Af Ole Due Pedersen, pensioneret gynækologisk overlæge
Latinsk navn
Schisandra chinensis.

Oprindelse og udbredelse
Hjemmehørende i Nordøstkina, Østsibirien, Korea og Japan. Indført til Europa. Er hårdfør og vokser således også i Nordskandinavien.
Plantebeskrivelse
Aromatisk træagtig slyngplante med glinsende elliptiske, let tilspidsede 6-12 cm lange blade. Har velduftende røde til cremegule blomster. På hunplanten dannes efterfølgende røde bær, der sidder i tætte klaser. Forudsætningen for bærrene på hunblomsten er ,at der findes en hanblomst i umiddelbar nærhed.
Anvendte plantedele
Bærrene kan tygges. Eventuelt kan man som alternativ lave et afkog af frugten.
Plantens medicinske historie
Planten har været kendt i Kina i mange hundrede år. Specielt kvinderne ved det kejserlige hof indtog bærrene, da bærrene skulle være med til at fremme deres skønhed. Bærrene blev også brugt af mænd, da de gav dem større styrke og koncentrationsevne.
Ifølge traditionel kinesisk medicin (TCM) indeholder planten de fem smagskvaliteter sur, sød, bitter, skarp og salt svarende til de grundlæggende energier (Træ, ild, jord, metal og vand). TCM angiver, at planten påvirker alle 12 hovedmeridianer.
Forskning har vist, at planten har en leverbeskyttende effekt bl. a. i forbindelse med leverbetændelse.
Stimulerer nervesystemet og anses for at være gavnlig ved behandling af depression, irritabilitet og dårlig hukommelse.
Har også været brugt mod diverse åndedrætslidelser, nattesved, diare, impotens og hyppig vandladning.
Indholdstoffer og forskning
Indeholder fytoøstrogen, schisandriner, gomisiner, fedtsyrer, jern, kalcium, magnesium,vitamin C, Vitamin E, provitamin A og B samt selen.
Etanolekstrakt og en række lignaner (gomisiner) har en beviselig indvirkning på leverens funktion og er medvirkende til en sænkning af SGPT-spejlet (Serum-Glutamat-Pyruvat-Transferase), hvilket tyder på en ophelende effekt på levercellerne. Desuden er det i flere undersøgelser vist, at kinesisk schisandra har antioxidante, antibakterielle, betændelseshæmmende, adaptogene, neuroleptiske og krampestillende egenskaber.
Dyrkning
Frø.