Den sidste søndag i maj – søndag den 26. maj – er der traditionen tro plantemarked i Medicin-haverne i Tranekær, og der vil være masser af planter til salg. Der er planter fra Medicinhaverne, og der er masser af planter fra private havefolk. Der er planter til krukker, til staudebedet, køkkenhaven, vindueskarmen, kirkegården, ja alle de steder, hvor man har planter. Og så er der salg af den såkaldte Tranekær-rose og af gamle langelandske æbletræer, for Medicinhaverne arbejder også for og med Den Langelandske Kulturarv.
I år er der en ny sporleg for børn, hvor man skal finde frem til forskellige planter. Samtidig er der også ”Find Havenissen”, for i virkeligheden er nisserne der hele året, og når det rigtig kniber, hjælper de os med havearbejdet. Der udtrækkes to præmier, som sendes til de heldige vindere.
I år er det Medicinhavernes formand Helle Ravn, der viser rundt. Det sker klokken 14.00.
NYHEDER
I efteråret blev ”Haven for infektioner og immunsystem” anlagt, og havens træer blev plantet. Det kunne kun ske takket være en stor donation fra Fynske Bank. Haven var så sent færdig, at planterne først vil blive sat til efteråret, for efter sidste års tørke, vover vi ikke at sætte de mange nye planter om foråret. Og vi har netop har fået tilsagn om midler til planter fra Havefonden af 2007.
Til gengæld er ”Hildegard af Bingens have” blevet anlagt med klinkegange og de planter, som nonnen Hildegard beskrev i sin lægeurtebog ”Physika” i slutningen af 1100-tallet. I løbet af sommeren vil der komme en lille vandkunst midt i haven.
Takket være en bevilling fra Rudkøbing Borgerforening er der rejst en ny indgangspavillon, hvor man fremover finder foldere og informationer, og hvor man skal betale entré, – MEN I DAGENS ANLEDNING ER DER GRATIS ADGANG.
Måske er det en lille nyhed, men den har en stor virkning. I ni år har Medicinhavernes gæster og frivillige skulle holde sig, men nu kan de komme på toilettet! I slutningen af 2018 blev der kloakeret, lagt vand ind og opført et toilet i ladebygningen.
Og så er der takket være en bevilling fra Velux Fonden netop blevet anskaffet en ny smart græsslåmaskine, så om tirsdagen futter tre pensionister rundt og slår græs på hver sin maskine. Førhen tog det syv timer for én mand at slå græsset.
Plantemarkedet er åbent fra kl. 11.00 til klokken 15.00. GRATIS ADGANG PÅ DAGEN.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________