Alm. valnødder. Hjertenød har hjerteformede nødder. VALNØD

Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.

Ingen jul uden valnødder i frugtskålen, hvad enten de er købte eller af egen avl. Godt nok sviner det, når familien knækker nødder, men det er rigtig julehygge!
Valnød vokser på den absolutte sydgrænse i Danmark, men valnøddetræer er meget almindelige i den sydlige del af landet.
I folkemedicinen bruger man især blade og frugter af valnød. Den væsentligste medicinske egenskab ved bladene er deres store indhold af karotin, desuden findes indeholder de B1- og C-vitamin, garvestoffer, farvestoffet juglon der er bakteriedræbende, samt spor af æterisk olie.
De umodne frugter, der endnu kun er begyndt at danne en geléagtig kerne, er meget rige på C-vitamin, ja faktisk næsten som hyben.
De danske valnøddetræer stammer fra meget forskellige kilder. De små tyndskallede nødder er efterkommere af ældre træer her i landet. De har en fin smag, men skallen er ret åben, så de tørrer hurtigt ud. I dag dyrkes der mest store nødder med tyk skal, som stammer fra udsæd af nødder importeret fra sydligere himmelstrøg.
Der foregår et stort forædlingsarbejde for at fremavle valnødder, som ikke tørrer og kan tåle mere kulde.