Referat af generalforsamling i Medicinhaverne
onsdag den 19. marts 2025 – Borgerhuset Rudkøbing
1. Velkomst: Jørn bød velkommen
2. Godkendelse af dagsordenen
Generalforsamlingen er indkaldt iht vedtægter og dagsordenen blev godkendt
3. Valg af stemmetællere. Ole Jacobsen og Annie Andersen blev valgt
4. Valg af dirigent
Lars Johansen blev valgt.
5. Beretning for det forløbne år.
Formandens beretning :
Forskning og formidling
Det er Medicinhavernes formål
– at fremme udvikling af aktiviteter inden for medicinplanteområdet.
– at fremme etablering af et Formidlingscenter for Medicinplanter og Plantemedicin, herunder en medicinplantesamling.
– forestå/koordinere arrangementer for medlemmerne samt forskningssamarbejde med relevante forskningsinstitutioner.
– fungere som informations- og inspirationskilde for foreningens medlemmer og for det omgivende samfund.
– fungere som en turistattraktion.
Det er en stor og omfattende opgave, der er lagt i hænderne på de frivillige i Medicinhaverne.
Vi er nået langt på de 17 år, der er gået siden haverne blev etableret, men vi mangler stadig et egentligt formidlingscenter og vores samarbejde med forskningsverden kan styrkes.
Ikke desto mindre nyder vi stor respekt i vores omverden og bliver ofte anerkendt for vores indsats.
Alt hvad der var tænkt og planlagt af stifter Bjarne Møller Petersen, overlæge Ole Due og havearkitekt Jann Poulsen for 17 år siden og tilvejebragt af mange, mange frivillige er nu udført – med have 6 som den sidste have. Det er godt gået! Det kan vi være meget stolte af. Og det er vi.
I 2024 har Foreningen By og Land udnævnt Medicinhaverne som en særlig have med en æstetisk, botanisk og kulturhistorisk stor betydning. Vi får et diplom for dette og det er vi glade for. Det er en vigtig anerkendelse.
Vi gør også hvad vi kan for at fremme viden og forståelse for medicinplanter med kurser og foredrag.
I 2024 afholdt vi:
– Podekursus den 2. marts
– Beskærekursus 23. marts
– Der var foredrag den 7. februar med Maria Lisette Jacobsen – bedre kendt som Hyldemor, hvor hun fortalte om ”Husapotekets hemmeligheder”
– Foredrag med Annemette Olesen den 10. april om medicinhistoriske planter – hvilke planter tog munkene med sig sydfra og hvordan er det siden gået med disse planter
– Arrangement om Langelands unikke haver den 9. juni
– Frøsamlerkursus 7. september
– Arrangement med de Danske Phytoterapeuter den 22. oktober
Vi har også i 2024 fået færdigudviklet vores plantedatabase. Databasen er en samlet oversigt over alle planter i Medicinhaverne med beskrivelse og billeder. Ikke alle planter er fotograferet endnu. Men det kommer med tiden.
Vores hjemmesiden www.medicinhaverne.dk er flot og velfungerende. Den bliver endnu mere målrettet, så det første man ser retter sig mod vores gæster og lidt længere nede mod alle andre brugere. Hjemmesiden bliver også optimeret, så den kører bedre på mobiler og tablets.
Vores Facebook og Instagram er også godt besøgt.
Vores nøgleperson på dette område – Lene Anker- er ikke mere i haverne og vi er i fuld gang med at finde hendes afløsere. Lene har siddet på rigtig mange opgaver, og det er derfor nødvendigt med flere personer. Tak til Lene for den kæmpe indsats hun gennem årene har ydet.
Bogen ”Medicinhaverne i Tranekær” af Helle Ravn og Ole Due sælger stadig fint. Der er et par hundrede stykker tilbage og vi skal overveje om den skal redigeres og genoptrykkes.
De frivillige i havegruppen
Ny formand midt i sæsonen.
2024 blev et lidt turbulent år for de frivillige.
Midt i året var det nødvendigt at finde en ny formand, fordi Per Lindegaard Christensen ikke længere – af personlige årsager – kunne varetage opgaven.
En ny formand – Jørn Kristiansen – blev fundet og valgt på en ekstraordinær generalforsamling den 29. maj 2024.
Den nye formand, samt 2 nye medlemmer i bestyrelsen, skulle køres ind og der blev vedtaget en ny forretningsorden, som afspejler en ny drift, organisering og ledelse for Medicinhaverne.
Det er den nye formands målsætning, at beslutninger i Medicinhaverne skal træffes så tæt på den enkelte frivillige som muligt og helst med en beskrivelse og et budget.
Jo mere den enkelte frivillige føler sig ansvarlig og inddraget, jo mere mening giver det at være frivillig og bruge tid og kræfter i haverne og alle de aktiviteter vi deltager i.
Ideer og projekter skal i proces og til høring i havegruppen, så de kan tilpasses og forbedres og ikke mindst accepteres.
Større projekter skal i bestyrelsen til godkendelse med projektbeskrivelse og budget og også ofte anvendes til fondsansøgninger.
Umiddelbart kan dette virke ganske logisk og ligetil, men at skabe transparens og ens vilkår for alle i udviklingen og vedligeholdelsen af haverne blandt de frivillige er ikke enkelt.
Der skal være plads til alle og deres synspunkter, der skal træffes beslutninger, der er opbakning til og alle de ideer og projekter, som ikke finder tilslutning skal afvikles, så der gives plads til nye tanker.
Ledelsen skal være synlig, hjælpende og formidlende og konsekvent i sin udøvelse.
Det kendte og det gamle og det nye og anderledes mødes stadig af og til i spændingsfeltet mellem accept, undren og tillid til fremtiden – og meninger brydes. Men det skal nok gå alt sammen – for pasning og udvikling af haverne er det, der binder os sammen.
Forbedringer inde og ude:
Vores frontpartiet skal forbedres praktisk og visuelt, så vi kan håndtere flere busser og der bliver hyggeligere at være for alle.
Vi har fået bedre og mere tydelig skiltning ved parkeringspladsen.
Vi har skabt en ny og bedre informationsvæg inde i laden, som hele tiden udvikler sig.
Vi er i gang med at brandsikre vores fælles hal.
Muldtoilettet er etableret i den øvre del af haven.
Have 6 er ved at være plantet til og forventes at kunne blive indviet forår 2026.
Vi har købt flere maskiner, som er på vej, og de skal lette vores arbejde.
Planteriet har fået bedre og mere effektive arbejdsforhold efter eget ønske og plan. Et godt eksempel på en velfungerende beslutningsproces.
Vores stier er arbejdskrævende at holde pæne og kanterne bør forbedres samtidig med at vi skal forberede os på mere regn, som ødelægger stierne. Vi skal afprøve nye dræn. Det arbejder vi på at forbedre og forenkle – bl.a. også med maskiner. Det er fast arbejde og det er dyrt at gøre rigtig godt.
Have 6 har lidt under for tynd bemanding. Det søger vi løst i 2025 med forskellige tiltag. Lige nu er planen at fordele nogle af bedene mellem de andre haver. Desuden er der planer om at lave en fyraftensgruppe, der hjælper torsdage eller lørdage.
Vi samarbejder med DOF for at forbedre vilkårene for fuglene i vores haver og vi forbedrer forholdene for insekter, pindsvin og padder.
Lidt tal:
Antal frivillige i havegruppen hver tirsdag udgør mellem 35-40 personer.
På vores sommertur til Egeskov var vi 55.
På havelisten er vi 62, men den skal gås efter og rettes til.
Vi har folk, der kommer hver tirsdag, hver anden tirsdag, en gang imellem, kun om sommeren og ved særlige lejligheder. Så det er lidt af et arbejde at holde styr på de frivillige.
Den nye formand har sat sig for at afholde en personlig samtale med samtlige frivillige og har allerede talt med de fleste.
8-9 nye frivillige på vej – til tirsdagsgruppen og til Fyraftensgruppen, der skal fungere torsdage og lørdage.
Antallet af medlemmer i foreningen er 441.
Antallet af nyhedsbreve vi sender ud er 650.
I 2024 afholdt vi vanen tro en sommerudflugt. Den gik til Egeskov slot den 27/8 og var en stor succes.
Den 8/10 besøgte vi H.C. Ørsteds hus i Rudkøbing. Et samarbejde med dette lille spændende museum kunne godt være et lille projekt.
Den 3/12 afholdt vi den årlige julefrokost i Sukkerfabrikken for de frivillige. Det var et godt arrangement med god mad, musik, fællessang og hygge.
Den 19/8 afholdt vi for de frivillige et hjertestarterkursus i Løkkeby. 12 bestod og fik certifikat. Siden har vi fået etableret en hjertestarter på vores syd gavl.
Lokalplan for Medicinhaverne.
Vi skal have en lokalplan. Det forlanger Langeland Kommune og de vil bistå med at få en sådan lavet.
Vores lejede jord er ikke længere landbrugsjord – det kan alle se på GoogleEarth.
Den fremtidige udvikling i Medicinhaverne skal foregå i et tæt samarbejde med Tranekær Slot og Gods og Jebsen fonden og indgå i de samlede overvejelser omkring Tranekær bys udvikling.
Medicinhaverne er en attraktion og et trækplaster og denne rolle skal øges i samarbejde med alle gode kræfter i lokalområdet.
En lokalplan betyder,
– at der foreligger en solid beskrivelse af Medicinhaverne, som de ser ud i dag i forhold til havedesign, planterne, organisationen, arealanvendelse, tilkørselsforhold, parkering og fysiske lokaliteter/bebyggelser.
– at haverne sikres fremtidige arealmæssige udvidelsesmuligheder,
– at haverne beskrives i forhold til alle relevante nabotilliggender i form af veje, hegn, skov, haver og parker og landbrugsjord.
– At vi ikke, næste gang vi ønsker mere jord, først skal igennem en 2-årig lokalplanproces for at kunne gennemføre en sådan beslutning. Vi skal i øvrigt altid først være enige med Slot og Gods, før vi kan ændre i lejekontrakten.
Lisbeth tilføjer at kommunen er meget glad for Medicinhaverne og vil føre pennen ved udførelsen af lokalplanen.
Udviklingsstrategi for Medicinhaverne.
17 år er gået i Medicinhaverne og alt hvad der blev drømt om og tegnet den gang er i dag – med have 6 som den sidste have – fuldført.
Så selvom det altid føles, som om vi alle har mere end nok at lave til dagligt med at vedligeholde og videreudvikle det eksisterende – så skal vi alligevel til at begynde at tænke på hvad de næste generationer skal bruge Medicinhaverne til.
Der skal udarbejdes en udviklingsplan for Medicinhaverne for de næste 10 – 15 år med forskellige beskrevne scenarier over hvad der fremover kan og vil være muligt i Medicinhaverne – når vi når frem til 2035 og 2040.
Der nedsættes en særlig udviklingsgruppe til denne opgave. Det skal foregå i et tæt samarbejde med Tranekær gods og Slot, Beboerforeningen i Tranekær, Visit Tranekær, Langeland Sammen, Kommunen og div. Turismeorganisationer.
Formanden har kontaktet Patent- og varemærkestyrelsen med henblik på at få beskyttet vores navn, brand og logo. Det er en længere proces og koster lidt penge, men det ser ikke umuligt ud. Arbejdet gøres færdigt i 2025.
Samarbejde, markedsføring og indtjening
Medicinhaverne er en vigtig attraktion i Tranekær og på Langeland og det forpligter til samarbejde.
I en lille by som Tranekær er det nødvendigt at samarbejde om markedsføring og at skabe fælles aktiviteter og synlighed.
Den nye formand har i 2024 haft særlig fokus på at skabe gode relationer til:
– Tranekær bys beboerforening
– Visit Tranekær – som er de forretningsdrivende i Tranekær – Orangeriet, Sukkerfabrikken, Ticonparken, Besøgsbigården, Tranekær Mølle, Kirken, Øvrige forretningsdrivende i byen.
– Middelalderfestivalen er et eksempel på en fælles aktivitet, som strækker sig over flere dage og som skaber synlighed og omtale af byen. Festivalen gav et fint overskud og gentages i 2025.
– Også Lys i Mørket var et eksempel på et godt samarbejde i byen med fælles aktiviteter, masser af lys og liv og en smuk aften med mange gæster fra nær og fjern.
Tranekærs beboerforening arrangerede i sommers et loppemarked med salg af brugskunst og andre spændende sager på vores parkeringsplads.
Vi spiller også en rolle for hele Langeland. Derfor arbejder vi tæt sammen med foreningerne Visit Langeland og Langeland Sammen.
Medicinhaverne havde i 2024 følgende væsentlige tal:
Omsætning: 690.159 (ex moms)
Medlemmer: 441 svarer til en kontingentindtægt på 90.151, –
Gæster:
2024:15.352 (det er det næststørste besøgstal nogensinde.)
2023 14.516
2022 14.642
2021 17.476 (pandemien)
2020 15.173
2019 11.063
Entreindtægt: 479.358, –
Salg boden: 71.693, –
Guidede ture: 36
Salg af bøger. 21.952, –
Vi fik i 2024 følgende donationer:
Privat donation. 5.000,– fordi familien synes godt om vores haver.
Sol og Strand. 10.000,– fordi deres gæster på Langeland fremhæver Medicinhaverne som et af de bedste besøgssteder.
Albanifonden: ”På Hat med Bakken” 55.300,– til at vi sammen med Ø-havsstien og godset kan etablere en trampesti rundt om og op over hatbakken mod syd og samtidig etablere et udsigtspunkt med en unik udsigt over Langelandsbæltet.
De frivillige i haverne yder ikke kun en indsats i Medicinhavene hver tirsdag, men indgår også aktivt i en række eksterne aktiviteter.
I 2024 har vi deltaget i følgende arrangementer:
Åbne unikke haver Langeland 9/6
Bramfri festival. Espen Just 24/7
Middelalderdage Tranekær 31/7 + 4 dage.
Frivillig Fredag. 27/9
Odense Guideforening 5/10
Musik- og kulturdag Bagenkop 26/10
Lys i Mørket 2/11
Torvedag lørdag formiddage i Rudkøbing
Fjordens dag
Vi har i 2024 også været værter for:
DR 1 TV-programmet: ”Verdensdamerne” den 15/5 2024 som har givet god reklame.
Norddeutche Rundfunk, som har optaget en film om haverne den 9/7 og rækker ud til 5 mio. kr. seere i Tyskland.
Vi har også fornyet vores front med et nyt stort banner, der er synligt og viser med symboler, hvad haverne består af.
Vi har udviklet et nyt produkt til busoperatører. Busser besøger os ofte, fordi vi har byens bedste parkeringsplads for busser og et toilet, der altid er rent og pænt.
Busselskaberne har ofte deres egen kaffe og kage med og deres frokost, og de anvender tit vores faciliteter – uden at de betaler andet end entre.
Vi har derfor udviklet et koncept, hvor busselskaber for 75 kr. kan købe entre, et kort foredrag i hallen om Medicinhaverne og kaffe og kage. Foreløbig har vi fået 6 reservationer på sådanne ture i 2025/26.
Peder spørger ind til hvem der skal lave kaffe; Jørn vil lave kaffe og håber på hjælp undervejs.
Medicinhaverne har følgende medlemskaber: Langeland Sammen – Visit Tranekær – Haveselskabet – Visit Langeland – Frivilligcenteret. Hede Danmark banker på og de er interessante fordi de også har en udviklingsfond.
Til sidst og ikke mindst.
Tak til:
Alle frivillige
Alle medlemmer
Alle der støtter os med donationer
Bestyrelsen
Alle vores gæster og deres positive tilbagemeldinger
OG – Tak fordi I alle har taget så godt imod mig som ny formand.
Diplom til Jann Poulsen for lang og betydningsfuld indsats. Jann har tegnet alle haverne og sammen med Ole Due været med til at finde de planter der kunne gro i haverne. Derudover har Janns viden været af stor inspiration og hjælp til de frivillige. Jann stopper i haverne og i bestyrelsen. Tak til Jann.
6. Regnskab for det forløbne år. Britta Christiansen
Kommentarer. Jørn fortæller at der er brugt for mange penge på reklame, og at der i 2025 vil blive brugt væsentlig mindre. Det skal dog nævnes at halvdelen af beløbet er anvendt i første halvdel af 2024 og at store dele af pengene er gået til optryk af folder om Medicinhaverne.
Kursuspenge er brugt på hjertestarter kursus.
Vi skal være mere målrettede på de sociale medier
Regnskabet godkendt
7. Valg af:
a. Formand.
Jørn blev genvalgt som formand
b. 3 bestyrelsesmedlemmer.
Følgende blev valgt
Ole Jacobsen, Annie Andersen og Lars Johansen valgtes som nye medlemmer af bestyrelsen
c. 1 bestyrelsessuppleant.
Lisbeth Emsholm blev valgt
Bestyrelsen består nu af:
Formand Jørn Kristiansen (genvalgt)
Ole Jacobsen, genvalgt,
Simon Danholt Hansen, ikke på valg,
Christian Ahlefeldt-Laurvig, ikke på valg
Lissi Strøjer, ikke på valg
Annie Andersen, nyvalgt
Lars Johansen, nyvalgt
Supleanter: Lisbeth Emsholm, nyvalgt
Dorte Meyer, ikke på valg
Ud af bestyrelsen går: Jann Poulsen, Kaj Nielsen og Nanna Mariegaard
Formanden takkede de afgående bestyrelsesmedlemmer for deres indsats.
d. 1 revisor.
Torben Tranberg blev genvalgt
e. 1 revisor-suppleant
Ralf Andersen blev valgt, nyvalgt i stedet for Lars Johansen
8. Emner til behandling
Der var ikke indkommet nogle forslag
9. Fastsættelse af næste års kontingent. Bestyrelsen foreslår samme kontingent
Kontingent fortsætter uændret : 200 kr. årligt
10. Budget for næste år.
Jørn fremlagde budgettet.
11. Eventuelt.
Diplomoverrækkelse til Jann: Jann blev takket for hans mangeårige virke i haverne, og udnævnes til æresmedlem. Tak til Lars Johansen for at lede mødet som dirigent.
Ref. Dorte Meyer og Nanna Mariegaard