Tranekærrosen
Af Helle Ravn, etnolog, mag.art.
Rosen er en aflægger af en gammel rodægte rose, som har vokset i flere haver i Tranekær. Det vides, at den omkring 1920 stod ved det gamle mejeri. Rosen står nu i Haven for urin- og kønsveje foran den lille vingård. Rosen bliver gerne cirka 150 cm høj, men den kan blive op til to meter. Den har helt fyldte blomster, som er cirka otte cm i diameter. Farven er lyserød med et skær af blålig, og i midten er den klart lyserød, men farven kan skifte alt efter, hvor meget sollys den udsættes for. Duften er meget intens. Med tiden kan den brede sig til et stort buskads. I modsætning til moderne podede eller okulerede roser formerer rodægte roser sig med side-skud, som vokser op tæt på den oprindelige plante. Derfor bliver den nye rose fuldstændig magen til den oprindelige.
I gamle haver på Langeland kan man af og til møde de rodægte roser. Det meste af året ligner de et ret ubemærket og lidt rodet krat. Til gengæld er de berusende i den korte blomstring på cirka 14 dage i slutningen af juni, fordi de dufter helt fantastisk.
Langelands Museum indsamlede i sin tid cirka 40 forskellige rodægte roser rundt på øen. Roserne står i museets have i Østergade i Rudkøbing. Andre steder i landet kan man f.eks. støde på gule, rodægte roser, men de er ikke fundet på Langeland.