Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Egtvedpigen, soldaten og Illiadens Achilleus havde alle det til fælles, at de kendte til røllikens helbredende virkninger.
Røllike (Achillea millefolium) er en gammel lægeplante, hvis brug kan føres helt tilbage til oldtiden. Røllike blev kaldt for soldaterurt, fordi den blev brugt som sårhelende middel. Røllike hedder på latin Achillea efter sagnhelten Achilleus, og ifølge Iliaden medbragte Achilleus røllike til det store slag om Troja, hvor han brugte planten til at hele soldaternes sår.
I Illiaden står der: ”Skjær mig Pilen af Lænd, og vask af Saaret med lunkent Vand det sortladne Blod, og bestrøe det med dulmende gode Urter, hvis Kraft du selv, som man siger, har lært af Achilleus”.
Røllike har vitterligt en blodstillende og febernedsættende effekt, og i gamle dage medbragte soldater ofte røllikeblade i tornysteret. Sammenlignet med vore dages effektive medicin må røllike dog vige pladsen, og i dag bruges den mest i urtete, men den har en skarp smag.
Røllike ideholder mange aktive stoffer f.eks. æterisk olie bestående af bl.a. kamfer, cineol og chamazulen. Herudover indeholder planten achillein, garvestoffer, isovaleriansyre, salicylsyre, asparagin, flavonoider og harpiks. Stofferne virker sveddrivende, blodtryksænkende, betændelseshæmmende, febernedsættende, og stimulerende på fordøjelsen, og røllike er også beroligende og vanddrivende. Røllike er for eksempel blevet brugt ved forkølelse og influenza.
Røllikes blade lugter kraftigt og afskrækker mange insekter. Nogle fugle lægger derfor bladene i reden for at holde fluer væk, og svenske forskere har påvist, at røllikesnaps hældt ud over kroppen er en god myggebalsam – hvis man ellers nænner det!
I det hele taget har røllike været brugt mod rigtig mange dårligdomme, men nogle mennesker reagerer allergisk overfor røllike, og gravide må ikke indtage planten.
Røllike kan ses i flere temahaver i Medicinhaverne i Tranekær.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________