To af Medicinhavernes frivillige, Peder Lollesgaard og Aage Hansen.Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Langeland har fra gammel tid haft tradition for frugtavl. Det milde klima og den frugtbare jord skaber gode betingelser for æbledyrkning. Flere af Medicinhavernes medlemmer er forhenværende frugtavlere. De har fra forskellig side skaffet podekviste fra 10 gamle langelandske æblesorter, og der er blevet podet 10 træer. Det er blandt andet Langelandsk hvid pigeon og Mathildeæblet (se skemaet længere nede).  Træerne blev udplantet i efteråret 2014, og med havens runde form, vil træernes kroner med tiden komme til at danne et meget smukt, visuelt billede over bøgehækken.
Æblet som frugt har været kendt siden oldtiden, men det var først i 1800-tallet man begyndte at registrere og opformere de bedste sorter, der var fundet vildtvoksende i hegn og skove. Der blev plantet æbletræer i haverne, men mest især ved gårdene.Omkring år 1900 begynder en mere erhvervsorienteret dyrkning af æbler på Langeland, og der bliver sendt æbler med skib, mest til København, pakket i fustager (træ-tønder) foret med halm.
I årene 1925-30 blev der plantet en del større erhvervsplantager, og der blev oprettet andelssalgsforeninger, som sørgede for salget. Fra 1945 til 1950 blev der igen etableret mange nye æbleplantager, men siden er det gået støt tilbage, og i dag er der kun få erhvervsplantager tilbage.
På Langeland er der registreret ca. 20 sorter, som er fremavlet her. Erhvervsmæssigt har de i dag kun historisk værdi eller som genbank. På Pometet i Høje Tåstrup findes eksempler på nogle af de langelandske æbler. I december kan man bestille podekviste på Pometet, men man må selv arrangere podning. Sorter, der er markeret med fed herunder, findes i Have 3.
Tranekær
Holmegaard
Lejbøllegaards æble
Langelands kæmpe
Langelands hvid pigeon: Findes på Pometet. Kendes på Nordlangeland fra 1913 og findes stadig enkelte steder på Langeland
Vestens skønhed: Følgende sorter er tiltrukket og beskrevet af frugtavler og planteskolemand Rasmus Hansen Rasmussen, Havelundgaard, Rifbjerg. (1834 – 1923) Han var i sin tid en kendt foregangsmand inden for frugtavl
Rifbjerg skarlagen Permin. Findes på Pometet. Har været kendt siden 1913
Skønheden fra Langeland. Kan være identisk med Vestens Skønhed
Totsager Reinet
Rifbjerg høstæble
Kadsebølle æblet
Hjortholms  Marieæble
Bredsteds æblet. Findes på Pometet. Dannet som en frøplante. Har været kendt siden 1913
Langelandsæblet. Kan være identisk med Langelands Kæmpe. Findes på Pometet. Har været kendt fra omkring 1800
Mathildeæblet. Findes på Pometet. Kendes fra 1913
Rifbjerg Gylding. Findes på Pometet. Dannet som en frøplante omkring 1820
Brandsby æblet
Bakkeæble fra Nordenbro
Annas æble
Tullebølleæblet