HØJKÅL ELLER GRØNHUGGENKÅL SOM JULEMAD

Af Helle Ravn, etnolog mag.art.

Grønkål er igen kommet ind i det danske køkken, og det er der god grund til. I Medicinhaverne dyrker vi en ældre sort, som indeholder flere bitterstoffer og færre sukkerstoffer end den nutidige, og den gamle kål kan være med til at nedsætte insulinforbruget hos diabetes-2 patienter. Bitterstoffer mindsker også risikoen for hjerte-kar-sygdomme og for nogle kræftformer.
Men grønkål indeholder også en masse andet godt: Det har et højt indhold af A-vitaminet beta-caroten, B-vitaminet folat og C-vitamin samt mineralerne kalium, calcium. Grønkål indeholder også mineralet jern.
Kært barn har mange navne, og grønkål er ingen undtagelse. Højkål, Langkål, Bladkål, Grønhuggenkål…  alt sammen er juleret­ter af grønkål fra forskel­lige egne af Danmark. Kendt over hele landet er grøn­langkål, og på Ærø hedder den traditionelle grønkåls­ret Grønhuggenkål (det er stavet rigtigt!), og på Langeland hedder julegrønkålen Højkål.
Højkål laves således:
1 kg grønkål eller 1-2 pk. frossen grønkål, 1 kg flæsk eller ½ kg flæsk og 3/4 kg medister, 2 porrer, ca. 50 g smør, lidt natron, 1 spsk. eddike, salt og sukker.
Grønkålen pilles og skylles. Den koges i vand i ca. 1 time, hvortil der tilsættes lidt natron (deraf bliver den mere mør og grøn). Kog flæsket i 2 timer ved svag varme sam­men med 2 porrer. Kog pølsen med det sidste kvarter. Kom kålen i en gryde med lidt smør og spæd med suppen til den har en passende konsistens. Smag til med salt, sukker og eddike, allerhelst græskared­dike. Serveres med skiver af kødet, hvide kartofler og syltet græskar. I gamle dage blev der spist lungepølse til højkålen.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________