Foråret 2019: Kejsertræer i området mellem Haven for urin- og kønsveje og Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring.
Et arboret er en plantesamling, som består af vedagtige træer og buske, og som noget helt unikt findes der i Medicinhaverne i Tranekær et medicinsk arboret. Træerne og buskene er plantet rundt om og mellem de tematiske haver, og næsten alle træer og buske i Medicinhaverne har i dag eller har tidligere haft medicinsk betydning. Ud over de rent medicinske indholdsstoffer i træer, har amerikanske forskere fundet ud af, at alvorligt stressede mennesker falder til ro ved at kigge på træer, de får færre muskelspændinger, og blodtryk og puls falder.
Det tager mange år, før et arboret er vokset op, men træerne i Medicinhaverne er godt på vej. I slutningen af 2020 blev der i Arboretet plantet yderligere 82 træer, som alle har været tilskrevet medicinsk betydning. Efter 10 år vækst fremstod træerne i arboretet stadig meget spredt, men efter et par år vil det efter den omfattende plantning i december 2020 virke ganske anderledes, og de mange nyplantede nåletræer giver allerede et ganske andet indtryk.
Arboretets træer er plantet, så de efterhånden vil give et meget varieret billede af store og små træer, af nåle- og løvtræer, af træer med smukke eller små og undseelige blomster samt træer med vidt forskellige vækstformer. Med tiden vil de tematiske haver derfor komme til at ligge som ”øer” i en træbevokset park.
NOGLE EKSEMPLER
Ginkgotræet (Ginkgo biloba) har eksisteret i 230 millioner år, og i 1960’erne viste forskning, at udtræk af bladene øgede blodforsyningen til hjernen, angiveligt styrkede hukommelsen og koncentrationsevnen samt lindrede demens. Der høstes nu årligt cirka otte tons Ginkgo Biloba-blade, og Ginkgo biloba-præparater er i dag de mest solgte naturmedicinske produkter.
Barken fra pil (Salix alba) indeholder salicylsyre, som er smertestillende, men alle pilearter indeholder salicylsyre. Barken skrælles af to-fem år gamle skud om foråret, og tidligere tyggede man på barken. Pilens smertestillende virkning har været kendt siden oldtiden, og pil har været brugt i folkemedicinen. I 1828 isolerede man stoffet salicin fra barken, og i 1838 fraspaltede man salicylsyre fra salicin. 1874 startede firmaet Bayer produktion af salicylsyre til behandling af smerter, og i 1899 kom Aspirin (acetylsalicylsyre) på markedet.
I arboretet findes to Kejsertræer (Paulownia tomentosa), – se billedet øverst – som indeholder bakteriehæmmende stoffer, der antages at være særdeles effektive mod tuberkulose. Kejsertræet har meget smukke blå blomster, som kommer før løvspring, og dets blade kan på årsskud blive op til 50 cm store og er de største blade på en vedplante i Danmark.
Kirsebær-kornel (Cornus mas) får dybrøde kirsebær, som kan syltes, og frugterne er meget brugt på Balkan bl.a. på grund af det meget høje indhold af vitamin-C. De umodne frugter er astringerende (sammentrækkende), og de bruges bl.a. til at bekæmpe forkølelse og feber. Her er en oversigt over alle planter i Medicinhavernes arboret.