I juni-juli måned kan man i Medicinhaverne se, hvor der engang faldt spanske soldaters bloddråber. 9000 spanske soldater var på Langeland under Englandskrigene i 1808, og et sagn fortæller, at der hvor den store røde valmues kronblade falder, der faldt der også spanske soldaters bloddråber.
Om sagnet er sandt, det ved vi ikke, men sikkert er det, at der på en bakke i Tranekær Slotspark faldt spanske bloddråber. 200 år efter – i 2008 – viste det sig, at det ikke var den rene skrøne. En dag kom der nemlig en mand ind på Langelands Museum med en sabel, der havde været opbevaret hos de gamle familier i landsbyen Botofte, som ligger ganske tæt på Tranekær. Og denne sabel skulle have slået en spansk soldat ihjel.
JALOUSI OG MORD
Et andet sagn siger, at der i 1808 blev nedgravet en spansk soldat i en bakke i Tranekær Slotspark. Soldaten havde fået et godt øje til en pige fra Botofte, og det kom hendes forlovede for øre. Bønderne fra Botofte slog soldaten ihjel med hans egen sabel og gravede liget ned i Slotsparken, og derefter tog de sablen med. De besluttede, at sablen skulle skjules på omgang i gårdene i Botofte. En undersøgelse viste, at det virkelig var en spansk sabel. Endda en sabel af en type, som slet ikke er bevaret i Spanien. Ydermere manglede der en enkelt spansk soldat, da alle soldater var udskibede, og det er derfor tænkeligt, at det var den soldat, som de Botofte karle slog ihjel.
FRA MÆLKESAFT TIL MORFIN
Den flotte røde valmue har også en ganske anden anvendelse, og det er årsagen til, at den står i Medicinhaverne. Det er den form for valmue, ud fra hvilken man udvinder opium, morfin, kodein og papaverin. Mælkesaften fra den umodne frøkapsel er et meget stærkt smerte- og krampestillende narkotikum, som også er effektivt ved diarre og som hostestillende middel.
SATANS VÆRK
Valmuen har været brugt i knapt 5000 år, idet den blev brugt både i det gamle Ægypten og i Grækenland. I den tidlige kristendom anså man sygdom for at være Guds straf, og derfor blev det forbudt at bruge opium som smertestillende middel i adskillige hundrede år, da man anså planten for at være satans værk.
Skriv et svar