LUTENDRANK

| 0
Opskriften på Lutendrank kan ikke føres tilbage til Hildegard af Bingen, der levede fra 1098-1179. Den stammer fra Anna Weckerins bog “En artig oc meget nyttelig Kogebog” fra 1648. Når du alligevel finder den her under Hildegard af Bingen, er det fordi den bliver/blev serveret som smagsprøve i forbindelse med den festlige officielle indvielse af Haven for infektioner og Hildegard af Bingens Have søndag 22. august 2021 i Medicinhaverne.
Hildegard og hendes nonnesøstre dyrkede vin, og Hildegard anbefalede ofte at opløse forskellige ingredienser i vin ved specifikke sygdomme. I Hildegard af Bingens Have er alle planter forsynet med den tekst, som Hildegard selv skrev om den enkelte plante. Om f.eks. akeleje skrev hun: De Agleya – Akeleje (Aquilegia vulgaris)
”Den, der lider af feber, bør knuse Akeleje og si saften gennem et klæde og tilsætte vin. Drikken indtages jævnligt, og man bliver feberfri.”
Det kan du læse mere om HER 
Og her er så opskriften på den velsmagende Lutendrank:
1 flaske vin, rød eller hvid
90 gram sukker – det skal dog bemærkes, at vi kun brugte 50 gram sukker. Det er jo smag og behag, så det må I lige selv eksperimentere med 🙂
Krydderblanding:
8 gram kardemommefrø
1 gram tørret ingefærrod eller 1 tyk skive frisk ingefær skåret i mindre skiver
6 gram kanelstang
1 gram muskat
2 gram paradiskorn (kan erstattes af mere kardemomme)
Det er nødvendigt at bruge hele krydderier, der knuses groft. De pulveriserede kan ikke sies fra vinen. Kardemommefrøene knuses groft i en morter. Brug både skaller og frø. Giv kanelstængerne samme behandling. Ingefærroden og muskatnødden rives groft på et rivejern. Krydderiblandingen varmes op med sukkeret og ca. 1/5 del af vinen, til det koger. Tag gryden af komfuret og lad blandingen trække i fem minutter, hvorefter den hældes gennem en sigte foret med et viskestykke. Hæld resten af vinen i blandingen, lad den passere gennem krydderiblandingen i sigten et par gange. Kan serveres kold eller varm, men blev betragtet mest fin som kold.