Af Ole Due Pedersen, pensioneret gynækologisk overlæge
Navn
Soja hedder på latin Glycine max.
Oprindelse og udbredelse
En vild stamme af soja har formentlig været brugt i Kina i ca. 5000 år. Soja har været brugt i Korea i ca. 3000 år.  Først i det 15-1600 århundrede blev den spredt til andre asiatiske lande og herefter til den øvrige del af verden.
Plantebeskrivelse
Man skelner mellem en oprindelig vild stamme og en senere kulturstamme. For ca. 20 år siden er der udviklet en genmodificeret stamme, der indgår som foder i den konventionelle danske svineavl.
Soja tilhører ærteblomstfamilien.
Planten er ca. 60 cm høj, men kan dog variere betydeligt i højde.
Den er etårig med trekoblede blade, små hvide eller violette han- og hunblomster. Danner bælge på 3-8 cm, der sidder i klynger. Hver bælg er flad og indeholder 2-4 frø.
Anvendte plantedele
Bælgen med frøene (ærterne). Ærterne indeholder i rå tilstand giftstoffer, som neutraliseres ved kogning eller fermentering.
Plantens medicinske historie
Udover at være en meget vigtig næringskilde har man i kinesisk medicin brugt soja ved utallige lidelser og mere uspecifikke symptomer bl.a. sommerhede samt feber.
Nye populationsstudier tyder på, at indtagelse af soja nedsætter hyppigheden af prostata- og brystkræft, men dette er dog ikke endeligt bekræftet.
På grund af sit indhold af phytoøstrogener indtages soja af mange kvinder, som lider af hede-svedture omkring overgangsalderen. Videnskabeligt er der dog ikke enighed om sojas eventuelle effekt.
Soja var kilden til udvikling af østrogen-komponenten i den første kombinations p-pille.
Som følge af lavt kolesterol- og sukkerindhold udgør soja en vigtig del af en diabeteskost.
Anden anvendelse
Soja bruges til køderstatning.
Forarbejdes til sojasauce, sojamælk og madolie.
Importeret soja bruges meget herhjemme som husdyrfoder.
Indholdsstoffer og forskning
Indeholder 20 % planteolie, 48 % protein, lecitin, vitaminer og mineraler. Desuden findes isoflavonerne genistein og daidzein, som begge også indgår i gruppen af phytoøstrogener.
Dyrkning
Der er udviklet soja-sorter, som kan dyrkes i tempererede klimaer herunder Danmark
Sojabønnerne opblødes først i vand i mindst 24 timer inden såning.
Soja kan ses i Haven for urin- og kønsveje.