Æblet Langeland

posted in: Ikke kategoriseret | 0

ÆBLET LANGELAND

Af Helle Ravn, etnolog mag.art.

Æbler indeholder mange antioxidanter og mange vitaminer; først og fremmest vitamin-C, men
også vitamin A, E, K og forskellige vitamin-B former. Endvidere er det rigt på mineraler, især kalk,
fosfor, magnesium og kalium.
”Langeland” har flere synonymer, idet det har bredt sig til Tølløsegård og Gammel Køgegård, hvor
det har fået lidt andre navne. ”Langeland” har arvet to af sine tre kromosonsæt fra Flaskeæblet, og
det har bevirket, at det minder meget om Flaskeæble”. Det vides ikke, hvor æblet sammer fra,
men det er allerede nævnt i 1858.
I Medicinhaverne dyrkes næsten alle de kendte æbler, som er fremavlet på Langeland. På Pometet
– det danske æblemuseum – siges det, at ”Langeland” eller ”Langelandsæblet” går helt tilbage til
omkring år 1800. I Pometets afprøvning af økologisk dyrkede æbler, var ”Langeland” et meget
sundt æble.
Æblet kan bruges både som spise- og madæble, men det er kun blevet ganske lidt dyrket, da det
let får stød.
En kendt talemåde siger: ”An Apple a Day, keeps the Doctor away” eller oversat til dansk: ”Et æble
om dagen holder doktoren fra døren”. Det er nu overdrevet ligefrem at sige, at man ikke bliver syg,
hvis man spiser et æble dagligt, men der er mange gavnlige indholdsstoffer