Lægebaldrian
Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Måske er der ligefrem tale om, at Lægebaldrian (Valeriana officinalis) er en form for viagra til katte? Under alle omstændigheder tiltrækkes katte og bliver seksuelt opstemte, når de er i nærheden af baldrianplanter.
En gammel talemåde siger modsat, at Lægebaldrian har en beroligende virkning på mennesker: ”Mand og kone at forene, som altid kives og trættes, giv dem begge at drikke af et krus Valeriana, så bliver de straks gode venner”. Se sådan kan den også bruges!
Lægebaldrian har nu også medicinsk betydning. Det er en flerårig plante, som kan blive mere end en meter høj med små hvide blomster. Baldrianrod lugter stærkt, og i 1700-tallet mente man, den derfor værnede mod hekseri. Det kan vi i Medicinhaverne i Tranekær dog afkræfte!
Lægebaldrian har siden oldtiden været brugt som beroligende og afslappende middel. I middelalderen mente man, at den stort set kunne helbrede alt, den blev specielt brugt mod epilepsi, og den tørrede rod brugt mod gigt, pest og vattersot (ødemer).
I dag bruges baldrian især som en let sovemedicin, som ikke giver afhængighed. På Nordlangeland lagde man for godt 100 år siden ligefrem de tørrede blomster under hovedpuden som middel mod søvnløshed. Kliniske undersøgelser i Tyskland og Schweiz har bekræftet baldrians gavnlige effekt på søvn, søvnkvalitet og blodtryk, men andre mener, at der er tale om en subjektiv oplevelse.
Baldrian virker også mod stress, angst og muskelspændinger, og den bruges blandt andet mod præmenstruelle gener og underlivssmerter.
Olie udvundet af baldrian indeholder valerenal, bornylacetat, valerensyre og kamfer. Baldrians effekt skyldes muligvis en blokering af GABA receptorer i hjernen, og det er den samme effekt som Stesolid har.
Den kraftige jordstængel, dens udløbere og rødder høstes om efteråret, men oliens indhold varierer i høj grad af plantens alder og høsttidspunkt. Jo ældre plante, jo større indhold af valerenal, valerensyre og α-humulen.
Lægebaldrian kan ses i Medicinhaverne i Tranekær i ”Haven for urin- og kønsveje”.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2A, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________