Humle.

KAN ØL VIRKELIG VÆRE MEDICIN?

Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Ja helt sikkert vil nogen sige, og så har han eller hun straks stemplet sig selv som en drukmås. Måske er de det også, drukmåse, men rent medicinsk kan der være om snakken.
Det er humlen i øllet, der har medicinsk virkning. Normalt har man sagt, at hvis en person blev sløv og faldt i søvn efter at have drukket øl, så var det fordi vedkommende havde drukket for meget. Men nyere kliniske studier har rent faktisk vist, at humlens kopper både har en beroligende og en søvndyssende effekt. Kopperne er hunplanterne.
Humle er ligeledes antiseptisk, især mod de frygtede stafylokokker, og udtræk af humlens kopper vil antagelig kunne mindske fremtidig brug af antibiotika.
Det er interessant, at humle gennem tiden også har været betragtet som et lægemiddel. Siden 1500-tallet har man brugt humle mod barnløshed, men resultatet er yderst tvivlsomt. Til gengæld indeholder humle hormonet østrogen, som forskubber kvinders mensescyklus, og derfor bruges den i dag mod præmenstruelt besvær.
Nok så påfaldende er det, at i områder med stor humleavl, blev der ikke født børn ni måneder efter humlehøsten! Hvad man ikke vidste den gang er, at planteøstrogen fra humlekopperne kunne optages gennem humleplukkernes hud, et forhold man først i nyere tid er blevet opmærksom på. En anden mulighed er, at planteøstrogenet er blevet optaget gennem luftvejene med det støv, som kommer fra humlekopperne.
Humle er gennem tiden hovedsagelig blevet brugt til ølbrygning og kun i lille målestok som medicinsk plante. Humle vokser vildt i mange hegn, så i teorien kan man gå ud og plukke sin egen humle til ølbrygning, men så ved man først om den giver en god smag, når der er brygget med den flere gange. På forsøgscenteret i Årslev blev der for en del år siden indsamlet danske humleplanter. Det var for at finde frem til god humle til øl, men planten blev ikke indsamlet af medicinske årsager.
I Medicinhaverne i Tranekær er der i 2016 blevet anlagt en såkaldt humlekule med høje stænger, som humleplanterne skal sno sig op ad.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________