Lavendel
Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Lavendel (Lavandula officinalis) anvendes i stor stil i parfumeindustrien, men den anvendes også i høj grad medicinsk.
Lavendel har her i landet været brugt som medicinsk plante siden middelalderen. Henrik Smid skrev i 1546 den første danske bog om lægeurter, og her står der, at lavendelblomster kogt i vin var vanddrivende, uddrev menses og efterbyrden. Han beskrev også, at lavendelblomster lagt ned i sukker hjalp mod apopleksi, og det kunne fjerne råddent kød i munden.
Mange mennesker har brugt lavendelolie mod forskellige lidelser bl.a. muskelsmerter og gigt, og der har været forsket i lavendels medicinske egenskaber i flere årtier. Lavendel indeholder æterisk olie med ca. 50 forskellige indholdsstoffer, bl.a. linalyl-acetat, cineol, linalool, nerol og borneol. Udtræk af blomsten er bakteriehæmmende og antiseptisk, og den beroliger nerverne. Som andre planter med æteriske olier fremmer den også fordøjelsen. Olien heler også forbrændinger, og et myggestik klør mindre, hvis det smøres med lavendelolie. Endelig er udtræk af blomster og blade krampeløsnende.
Tidligere kunne husenes vinduer ofte ikke åbnes, og der kunne lugte meget ramt i stuerne. Derfor blev der lagt tørrede lavendler på kakkel- eller bilæggerovnen, lavendler blev brugt i de populære potpourrikrukker, og de tørre blomster blev lagt mellem tøjet.
Ud over at lavendler er meget smukke og blomstrer længe, er det derfor ikke så mærkeligt, at de tidligere fandtes i de fleste haver, og der står da også lavendler i flere af haverne i Medicinhaverne.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________