Lægerabarber.
Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Det er mærkeligt, at man kun meget sjældent ser lægerabarber (Rheum palmatum) som prydplante i haverne. Den har meget smukke røde blomster i blomsterstande, der kan blive op til tre meter høje, og samtidig har den store dekorative blade, som dækker godt for ukrudt.
Rabarberslægten stammer fra Kina og Tibet, og det siges, at man har kendt den i omkring 5.000 år. Til gengæld er det historisk set en meget ny plante her i landet, idet de første lægerabarber kom hertil i 1700-talet, og spiserabarberen kom i begyndelsen af 1800-tallet.
Afhængigt af i hvor stor mængde, der bruges af lægerabarber, kan den være såvel afførende som stoppende. Modsat brugen af haverabarberens bladstilke, er det de tykke, gule rødder, der anvendes medicinsk. Planten skal være over fem år gammel, rødderne høstes om efteråret og tørres derefter.
Den medicinske betydning som afførende middel skyldes antrakinon glykosider, som er irriterende for tyktarmen, men uden at give voldsomt tarmkneb. Bruges den i lille mængde, kan den derimod anvendes mod diarré på grund af indholdet af garvestoffer. Udtræk fra lægerabarber anvendes den dag i dag, og så sent som 1988 blev den nævnt i den britiske farmakopé.
Yderligere er det dokumenteret, at et afkog af roden er effektiv mod en bakterie, som fremkalder mundsår og byldeagtig betændelse i hårsækkene.
Lægerabarber har også været brugt på adskillige andre måder. På grund af det store indhold af garvesyre og bitterstoffer er bladene mere eller mindre giftige, og derfor kan de bruges som insektmiddel mod blandt andet porremøl sammen med lidt brun sæbe. Den friske rod indeholder oxalsyre, og derfor blev den tidligere brugt til polering af messing.
I Medicinhaverne i Tranekær vokser der lægerabarber, som blomstrer omkring første juni.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________