Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have skal bringe gæsterne mindelser om en klosterhave i Middelalderen med Hildegard af Bingens planter. I Hildegard-afdelingen er stierne, der omkranser de 20 bede belagt med røde haveklinker. Resten af bedene i haven er omkranset af metalkanter, som de også er i de andre haver. I midten af Hildegard-haven er der anbragt et kar med en stor trækogle, som vandet stille risler ned ad. Koglen er fremstillet hos det fynske firma GURO. I de middelalderlige klosterhaver var der ofte centralt anbragt en fontæne.
Den tyske nonne Hildegard von Bingen (1098-1179) skrev bl.a. bogen ”Physica”, som er en lægeurtebog med anvisning på behandlinger ved hjælp af urter. Hendes kongstanke var at styrke kroppen for at modstå djævelen. Hildegards bog fik stor betydning i de følgende århundreder, og derfor viser Medicinhaverne en række af de urter, som Hildegard anbefalede og giver en forklaring på hendes betydning. Planteskiltene i Hildegard-afdelingen er udstyret med både plantens Hildegard-navn, dens danske og latinske navn. Skiltene gengiver desuden Hildegards forklaring på, mod hvilke sygdomme/dårligdomme planten bruges, og i mange tilfælde også hvordan den bruges. Om Volverlej med Hildegard-navnet ”De Wolfesgelegena” og det latinske navn Arnica montana fortæller Hildegard og altså også skiltet ved planten i Medicinhaverne: Denne urt er varm og indeholder gift. Den, der har et åbent sår og får arnikasaft i såret, vil få ubændig lyst til kærlighed efter den person, som kommer til at røre ved samme urt. De, der har hørt ved planten, bliver så skøre af elskov, at de bliver dumme. 
Haven for og infektioner og Hildegard af Bingens Have bliver den fjerneste have i anlægget. Havearkitekt Jann Poulsen har derfor valgt at give Medicinhavernes gæster flere muligheder for at sidde ned og nyde udsigten mod Tranekær Slot, duften fra de mange planter og den stille rislen fra vandkoglen. Haven får i august 2019 to pergolaer i robinietræ.
Arbejdet med Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have blev indledt i oktober 2017, hvor der blev kørt godt 100 tons grus og kompost op i området, hvor den er anlagt. I slutningen af oktober 2017 plantede havegruppen ca. 300 buksbomplanter som hæk omkring haven. Der var – takket være en donation på 30.000 kr. fra Fonden Langelands Elforsyning – muligt at plante meget flotte 80 cm høje planter. Buksbomplanter er langsomtvoksende, men med så høje planter vil hækken i løbet af forholdsvis få år få en fin højde. Hækkene rundt om alle haver i Medicinhaverne skal være ca. halvanden meter høje.
Klik på linket herunder for at læse meget mere om Hildegard af Bingen.
HILDEGARD AF BINGEN PLANTEOVERSIGT OG TEKST PÅ SKILTE I HILDEGARD AF BINGENS HAVE
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
_______________________________________________________________________________________________________________________________________