Pigeonæbler

PIGEON-ÆBLET – ET RIGTIGT JULEÆBLE

Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
”An Apple a day, keeps the Doctor away” eller oversat til dansk: ”Et æble om dagen holder doktoren fra døren”. Og det gamle mundheld taler helt sandt, for der er mange gavnlige indholdsstoffer i æbler. Så spis endelig løs af julens herlige pigeon-æbler.
Pigeon indeholder mange antioxidanter og mange vitaminer; først og fremmest vitamin-C, men også vitamin A, E, K og forskellige vitamin-B former. Endvidere er de rige på mineraler, først og fremmest kalk, fosfor, magnesium og kalium.
Pigeonæblet stammer fra Frankrig, kom til Danmark i 1795 og har været almindeligt siden 1870`erne. I dag dyrkes de stort set kun i Danmark, til gengæld er der på Pometet – Danmarks ”Æblemuseum” – bevaret 12 forskellige sorter, hvoraf ”Langelandsk hvid Pigeon”, der kommer fra Nordlangeland.
Pigeon det ”rigtige” juleæble i Danmark. De små, røde æbler kan pudses blanke, og fra gammel tid er de blevet brugt til at hænge på juletræet som spiselig pynt, men i dag er der kun få, som bruger æbler på juletræet – i stedet er de blevet erstattet af røde glaskugler.
”Almindelig Pigeon” er ikke rigtig rødt, når det bliver plukket. Det skal lægges i solen med den grønne side opad i en uges tid, og se – nu er den side, som vender op, blevet rød, og derefter er det den anden sides tur. Da pigeon plukkes i oktober, kan de passende lægges på havebordet, inden det flyttes ind, mens avlerne lægger dem på lange stofbaner mellem træerne.
Pigeon er fremragende spiseæbler med en sød og aromatisk smag, og de er fine som fyld i julegåsen eller –anden. Og skal man synde med kalorierne, kan man overhælde pigeon-æbler med en fløde-karamelopløsning med hakkede rosmarinblade og derefter grille æblerne i ovnen.  Det smager vanvittig lækkert som tilbehør til kød eller med en klat flødeskum.
Til slut skal det ikke glemmes, at der også har været overtro forbundet med juleæblet. I nogle familier skal der julemorgen stå et fint poleret, rødt pigeonæble ved hver kuvert, og æblet skal spises på fastende hjerte. Det giver sundhed i det kommende år.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej, 5953 Tranekær, medicinhaverne@mail.dk, mobil 21 84 78 22
______________________________________________________________________________________________________________________________________