KVÆDER

Kvæder er en stenfrugt, og der findes flere slags. Pære- og æblekvædens store frugter er rigtig gode til både marmelade og kvædebrød, og de indeholder store mængder pektin, så de kan stivne uden tilsætningsstoffer. Det gammeldags kvædebrød er en slags ”vingummi”. Men kvæder kan også bruges i madlavning, og i Frankrig bruges de i maden og i bagværk.
Kvæder indeholder vitamin A, beta-caroten og et stort indhold af vitamin C. Af mineraler er der især kalium, kalcium og fosfor.
Den sidste private ejer af Skovsgård, Ellen Fuglede, lavede hvert år store mængder kvædebrød af kvæder fra parken. Alle som i årets løb havde haft kontakt med Ellen Fuglede fik kvædebrød til jul, og de fleste fik også en julegave. Nedenstående er Ellens Fugledes opskrift på kvædebrød. Det skal dog bemærkes, at man slet ikke behøver koge kvæderne så længe, og hvis man fjerner kernehus mv., kan frugten hakkes i en kødhakker og koges i kort tid.
KVÆDEBRØD FRA SKOVSGÅRD
”Kvæderne tørres rene for det lådne, der sidder på dem, og den lille sorte blomsterrest fjernes. De koges cirka ½ time, til de er møre, tages op med en Hulske og står og svaler. Så skrælles de og rives til kernehuset og lignende bliver tilbage.
Mosen tværes igennem en fin sigte og vejes med pund (½ kg) til pund stødt melis og mos; men man kan nu godt nøjes med ¾ pund stødt melis.
Denne masse koges under stadig omrøring omhyggeligt, for det er let til at brænde på. Det koges cirka ½ Time til det falder i Klatter fra Skeen. Så hældes det cirka 1 a 2 cm tykt op på flade fade, der har været fugtet med vand. Det står varmt nogle dage, skæres i lange strimler, der igen skæres i snitter, der vendes i stødt melis.
Snitterne tørres og opbevares derefter i dåser eller glas. Der kan koges grød eller saftvand på kernehusene og skræller”.
Læs mere om de forskellige planter i Medicinhaverne i bogen MEDICINHAVERNE I TRANEKÆR. En medicin-botanisk park”. Bogen er på 187 sider og koster 195 kr. Bogen kan købes hos formanden, hos Bog&Ide, Rudkøbing, hos Naturama og Bog&Ide i Svendborg og Bog&Ide i Middelfart. Den kan også bestilles ved at indbetale 195 kr. plus forsendelse 55.00 kr. i alt 250 kr. til denne konto 0860 – 8159627447, eller på MobilePay nr. 26047. Husk samtidig med indbetalingen at sende en mail til medicinhaverne@mail.dk med det navn og den adresse, du vil have bogen sendt til, så vil den blive sendt, når pengene er gået ind på Medicinhavernes konto.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________