Bispehue-(liderlig-gede-urt)-redigeret-i-fuld-sidebredde
Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Bispehue er en ganske almindelig bunddækkeplante, som står i mange danske parcelhushaver. Og dog – for Bispehue har det populære navn Liderlig Gedeurt, på engelsk Horney Goat Weet. Planten indeholder nemlig stoffer, der har indflydelse på potensen.
Historien fortæller, at navnet kommer af, at en kinesisk fårehyrde bemærkede, at hans geder virkede meget seksuelt opstemte, når de græssede på en mark, der indeholdt en del Bispehue.
Men det er ikke kun blandt dyrene, den har haft den virkning, for i det gamle Kina betragtede man Bispehue som en elskovsplante. Den har været kendt som et vigtigt middel til behandling af impotens, ufrivillig- og for tidlig sædafgang samt ufrugtbarhed.
Nye undersøgelser tyder rent faktisk også på, at plantens blade og stængler har en Viagra-lignende effekt. Ved brug tørres den og findeles. Planten indeholder stoffet icariin. Ved at ændre på stoffets kemiske sammensætning har man fundet frem til seks nye stoffer, hvoraf nummer fem af stofferne i dyreforsøg øger blodtilstrømningen til penis. Stoffet binder sig til et enzym og blokerer den ventil, der forhindrer blodets tilbageløb væk fra penis.
Det skal dog advarende siges, at man endnu ikke har undersøgt eventuelle bivirkninger, men planten indgår i både kinesisk og japansk urtemedicin.
Bispehue er en 20-30 cm høj flerårig plante med et spidst, hjerteformet blad. Den har små blomster, der kan være hvide, rosa eller violette. Planten har været brugt i danske haver fra omkring 1850.
Bispehue kan ses i Haven for urin- og kønsveje i to forskellige varianter, epimedium sagittatum og epimedium perralchicum. Og en lille sjov detalje er, at det er den eneste af Medicinhavernes flere end 500 forskellige planter, der er blevet stjålet!
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________