LedrisAf Ole Due Pedersen, pensioneret gynækologisk overlæge
Ledris er en ikke særligt iøjnefaldende lavtvoksende busk. Stænglen ligner leddelte riskorn, deraf navnet. Planten stammer oprindelig fra Kina. Ledris trives bedst i tørt, varmt tempereret klima på den nordlige halvkugle. Findes i den sydvestlige og centrale del af Asien, langs Middelhavet og det sydvestlige Nordamerika. I dag findes der flere end 30 arter. Ledris er ikke vildtvoksende i Danmark.
Plantens medicinske historie
DNA-analyse af plaque (belægninger) fra Neandertal-tænder har vist DNA-rester fra Ledris. Neandertalerne uddøde for ca. 25-30.000 år siden, så vi kan jo af gode grunde ikke vide, om ledris blev brugt som medicin eller som en del af kosten. To procent af menneskets gener stammer fra neandertalerne, så med denne ”nærkontakt” har menneskeracen (Homo Sapiens) muligvis haft et tidligt kendskab til ledris. Ledris blev første gang beskrevet under den kinesiske kejser Shen Nung ca. 2700 f.v.t. Ledris indgik i blandinger med andre urter for at stimulere kredsløbet, nedsætte øget svedproduktion, febernedsættende, bedre vejrtrækningen samt dæmpe hoste. Er blandt de 50 vigtigste planter i traditionel kinesisk medicin (TCM). Kendt i Kina under navnet Ma Huang. Andre typer ledris i Japan, Indien, Rusland, Grækenland og Amerika blev brugt mod diverse Ma-Huang-lidelser samt religiøse ritualer. I Amerika er ledris desuden brugt mod syfilis og gonore. Te brygget på Ledris har en stimulerende (amfetamin-lignende effekt) på hjernen og blev brugt af Djengis Khans soldater, når de var på vagt. Hvis de faldt i søvn, var det ensbetydende med en dødsdom. Zen-buddhistiske munke drak ligeledes teen, når de skulle i langtids-meditation.
Nutidig brug af efedrin
I 1885 isolerede japaneren Nagayoshi Nagai efedrin fra ledris. Efedrin findes fordelt i hele planten, men dog mest i stænglen. Ca. 40 år senere blev efedrin fremstillet syntetisk. Efedrin er et alkaloid (kvælstofholdigt, basisk stof som findes i mange planter), der stimulerer det autonome sympatiske nervesystem ved at øge mængden af stress-hormonerne adrenalin og noradrenalin i blodet. Tidligere blev efedrin brugt til behandling af astma, langsom puls og som næsedråber ved allergiske næselidelser og forkølelse. Behandlingerne var ofte forbundet med mange bivirkninger. I dag bruges efedrin udelukkende ved for lavt blodtryk specielt ved rygmarvsbedøvelse samt ved kredsløbskollaps (shock). I andre lande er efedrin totalt forbudt, bl.a. fordi det let kan omdannes til narkotikamidlet metamfetamin (”Ice”). Efedrin har en amfetaminlignende effekt og har været brugt som dopingmiddel indenfor diverse sportsgrene bl.a. af den verdenskendte fodboldspiller Maradona. Da efedrin øger fedtforbrændingen, har det også været brugt i slankemidler, bl.a. ”Helsingørpillen” og præparatet Letigen. Slankemidlerne blev forbudt i Danmark i 2002 og i USA i 2004 pga. af alvorlige og undertiden fatale bivirkninger. Imidlertid forhandles det mange steder på Nettet enten indeholdende efedrin eller ekstrakt af ledris. Ledris findes i Medicinhaverne i Haven for åndedræt og kredsløb.