Hvad enten modejournalister i år foreslår fyrretræer, æblegrene eller noget helt tredje som juletræ, så er og bliver det danske juletræ et grantræ!
Brugen af juletræ kom til Danmark i begyndelsen af 1800-tallet, hvor det første træ tændtes i 1811 hos en familie i København.
Det er den æteriske olie fra friske nåle og skudspidser samt harpiks, der bruges i plantemedicinen. Ud over æterisk olie indeholder gran også C-vitamin, og produkter fra gran anvendes mod betændelse i mund og svælg. Dråber af ekstrakt eller olie tilsættes varmt vand og indhaleres, mens salver med olie eller ekstrakt af friske skud blandt andet anvendes mod gigtlidelser og muskelsmerter.
Juletræer var indtil 1930erne altid rødgran, og først i 1960erne blev det mere almindeligt med forskellige typer ædelgran I dag er Nobilis det mest almindelige juletræ, bl.a. fordi det kun drysser lidt. Men rødgran er og bliver det klassiske juletræ, nordmannsgran er lidt finere og sølvgran er helt i top.
Danmark har i mange år været førende i verden med hensyn til granproduktion, fordi danske forstfolk har rejst rundt i hele verden for at finde det mest egnede frømateriale. Normannsgran kom til Danmark i slutningen af 1800-tallet med forstfolk, der havde været i Kaukasus. Den er nålefast og er derfor bedre egnet til centralopvarmede huse end rødgranen. Nobilis (sølvædelgran) kommer fra Vestamerika og kom ligeledes i slutningen af 1800-tallet, og den er endnu mere nålefast.
Vi vil gerne bruge cookies til webstatistik på Medicinhaverne. Klik på OK, hvis det er i orden, og ellers på Nej tak.OKNej takVores persondatapolitik