JULESTJERNE

Julestjernen med den store højrøde “blomst” er den mest solgte juleblomst i Danmark, og der bliver dyrket mere end fem millioner hvert år.

Her i landet er den først blevet dyrket fra omkring 1900, og det endda kun i lille målestok, fordi det var en vanskelig plante. Til at begynde med blev den udelukkende brugt til vaser, hvor den kun holdt sig i tre-fire dage, så glæden havde været kort, når de store røde blade faldt af.

Julestjernen stammer fra Mexico og Guatemala; det er oprindelig en fem-seks meter høj busk, og aztekerne brugte julestjernen som et rødt farvestof og som et febernedsættende middel.

Som hos alle planter af vortemælk-familien er saften latexholdig og hvid. Folk med latexallergi skal derfor undgå at få saften på sig. Derimod er planten kun svagt giftig.

Omkring 1930 begyndte man at dyrke den i potter, men den kunne stadig kun holde sig i nogle uger. Det problem er dog helt overstået – faktisk er den vanskelig at slå ihjel.

For at planten kommer i blomst, skal natten være over 12 timer lang, men i gartnerier ”snyder” man ved at dække dem i 14 timer.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________