Alpeviol er en af de potteplanter, der er fremme til jul. Den findes i mange farver og med charmerende blade med bladtegninger. Men der findes også mange små fine havetyper, der klarer sig fint udplantet i haven, men de må ikke forveksles med de typer, der anvendes til stuebrug.
Alpeviol er en knoldplante, som vokser vildt på skyggefulde steder i Middelhavsområdet. I den skikkelse, vi kender den i dag, kom den med sikkerhed først til salg i Danmark i 1899.
Rodknolden indeholder cyclamin, der er et meget giftigt saponin, og selv små mængder giver mavesmerter, kvalme, opkastninger, diarre og nervøse spændinger. Større mængder kan give kramper, lammelser og kvælning.
Alligevel har den tidligere været brugt medicinsk fra langt tilbage. År 300 berettes, at planten kan bruges som middel til at fremme kærlighed og sensualitet. I middelalderen blev planten brugt på mange måder, f.eks. anbefalede man at dryppe saften i næsen mod hårtab. Men man mente også, at planten havde så stor virkning på gravide, at de ville føde for tidligt, hvis de kom til at træde på den. Og hvis fødslen gik lidt trægt, brugte man alpeviolen til at sætte den i gang.
Og – næsten selvfølgeligt – tillagde man planten magiske egenskaber, så den kunne holde onde ånder og hekse fra døren.