Prikbladet perikon

”Brændevin er alle lægemidlers moder og dronning”

Af Lene Anker, journalist
Alkohol har igennem århundreder været brugt til at udtrække virksomme stoffer af urter. Ud over evnen til at trække de eftertragtede stoffer ud af urterne og samtidig virke som et naturligt konserveringsmiddel, er alkoholen god til at transportere stofferne rundt i organismen. Samtidig gør den det nemmere for kroppen at optage stofferne.
LIDT ER GODT
Ordet snaps stammer fra tysk og dukker op i det danske sprog i slutningen af 1700-tallet, men allerede i middelalderen begyndte munkene at destillere alkohol. I 1200-tallet bruger lægen Thaddeus Florentinus brændevin både indvortes og udvortes mod alle mulige sygdomme og er kendt for citatet: ”Brændevin er alle lægemidlers moder og dronning”. I dag ved vi betydeligt mere om alkoholens virkning og bivirkninger, og det gælder for alkohol, som så meget andet: Lidt er godt. Studier har vist, at en halv genstand pr. dag nedsætter dødsrisikoen med op til 20 pct. for mænd over 45 og for kvinder efter menopausen.
LIVETS VAND
Munkene kaldte den destillerede væske for akvavit fra det latinske aqua vitae, livets vand. I folkemunde blev den døbt brændevin, fordi man fremstillede den ved at opvarme vin. I begyndelsen blev brændevin udelukkende betragtet som medicin, og der blev tilsat helbredende urter fra klosterhaverne.
HUSK AT PRØVESMAGE
Når man laver urtesnaps skal man bruge en smagsneutral alkohol, f.eks. vodka. Er man nybegynder er der masser af inspiration og opskrifter at hente på internettet. Det er meget forskelligt, hvor længe urterne skal trække, og det er en god ide at prøvesmage undervejs. Generelt skal blomster kun trække nogle få dage, blade op til nogle uger, bløde bær op til nogle måneder og hårde bær og nødder op til et år. Efter filtrering skal urtesnapsen smages til og eventuelt fortyndes med mere alkohol.
GINKGO-SNAPSGinkgo biloba
Der er næsten ikke den plante, blomst, nød eller rod, man ikke kan lave urtesnaps på. Det er et spørgsmål om smag og behag. Dog skal man tage sig i agt for, at en del planter er giftige. En meget populær urtesnaps blandt medlemmerne i Medicinhavernes havegruppe er ginkgo biloba-snaps: 6 ginkgo-blade, 6 blade citronmelisse, 4 pebermynteblade, 2 spsk. flydende honning, 5 dl vodka. Læg blade og honning i et tætsluttende glas og hæld vodkaen over. Lad det stå og trække i to uger. Filtrer snapsen og den er drikkeklar. Opskriften er udviklet af krydderurteeksperten Anemette Olesen og stammer fra hendes bog ”Mit grønne apotek”.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
_______________________________________________________________________________________________________________________________________