Læge-stokrose i Medicinhaverne.
Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
På Sydfyn står der mange stokroser ved gamle huse, men den oprindelige form for stokrose, Læge-stokrose, er en gammel medicinsk plante. Den vokser vildt i Danmark – især ved Østersøens kyster – men den er sjælden, og derfor er den fredet.
Lægestokrose er som sin fætter den almindelige havestokrose en flerårig plante, som let bliver op til to meter høj. Den har mange svagt rosa blomster, og bladene er grågrønne og behårede.
Både i plantens blade, blomster og rod er der aktive stoffer, og den indeholder blandt andet op til 35% slimstoffer, cirka 30% stivelse og 10% pektin. De mange slimstoffer beskytter og lindrer slimhinderne, og den letter tør hoste, bronkial astma og –katar samt lungebetændelse. Derfor var det tidligere den vigtigste ingrediens i de gule altheabolcher.
ALSIDIG LÆGEPLANTE
Lægestokrose har i århundreder været en af de klassiske lægeplanter. Der blev lavet et udtræk af  dens indholdsstoffer i blade og blomster i sød vin, og det blev brugt som en slags hostesaft. I det hele taget beskrives Lægestokrose i danske lægebøger fra 1500- og 1600-tallet som velegnet mod mange forskellige sygdomme bl.a. lungebetændelse. Og havde man problemer i den nederste del af kroppen, kunne man drikke te lavet på bladene mod blærebetændelse og hyppig vandladning.
Også roden indeholder virksomme stoffer, som blandt andet modvirker for meget mavesyre, mavesår og mavekatar. Hvis roden skrælles og findeles uden at blive skyllet, kan den bruges i mundvand ved betændelse i munden. Og den er tidligere blevet brugt som bidestang til børn, som er ved at få tænder.
Den mest almindelige måde at bruge Lægestokrosen på er at tage et skrællet, men ikke skyllet stykke af roden på størrelse med, hvad der kan være på en spiseske. Det skal trække i koldt vand i tre-fire timer, og derefter skal det sies. Udtrækkes kan varmes, og det kan derefter eventuelt sødes med honning, men skal det bruges som hostesaft, skal det koges mere ind.
Lægestokrosen kan ses i Medicinhaverne i Tranekær.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________