PEBERROD
Af Helle Ravn, etnolog mag.art.
– hvad har den med julen at gøre?
Jo på Langeland har den så sandelig, for: “Suppe, peberrodskød og ris a l’mande, det er juleaftensmad. Juleaften spiser vi suppe. Det er simpelthen rigtig gammeldags. Oksekødssuppe, ja med kød- og melboller. Kødet får vi så bagefter til peberrodssovsen med franskbrød, hvedekage”.
Siden midten af 1800-tallet var suppe den helt rigtige langelandske middag juleaften, og peberrodssaucen skulle smage af peberrod. I dag er der ret få familier, som spiser suppe og peberrodskøb juleaften, for folk ”udefra” synes ikke, det hører sig til.
Peberrod er ellers særdeles sund, ikke mindst i forbindelse med julens fede spiser, da den stimulerer fordøjelsen kraftigt, og det er den revne rod, der bruges. Roden indeholder C-vitamin og sennepsolieglykosider. Mange kender sikkert, at stærk peberrod får sveden til at springe, og den er derfor også nyttig, hvis man har feber eller er forkølet.
Har man én gang peberrod i haven, er den vanskelig at komme af med igen, og derfor ser man den ofte gro i vejsiden ved ældre bebyggelse, for der gjorde det ikke noget, at den bredte sig.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________