Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Ægte kastanje (Castanea sativa) er et almindeligt træ i Sydeuropa, men det er på sin absolutte sydgrænse i Danmark. Ægte kastanje kan blive meget gammel, og i Sydeuropa kan træet blive op til 30-40 meter med en meget bred krone. Barken er dybt furet, og bladene er lancetformede, savtakkede og skinnende grønne. I begyndelsen af juni kommer de markante lange og hvidgule hanblomster. Frøstandene er stærkt piggede, og inden i dem ligger der gerne to kastanjer. I gode somre sætter de også i Danmark glimrende spiselige kastanjer.
BRUGES MOD KIGHOSTE OG BRONKITIS
Ægte kastanje indeholder garvestoffer, plastokinoner og slim. Te lavet på bladene bruges mod kighoste og bronkitis, da teen opstrammer slimhinder og lindrer hoste. Bladene bruges også til behandling af lette smerter nederst i ryggen.
SKØRE SKOVRIDERE
I de langelandske skove, i gamle haver og helt specielt i Tranekær og Tranekærs nære omgivelser står der temmelig mange ægte kastanjetræer. På spørgsmålet ”Hvorfor er der så mange ægte kastanjer på Langeland?” svarede Tranekærs forhenværende skovrider H. Staun ”Det skyldes to skøre skovridere”.
Da Tranekær Slotspark blev lagt om i 1888, blev der plantet fritstående grupper af træer, bl.a. bøg, eg og ægte kastanjer. De strenge vintre i begyndelsen af 1940’erne fik flere af kastanjerne til at gå ud, især fordi barken er så furet og løs. Tranekærs daværende skovrider E. St. Fløytrup var meget optaget af ægte kastanjer, og af de overlevende træer, tog han derfor frø, som blev sået og opformeret. De blev plantet forskellige steder på øen, bl.a. i Vester Stigtehave og i hans have i Slotsgade.
Næsten alle de øvrige ægte kastanjer i Tranekær-området har hans efterfølger, skovrider H. Staun, stået for at få plantet, blandt andet i Bammeskov og flere andre steder i skovene. De fem ved godskontoret i Tranekær har Staun selv plantet, og de har udviklet sig meget smukt.
300 ÅR GAMMELT TRÆ I RUDKØBING APOTEKS HAVE
Øens flotteste kastanjetræ står midt i græsplænen ved Skrøbelevgård. Måske er det den flotteste i landet – den er 1½ m i omkreds. Den ældste står i haven ved Rudkøbing Apotek. Den regnes for at være omkring 300 år gammel, og bærer mange gode spisekastanjer. Flere gange er toppen knækket af, men hver gang skyder det igen. Ved gravkapeller i parken ved Skovsgaard står en nyere cirka 10 meter høj kastanje, som udvikler sig flot. Da parken blev renoveret omkring 1980, stod der en gammel, som blev fældet. Heldigvis skød den fra roden, og det er dette rodskud, som står der i dag. I det hele taget er ægte kastanje villig til at lave stødskud.
Af øvrige ægte kastanjer kan nævnes nogle ved skovridergården i Ravnebjerg, et større stykke i ”Skovhaven på Nordlangeland”, i en villahave på Jens Winthersvej i Rudkøbing og i Bønneløkke skov.
Skriv et svar