Jan Oskar Andersen.
Jan Oskar Andersen – med tilnavnet Korkfiluren på grund af den streetart, han jævnligt beriger sine omgivelserne med – er ophavsmanden til en populær aktivitet for børn i Medicinhaverne i Tranekær.
Jan Oskar, der er frivillig i Medicinhavernes havegruppe og aktiv i kunstnergruppen Art2Change, har brugt de lange vinteraftener på at udvikle og fremstille inspirerende underholdning til børn, der er på besøg i Medicinhaverne. Resultatet er blevet farverige ugler – nogle i træ, andre i papmaché – korkbier, en hugorm og en snog og skilte med opgaver, som børnene skal løse opgaverne sammen med de voksne, der har taget dem med i Medicinhaverne.
– Det er ikke en konkurrence, og man kan ikke vinde noget, fortæller Helle Ravn, der er frivillig i haverne. Til gengæld kan man lære noget og måske også få sig en overraskelse, når man bl.a. har løst opgaverne.
Jan Oskar Andersen blev på en tur til Berlin inspireret til at lave streetart i kork, og siden har hans små malede korkfigurer kunnet opleves i Odense, hvor han tidligere boede, og nu også på Langeland, hvor han har slået sig ned sammen med sin kone, Inger, der også er frivillig i Medicinhaverne.
– I får ikke at vide, hvor de står. I må selv få øje på dem, siger korkfiluren med et smil. Han fortæller, at de små finurlige figurer har det med at forsvinde. Og sådan er det jo med streetart, siger han, og så laver han bare nogle flere korkfigurer.