KRISTTORN
Kristtorn eller kristtjørn vokser enkelte steder vildt i Danmark, men langt de fleste ”vilde” planter har bredt sig med frø fra haveplanter. Navnet kristtorn kommer af en gammel tro på, at Kristi tornekrone var bundet af kristtorn, – men den vokser ikke vildt i Palæstina!
Både blade og de røde stenfrugter er blevet brugt medicinsk, men bruges ikke mere. Bladene indeholder blandt andet bitterstoffet inicin og kaffesyre. Afkog af bladene blev brugt som feberstillende middel, som vanddrivende og afførende middel, og afkoget brugtes også mod astma og gigt. De smukke røde stenfrugter er let giftige og kan give opkastninger, og derfor har de også været brugt som brækmiddel.
Grene med røde bær er især blevet populære, fordi de bruges til julens dekorationer, og der bliver solgt meget kristtorn op til jul. I den engelsktalende del af verden er kristtorn en af julens vigtigste planter, og den bruges ofte, som vi bruger gran blandt andet til guirlander over pejsen.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________