kom heldigvis til skade.
En gruppe bestående af fra venstre Gerd, Ole D., Nanna, Gitte, Jann og Annie vil fremover holde styr på planterne.08. AUGUST 2017 Gruppen på billedet skal fremover sikre, at der er fuldstændig styr på alle planter i Medicinhaverne. Fra venstre er det Gerd, der repræsenterer Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring, Ole Due, der sørger for, at alle oplysninger om flytning af planter, nye planter, udgående planter bliver opdateret i en database samt på Medicinhavernes hjemmeside, Nanna fra Haven for nervesystem og bevægeapparat, Gitte fra Haven for åndedræt og kredsløb, Jann Poulsen, der repræsenterer arboretet, og Annie Steen Andersen fra Haven for urin- og kønsveje.
Flemming befrier træerne i arboretet for ukrudt. 08. AUGUST 2017 Flemming har sat sig for at befri alle træer og buske i arboretet for ukrudt i en diameter på en meter rundt om stammen. Og da vi har 130 træer samt forskellige buske alene i arboretet, bliver han ikke arbejdsløs lige med det samme.

Hans og hans hun Teis.

01. AUGUST Hund ingen hindring 🙂 Teis er en hund efter godt selskab, så han vil gerne med sin ejer Hans  på arbejde i Medicinhaverne – her i Haven for åndedræt og kredsløb.
Vi har mange gæster i haven.1. AUGUST 2017 Vi har mange gæster i haverne i år. I juli har vi flere gange slået publikumsrekorden. I uge 30 havde vi godt 500 betalende gæster. Hertil kommer, at alle medlemmer og deres husstand har gratis adgang, og det samme har børn og unge under 18 år.

Ole J., Nanna og Jann i Haven for nervesystem og bevægeapparat.

1. AUGUST 2017 Ole J., Nanna og Jann planter vandplanter i søen i Haven for nervesystem og bevægeapparat.
Niels Ove, Poul og Ole D. planter vandplanter i det nye vandløb.1. AUGUST 2017 Niels-Ove, Poul og Ole D. planter vandplanter i vandløbet i Haven for urin- og kønsveje.
Peder og Gerd beskærer abrikostræer i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. 18.JULI 2017 Peder og Gerd beskærer abrikos i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Ole J. og Jens samler et nyt bord-bænkesæt, vi har fået foræret. 18. JULI 2017 Fra venstre: Ole og Jens samler et bord-bænke-sæt, som vi har fået foræret af Tove, som trofast har støttet Medicinhaverne gennem årene. Det er vi meget glade for.
Elisabeth, Margit og Hans arbejder i Haven for åndedræt og kredsløb. 11. JULI 2017 Fra venstre: Elisabeth, Margit og Hans tynder ud i violroden i Haven for åndedræt og kredsløb.
Familien Blak fra Vestjylland på besøg i Medicinhaverne. 11. JULI 2017 Juli er feriemåned, og det betyder heldigvis mange gæster i Medicinhaverne. Her er det familien Blak fra Vestjylland, der er rundt og kigge på medicinplanter.
Brobyggerne Jørgen, Ole J. og Jann planlægger ny bro. 11. JULI 2017 Fra venstre: Jørgen, Ole og Jann er i gang med planlægningen af den bro, der skal krydse vandløbet mellem Haven for nervesystem og bevægeapparat og Haven for urin- og kønsveje.
Nu med køleskab :-)6. JULI 2017 Først fik vi strøm, så en kaffemaskine, så en kaffemaskine mere og nu et køleskab. Det ender da nok med et samtalekøkken 🙂
Ingefær i Haven for urin- og kønsveje.27. JUNI 2017 Vi gør meget for at gøre livet så let og behageligt for planterne i Medicinhaverne som muligt, men flere af vores planter hører hjemme i meget varmere omgivelser, end vi kan tilbyde dem. Denne ingefærplante bryder sig f.eks. ikke om det danske blæsevejr, så den har fået sin helt egen skærm til beskyttelse af vinden. Forhåbentlig kvitterer den med lidt mere livsmod.
Guldvalmuer i fuldt flot i Haven for urin- og kønsveje. 27. JUNI 2017 Der er meget smukt i Medicinhaverne nu, hvor alting blomstrer. Her er det guldvalmue og røllike i Haven for urin- og kønsveje.
Vandløbet i Haven for urin- og kønsveje.19. JUNI 2017 I dag blev pumpen i den nye opsamlingsdam justeret og vandløbet færdiggjort.
19. juni 2017 Tranekær-rosen blomstrer i disse dage.19. JUNI 2017 Tranekær-rosen står i fuldt flor i disse dage i Haven for urin- og kønsveje. Det er et fantastisk syn, og duften er himmelsk.
WEB-Vandfaldet-08.068. JUNI 2017 Så er der vand i vandfaldet i Haven for nervesystem og bevægeapparat. Dejlig rislende lyd.
WEB-Alle-mand-ved-pumpen-08.068. JUNI 2017 Alle mand ved pumpen – fra venstre er det Kaj, Bent og Jann fra havegruppen og Fritz og Bent fra Junckerhaven – i det øjeblik, Bent tænder for pumpen. Det virker – selvfølgelig 🙂
WEB-Kim-og-Bent-(Junckerhaven)-med-pumpen-08.06
8. JUNI 2017 Kim fra havegruppen (t.v.) og Bent fra Junckerhaven gør klar til at installere pumpen, der skal pumpe vandet fra opsamlingsdammen retur til Haven for nervesystem og bevægeapparat.
6. juni 2017 Nannas bil fyldt med hele 130 planter til Haven for nervesystem og bevægeapparat. 6. juni 2017 Nannas bil fyldt med 130 planter til Haven for nervesystem og bevægeapparat. Alle blev plantet i dag, og haven er nu fuldt tilplantet.
6. juni 2017 Bent fra Junckerhaven svejser gummidug i det kommende vandløb. 6. JUNI 2017 Bent fra Junckerhaven svejser gummidug.
Fritz (på knæ), Bent (med skovl) og Bjarne (med trillebør) knokler med vandløbet. 6. JUNI 2017 Arbejdet med vandløbet fortsatte i dag og forventes afsluttet fredag 9. juni. Her er det Fritz (på knæ) fra Junckerhaven, Bent (med skovl) og Bjarne (med trillebør), der knokler.
31. MAJ 2017 Nogen skal jo tage slæbet 🙂 Her er det Medicinhavernes tidligere formand, Bjarne Møller Pedersen, der sørger for, at fiberdugen i den nye opsamlingsdam ikke flytter sig.
WEB-Dugen-foldes-ud-31.05.201731.MAJ 2017 Så er dugen i den nye opsamlingsdam neden for Haven for urin- og kønsveje næsten på plads.
WEB-Men-at-work-31.05.201731. MAJ 2017 Dagens arbejdshold: Fritz og Bent fra Junckerhaven (de to i grønt tøj) får hjælp af Kim og Bent (forrest) og Stig og Niels-Ove (bagest).
WEB Kim-kører-dumper-30.04.201730. MAJ 2017 Havegruppen består faktisk IKKE udelukkende af pensionister. En af de frivillige, der trækker godt ned på gennemsnitsalderen er KIm, der dagen igennem har kørt dumper med overskudsjord fra udgravningen af den nye opsamlingsdam.
WEB-2-Bent-og-Bente-ved-den-nye-dam-30.05.2017
30. MAJ 2017 Arbejdet med udgravning til vandløb og dam fortsætter de næste par dage med uformindsket styrke. Her er det Bent og Bente og en medarbejder fra Junckerhaven.
Bent-kører-dumper29. MAJ 2017 Man skal have mod på lidt af hvert for at være medlem af Medicinhavernes havegruppe. I dag lærte Bent noget helt nyt, nemlig at køre dumper.
Junckerhaven29. MAJ 2017 I dag kom så dagen, vi har ventet længe på: Tre mand fra firmaet Junckerhaven, der er specialister i vandanlæg i haver og parker, rykkede ind i Medicinhaverne for sammen med en gruppe frivillige at etablere et vandløb fra Haven for nervesystem og bevægeapparat til Haven for urin- og kønsveje. Med lidt held er arbejdet færdigt sidst på ugen.
WEB-Gunvor-28.05.201728. maj 2017 Der kom ikke mange dråber, da Medicinhaverne i dag holdt sit årlige plantemarked, men Gunvor, der er frivillig i haverne, var beredt, så paraplyen nåede lige at komme i brug.
WEB-Helle-Ravn-ved-kagebordet-28.05.201728. maj 2017 Plantemarked uden kaffe og kagebord det går ikke. Så der var selvfølgelig mulighed for at forsyne sig fra et righoldigt kagebord, da Medicinhaverne i dag holdt sit årlige plantemarked. Det femte af slagen i havernes historie.  Her er det formand Helle Ravn, der skærer kage ud.
Gerd potte rød havemælde til plantemarkedet23. MAJ 2017 Gerd potter rød havemælde til plantemarkedet på søndag (28. maj kl. 11-14) Gæsterne er begejstrede for vores røde havemælder, der da også pynter i enhver salat og i øvrigt også kan bruges lige som, man bruger spinat. Vi dyrker rød havemælde i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.

WEB-Aage-final

23. MAJ 2017. Hip, Hip Hurra for Aage, som i dag fylder 91 år og havde kringle med til sine havegruppekolleger.
WEB-Træjuntaen-16.0516. MAJ 2017 “Træjuntaen” – Peder, Aage og Jann – på arbejde i silende regn for at tjekke, at alt nu trives.
Besøg-af-Uffe-Elbæk10. MAJ 2017 Der var kaffe og kage på bordet i Medicinhavernes hytte, da formanden for Alternativet, Uffe Elbæk, og partiets lokalformand på Langeland, Helle Munkholm Davidsen, samt lokale partimedlemmer besøgte Medicinhaverne for at høre om det kæmpestore frivillige arbejde, Medicinhavernes havegruppe gør. Senere på dagen besøgte selskabet den økologiske herregård Skovsgård.
Jann-og-Helle-modtager-planter-fra-Magtenbølle-9.-maj-20179. MAJ 2017 Formand Helle Ravn og havearkitekt Jann Poulsen tjekker, om det nu også er de rigtige planter, som vores faste planteleverandør, Magtenbølle Planteskole, afleverede i dag.
Hektisk-aktivitet-9.-maj-20179. MAJ 2017. Der var gang i rigtig mange ting i dag i haverne. Et hold hentede planter fra vinteropbevaring i drivhuset på Nordlangeland, nogle plantede hæk, andre kontrollerede nye planter, som Magtenbølle Planteskole kom for at aflevere i dag. Andre igen støbte rør ned til flagstænger. Og så blev der ellers sået og plantet til den store guldmedalje rundt om i haverne og arboretet. Og endelig gravede en entreprenør en ledning ned til el i haverne. Nå ja, så var der da også lige to slags kager til at slutte frokosten af med. Vi skulle nemlig både fejre en fødselsdag og den fine nye Ferguson 35s ankomst forleden. På billedet herover er der gang i støberiet.
2017-05-06_13-55-00_DMC-TZ8_256. MAJ 2017 Gitte (t.v.) fra Medicinhavernes havegruppe og Kirsten fra bestyrelsen deltog for fjerde år i træk i Haveselskabets havemarked på Hvidkilde Gods ved Svendborg for at reklamere for Medicinhaverne og vores eget plantemarked, der altid finder sted sidste søndag i maj. I år er det 28. maj fra kl. 11-14. Det er gratis at få en bod, og det er gratis at deltage i plantemarkedet, og der er ovenikøbet gratis adgang til haverne i de tre timer, plantemarkedet er åbent. Hvis du – eller nogen du kender – er interesseret i at sælge planter eller andre haverelaterede ting så kontakt venligt Kirsten på 29 82 31 33 eller på mail kirsten62@sydfynsmail.dk

WEB-Ferguson-35-før,-under-og-efter-6.-maj-2017

6. MAJ 2017. Her ovenover kan I se, hvordan en helt udslidt gammel Ferguson 35 går fra “lig til lækker” 🙂 Ole J. og Arne hentede den på Skanderborgkanten sidste efterår. Vinteren over brugte de ca. 200 timer på at skille den totalt ad, reparere og male. Nu skinner den gamle traktor igen i sine originale farver, som da den for mange år siden kørte af båndet på fabrikken i England, og motoren spinder som en mis.
NY-traktor4. MAJ 2017 Så kom Medicinhavernes nye traktor. En tip-top istandsat trecylindret Ferguson 35 med tilhørende grab, frontlæsser og harve. Den er købt og udlånt af manden i førersædet, Ole J., der også har brugt vinteren på at istandsætte den sammen med veterantraktorentusiasten Arne. Til højre ses Allan, der gerne giver traktorvennerne en hånd med, når der er brug for det.
Ole J. og Jens sætter de sidste metalkanter på plads i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 2. MAJ 2017 Arbejdet med at færdiggøre vores nyeste have, Haven for nervesystem og bevægeapparat, skrider fint frem. I dag satte Ole J. og Jens de sidste metalkanter i jorden. Der mangler stadig nogle planter, bl.a. vandplanter til vandløbet, men de kommer i løbet af foråret.
Den lille sø i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 2. MAJ 2017 I dag begyndte arbejdet med at lægge strøm ind i den gamle lade og inden længe også i selve haverne. Sidst på måneden rykker anlægsfirmaet Junckerhaven ind og etablerer et vandløb fra Haven for nervesystem og bevægeapparat til Haven for urin- og kønsveje. Og da vand som bekendt ikke kan løbe op ad bakke, skal det pumpes retur til den lille sø i nervesystem- og bevægehaven.
Fra venstre Gerd, Aage, Jens og Lene 25. APRIL 2017 Lene, der er hjemmesideredaktør og derfor bestemmer, hvad der skal stå her, arbejder flittigt, mens Gerd, Aage og Jens ser beundrende til 🙂 🙂
Ole og Helle på vej rundt i haverne for at tjekke skilte. 25. APRIL 2017 Det er et kæmpearbejde at researche på planternes medicinske betydning og skrive tekster til skilte i Medicinhaverne. Vi har nemlig rigtig mange skilte. Det arbejde tager Ole sig af. Her er han sammen med Medicinhavernes formand, Helle, rundt for at tjekke, om alt er, som det skal være.
Bent klipper roser i Haven for åndedræt og kredsløb.18. APRIL 2017 Bent klipper roser ned i Haven for åndedræt og kredsløb. Vi krydser fingre for, at temperaturerne holder sig på den positive del af skalaen.
18. APRIL 2017 Det var bidende koldt at være på arbejde i haverne i dag. Vinden stod iskold ind fra øst. Her er det Lise, der trodser kulden og luger i Haven for urin- og kønsveje.
Jens fra Svendborg med sin fine, nye røde bil. 11. APRIL 2017 Flere af de 40 frivillige i havegruppen kommer langvejs fra for at knokle i haverne. Jens bor i Svendborg. Det er jo ikke så langt i kilometer, men det tager ham alligevel en times tid at komme til Tranekær i den fine, nye røde bil.
Mandeltræet i Haven for åndedræt og kredsløb blomster. Billedet er taget 11. april 2017.11. APRIL 2017 Det er et dejligt syn, når Mandeltræet i Haven for åndedræt og kredsløb blomstrer, som det gør netop nu. I baggrunden lyser et par knaldgule forsythiabuske op.
Jann Poulsen forklarer, hvordan man beskærer et ungt æbletræ.8. APRIL 2017 Så blev det medlemmer og andre interesseredes tur til at lære at beskære af havearkitekt Jann Poulsen. Her er han i gang med at demonstrere beskæring et af de gamle langelandske sorter æbletræer, som gror i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. I denne have er der plantet i alt 10 forskellige gamle langelandske æblesorter.
Internt-beskærekursus-04.04.20174. APRIL 2017 Havearkitekt Jann Poulsen holdt i dag internt beskærekursus for kollegerne i havegruppen. Lørdag 8. april er det medlemmerne og alle andre interesseredes tur til at høre, hvordan man beskærer, så det giver frugttræer, træer og buske – også de stedsegrønne – de bedste vækstbetingelser og den smukkeste form.
Nanna og Gudde knokler med at køre champignonmuld ud i Haven for nervesystem og bevægeapparat. 28. MARTS 2017 Nanna og Gudde læsser champignonmuld af i Haven for nervesystem og bevægeapparat, den senest anlagte have.
Lilly, Margit og Gunvor planter duftroser i Haven for åndedræt og kredseløb. Havens undertema er duftroser.28. MARTS 2017 Lilly, Margit og Gunvor planter nye duftroser i Haven for åndedræt og kredsløb, der har undertemaet dufthave.
Kaj-skærer-kanter-mellem-Have-2-og-5,-21.03.201721.MARTS 2017 Græskanter har det med at blive noget “uldne” med tiden, men så må man jo – som Kaj her – spænde en snor ud og bruge kantspaden, så det hele igen kommer til at stå knivskarpt.
Gl.-sort-gulerødder14. MARTS 2017 Så er der da noget ved at dyrke gulerødder 🙂 750 gram, 585 gram og 1275 gram vejede disse tre gulerødder, som i dag blev høstet i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. De er af den gamle sort Valoria og dyrket med frø fra den nordiske genbank, NordGen. De har – ud over størrelsen – den fordel, at de ikke er så lette ofre for skadedyr, fordi de stadig har alle bitterstofferne i behold. Dem har man af hensyn til smagen avlet ud af moderne grøntsager.
Peder, Aage, Jens Jacob og Gerd 14. 03.201714. MARTS 2017 Jens Jacob (nr. to fra højre) er ny i havegruppen og skal fremover arbejde i “trægruppen” samme med to erfarne herrer, Peder og Aage, som i dag viste ham rundt. Her er de på besøg hos Gerd i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Bent-fletter-14-03-201714. MARTS 2017 Bent benyttede første arbejdsdag i den nye havesæson til bl.a. at sørge for, at pilehytten får den rigtige facon.
Hele-flokken-første-arbejdsdag-14-03-201714. MARTS 2017 Første arbejdsdag i en ny havesæson er altid noget særligt. For fire nye frivillige var det første arbejdsdag overhovedet i Medicinhaverne. Vi er efterhånden 40 frivillige i havegruppen, og der er god brug for alle, for vi har mange arbejdskrævene planer for Medicinhaverne i fremtiden. I midten ses formand Helle Ravn med den smukke bronzefigur, som havegruppen fik i forbindelse med tildelingen af Den Sydfynske Initiativpris.
WEB-Charlotte-Bøgh-foredrag-09-03-20179. MARTS 2017 Aktiviteterne i Medicinhaverne rummer ud over selve haverne i det 3,2 ha store område syd for Tranekær Slot også en omfattende kursus- og foredragsvirksomhed. I dag var etnolog og nødhjælpsarbejder Charlotte Bøgh, der har arbejdet for Red Barnet igennem 25 år, inviteret til at fortælle om brugen af planter og plantemedicin i nogle af de lande, hun har arbejdet i, bl.a. Kasakhstan, Mali, Sydsudan, Etiopien og Libanon.
WEB-Stor-check-og-havegruppe-02.02.20172. FEBRUAR 2017 Medicinhavernes havegruppe fik i dag overrakt Fyns Amts Avis’ Den Sydfynske Initiativpris på 30.000 kr. Prisen blev overrakt af juryformand Anni Jensen og chefredaktør Troels Mylenberg, Jysk Fynske Medier. Overrækkelsen og festlighederne foregik på Det Gamle Vært i Ærø. Og en flok håbefulde havegruppemedlemmer tog færgen til naboøen. Fra venstre ses Medicinhavernes kasserer, Ole Jacobsen, Bente Wulff, Birthe Pranger-Rasmussen, Lene Anker, Gunvor Rosell, Gerd Andsager, Jann Poulsen, Medicinhavernes formand Helle Ravn, og chefredaktør Troels Mylenberg.
Charlotte, Kim og Kaj kører champignonmuld ud i Haven for nervesystem og bevægeapparat.17. JANUAR 2017 Hvis man tror, at Medicinhavernes havegruppe ligger på sofaen i vinterhalvåret, så tager man grundigt fejl. I dag var Stig, Nanna, Kaj, Kim og Charlotte, der har ansvaret for den nyeste have, Haven for nervesystem og bevægeapparat, i fuld gang med at køre champignonmuld ud, så alle de nye planter kan få en god start på livet i Medicinhaverne.
WEB-Gerd,-Grethe-og-Bente-pakker-frø-til-generalforsamlingen-02.0216. JANUAR 2017 Gerd, Grethe, Bente og Lene (bag kameraet) har i dag pakket poser med frø af gamle gulerods- og grønkålsorter. Dem vil vi tilbyde medlemmer, der deltager i den ordinære generalforsamling torsdag 2. februar kl. 19 i Borgerhuset i Rudkøbing. Forskning har vist, at de gamle bitre sorter er væsentlig sundere end de moderne grønsager, vi kan købe i dag.
WEB Havegruppen-i-laden-20.09.201615. JANUAR 2017 Medicinhavernes havegruppe er blevet nomineret til Fyns Amts Avis’ Den Sydfynske Initiativpris. Af de i alt 45 personer og projekter, avisens læsere har indstillet til prisen, har en jury nomineret fem, og heriblandt altså Medicinhavernes havegruppe. Prisen uddeles 2. februar ved et arrangement på Ærø. Vi krydser fingre 🙂
web-roser-i-have-15. JANUAR 2017 I går kom sneen og kulden til Tranekær, men det har endnu ikke fået Ashram-rosen i Haven for åndedræt og kredsløb til at opgive ævred.