Jan Oskar Andersen.
Jan Oskar Andersen.Uglen i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.Jan Oskar Andersen – med tilnavnet Korkfiluren på grund af den streetart, han jævnligt beriger sine omgivelserne med – er ophavsmanden til en ny aktivitet for børn i Medicinhaverne i Tranekær.
Jan Oskar, der – ud over at være frivillig i Medicinhavernes havegruppe og aktiv i kunstnergruppen Art2Change – er anlægsgartner og ansat på Rudkøbing Kirkegård, har brugt de lange vinteraftener på at udvikle og fremstille inspirerende underholdning til børn, der er på besøg i Medicinhaverne. Resultatet er blevet fem farverige ugler – nogle i træ, andre i papmaché – korkbier, en hugorm og en snog og skilte med opgaver, som børnene skal løse opgaverne sammen med de voksne, der har taget dem med i Medicinhaverne.
– Det er ikke en konkurrence, og man kan ikke vinde noget, fortæller Medicinhavernes formand Helle Ravn. Til gengæld kan man lære noget og måske også få sig en overraskelse, når man bl.a. har løst opgaven i Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring og fundet Stevia-planten og smagt på et af dens små blade. Stevia søder nemlig 450 gange mere end almindeligt sukker.
– Ved indgangen til Medicinhaverne forklarer et skilt, hvad legen går ud på, siger Helle Ravn.
– Man finder først uglen i hver enkelt have, og ved siden af uglen fortæller et skilt, hvad det er, man skal gøre. I Haven for åndedræt og kredsløb skal man f.eks. finde den plante, der har de blødeste blade. Og i den nyeste have, Haven for infektioner og Hildegards Have, skal man finde en snog og en hugorm.
Jan Oskar Andersen blev på en tur til Berlin inspireret til at lave streetart i kork, og siden har hans små malede korkfigurer kunnet opleves i Odense, hvor han tidligere boede, og nu også på Langeland, hvor han har slået sig ned sammen med sin kone.
– I får ikke at vide, hvor de står. I må selv få øje på dem, siger korkfiluren med et smil. Han fortæller, at de små finurlige figurer har det med at forsvinde. Og sådan er det jo med streetart, siger han, og så laver han bare nogle flere korkfigurer.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________